Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MultiSim - tapasztalatok
Na sikerült összehoznom valamit az ultibordba nagy szenvedések árán, elég nagy lett a nyákterv, mert állítgatni kell a vonalvastagságot, a távolságokat és az autoroute se jön be nekem, de a multisim része szerintem jó ezért szeretném ennek a proginak ezt az ultiboardos részét. Egy hozzáértő nézze már át amit csináltam és alkosson már véleményt. Egyébként vasalásos technikával készülne a mű.
Grat! Ígéretesen néz ki.
En meg ma elkészítettem egy kijelző modelljét, amit közzé is teszek. FND317-es. Remélem elindul egy kis mozgolódás, és többen megpróbálkoztok modelleket alkotni, és közzétenni. A modellt szimulációba is be lehet rakni, áramot vesz fel, csak sajna a kijelzés az nem látszik rajta. Mivel interaktív komponenst sztem nem lehet berakni. De van szimbólum, footprint, és 3D ben is megjelenik. Használjátok egészséggel. Elvileg asszem ha megnyitjátok a fileokat, akkor be tudjátok importálni a saját adatbázisotokba. De jó lenne ezt is kitesztelni. Ezért is lenne jó, ha küldene vki saját modellt.
Óh, most jöttem rá, hogy a sima 7szegmenses kijelzőhöz is hozzá tudom rendelni az FND footprintjét, és akkor még látszik is a működése
![]()
Hello!
Van 1 kis problémám ezzel ay autóriasytós kapcsolással, mégpedig az, hogy a kürthöz tartoyó relé nem húz be. Autósrelét használok, de próbáltam kisebbel is, azzal sem ment. Még anny hogy a tip47 helyett 2n5064 tirisztort használok, de a kürtrelénél lévő 2 db bc182 sztem kicsi az erősítése így nem működik, kérlek valaki adjon tanácsot hogyan csináljam, alakítsam át hogy működjön???
Nem értem én ezt a Multisimet, most meg rángatja a relé behúzótekercsét, egész héten meg meg se mukkant a kürtrelé a szimulátorban, na de a nyákon se akar működni, esetleg gajramehetett az 555 ic, bár már cseréltem a kettőt és semmi különlegeset nem vettem észre.
Azt elfelejtettem mondani, hogy mindenképp ellenorizd le a nyákon a bc182 tokozását, hogy jó-e, mert nálam eloőfordult TO92 toknál, hogy nem ugyanaz volt a bekotése mint a footprint.
MOD: közben megnéztem, és tényleg, nálad sem jó a bc182 bekötése. Másik tokot kell választani, mindjárt nézem melyiket.
Nálam így ok. Ez egyébként egy bug, írták az oldalukon is. Ill elvileg frissítették már, csak nemtudom, neked milyen ver. van pontosan. De amugy is mindig célszerű ellenőrizni.
Direkt ellenőríztem, a beültetésnél a tranzisztor lábkiosztását, láttam a felfedezett bugot és szerintem helyesen ültettem be,de majdmég átnézem még1x-2x, hátha.
Sziasztok, lehet ehhez a progihoz valahonnét
leszedni + alkatrészeket?
Hát én eddig nem találtam semmit sem a neten, de az Ultiboardhoz lehet alakatrészt komponálni, de ha simulálni is akarod az sztem nem fog összejönni.
Egyszerűbb alkatrészeket már sikerült szimulációba is beraknom. De dioda, tranyó, trafó modell szerkesztő is van benne.
Engem igazából az Ultiboard autorutja idegesít, hogy soha nem találja meg a megfelelő utat magának, mindig ugyanazokat a variációkat variálgatja, hiába állítom vastagabbra a vonalvastagságot, belövöm a távolságokat,valahogy nem az igazi és nem is hagyja abba a routolást még akkor sem ha már nincs más megoldás.
Sziasztok! Letöltöttem az Electronics Workbench 9.0.155-öt, és a setup.exe nem akar elindulni. Ha valaki járt már így, vagy esetleg tudja a megoldást, kérem segítsen.
![]()
Hát előfordul hogy a végén már nem sikerul neki bekötni pár vezetéket. Ekkor vagy át kell rendezni az alkatrészeket, vagy széjjelebb rakni, hogy legyen hely átkötéseknek. De az is lehet hogy lehetetlent szeretnél, pl ha letiltod az egyik oldalt akkor úgy nemtud átkötést csinálni.
Hát még elég gyakorlatlan vagyok, de igyekszek.
![]()
Sziasztok
Bocsi, hogy egy régóta háborítatlan topicot veszek elő, a Készítsünk saját alkatrészt videókon keresztül jutottam el ide. Volna egy kérdésem, előre is elnézést, ha megmosolyogtató: Miért szürke a shape menü egyetlen opciója? A harmadik videón látható, hogy a video készítőjének itt sok opciója van, nekem csupán egy: Rounded rectangle. És ez is szürke. A körvonalat végülis sikerült megrajzolTATnom, de csak a board wizarddal, saját kezűleg nem engedi. Valaki tud erre megoldást? Utólag hozzáírva: eszembe jutott mégegy kérdés. Lézeres egerek nyák- és kapcsolási rajzát hol találhatom meg? Rengeteg eszköz van az adatbázisban, ami nagyon jó. Lézert nem találtam ![]() ![]() Esetleg erre valaki tud választ? ![]() Bocs a sok kérdésért és köszi: W
Hmm, nem tudom neked milyen változat van, én az Ultiboard 10-essel csináltam. De nekem mindig van mindenféle shape. Ezt a lézeres egér dolgot nem értem. Saját optikai egeret szeretnél tervezni ?
Igen, pár apró módosítással, néhány új gombbal (gamer egereken látható ilyesmi például, van olyan gomb, ami egy lenyomásra három jelet küld - három lövést jelent- és két "programozható" - értsd: beállítható - gomb.) A formába is bele kell nyúlni kicsit, egyéni kényelmi szempontokat is figyelembe véve, a lézeres technika meg a pontossága miatt kell(ene). Azért is kell teljesen új konstrukció, mert az új gombok miatt új nyáklapot kell tervezni, amihez viszont illene tudni, hogy mi micsoda és hova csatlakozik. (nem, már végig gondoltam, nem lenne egyszerűbb olyat venni amilyet keresek
![]() Nekem a 8-as verzió van, lehet, hogy ez a probléma forrása. Kicsit kattintgatva és a menüt mélyebben felfedezve, kicsit máshogy , de enged rajzolni. Egészpontosan, ha a fenti menüsor alatt (hogy is hívják ezt magyarul? Eszköztár?) jobb klikk és bekapcsolom a Place -t, akkor a nálatok Shape menüben szereplő alakzatokat megjeleníti, és rajzolni is enged vele. Ha pedig ott kattintok a Place -re, ahol ti is (ennek sem tudom a nevét... tervezőfelület lehetne talán), akkor meg egészségesen csinálja azt ,amit kell. ![]() Kellemes estét: W
most egy meglévő egér alkatrészeit szeretnéd másképp elrendezve ujra felépíteni ? Mert akkor valószínű kell csinálnod saját footprinteket, amik alkalmazkodnak a meglévő alkatrészekhez.
Igen, gyakorlatilag erről van szó. Ezt ("kell csinálnod saját footprinteket, amik alkalmazkodnak a meglévő alkatrészekhez." ) értettem az alatt, hogy "Azért is kell teljesen új konstrukció, mert az új gombok miatt új nyáklapot kell tervezni" .)
Na mindegy, keresgélek tovább. Meg kéne tanulni oroszul is, orosz honlapok tele vannak mindenféle hasznos dologgal. Már amelyik, persze. De van egy olyan sejtésem, hogy, ha angol honlapok között nem is találom meg, oroszul biztos. Vagy, ha úgysem akkor kínai. ![]() ![]()
mit is keresel most akkor tulajdonképpen ? Nem hiszem hogy találni fogsz készen berajzolt kapcs rajzot a te egeredhez. Neki kell állni berajzolni, ha már ilyen remek ötleted támadt.
Sziasztok!
Kisérletezek a sim9-el, de az analóg IC-vel (741) nem tudom elérni, hogy erősítsen. Próbáltam két táppal és eggyel, nem megy. Hőmérőt szeretnék csinálni PT100-al, úgy hogy kapcsoljon és mutassa ledekkel a hőmérsékletet. Hogyan kössem be az IC-t, hogy erősítsen? Köszi előre is a segítséget!
Van egy téma : hőfokszabályzó pt 100 érzékelővell
ott kidolgoztunk közösen egy kapcsolást panelrajz is van nézd meg hátha tetszik.Valószinüleg tovább fejleszthető a ledes kijelzéshez is
Hőfokkijelzéssel leszel bajban multisimmel, mert ICL nincs benne azt hiszem. Mivel csinálnád a kijelzést ?
Szerintem egy bolti panelműszerrel megoldható !
Én a pákatrafómhoz is gyári műszert használok (jlt02) 1000 ft ért megkapom akkor kár építeni.
Üdv mindenkinek!
Rendesek vagytok, hogy ilyen gyorsan segítségemre siettetek! Kagkk-nak. Ez hól van? Nem találom "cikkek, kapcsolások és a fórumokban" -sem "Van egy téma : hőfokszabályzó pt 100 érzékelővell ott kidolgoztunk közösen egy kapcsolást panelrajz is van nézd meg hátha tetszik.Valószinüleg tovább fejleszthető a ledes kijelzéshez is." Lidi-nek. A kijelzést valószínű, hogy műszerrel oldanám meg. Szóba jöhet még a 4017-es, ledekkel. Én úgy gondoltam, hogy az egy 747-est erősítőnek használnék, majd egy másikat pedig komparátornak. Az viszont gond, hogy nem tudok erősíteni a sim9-ben. Régebben elég sokat foglalkoztam hőszabályozó javítással és gyártottam is, ezek tranzisztoros megoldások voltak, és a PT100-as 50Hz/8V-al táplált hídba volt beépítve. Most ki akarom hagyni a híd megoldást és a tranyók helyett gondoltam az IC-re. Köszönöm és várom a további segitségeteket! Minden jót!
Szia!
Megtaláltam a topikot, köszi a segítséget! Minden jót!
Úgy néz ki ma sikerült megint létrehoznom egy saját alkatrészt, működő modellel, és footprinttel. Közzé is teszem, örülnék ha valaki kipróbálná rajtam kívül is. Ja, ez egyébként a HEF4724BP modellje. Ez egy jó kis 3-ról 8-ra demux ic, de az benne a lényeg hogy magas szintű a kimenete, nem úgy mint pl. a 74138 nak.
Sziasztok!
Végig olvastam a topikot és okultam is, de még mindig elég nagy a köd a multisimmel, mivel csak most kezdem próbálgatni. Gondot okoz számomra hogy az ic-ket nem tudom úgy elővarázsolni hogy az összes kivezetés közvetlen köthető legyen mert a betáp lábak hiányoznak általában, nem úgy mint az 555-ös IC-nél. Hasonló kezelési oknál fogva nem tudom használni a közösítő síneket sem. A gyakorlatban nem gond, de itt igen mert sajna az angol help is hézagos számomra. Egy gif-re összeszedtem azokat amikre gondoltam. Léci segítsen aki tud. Köszi!
Ha duplát kattintasz egy IC re, akkor a pin fülön megadhatod hogy a táp lábak melyik hálózatra csatlakozzanak. A busszal kapcsolatos kérdést nem nagyon értem. Nem tudsz ilyet rajzolni ? Vagy az a gondod, hogy a buszba nem tudod bekötni az ic rejtett lábát ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |