Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   8 / 15
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 3, 2020 /
 
Szerintem a meghajtó tranzisztorok lábai fel vannak csereberélve. Nagyon nem olyan a lábkiosztása az eredetieknek, mint amivel helyettesítjük. Azt is ellenőrizd le, hogy mindegyiket a jó oldalra tetted be? Nem -e szakadt valamelyik kis ohmos ellenállás? A 0,47 ohmok és a végtranzisztorok E-B közti 100 ohmok előszeretettel megégnek. Nem olyan nagy durranás ez az erősítő felélesztése, csak e felsorolt hibákat én magam is elkövettem már, becsúszhat bármelyik még gyakorlott szakembernél is.
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Már többször átnéztem / átmértem minden tranzisztort / ellenállást, minden jónak tűnik, a elektrolit kondenzátorokat újakra cseréltem...és nem értem a dolgot...pedig tuti, hogy már a 'nem látom a fától az erdőt' valami nagyon bagatell hiba lesz... A végtranzisztornál esetleg lehet olyan, hogy az alkatrész teszter jónak mutatja, de terhelésnél mégsem az igazi? Mert most azon agyalok, hogy próbaképpen BD245/BD246 párossal is megpróbálom az élesztést. Tudom ezek nem éppen belevaló tranzisztorok, de ebből van készletem...
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Pedig ha nagy a zárlat, akkor valamelyik tranzisztor fordítva lesz benne. Ráadásul mindkét oldalon? Lehet, hogymég nem jöttél rá a lábcserére, pedig az a legvalószínűbb. Végtranzisztor soha nem volt rossz magába, azt mindig a zárlatos meghajtó vitte magával. Elkó van benne 2 darab, ráadásul 0 Volt körüli feszültség van rajtuk, szerintem szóba sem jöhet. 100 ohmos volt az enyémben szakadt, attól teljesen kinyit az adott végtranzisztor, szerinted az is kizárt. Az enyém BD 246 2n3055 "pár"-ral működik már tizenvalahány éve. Ha nem szoktad nagyon megzavarni, nem hiszem, feltétlenül kellenek bele a 120 Wattos tranzisztorok, miközben csak 35 Wattos az erősítő (40W zenei).
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Amúgy meg ha valaki megbotránkozna a legutóbbi kijelentésemen, azt mondom: Kuncsaftnak sohasem kókányolunk, mert az kifizeti, de magunknak igen, mert olyan szegények vagyunk.
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Közben a nagy próbálgatásban / méregetésben / káromkodások közepette azt hiszem megtaláltam a hibát... A 4,7 kOhm-os beállító trimmer potira gyanakszom, az esetleg lehet a ludas? Igazi szakadozós kh. produkál. Megy a kukába és helyette újat kap a végfok panel. De már csak hétfőn, addig még marad a bizonytalanság.
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Elég gyenge kivitel. Volt már nálam is a gyanúsítottak között, de az nem okozhat szimmetria felborulást, csak magas nyugalmi áramot. De szinte mindig macera volt a nyugalmi áram beállítása azokkal.
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Hát nem tudom...Amikor azt 'megkocogtattam', egyből megszűnt az áramfelvétel a negatív ágban. Mondjuk az érdekes, hogy terhelés nélkül minden frankó volt, de amint a kimenetet Ohmikusan megterheltem borult a rendszer. Most ez az egyetlen trimmerpoti kontakthiba az én 'szalmaszálam', amibe kapaszkodok...
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Idézet:
„Mind a két végfok panelnél ez a helyzet...”
Ez akkor csak valami műhiba lehet. Pontosan ezért én sohasem szedem szét sztereó erősítőnél mindkét odalt egyszerre. Ha baj van, van mivel összehasonlítani. Az én rádiómban a bal oldal az eredeti gyári állapotban van (Pedig átalakíthattam volna, a másik oldallal együtt. Ha jól hiszem, abban vannak a BFR meghajtó tranzisztorok, azután átállt a gyárja is valami másra, ami úgy 20 év után el is füstölt. Akkoriban még az alkatrészboltosok is a bc 639-640 párt kínálták helyettesítő meghajtónak, azok 2 nap múlva zárlatba küldték a vadi új TIP 2955-3055 páromat is. Csak ez után cseréltem ki a meghajtókat BD 139-140-re, de mivel már nem volt végtranzisztorom, se pénzem, belekerült az említett furcsa páros.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2020
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Ez már 'szétrobbantott' állapotban került hozzám...Valaki már 'megszakértette' előttem... Szerintem a többi részével is meg fogok szenvedni, mikorra ismét működőképes lesz.
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Írtad, hogy ellenállásokat teszel a telep ágakba. Én élesztéskor 48 Voltos telefonközpontba való izzókat tettem a biztosítékok helyére, aminek előnye, hidegen csak pár ohmosak, de felizzanak, és igen nagy lesz az ellenállásuk, ha zárlat van. Eredeti panelek, vagy már valami utángyártottak? Alaposan át kell nézni azokat is. A végtranzisztorok alá szigetelő kell, ez gondolom evidens.
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Sajnos nem jött be a trimerpoti cseréhez fűzött reményem sem. Terhelésnél továbbra is a negatív ág felé borul minden, itt folyna valami nagy áram, ha az előtét ellenállás engedné...A pozitív ág viszont meg sem 'rebben'... Én hozzám úgy került a szerkezet, hogy a végfok panelok csak bele voltak dobva a készülék dobozába, így egyszerre végeztem el rajtuk az alkatrész teszteléseket és a mod-ot is. Összehasonlításhoz van még két ugyanilyen erősítő nálam, de azok sem mondhatók 100%-osnak... Kezdek kifogyni az ötletekből...ebből a végén TDA7294 mod-olás lesz...
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Tutira biztos, hogy nincs benne fordítva beültetett tranzisztor sehol? Te írtad, hogy előtted jól meg "szakértették". Nem hiába ismételgetem magam. Jó kis zárlatok tudnak lenni ilyenkor. Ráadásul amikor minden jó, vagy új benne olyankor csúszik be ilyen hiba. Abban az egy darab saját készülékemben többször elkövettem ugyanezt a hibát. Sőt másoknak is javítottam, úgy tűnik, akkor már jobban odafigyeltem, mert végül jó lett mindegyik. Az én gondom is az volt, ha a helyén van a panel, a végtranzisztorok a hűtőn, akkor már nem lehet mérni benne szinte semmit, legfeljebb csak nyugalmi áramot. Hidegen kell a hibát megkeresni benne ellenállásmérővel, és jól átnézni, ne legyenek benne fordítva bekötött tranzisztorok. Pláne gyanús, hogy valami ilyen van, ha mindkét oldalon ugyanaz van. Már említettem, az eredeti tranzisztorok lábkiosztása sem a szokványos. A BD 139-140 lábkiosztása pont ellentétes az eggyel nagyobb, BD 239-240 lábkiosztásával. Míg az előbbieknél a jobb szélen van a bázis, az utóbbiaknál a bal szélső, és ezek lába egy vonalban van. De lehet fordított valamelyik kis tranzisztor az elején, vagy éppen a PNP helyén NPN. Nagyon át kell ezeket nézni.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2020
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Ettől csak bonyolultabb volt bármelyik másik erősítő, amiket életemben javítottam.
(#) HA5AWS hozzászólása Szept 7, 2020 /
 
Sziasztok!
Szeretném visszaállítani a tunert eredeti CCIR normásra. Tud-e valaki varicap beszerzési helyről, vagy valakinek elfekvőben van-e BB110b vagy megfelelő típus. A HQ elektronikánál kerestem ott már nincs.
Helyettesítő esetleg BB103 vagy 1N5470A.
Köszönöm: Gábor
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Most már semmi sem biztos, így újból átnézek / átmérek mindent, sőt szerintem a kis BC tranzisztorokat is újra cserélem, mert már abban sem hiszek, hogy a teszter jónak mutatja őket...Csak hát a NYÁK panelok is eléggé leharcoltak, nem tudom kibírnak-e még egy ki-beforrasztást...?...
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Hát hozzám is keveredett már mindenféle hibás 'jószág' amiket sikeresen életre keltettem, ezért is gondolom, hogy valami nagyon bagatell hiba lesz, csak már meglelném.
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Az MPSA tranzisztorokkal még lehet gond, de MPSA 42 - MPSA 92 páros mehet helyettük. Csak a PNP-k és NPN-ek a helyükre kerüljenek.
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Na ezen már túl vagyok...Az egyik hibás panelt teljesen 'újratranzisztoroztam'. A 'kis' NPN BC-k helyett: BC414, a PNP-k helyett: BC416. A két meghajtó az BD137/BD138 páros lett, a 'végek pedig BD245/BD246. A 'bekeipeter féle mod' is elkövetve. A végfokozat panel a hátlapra visszafogat, tápfeszültség ráad, látszott a tranzisztor csere, mert a munkapont beállító trimmeren tekerni kellett, hogy ismét az előírt legyen a nyugalmi áram. Jónak tűnt minden így 8 Ohm-os próba hangszóró ráakaszt, bekapcsolás, a helyzet ugyanaz, mint ami eddig is: negatív oldal felé elbillen a rendszer. DE!
További vizsgálódásom tapasztalatai: terhelés nélkül bekapcsol az erősítő - minden jó! Kikapcsolom és még a tápfeszültségek be nem esnek 20V alá úgy ráakasztom a hangszórót és visszakapcsolom a táplálást, minden frankó terheléssel is. 'Tapicskolom' mindenütt a panelt, de stabil marad minden, bemenethez közelítve gerjed a kimeneten, ahogy kell. Lekapcsolás után jönnek az érdekes dolgok! Ha a bemeneten aktív a némítás, amikor a negatív ág eléri a kb. -12V feszültséget egy halk pattanás a hangszóróban és a negatív feszültség be is esik egyből 0V-ra. Ezek után már nem tudom bekapcsolni az erősítőt, mert a negatív ágban kérné a sok áramot...Hangszórót leakasztom, úgy bekapcsolva ismét minden rendben! Némítás nélkül is ugyanez a jelenség csak itt olyan -18V körül kezdődően -12V berreg a hangszóró, majd a leírtak. Nincs több ötletem...talán megkeresem a szerszámos fiókban a kalapácsot és azzal jól beállítom!
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Közben még benne vannak a soros ellenálások a biztosítékok helyén? Én ilyenkor nem állítanék be neki 20 mA nyugalmi áramot, mert ha azokat kiveszed, a nyugalmi áram sok lesz. Nem -e a tápfeszültséggel sorba kötött ellenállások miatt gerjed? Esetleg nem -e rosszak az elektrolit kondenzátorok? Mi van ha egyészen a lehetséges minimálisra állítod be a nyugalmit, és ha minden jónak tűnik, a legvégén adod rá, de ha nem torzít, akkor én már 10 mA körül megállnék. Különben is én is már nem tudtam, minek higgyek, a fél ohmokon mért 10 mV soha nem akart egyezni a sorba kötött milliampermérő által mutatott értékkel. Sőt a + és a - ág áramfelvétele közt is jókora differencia van. Olyan 150 % körüli különbség. Én biztos, ami biztos, kevesebre állítottam, sőt utána még a trafót is átkapcsoltam 240 Voltra. Apropó, nálam a nulla Volt annyira 0, hogy a hangszórókat a kikapcsolható hüvelyekbe dugtam, így kapcsolom be, semmi kattanás, ha azt ki-be kapcsolgatom, és a fejhallgatóval is úgy lehet használni, ha a hangsugárzók kikapcsolva vannak.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2020
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Ott nagyon nem nulla Volt a közepe, ha a hangszóró ennyire félreviszi. Úgy kellene megpróbálni beállítani nullára a hangszóró kimenetet, hogy nincs rajta a hangszóró. A hangszóró csatlakozó két oldala között üresen is 0 V kellene hogy legyen. Következő lépés az erősítő kipróbálása fejhallgatóval. Ugyanis azzal sorban van mindkét oldalt egy-egy 470 ohm. (Én kicseréltem azt a dominó hüvelyt már régen, 6,5 mm-es jackre. Van hozzá 6,5/3,5mm jack átalakítóm is, így bármivel meg tudom hallgatni.)
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Természetesen úgy állítottam be a nyugalmi áramot, hogy a kimeneten semmi, a bemenet testen, a T9-T10 kollektorok között mV mérés és csak kb. 10-15 mV körüli értéket lőttem be. A legnagyobb mért kimenti feszültségem kisebb volt, mint 50 mV, de akkor még nyugalmi nem is volt állítva, utána meg meg nem is mértem..még. A transzformátor primer ága 240V-on - ezzel kezdtem - , a pufferek cseréltek, új szerzeménynek tűnnek. Valamilyen passzív alkatrész 'szívathat', aminek az értékét, vagy a jóságát? a feszültség/áram változása változtatná meg??? Van az a 3 db pF-s kondenzátor, azok nem csinálhatnak ilyet? Azokat még nem cseréltem...
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Nem szedem már szét az enyémet, de a fényképeken kerámia kondenzátorokat látok. Volt már dolgom televízióban, a nagyfesz. rész közelében átvezető kerámia kondival, de az koromfekete volt a sok rárakódott akármitől, amit a nagyfesz odavonzott. Stiroflex kondenzátor volt már zárlatos egy Quad 405-ben, amit hozzám hoztak, valószínűleg egy tűszúrás végzett vele. A 10 Voltos zéner az vagy zárlatos, vagy jó lehet. Az ellenállások is lehetnek más értékűek, ha már valaki cserélte őket, és véletlenül elnézte az értéküket. Az MPSA tranzisztorok fodított lábkiosztásúak, mint a BC-k azt tudod? Már nekem sincs több ötletem, nálam a jobb oldal, amit a fiókban találtam, abból javítva, a bal original gyári, és szól.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
(#) atiber válasza atiber hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Ma sem jutottam sokkal előrébb. Előtét ellenállásokat kiiktatva is produkálja a fentiekben leírt hibát. A tápegységet is átnéztem, a pufferek kábelezése elég gyatra volt , azt cseréltem. A pF-os kondikat is cseréltem, de semmi eredmény. Viszont most azt szúrtam ki itt s fórumon, hogy az R11 ellenállásnak nincs megadva az értéke és a bekei féle mod.ban az 1,2kOhm, nálam viszont 8,2kOhm, de láttam már 10kOhm értéket is R11 helyén. Szóval esetleg R11 értéke lehet okozója az én 'bánatomnak'?
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Az csak sorban van a 4k7 -es trimmerrel. Azt meg úgy állítod be, ahogy akarod. Attól véd meg, hogy ne tudd teljes rövidzárlatba tekerni. Valamelyik tranzisztor csak nem oda való, vagy C-E felcserélve?
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Már írtam, hogy az egyik panelen minden tranzisztort kicseréltem új tranzisztorokra. Azokat beforrasztás előtt teszterrel bevizsgáltam, a lábkiosztás szerintem 100%, hogy rendben van.
Az erősítő 'működik' is, ha a fentiekben leírtak szerint kapcsolom a kimenetére a hangszórót. Többi meg már nagyon rejtély számomra...
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Az én hangsugárzóim 4 ohmosak. Ráadásul menet közben ki-be kapcsolgatom őket. Pedig valahol azt olvastam, hogy nem lenne szabad. Akkor miért tennének egyes erősítőkbe koppanásgátló reléket, ha az tönkre tehetné, hogy ki és bekapcsolod a hangszórókat? A fülhallgatós üzemmódra hogyan váltana át akkor? A kimeneteken a 10 ohm és 100 nF ott vannak?
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Az is meg van, sőt a 100nF cseréltem is újra... Ha belegondolok, egy HF védelemmel megspékelve ez a hiba elviekben elő sem jött volna... Fogom, és beiktatom a uPC1237 védelmet, 'oszt jóéccakát!'.
(#) bekeipeter válasza atiber hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
A meghajtó fokozatban milyen tranzisztorokat használtál?
(#) atiber válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Bővebben: Link A másik panelen csak a BFR40/80 páros lett cserélve BD137/138-ra, a jelenség ugyan az, ezért is érdekes a dolog...nekem.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2020
(#) atiber válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Ja, még egy kérdés: R11 értékének hatása lehet esetleg a fentiekben leírt jelenségnél?
Következő: »»   8 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem