Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép és mosogatógép spórolás
Lapozás: OK   1 / 2
(#) freechat hozzászólása Aug 26, 2012 /
 
Azzal a céllal nyitottam ezt a témát, hogy egy helyen meg lehessen beszélni a mosógépek és mosogatógépekhez kapcsolódó spórolás lehetőségeit.
Az apropót az adta, hogy napkollektort fogunk felszerelni és így feleslegessé válik az árammal történő melegvíz készítés.
Ha jól tudom a mosás energiaigényének jó részét a víz melegítése adja. A mosogatógépről viszont pl semmit sem sikerült kiderítenem, hogy van-e értelme melegvizet kötni rá. Mi mindig csak 60 fokos programot használunk és a kollektor nem sokszor fűti fel ennyire a vizet.
Az is rejtély előttem, hogy mit csinál pl egy mosógép, ha 30 fokos programnál 60 fokos vizet kap. Vagy, ha öblítéshez kap 40 fokosat.
Láttam van hideg-melegvizes mosógép, de mindegyik igen drága.
Első körben mindenképpen érdemes lenne végignézni a lehetőségeket és kiszámolni megéri-e vagy nem. Ha pl a mosogatógépnek csak 10%-a a vízmelegítés akkor felesleges foglalkozni vele stb...
Előre is köszönöm a segítséget, a neten alig találtam használható dokumentumokat a témában.
(#) botesz válasza freechat hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Szia!Szeritem ha mindenképp melegvizet akarsz neki adni akkor inkább vegyél egy hajdu hideg meleg vizes gépet.Annak 80C-ig mármilyen hűmérsékletű vizet adhatsz és a gép a program szerinti hőmérsékletre melegíti-hűti.legalábbis a hajdu így csinálja.Mosogatógépnél azért necces a dolok mert ott sem mindig melegvízzel mosogat.Az öblítéseknél (pl 3 öblítésnél 2 nél hideg vízzel öblít 2 öblítésnél 1hideg 1 meleg.)De én úgy gondolom jobban megéri venni egy hajdu gépet mint barkácsolgatni a rendes géphez ezt azt.A normál mosógépek amik hideg vízre vannak csinálva azok max leállnak túlfűtés hibával vagy nem foglalkzik vele legfejjebb összemegy a ruha.
(#) freechat válasza botesz hozzászólására (») Aug 28, 2012 /
 
Azért gondoltam a mosogatógépnél is arra, hogy sok áramot pazarol melegítésre, mert egy 1 órás programnál 1Kwh-t írnak fogyasztásnak és, ha jól láttam mást se csinál, mint forgatja azokat az izéket.
Sehol nem találtam meg viszont a működésére vonatkozó információkat csak címszavakban.
(#) botesz válasza freechat hozzászólására (») Aug 28, 2012 /
 
Ha a gép új akkor átfolyós vízmelegítő van benne.....és ehhez az kell hogy keringesse magában a vizet.....és azokat az izéket nem forgatja azokat a víznyomása forgatja.és abból az "izéből"jön a víz ami mossa az edényeket.és ha 1ből melegvizet kapna valószínűleg nem rövidülne a program(kivéve ha nem ilyen whirlpool féle 6. érzékes *** reklámozták.)És szeritem az 1KW az jó mert a legmodernebb siemens is 0.90kw ot eszik.

Kulturáltabban kéretik! Action2K
(#) dcsabi válasza freechat hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
A mosogatógép és mosógép pontos fogyasztását úgy méred meg, hogy veszel egy konnektorba dugható fogyasztásmérőt, ezek több paramétert is mérnek, többek között a Kwh-t. Ez a pontosság ide megfelel. Aztán függ a fogyasztás a bejövő víz hőmérsékletétől.
Továbbá egy fontos tényező a víz-nek az ára. ez adott esetben több, mint a villamos energia ára. (Egy "jó" asszony ,aki tudja a dolgát és nem a sorozatokat nézi, az ritkán kapcsolja be a mosogatógépet.)
A mérési adatokat összevetve lehet játszani, hol tudsz megspórolni 10-20%-t. Aztán lassan vissza a természetbe, amig van egy talpalattnyi föld és nincs ilyen "nagypolgári" probléma.
(#) freechat válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
A fogyasztást megmértem és figyeltem is közben, hogy mikor ugrik meg.
A mosogatógépnél valóban folyamatosan melegítette, sokszor felment 1800W-ra, majd vissza 60-80W-ra.
Laikusan kell benne lenni egy olyan kütyünek ami figyeli a víz hőmérsékletét és folyamatosan 60 fokon tartja.

Azt viszont még mindig nem tudni, hogy mi történik, ha 60 fokos vizet kap az elején. Azt hittem ez egy könnyű kérdés .
Másik kérdés, hogy cseréli-e közben a vizet vagy nem. Ha igen akkor már lehet értelme közvetlen meleg vizet adni neki.

A víz kérdést valószínűleg azért vetetted fel, mert tájékozatlan vagy ez ügyben. Egy "JÓ" ember nem csak a sörét issza a meccs előtt, hanem tudja, hogy egy normális 12 terítékes mosogatás alatt pontosan mennyi víz folyik el, (kb 40 liter) és azt is, hogy ennél kevesebb vízzel nem lehet tisztára mosni a pörköltes edényét és azt a halom tányért sem amit termelt. Vagyis lehet, 60-90 fokos vízzel. Csak hát azt az emberi bőr nem igen kedveli.
(és azt is tudja, hogy nem 12 ember terítékéről van szó, hanem a lábasokról is amiben főzik az ételt)


Így egy "JÓ" ember odaáll és ő égeti le inkább a kezét vagy befogja a pörköltlesőjét és utánanéz miért spórol meg a "JÓ" asszonya kb 9 m3 vizet évente azzal, hogy mosogatógépet használ!
(#) freechat válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Amúgy az illető aki a mosogatógépet használja gerincbeteg egy baleset miatt, csavarok és szilánkok vannak a gerincében.
TV nincs nem is volt már vagy 10 éve és nem is lesz így sorozatot sem tud nézni.
És ha már:
Sok nő többet keres, mint a férjük úgyhogy, ha a férfi tudja a dolgát akkor nekiáll főzni, mosni takarítani amíg a nő megkeresi a betevőt.
Vagy egyszerűen társnak tekinti azt akivel összekötötte az életét és felosztja a munkát.

Ez az általad leírt hozzáállás legalább is hülyeség még férfi szemmel is, sőt agglegény szemmel még inkább
(#) freechat válasza (») Aug 29, 2012 /
 
Igazad van, remélem a téma lezárva.

Közben megnéztem a használati utasítást a mi ősi 2004-es mosogatógépünkről és láss csodát!
Azt javasolják használjunk hideg vizet, de ha mégsem akkor max 60 fokosat lehet.
Vagyis a mosogatógép kipipálva csak le kell tesztelni, hogy romlik-e valamilyen hatása.

A digitálisaknál nem tudtam kideríteni sajnos.
(#) dcsabi válasza freechat hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
A víz hőmérséklete, ahogy említettem nagyban befolyásolja a fogyasztást, a mosogatógépnél kimondottan. Ugyanis a víz melegítgetésére szánt energia és a viszonylag kis teljesítményű motorok energiaigénye távol áll egymástól. Ha a mosogatógépnek, vagy mosógépnek meleg vízet adsz, attól nem lesz baja. Legfeljebb előbb befejezi a folyamatot. Az én Zanker mosógépemet is már leteszteltem. Viszont a meleg vízzel figyelmesen kell eljárni, ugyanis, ha mondjuk 40 fokon akarok mosni és a ruháknak ez kell, akkor ne engedjek a rendszerre 60-70 fokos vizet. A másik fontos dolog, a bemeneti mágnesszelep (mindkét gép esetén) "bírja-e" a melegvízet?
(#) freechat válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Igen ez volt az eredeti kérdés is, hogy mi történik, ha a mosógép 60 fokos vizet kap a 30 fokos programhoz?
Megvárja-e amíg kihűl vagy csak azt figyeli, hogy legalább 30 fokos-e a víz.
(Itt viszont már arra jutottam, hogy csak a mindkét bemenetet kezelő mosógép jöhet szóba, bár szerintem, ha jól meg van tervezve a rendszer akkor a mosógép csere ára hamar visszajön).


A mosogatógép érdekesebb téma, mert ott pl ahogy írtam kiderült, hogy bírja a 60fokos vizet is.

Jövő héten kötik át úgy, hogy bármelyikre köthetem (hideg vagy meleg) így alaposan ki fogom tesztelni a mosogatási hatékonyságot és mindent amit csak tudok.
Jelenleg 0,9-1kWh-t fogyaszt mivel csak a 2-es programot használjuk ami rövidebb.
(Az átkötés amúgy kb 2000 Ft-ba kerül, de csak azért, mert úgy szeretném, hogy mindkettőre lehessen kötni)
Ha kiderül, hogy működött volna és kijön a különbözet lehet, hogy ideges leszek

Mellesleg a használati útmutatóban benne volt, hogy lehet rá 60 fokos vizet kötni csak mivel "Szakemberrel" köttettem be ő azt nem olvasta mondván húdenagyszakember vagyok...
Így, ha beigazolódik a sejtésem kivett jó pár tízezer ft-ot a zsebemből....
(#) dcsabi válasza freechat hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
További szempont a témában, a melegvízet honnét vételezed? A napkollektor az rendben van. Kérdés az év mekkora részében tudod innét ellátni. Mert ha esetleg egy vegyestüzelésű, vagy apríékkazánról levett hőcserélőn keresztül, akkor egész évben takarékosan rendelkezésre áll a melegvíz.
(#) freechat válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
, pontosan így.
Télen fával, aprítékkal stb.., nyáron napkollektorral.

Ráadásul van saját kiserdő is ami minden évben ad jó sok kiszáradt fát és telepít is magának helyette vagy 3x annyit úgyhogy ezért is volt fontos, hogy ne eonokra költsük a pénzt.
(#) botesz válasza freechat hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szerintem nem várja meg ez biztos!!Lehet hogy lerövidül a program(no meg összemennek a ruháid Ha olyanok)De ha komolyabb a gép akkor túlfűtési hibával leáll(de persze nem tudom hogy a Te gépedre igaz e)Szerintem a mosogatógép mosási hatékonysága lehet hogy egy kicsit csökkenni fog mert az öblítési fázisnál legalább 1 öblítés hideg vízzel van.Persze nem tudom... szokták mondani próba szerencse!!Visszatérve a mosógépre:komolyabban körbenéztem és már viszonylag megfizethető áron van felújított hideg meleg vizes Miele mosógép.Annak hamar visszajön az ára mert jók a fogyaztásai szépen mos meg nagyon strapabíró.Sok sikert!!
(#) dbase hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Nekem van egy ajándék gépem, direkt félre raktam magamnak. AZért tetszett meg, mert mechanilus program kapcsolos, és a mosopor, és a ölítő közti váltást nem mechanikusan végzi minta mi itthon van használatban hoyg a pogram kerék egy drottal tologatha a vízsugár irányát, hanem ebben 2db elektromos szelep van, de egy a bemenetük. Na most ah egyszer elkészül a házam elköltözök oda, s lesz napkollektor ,meg fafűtéses melegvíz. Kap az ajándék gép 2db elektromos szelepet. Mosáshoz mehet bele a melegvíz, és mikor öblítőt mosná be oda meg jó a hideg is. Amúgy a gépnek az egyetlen baja a nagy terhelés miatt megolvadt a fűtőszál kivezetése a program kapcsolóból, s így agyáltalán nem fűt. Whirpool előltöltős mindkettő.
Vagy ha valakinek pont ilyen program kapcsolós gépe van. egy mikrokapcsolóval lehetne kapcsolni a 2 elektromos szelelept, és a pprogram tengelyére kell rakni egy műanyag kört melyen bevágások vag ykiálló csavarok vannak.
(#) freechat hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
Át lett kötve a mosogatógép.
A fogyasztás 1/3-al esett vissza így ez egy évre vetítve kb 5000 Ft spórolást jelent.
A melegvíz a bojlerből jön és direkt úgy próbáltam ki, hogy fürdés és minden esti "akció" után indítottam el vagyis a "maradék" vizet kapta.

Még kipróbálom az egyes programot is az hosszabb.

A mosogató hatás nem változott, tiszták az edények és a szárítás sem változott.
(#) triplaxmen hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Sziasztok érdeklődnék egy whirlpool mosogatógépnek menyi a mosási idelye
(#) freechat válasza triplaxmen hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Attól függ melyiknek és melyik program.
Általában az eco az 2,5-3 órás.
Az intenzív 2 órás
A hétköznapi (tányérok max 1 serpenyő meg poharak) 1 óra
A normál pedig 1,5 órás.
(#) teddysnow hozzászólása Dec 17, 2018 /
 
Sziasztok,
van egy Whirpool mosogatógépünk és azt írja a leírása, hogy melegvízre is rálehet kötni, ha nem melegebb 60 foknál. Kb 56 fokos a melegvízünk.
Érdemes a melegre kötni?
(#) zolika60 válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Ha olcsóbban állítod elő, akkor igen.
(#) teddysnow válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Akkor még matekozom rajta.
(#) 521122 hozzászólása Szept 13, 2020 /
 
Mosogatógép vízlágyítását hogyan lehet gazdaságosan megoldani. (Trisó alkalmazható-e?)
(#) Bakman válasza 521122 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Gyanta töltet van benne, csak a hozzávaló sóval (nagy tisztaságú konyhasó, NaCl) lehet regenerálni. Ki tudja, mit okoz benne a Trisó (Na3PO4).

Google első találatok: 1,5 kg só: 800 Ft, 0,5 kg trisó: 800 Ft.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2020
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Aztán kiderül, egyik sem tesz jót neki. Csak annak aki árulja.
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
A mosogatógépbe való só, nagytisztaságú konyhasó. Az kell bele, nem más.
(#) Josi777 válasza 521122 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
100% NaCl, ahogyan azt már írták. Ez viszont a normál só árához képest elég drága, ráadásul nem is kapható étkezési változatban Magyarországon. Ezért Ausztriába szoktak kimenni és vásárolni 100%-os NaCl-t 50 kg-os kiszerelésben. Talán így a legolcsóbb.
(#) Bakman válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Kb. 2500-3000 Ft-ért lehet venni zsákos, 25 kg-os kiszerelésben is. Csak kellően keménykötésű asszonyka vagy uracska kell hozzá.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 14, 2020 / 1
 
Azért hivják trisónak, mert háromszoros a hatóanyag tartalma.

Csak vicceltem.
A természettudomány (kémia, fizika, matematika, van más?) oktatásának háttérbe szoritása ide vezet...

Imformatikát meg azért kellene tanulni, hogy emiatt ne nyissunk új topit-ot.
(#) Hp41C válasza Gafly hozzászólására (») Szept 14, 2020 /
 
Trisó (trinátrium-foszfát)
Idézet:
„Régebben háztartási tisztítószerekben, főleg vízlágyítóként alkalmazták, de mivel a természetes vizekbe jutó foszfáttartalmú tisztítószerek erős algásodást okoztak, ezért ezt a felhasználási módot az 1970-es évek óta nem alkalmazzák. Általában mosószódával (nátrium-karbonáttal) helyettesítik.”
(#) Bakman válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2020 /
 
Már csak azt kell kideríteni, mit szól hozzá a gyanta.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 14, 2020 /
 
Az csak rug mint köztudott.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2020
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem