Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   92 / 113
(#) doktor válasza koqxdio hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Szia!
Érdekelne, privit írok.
(#) szbalintmeister válasza Gafly hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Várom a tippet hogy akkor melyik alkatrészekre.
(#) veroka válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 14, 2020 / 1
 
A tranzisztorokra gondolt. A végfokkal kezdd, ellenőrizd (fejhallgató, külső erősítő használatával), hogy végfok nélkül is elhalkul-e.
(#) szbalintmeister válasza veroka hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Köszönöm a tippet és a türelmet, nekiállok. Annál is inkább mivel - ahogy a következő posztból majd látszik - nem tudom megúszni hogy ne hozzam a gépet működőképes állapotba.

A bekarikázott három bementetre kell kapcsolódni? 1,2 bal és jobb, a harmadik pedig a földelés lenne?
(#) szbalintmeister hozzászólása Aug 14, 2020 /
 
Egy másik talán már tárgyalt témakörben is szeretnék segítséget kérni. Ismét laikus megközelítés, kérlek ne irányítsatok át a "kenyérpirító nem old ki" témára.

B tervként úgy gondoltam hogy jó vegyük komolyabban a dolgot, megnéztem melyik a jófajta szalagos magnó, egyszer élünk, beszereztem egy ReVox A76-77-78 szettet. Már régóta szerettem volna valami hasonlót gondoltam itt az alkalom. Igenám de ez egy két sávos magnó, az én szalagjaim meg 4 sávosak... Ha felrakom a 4 sávos szalagot akkor az egyik fülemen egész jól szól egy sáv, kis áthallással. A jobb fülemen visszafelé szól a szembejövő egyik sáv. További érdekes infó hogy van nálam elfekvőben egy speciális készülék - Fostex E16.

Kérdés: van arra lehetőség hogy a 4 sávos szalagot valahogy a 2 vagy a 16 sávos magnón lejátsszam? Érdemes ezzel próbálkozni vagy ez egy kőbevésett dolog? A revoxhoz van mindenféle hézagoló adapterszerűség.
(#) pucuka válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 14, 2020 / 1
 
Legfeljebb átjátszod a négysávos hanganyagot kétsávosra. Minőségromlás biztos lesz.
A kétsávos (két félsávos) magnó azért jó, mert a nagyobb (hosszabb) rés miatt jobb a jel/zaj viszony. Stúdió magnóknál szokásos.
A 16 sávoson valószínűleg le lehet játszani a negyedsávos felvételt, ha meg tudod oldani az 1/4 " -os szalag precíz vezetését, mert a 16 sávos 1/2 " -os szalagot használ.
(#) szbalintmeister válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Köszönöm a választ.

Nem tudom átjátszani mert elhakul az a ... Meg kell csinálni nincs mese, többet nem veszek. Ráadásul családi bútordarab.

A szalag precíz vezérlése érdkelne mert legalább tudnám valamire használni ezt az elavult cuccot. Hogy szokás ezt csinálni? Söralátét? Fogselyem?
(#) Massawa válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 15, 2020 / 1
 
Ott még valoszinüleg kontaktushiba lesz. Probáld megmozgatni kapcsolokat olyankor amikor elhalkul, és figyeld meg mi történik.
(#) veroka válasza szbalintmeister hozzászólására (») Aug 17, 2020 / 1
 
Sajnos erről a képről nem tudom megmondani, hogy ez bemenet-e vagy netán táp (persze inkább bemenet, hiszen egy tranzisztor bázisára megy). Ha nincs kapcsolási rajzod, akkor (legalább nagy vonalakban) végig kell követned a jelet a fejtől a végfokig.
Amikor azt írtam, hogy a végfokkal kezd, arra gondoltam, hogy egy fejhallgatót beledugsz a fejhallgató kimenetbe (remélem van ezen a magnón is, általam nem ismert tipus), és meghallgatod, hogy azzal is elhalkul-e. Ha igen, akkor az előfok is már elhalkulva kapja a jelet, a fejhallgató csatlakoztatása ugyanis leválasztja a végfokot (tehát akkor azzal nincs baj). Ugyanez történik, ha egy átjátszó kábellel egy másik magnóra játszod át a felvételt vagy másik erősítőn hallgatod meg, a végfokot akkor is kikerüli a jel.
Massawa-nak is lehet igaza, kontakthibák is lehetnek, főleg a sávváltó és felvétel-lejátszás átkapcsolókat érdemes megtisztogatni - ezeket mindenképpen, max. tiszta kapcsolókkal is el fog halkulni. Mondjuk a kontakthiba ellen szól, hogy kis pihentetés után magától megjavul.
Elhalkulást okozhat a hibás szalagvezetés is. Vedd le a fejtakarót, kapcsold be és árgus szemmel figyeld, nem vándorol-e a szalag fel-le a fej előtt. Ez a nyomógörgő hibájára utalna.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
(#) pucuka válasza veroka hozzászólására (») Aug 17, 2020 / 1
 
Hosszan, és helytelenül tárolt szalagoknál előfordul hogy egy része lemágneseződik, ezt úgy lehet észrevenni, hogy az elhalkulás a felcsévélő orsó forgásával szinkronban van.
Előfordul még hogy áthallás keletkezik az egymáson szorosan fekvő szalagrészeken.
Nem véletlen tárolják az archívumokban fém orsón, és fém dobozban.
(#) veroka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 17, 2020 /
 
Igaz, viszont a szalag hibája nem javul meg a magnó pihentetésével. Ráadásul az átmágneseződés problémája megmarad - az elhalkulás egészen biztosan nem az egymásra tekert szalagmenetek átmágneseződése miatt van.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
(#) pucuka válasza veroka hozzászólására (») Aug 17, 2020 /
 
Idézet:
„az elhalkulás egészen biztosan nem az egymásra tekert szalagmenetek átmágneseződése miatt van.

Nem is állítottam ilyet, ez a helytelen tárolás miatt van.
Az átmágeseződés (áthallás) van az egymásra tekerés, és a hosszú idejű állás miatt.
De könnyen ellenőrizhető, egy hibátlan magnón való lejátszással.
(#) szbalintmeister válasza veroka hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Köszönöm a tippeket mindenkinek!

Próbálkoztam ma mind a kimenetre kötött erősítővel (elhalkul) mind pedig a fejhallgató kimenetre kötött erősítővel (elhalkul, viszont sokkal magasabb háttérzaj mellett ami továbbra is kiválóan erősíthető (mármint a zaj)).

Kontakthiba vonalon is végigmentem. A sávváltó kapcsolót én magam szedtem ízekre múlt héten, pár ősz hajszállal később alkohollal külsőleg-belsőleg tisztítva összeraktam azóta lehet a másik sávot is hallani. Az összes többi kapcsolót végigmoztattam, semmi gond velük, semmi sercegés vagy változás a hangerőn.

A szalagtárolás is jó ötlet, de az otthagyott félig megkezdett tekercs másnap full hangerővel folytatódik tehát ez is kiesett. Amúgy ezek a szalagok saját műanyag vagy karton tokjukban voltak egymás mellett állítva, végig.

Két lehetséges folytatást látok, 1) az egyik a tápegység ami egy kicsit meg van égve (kép) és van 12db kivezetése amin egyedül a 230V-ot sikerült egyértelműen megtalálnom (bal oldali pólusok ahová 2 vezeték megy) a többi összevissza. További méréshez/ellenőrzéshez szíves segítségeteket szeretném kérni.

2) Apám kérdésre válaszolva elmondta hogy szerinte megvan a magnó teljes dokumentációja valahol, a hétvégi házkutatás után remélhetőleg kapcsolási rajzzal is tudok szolgálni. Ezzel kapcsolatban szintén szeretnék majd tanácsot kérni.

Csatolva a táp, a 3db nyák amiből áll az egész és egy totál kép.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2020
(#) Tomi94 válasza doktor hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Szia!

Nekem N4414-esem volt, egy ismerősömnél évekkel később volt egy N4415-ös, mindkettő produkálta is a hibát. Ezek még azok a szériák, ahol a tárcsa levehető és a tekercs is külön van rögzítve. Az ismerősénél cseréltem a motort (az enyémet anno eredeti híján eladtam hibásan), de csak az egyik sebességet lehetett jól bejátszani, a 19-ig már nem tudott felpörögni. És eleve nehéz ügy is lenne egy már félig halott motorból kitalálni, milyen paraméterű kéne a helyére, de még ha ez meg is van, véletlenszerű, hogy találok-e valahol olyat...
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 21, 2020 /
 
Szia!
1972–1975 között gyártották.
A darabszám 100 ezer felett volt.
Én semmiképpen , nem nevezném típus hibának.
(#) SOVI hozzászólása Aug 24, 2020 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van egy Philips csöves sztereó orsós magnóm 1960-as évek elejéről. Vagy tíz éve egy hozzáértő rendbe hozta, (új kondik, szíjak, elektroncsövek), és azóta hibátlanul működött. Egyik nap még ment, másnap már se se kép, se hang. Levettem a fedelét, a 220-as csatlakozó után a biztosíték rendben, életjel nincs. Mit szokás ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm, SOVI
(#) veroka válasza SOVI hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Nos, először is tápfeszt mérni. Kihúzod a konnektorból, végigköveted, hogy merre menne a tápfeszültség a trafóból. Több kivezetése is lesz szekunder oldalon, a csövek fűtéséhez is és az elektronikához is külön feszültségek tartoznak.
Nézd végig, hogy mivel egyenirányítanak, és keresd meg a mérési pontokat mindenhol.
Most dugd be, és ÓVATOSAN, NAGYFESZÜLTSÉG!! mérd meg, hogy hol jelennek meg a megfelelő feszültségek.
- trafó szekunder oldalak
- egyenirányítás előtt
- egyenirányítás után.

Kereshetsz kontakthibákat, akár a biztosíték is lehet kontaktos és bár látszólag jó, mégsem vezet. Főkapcsoló kontakthiba, stb. Óvatosan a vezetékekkel, könnyen leszakadnak 60 év távlatából.
(#) SOVI válasza veroka hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Köszönöm a javaslatot, kipróbálom...Ha jól tudom, az ilyen csöves készülékekben belül 200 voltnál nagyobb feszültségek cirkulálnak? Ígérem, óvatos leszek....
(#) mustang74 hozzászólása Szept 28, 2020 /
 
Sziasztok!
Egy Unitra ZK 145 típusu magnót javítok.A rajz szerint az EM 84 cső 6-os lábán 222V van. Én a trafó(motor) I és K kivezetésein 305V-ot mértem. Ha követem a rajz bekötéseit akkor szerintem az I és K között is 222V-nak kellene lennie. Vagy legalábbis akörül. Rosszul gondolom? Hogyan lehetséges a nagyobb feszültség? Ellenállással meg lehet oldani?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2020
(#) pucuka válasza mustang74 hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Nem. Az I - K között mért feszültséget ha egyenirányítod, akkor magasabb egyenfeszültséget kellene kapnod. Azonban ez nem egészen így van, mert azért a csöveknek van állandó fogyasztásuk, ami a viszonylag gyenge minőségű nagy belső ellenállású szelén cellákból álló Greatz híd diódáin jelentős feszültség esik.
Ez valószínűleg több lesz, mint 222 V, mert amióta a készüléket gyártották, a 220 V -ból 230 V lett. Ez a feszültség növekedés még nem okoz gondot. De miért nem méred meg, hogy a 222 V -ból mennyi lett?
Azonban ha a diódahidat is cserélni szükséges, akkor már el kell gondolkodni, mert akkor meglehet, hogy a tápfesz túl magas lesz, akkor be lehet iktatni egy megfelelő terhelhetőségű ellenállász az egyenirányító híd után.
(#) mustang74 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Odáig már nem jutottam ugyanis az üveg biztositék kioldott. Az nem csoda, hiszen 250V helyett 305 V-ot kap. Patkolni nem akartam hátha nagyobb kárt teszek benne. Ilyen diodák vannak benne:
(#) pucuka válasza mustang74 hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Ez már buhera, nem eredeti. Eredetileg, ahogy a kapcs rajzon is látszik, szelén cellás Greatz híd van. (6B-250-CB 5)
Keress zárlatot, gyanús a pufferkondi (100 µF/ 350 V, ) lehet, hogy nem viselte a megemelkedett feszültséget.
(#) mustang74 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Mértem azt is, és a Greatz híd elöttit is. Egyik sem zárlatos. Sőt a diódákat is kimértem.
Viszont egy cikkben olvastam lehet gyárilag kóklerkodtak...
http://george33.fw.hu/electron/unitra.html
(#) pucuka válasza mustang74 hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Gyárilag ilyen forrasztásokat nem készítenek.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Meg akkoriban csodájára jártunk egy 1N400x diódának, már ha valaki hozzás tudott jutni.
Már a BY238 is mekkora királyság volt.
(#) mustang74 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Abban a cikkben is a hátsó kapocstáblához vannak forrasztva a diódák. Ennyire nem lehet véletlen.
Visszatérve a problémához, nem lehet hogy megoldaná a gondot itt is a primerre való plusz menetek csévélése?
...még plusz kép...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) mohinger hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Gyárilag a ZK140-ben szelén van, a ZK145-ben pedig diódahíd. Már azokban, amik nálam jártak eddig (kb egy tucat).
Többnyire a szűrőkondik átütése okozza a zárlatot.
(#) pucuka válasza mustang74 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Ahogy mohinger mondja a Si diódahíd miatt eleve nagyobb az előállított tápfeszültség, ez még a 220 V -nál nem okozott gondot, de a megemelt 230 V -nál már lehetséges, és a szűrőkondi átütését, zárlatát okozza ha buhera, ha gyári.
A primerre rá, a szekunderről letekerni kellene hacsak egy egyszerű transzformátor lenne, csak kérdés mit szól mindehhez a motor.
(#) mustang74 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Mindig egész másképp gondolkodok mint mások. Általában rosszul.
Ha a szűrőket csak kikötöm, ugy is ki lehet próbálni a szerkezetet?
(#) mohinger válasza mustang74 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Igen, csak nagyon búgni fog.
Következő: »»   92 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem