Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   461 / 570
(#) Tylla1 válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Oké, de továbbra sem értem, mit értesz átskálázás alatt.
(#) balazsgy válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Szia! Már ne variálj többet vele, az a 0,4 bar különbség már jó. Az ideális a delta 0,2 bar lenne, de ezt nekem sem sikerült elérnem, mert függ a TÁT méretétől, a fűtési kör térfogatától.
Alapesetben a TÁT nyomása 1,2 bar (0 bar fűtésköri nyomás mellett), majd a fűtéskör nyomását emelheted az 1,5 bar értékre.
Jól írtad:
"csak egy grafikus kép van a fűtési kör nyomásmérőről, amin 1.5 bar látható"
Ez a helyes a Te kazánodnál. De feljebb is viheted 1,6 - 1,7 bar értékre. A fűtési biztonsági szelep 2,5 - 3 bar között nyit, tehát majd figyeld, hogy fűtéskor mennyire megy fel a nyomás ott.
(#) Tylla1 válasza balazsgy hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Szia!
Oké, kicsit már úgyis belefáradtam a nagy állítgatásba
Végül úgy állítottam be, hogy 0.4 bar maradék víznyomás mellett a ballont 1.3 barra fújtam, majd a vízoldalt is 1.3 barra emeltem. Most mindkét oldal egál

Mindenki válaszát köszönöm!!
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
VIM, te egy zseni vagy.
Ámbár a hogyanján még vakarom a fejem.
Jelenleg az Renova Star F24 feltöltő csapja van berohadva, de nem merem fogóval feszegetni (hétvégén).
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Ne tessék csúfolódni! A kazánodnak nem műanyagból van a feltöltő csapja? Kék vagy fekete a csap gombja? Már ötezerért lehet kapni hozzá és szerintem mindkettő változat azonos. Ki kellene szerelni a helyéről és beáztatni vízkőoldóba.
Azt a csúnya flexibilis gáz csatlakozást jobb lenne lecserélni ilyenre.
(#) Malibu hozzászólása Okt 10, 2020 /
 
Sziasztok!
El kellene egy kis segítség
A bűnös: Radiant RBC 20E
Azt mondta a tulaj nehezen indul fűtés állásban, MHV nincs használva.
A helyszínen bekapcsolásnál eljut a szikrázásig, gyújt, kialszik...szikráz, gyújt , kialszik a 8-ik, 9-ik próbálkozásnál már többet tart a láng és általában a tizedik gyújtás utána megmarad és tökéletesen működik. A termosztát ki/be kapcsolásánál újra kezdi a "sorozatot".
Relék, kondik, forrasztások ellenőrizve.
Ami elgondolkodtat az az, hogy a meleg víz használatnál (végül ezt is kipróbáltuk) elsőre indul.
Fűtésnél kb. 10-ik re. Proci okozhat ilyen hibát ?
(#) Fr33 hozzászólása Okt 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy DÉG Euro 24 KT-E turbós kazánunk. 8 éves, már hőcserélőt kellett cserélni 2 éve.
"Karbantartás" kap minden évben, már ha a gázszerelők ideérnek.
Most még csak melegvizes üzemben van, de eléggé hangos.
A szivattyú mögött (szürke Grundfos 15-50) van egy légtelenítő csap ami zárva van. Ha kinyitom kijön egy jó adag levegő, majd a víz kezd folyni. Ezután közel hangtalan lesz a kazán. Majd visszazárom, mert folyik a víz. Másnapra kb ugyanez lesz. Ennek nem nyitva kéne lennie és légtelenítenie automatán? Ha nyitva akkor a levegő után a víz folyik.
(#) balazsgy hozzászólása Okt 11, 2020 /
 
Sziasztok!
A TÁT szelepében a rövid szeleptű (19 x 5 mm méretű) van ugye?
(#) 444Tibi válasza Fr33 hozzászólására (») Okt 11, 2020 / 1
 
Ez csak a kovetkezmeny, az okot kene megtalalni hogy miert lesz 1 nap alatt levegos.
Amig ez nincs meg addig felesleges automata legtelenito, par het alatt igy le fogja engedni a nyomast a rendszerbol ha minden nap kiereszt fel deci levegot.
Ha amiatt levegosodik mert megforr a viz a primer hocserelobe akkor ezt javitani kell, athidalo megoldaskent ha lehetseges akkor le kell venni a teljesitmenyt.
Vagy keves a nyomas a rendszerbe es visszahulesnel levegot sziv be, bar ilyen kis nyomason letiltana, ezt nem tudom.
Levegos lehet meg kavitalo szivattyutol is de ez igen ritka jelenseg, oka a leszukult csovezetekek es a kis rendszernyomas vagy elkopott szivattyu lapatkerek
(#) Fr33 válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Sejtettem, hogy ez lesz a válasz, mármint, hogy ez már csak következmény. A gázkazánban volt, hogy megforrt a víz, főleg mikor már lyukas volt. Amióta cserélve lett, azóta ez nem tűnt fel. Tavaly kint volt mind a két hőcserélő, nem voltak kövesek sem.
Kicsit vázolnám a rendszert, hátha ad ötletet. Szóval a nevezett gázkazánon kívül van még egy szilárd tüzeléses kazán is, ezek egy hidraulikus váltóra dolgoznak. A hidr. váltóból pedig 2 radiátoros kör van és 1 padlófűtéses. Ezek rendben mennek most, de a legtávolabbi kör szivattyúja előző szezon végén sokat kavitált. Mintha nem lett volna nyomás neki. Ki lett cserélve a mostani az nem kavitál. A rendszerben inkább olyan 1,6-1,8 között változik a nyomás, de lentebb nem megy, figyelem. Az automata utántöltés is pont ezért van zárva, hogy látható legyen, ha fogyna a víz. Automata légtelenítők vannak, máskor már azzal is volt gond, hogy azon szívott be levegőt. Most légtelenítve van és el vannak zárva. Szoktam nézni, nincs levegő arra. Csak a gázkazánnál jelenik meg.
(#) Fr33 hozzászólása Okt 11, 2020 /
 
Egyébként a szivattyús légtelenítőnek nyitva vagy zárva kéne lennie? Ha nyitva, akkor folyhat a víz belőle?
(#) antiktelefon válasza Fr33 hozzászólására (») Okt 11, 2020 1 / 1
 
Bővebben: Link
Ha ilyen a légtelenítő, akkor nem kéne folynia, automata. Én is ilyet vettem, nem hajlandóak méretet mondani, de ha leméred a tied az o gyűrűnél, megmondom, jó-e bele.
(#) Fr33 válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Igen, ilyesmi, de a szivattyú hátulján van, nehéz hozzáférni. Megpróbálom kibányászni. Köszi!
(#) 444Tibi válasza Fr33 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Mégegy, esetleg a cirkó szivattyúja keveset szállít.
Nem tudja kikergetni a melegvizet a hőcserélőből, mire a láng lemodulálna már mikroforrások lesznek és a buborékok összegyűlnek. Vagyis levegős lesz a rendszer.
Nem tudom a készülékbe a szivattyú is modulált, azaz a modernebb elektronikusan vezérelt, és a cirkó vezérli? Ha igen, menübe nem lehet feljebb venni az alapértéket?
Ha mezei szivattyú akkor ha teljesgázon van, vagy nincs rajta állítási lehetőség akkor elképzelhető hogy az is megérett egy cserére.
Vagy ha modern cirkó akkor menübe levenni a max. égőteljesítményt pl. 24-ről 15kW-ra, vagy ha %-os akkor 100-ról 70re. Ez csak fűtésnél szokott számítani, HMV-nél odaveri úgyis a maxot tehát csak mankónak gondoltam.

Perpill ezek jutottak eszembe.
(#) antiktelefon hozzászólása Okt 11, 2020 1 /
 
Most jön az én fűtéses kérdésem, a csöveket elkezdtem átmosni külön, és mindig alul kezdett folyni a víz, így megnéztem, erre jutottam:
Egy koaxot átdugtam a legközelebbi radiátorhoz menő vízcsövön visszafelé (A kép alapján remélem nem néztem be)
A koax meg a fölső gyűjtőn jött ki, ami a szivattyú felé megy a kazánban, (ami felett a hőcserélő van, majd utána a 3 utu szelep,) illetve a bal alsó csatlakozónra megy és az a gépkönyv szerint is a visszatérő.
Az összes radiátoron 100%-os bypass van, és elvben mind párhuzamos.
Én vagyok nagyon hülye, vagy az összes radiátor fordítva van bekötve?
kép1
kép2
kép3
(#) Fr33 válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Ez a szivattyú egy teljesen standard 3 fokozatú Grundfos szivattyú. Most a 2. állásban van. Nem modulál a szállítás, csak a láng. HMV-nél közepes hőfokra van beállítva. Megpróbálom a 3. állást a szivattyún.
(#) VIM válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Azt nézd meg, hogy a kazán szivattyúja melyik oldalon van és oda melyik cső csatlakozik, mert az a visszatérője a rendszernek. A rajzot félre lehet értelmezni, mert az nem látszik, hogy a szerelő konzolhoz szemből vagy hátulról van megadva a kimentek elnevezése. Az előremenőnek oda kell csatlakoznia a radiátor csatlakozónál. Meg lehet oldani a cseréket AL/PEX toldókkal ha fel lennének cserélve az előre és visszatérő csövek.
(#) Épületgépész válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Szia
Ha az osztón lévő piros nyilak a helyes áramlási irányodat mutatja,abban az esetben sajna rosszul vannak bekötve a radiátorok is! Ergo csökken a radiátorok hatásfoka!
(#) Fr33 válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
3-ra raktam a szivattyút, de akkor már hallhatóan is kavitál, surrog...
(#) antiktelefon válasza Épületgépész hozzászólására (») Okt 11, 2020 1 /
 
Üdv, az irány biztosan jó, úgy van bekötve az osztóban, ahogy a rajz adja, a kazán alatt van balra az osztó, a felső megy a szivattyúhoz.
Közben még jobb lett a helyzet, 6 radiátor visszafele folyik, 3 meg jó irányban, de ötletem sincs, melyikek mennek egy körről, szét kell szednem az osztót és külön felfűtenem 14 éve így van, nem is értem. Mindenesetre nem kevés idő volt rájönni ma...
Remélem legalább az alkörön belül egy irányba folynak. A vékony körön szerintem csak a fürdőszobai van, mert a koax lazán végigcsúszott rajta, szóval a maradék 8 radiátor 2 körön van.
Gyakori az ilyen hiba? Többször ellenőriztem, mert annyira valószínűtlennek tűnik, hogy ennyi fordítva legyen.
(#) odordaniel hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy Bosch GAZ 4000 W kazán. Fűtés bekapcsolása előtt a nyomásérték kb. 1.2 baron van. Amint bekapcsolom a kazánt a nyomás felmegy akár 3 bar fölé is. 1 radiátor kivételével mindegy forró, annak az 1nek is csak az utolsó 1/3 alsó része hideg. Okozhatja a problémát, hogy levegős a rendszer? Próbáltam azt is (nem tudom, hogy jól csináltam e) hogy fűtésközben kicsit kinyitottam a radiátor légtelenítőjét, ilyenkor távozott víz is a rendszerből plusz a nyomás is visszament 2 bar környékére attól függően mennyit engedtem ki, viszont amikor így lekapcsolt a kazán a nyomás nagyon visszaesett és emiatt hibakódot adott ki, a rendszer újratöltése után minden normális ha nincs bekapcsolva a fűtés.
(#) user1914 válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Hi!
Én levenném a 2 hollandit az osztókról, és egy flex csővel összekötném a csapokat, kinyitnám mindkettőt, beindítanám a kazánt és leellenőrizném melyik cső melegszik elsőre, hogy mégis jó-e a felrajzolt irány.
Üdv. M.
(#) balazsgy válasza odordaniel hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia! Tipikus tágulási tartály levegőnyomás feltöltöttségi hiba. Keress vissza itt VIM rajzára, illetve linkjére, ott leírja a megoldást.
(#) VIM válasza balazsgy hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia! Közelebb hozom. Bővebben: Link
(#) adorjan81 hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Sziasztok,

Van egy Buderus S120/2W melegvíztárolóm, aminek felülről kell behelyezni a hőmérséklet érzékelő szenzort.

Na most ez a szenzor elromlott és nem tudom kihúzni mert berohadt!

Meg tudja valaki mondani hogy milyen mélyre lehet dugva, mert szeretném kifúrni, de félek hogy átfúrom a csövet és vehetek egy új tárolót amit nem szeretnék!
(#) TCS64 hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Sziasztok,

Tudja valaki, hogy az előkeverőben lévő gumimembránnak mi a szerepe a működésben?
A konkrét típus egy Bosch Condens 3000, de feltételezem, hogy a szerepe ugyanaz lehet az összes típusban.
Véleményem szerint idővel megkeményedett a gumi és nem tud a szükséges mértékben nyitni melegvíz vétel indulásakor amikor is nagyobb fűtőteljesítmény szükséges.
A membrán nélkül viszont remekül működik. Nagyon kevésen múlhat a dolog, mert ha a kazán belső tere meleg (így a gumi anyaga lágyabb) akkor jobban működik.

Köszönöm.
(#) VIM válasza adorjan81 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia! Van egy hullámos rugó ami a szondát odaszorítja az üreg falához, ezért elég nehéz kihúzni. Ha alá tudnál nyúlni a hullámos rugónak és megemelgetni, hogy elváljon a letapadástól és utána meg tudnád fogni egy vékonycsőrű fogóval, talán kihúzható volna a helyéről.
(#) adorjan81 hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Emlékeim szerint nincs ott a hullámos rugó, csak simán be lett dugva de az évek folyamén kapott vizet a cső, így berodadt. Ezért kellene a mélység hogy meg tudjam fúrni, de ne fúrjam át!
(#) VIM válasza adorjan81 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Használd a Válasz gombot. Ne furkálj ha jót akarsz magadnak. Használj inkább vízkő és rozsdaoldó folyadékot és áztassad vele az üreget.
(#) Subaru84 hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Baxi Mainfour gázkazánom van. Az lenne a kérdésem hogy normális e hogy a kazán 3-4 percenként bekapcsol? Rendesen begyujt felfűt és kikapcsol ahogy kell, majd ujra gyujt és ujra felfűt rendesen.
Lehetséges hogy a fali termosztát tönkre van menne? Vagy esetleg más szokott ilyenkor lenni a probélma?

Köszönöm szépen a segítséget, teljesen laikus vagyok.
Következő: »»   461 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem