Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   133 / 141
(#) kitartás válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Áramgenerátor? Egy pt4115 simán elhajtja. Vagy egy soros ellenállás aminek az értékét kimatekolod pl az itteni segédprograok közt található segítséggel.
(#) Kovidivi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Vagy ha örömöd leled a uC programozásában, akkor egy mini 8 lábú Attiny és egy AO3400, meg egy pici értékű sönttel PWM-es szabályzást készíthetsz, ami a betáptól függetlenül mindig ugyanakkora áramot hajt át a LED-en, esetleg több fokozatot is tud 10%, 50% 100%. Bármi megoldható.
(#) pipi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Nekem is a pt4115 jutott eszembe
(#) CIROKL válasza kitartás hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Igen a soros ellenállás a lehető legegyszerűbb, azt már ki is próbáltam kb 5ohm ami .
Az áramgenerátort is lehetségesnek tartom , estetleg LM317 ,stb ?
A PT4115 eddig nem ismertem de beszerzek belőle hogy legyen ...
Köszöntem mindenkinek !
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
(#) pipi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Ha ellenállást teszel, akkor az akku ingadozás(12-14V) függvényében változni fog a fényerő.
Áramgenerátornak ide lm317 alkalmatlan, túl sok feszültség esik rajta.
(#) nedudgi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba:
A LED egy szuicid jószág, ami szereti magát megsütni. A másik dolog, amit a leírásokban a kereskedők szeretnek elhallgatni, hogy a megadott feszültség nem egy üzemi feszültség, hanem tárgyalási alap az áramkorlát megtervezéséhez.
A LED akkor világít, ha áram folyik rajta. Mivel dióda, van egy nyitófeszültsége, és akkora áram folyik rajta, amekkorát a külső paraméterek, és a saját belső (réteg)hőmérséklete meghatároznak.
A nyitófeszültség a réteghőmérséklet emelkedésével csökken, innen ered az öngyilkos hajlam. Ezért nem szabad feszültségkorláttal, -szabályozással meghajtani.
Mivel a fénykibocsájtáshoz segédanyagokat is használnak (például fénypor), a maximális réteghőmérsékletet még csak nem is a félvezető, hanem ezek az adalékok is behatárolják. Ökölszabályként azt tudom emlegetni, hogy nem érdemes a maximális réteghőmérsékleten üzemeltetni, mert akkor drasztikusan csökken az élettartam, elégedjünk meg 65°C környékével. A kapott hatásfok a hőmérséklet emelkedésével csökken, így nem nyerünk sokat, ha a maximumon hajtjuk.
A hab a tortán, hogy az egyszerűség kedvéért az ismertetéseknél 1W, 3W, 5W teljesítményt értenek az emberek. Az 1W LED gyakorlatilag 350mA áramú, így nem jön ki a matek, ha ezt megszorozzuk a nyitófeszültséggel. (3W: 700mA, 5W: 900..1050mA).
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2020
(#) Urek hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. A történet a következő:
Egy Arduino-val szereteném egy nagy teljesítményű 12V-os LED modul fényerejét szabályozni. Ez a maximális fényerőt 12V 4A mellett éri el. A PWM nem jó megoldás, folyamatos fényre van szükség a felhasználási területen, vagy 100kHz felett kell legyen a freki, ami Arduino-val nem megy. További bonyolító tényező, hogy a tápellátást egy böhöm 4 cellás LiPo aksi biztosítja, így a legjobb egy szabályozható kapcsolóüzemű táp lenne amin az áram limit potit ki tudnám cserélni egy X9C digitális potenciométerre. Tudok ilyen kapcsolóüzemű modult ajánlani vagy valami alternatív megoldást?
(#) ptesza hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni.
Van pár LED panelem. 1db SMD LED van rajtuk és fémezett NYÁK lapra vannak forrasztva , nyílván a jobb hűtés miatt.
Sajnos nem nagyon sikerült beazonosítanom mik is ezek pontosan mert nem találtam semmi információt róla. A LED chip mérete 7x8mm és az oldalán ECY82 felirat található. Csatolok egy képet.
Labortápom sajna nincs csak egy állítható feszülségű tápegységem amivel meghajtottam és megmértem a feszülséget és az áramt. 10.7V és 50mA esetén olyan fényerőt adott ,hogy már takarnom kellett mert nem esett jól. Viszont még ujjal nem éreztem forrónak. Szerintem jóval többre is képes de akkor a hőmérséklet növekszik és az áramot is jobban nyeli.

A célom az, hogy egy menyezeti lámpát felújítsak ilyen panelekkel. Van hozzá egy állítható feszültségű távirányítós tápegységem két csatornaás. DC120-205V között állítható , legalábbis ez van ráírva és 260mA konstans lenne elvileg.

Szóval nem nagyon akartam kísérletezgetni ,nehogy elpukkantsak párat. Hogyan kellene bekötni , hogy üzembiztos legyen és ne tudjam túlvezérelni?
(#) Kovidivi válasza ptesza hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Annyi LED-et köss sorosan, hogy a nyitófeszültség 120-205V közé essen (10.7V esetén 12-19db), párhuzamosan pedig annyit, hogy a 260mA ne károsítsa a LED-eket. Pl. ha egy LED-en 50mA-t akarsz átfolyatni, akkor 5db kell párhuzamosan. Tehát szükséged lesz 60-95db LED-re. Aztán majd az idő megmondja, hogy jó lesz-e ez a rengeteg soros LED. Elég egynek tönkremennie, ezután a párhuzamosan kapcsolt maradék 4 túláramot kap (talán kibírják), majd ezek elhullanak, egyre gyorsabban, és utána megszakad a soros kötés, egy LED sem világít. A mennyezeten az a baj, hogy nincs már feljebb, ahova a meleg levegő el tudna távozni...
(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Köszi. Ezek szerint nem kellene erőltetni azt a tápegységet. Valami más után kellene nénem.
(#) compozit válasza ptesza hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Ha mennyezetre kerülne, akkor miért nem jó neked egy kondenzátoros előtét? Nekem az egész házam, sőt még a nyaralóm is így van megoldva.
(#) ptesza válasza compozit hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Erről sajna semmit nem tudok , eléggé kínainak hangzik ez a kondenzátoros előtét. Tudnátok segíteni a kapcsolásban és a méretezésben?
(#) compozit válasza ptesza hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Skori oldalát nézd meg. De ha még tudsz várni, akkor holnap felteszek egy rajzot.
(#) compozit válasza compozit hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Én ezt használom.
A bemenetre kell egy biztosító. A 10 ohmos ellenállás akkora legyen, hogy a C2 bekapcsolási áramlökését korlátozza kisebb értékre, mint a diódák lökőárama. Ezért célszerű mondjuk 3A-es diódákat használni, sose mennek tönkre. A C2 impedanciája fogja bekorlátozni a LED(ek) áramát. Ha nem akarsz számolgatni, akkor tegyél be először 1 µF-ot és mérd a LED áramot. Ha kevés, akkor növeld mondjuk mikrofaradonként a C2 értékét. 400V-os kondit használj, vagy valami motorindítót, én fénycsőarmatúrából termeltem ki a fázisjavító kondikat, azt használom. ( 4,2 µF )

A bekapcsolás után töltődni kezd a C1-es kondi az R4-en keresztül. R4 áramkorlátozó szerepű, amit a FET zár rövidre, miután a gate-source között levő C3 kondi feltöltődött. LED-ből én még 72 db-ot sorbakötve is használtam. A C1-es kondit célszerű 400 V-osra választani, mert ha a sorbakötött LED-ekből valamelyik elszáll, akkor a C1 kodira 400 V juthat. A FET is legyen 4...500 V-os, mert a bekapcsolás pillanatában ennyi fesz kerül rá. Én BUZ41A-t használok, áramra néhány amperes bőven elég.
A rajzról lemaradt, de a C2-vel párhuzamosan kell kötni egy 1 M-s ellenállást, hogy kikapcsolás után süsse ki a C2-t. Hasonló okból van az R3-is.

Az áramkör élesztésénél, próbájánál nagyon óvatosan, mert a LED-ek nincsenek galvanikusan leválasztva a hálózatról, így fennállhat az áramütés veszélye. Természetesen, ezt figyelembe kell venni a kész lámpa felszerelésénél is, ne lehessen a LED-ek környezetét megérinteni.

MAG1.jpg
    
(#) ptesza válasza compozit hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Köszi az infóat. Mielött nekiállok skory cikkét is átolvasom alaposan.
(#) csibai hozzászólása Nov 4, 2020 /
 
Üdvözlet az itt fórumozó Társaknak!

A vejem (hangszerkészítő) gyakran használ ledes fejlámpát. A gond az, hogy az akku egy-másfél órai használatnál kimerül.
Biztos ismeritek, ilyen kerékpáros fejlámpa ami teljes fényerő, csökkentett fényerő és villogó üzemmódot tud.
Szeretném külső akkuról üzemeltetni. (6 vagy 12 voltos voltos zselés akku)
Nem gond a vezeték, hiszen ülve asztalnál dolgozik vele. Mit javasolnátok megoldásnak?
Építő jellegű segítségeteket előre is köszönöm.
(#) pipi válasza csibai hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
A kérdés milyen akksi van benne, olyat kell betenni/bedrótozni, csak nagyobb kapacitásút.
Gondolom 1db li-ion van benne, akkor 18650-es cellát 1-2-3 db-ot párhuzamosan kötve (a szükséges kapacitásnak megfelelően) használni. Még előnye, hogy az eredeti töltőt használhatod.
Ha zselés akksit használnál akkor valami fesz konvertert is kell barkácsolj...
---
Ha már drót, akkor a jelenlegi töltőről nem lehet direktben használni?
---
Egész nap a fején van? Nem lehet valami csoda egyszerű csatis dokkolót csinálni hozzá, amikor nem használja, beleejti a dokkolóba és töltődik...
---
2 db fejlámpa, felváltva használni/tölteni...
(#) csibai válasza pipi hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Kedves "pipi"!

Először is köszönöm a gyors válaszodat!
A saját töltőt a hálózathoz kell csatlakoztatni, és azért valamennyi mozgásra szükség van.
A zselés akkut pedig egyszerűen mint egy "övtáskát" fel lehet kötni. 2 ilyen lámpája van de egy néhány hónap használat után az akkuk 15-20 perc alatt lemerülnek és elég drága venni mindig újat. Szinte folyamatosan használja, hiába az asztali megvilágítás jó, ha pl. egy hegedűnek be kell nézni a belsejébe akkor praktikusabb a fejlámpa.

Üdvözlettel: csibai
(#) Kovidivi válasza csibai hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Minőségi cellát kellene használni, amin van védelem, és nem szabad addig meríteni a cellát, amíg még világít! Ilyenkor mélykisülésbe megy a cella. Ezekben az olcsó fejlámpákban semmi védelem nincs, az akksi, amit meg adnak hozzá... Inkább ne is beszéljünk róla.
Ólmos akksit övre? Békjó. A lithium ion akksi harmad akkora súllyal hosszabb használati időt ad.
(#) bbalazs_ válasza csibai hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Hálózati adaptert. Ha helyhez kötve dolgozik, akkor felesleges az akkus. És a fényerőt sem korlátozza semmi. Ha bele kell nézni a belsejébe, akkor egy vékony kis drót sem lehet akadály.
Esetleg speciális esetekre tartalékolni a jelenlegit.
(#) csibai hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Kedves válaszoló Társak!

Nagy köszönet a tanácsaitokért! Nem feltétlen ólmos akkura gondoltam, csak példaként említettem. De egyébként amik a riasztókban van akku, azért még valamennyire viselhető. Tudom nem a legszebb megoldás, de valamit-valamiért. Nem szokta megvárni, hogy teljesen elhalványuljon, (akkor már dolgozni sem tudna), de sajna az óránkénti csere-bere elég rossz megoldás sajnos.
Minden esetre ha van még javaslatotok azt örömmel veszem!

Üdvözlettel: csibai
(#) Bakman válasza csibai hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Megoldás van, több is, attól függően, mekkora a költségvetés.

Sacc/kb. ismerve az igényeket, én vennék egy Ledlenser NEO10R fejlámpát, három olyan 18650-es cellát, amelyikbe van védelem építve és egy önálló töltőt az akkukhoz. Utóbbiból elég olyan, amelyikbe két akku fér. Igaz, ez így összesen olyan 40 - 50 000 Ft környékén mozog. Az is igaz, hogy a Ledlenser egy nagyon jó és megbízható márka elemlámpák terén.

Amit a nagyobb trükköt adja nálatok az a szinte folyamatos használat. A fejlámpák fogyasztását nem kimondottan erre tervezik de jobb, nagyobb kapacitású akkumulátorokkal áthidalható a dolog. Vagy egy nagy hátizsákot a vejed hátára, tele energiaforrással.

Ne zselés akkuban gondolkodj, annak más területen jönnek ki az előnyei.
(#) Saggitarius válasza Urek hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Nem kapcsolasi rajz szintjen, hanem megvalosithato elmelet, de mindketto D/A analog atalakitast is alkalmaz.
1., PWM>>Analog atalakiton alapszik, ami a legegyszerubb, vagy ha nem ragaszkodunk a PWM-hez akkor,
2., D/A konverter (illetve I2C/SPI digipot mint D/A konverter) szolgaltat linearis vezerlojelet. A teljesitmenyvezerlo lehet normal CC vezerlo (kisebb aram eseten pl LM3404 vagy MAX16832). MAX16832 eseten a vezerles a legegyszerubb. mert annak van dedikalt analog dimming laba. LM3404 eseten a vezerlojel, megfelelo szintillesztessel az aramfigyelo ellenallasra kell kotni.

Ha a termelt ho nem erdekes, akkor egyszeruen epits egy linearis CC vegfokot (egyszeru, de nagy helyet foglal a kezelendo 4A miatt) amit direktben vezerlehetsz.
(#) Prome hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Talán ide való a kérdésem.
12 voltos cree ledsort szeretnék ugy meghajtani, hogy sorban mind égjen, de fel és lekapcsoláskor ne egyszerre kapcsolodjanak fel, hanem kevesebb mint 1 másodperc alatt sorba. Nem futófény, hanem sorban egymásután mind. Ahogy a lézerkard. (Arra is lesz, ha van más ötlet az is érdekel.)
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Hello! Mondjuk nem árultad el hány darab és mekkora teljesítményű Led-ről van szó..
(#) angyalati hozzászólása Jan 29, 2021 /
 
Sziasztok.

Építettem egy nagy teljesítményű lámpát led modulokból.
A meghajtása egy ERP PBD260W-1300-280 konstans áramos táp. Ez a datasheet
A modulok össz nyitófesze a táp névleges kimenő fesszel egyezik, maximumot nem éri el.
Világít szépen, nincs gondom vele, egy apróságtól eltekintve:
A lámpa kamerakép számára épp úgy villog, mint egy 50Hz monitor.
Maga a táp 0-10V dimmelhető, azonban a nincs rákötve a dimmer, a vezérlő vezetékek szigetelten és kötetlen állapotban vannak.

Én nem értem, hogy ez a kamera számára látható villogás minek köszönhető. Tudtommal a konstans áram egyet jelent azzal, hogy semmilyen villogásnak nem kellene előfordulnia, a szek oldal a hálózati frekitől független, kisimított.
Mitől lehet a magyarázata a szem számára nem, de kamera számára látható villogásnak?
(#) Bakman válasza angyalati hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
A konstans áramú meghajtás nem feltétlen jelenti azt az ilyen tápegységeknél, hogy a kimenet valóban szép, sima feszültség/áram. Ha ráteszel egy oszcilloszkópot, láthatod a hullámzást. Ez benne is van az adatlapban, "Ripple Current" néven, ami akár 30 % is lehet, opcióként vásárolható olyan is, aminél ez az érték max. 10 %.
(#) Kovidivi válasza angyalati hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Rakj kondit a LED-ekkel párhuzamosan, talán segít. Több ezer µF-ot.
(#) angyalati válasza Bakman hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Megértettem.
Kösz a választ.
(#) angyalati hozzászólása Feb 20, 2021 /
 
Sziasztok.

Adott egy 48V cc táp ami 3200mA stabil áramot ad. Nekem olyan led modulokat kellene hajtanom róla, amiknek a nyitófesze 46V 800mA áramnál. Konkrétan 4db modul lenne hajtva róla párhuzamosan. A modul Imax=900mA.
Egy ideális világban nem is lenne vele gond, mind a négy 800mA-t kapna. Viszont a valóságban ez el tud csúszni 900mA határérték felé, ott szakad és a másik három is >900mA-t kapna.
A kérdés az, hogy hogyan tudnék határt adni a modulokon átfolyó áramnak kb 850mA-nál? Létezik olyan eszköz ami cc tápos meghajtásnál képes korlátozni a párhuzamos sorokba osztott áramot? Gondolom egy előtét R itt nem működik.
Következő: »»   133 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem