Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos párásító
 
Témaindító: Zolp, idő: Dec 20, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 21
(#) Zsarka hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok ! vettem egy ilyet . Mivel azt írja DC 24 volton működik adtam neki ilyet . Se kép se hang de pár még anyi sem . A kérdésem az lenne : a 1700KHz ebben a kütyüben jön létre vagy már egy ilyen remegő tápot kell neki adni ? Köszönöm a válaszokat , Kellemes ünnepeket !
(#) Johnycorp válasza Zsarka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szia.

Hasonló van nekem is.
Lehet, hogy nem mindegy neki a DC polaritása?
Rendes mennyiségű víz alatt van egyébként?
(#) Zsarka válasza Johnycorp hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Köszi a választ , máris fordítok .
(#) Zsarka válasza Zsarka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
ez nem jött be
(#) Kovidivi válasza Zsarka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ha elsőre rossz polaritással adtál neki 24V-ot, akkor annak annyi szerintem. Másik, hogy a 24V-os tápnak terhelhetőnek is kell lennie. Vicces, hogy nem írja az áramfelvételt a linkelt oldal...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) uniman válasza Zsarka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Akkor most adj neki AC 24V-ot....

Text.jpg
    
(#) simonsen hozzászólása Júl 23, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!

ebben a videóban 10db piezó van ez már elég ütős ketyere.

Ilyet szeretnék én is építeni!

Várom az ötleteket.

Üdv simonsen!
(#) szabvik 26 hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Tisztelt Mindenki!

Szabó Viktor

Segítséget szeretnék kérni tőletek egy Boneco U 350 es automata párásító kapcsán ami sajnos garancia 2 szer van szervizbe pár kérdésem lenne :

1 Mitől lehet hogy a készülék erőlködik majd gondol egyet és jól kezd párásítani amikor párásítani kezd nem indul el a párásítás nagyon nehezen jó lesz erőlködik ez mitől lehet?
2 Időnként nem fűti a vizet olyan mintha nem langyos a pára?
3 A szimbólumok van, amikor nem alszik, ki világít tovább, csak ha ki és bekapcsoljuk a készüléket automata üzemódban.
Be állítás módosításánál nem lép ki az automatikus módból azt jelzi, hogy automata módban van?
4 Mennyire megbízható lehet kifogtam?
Bármilyen ötletet szívesen fogadok .

A másik ha csere utalványt kapunk akkor egy
Series 2000 Párásító HU4816/10 Philips

1 Mennyire megbízható?
2 Mik a tapasztalatok?
3 Mit kell tudni a párásításáról?

Köszönöm szépen .

Tisztelettel:
Szabó Viktor
(#) Skori hozzászólása Nov 29, 2020 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni egy párásító áramkört. Fellelhető-e adatlap valamely ilyen célú piezolapkához? Pl. mindegyik 1,65MHz-en működik? Mekkora teljesítményt lehet/kell beletolni egy ilyen általánosan használt piezolapkába (min/max)? Gondolom víz nélkül nem szabad járatni, erre szokott lenni valamilyen vízszint érzékelő a gyári cuccokban?
(#) tursaba válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Szia! Van bennük vízszint érzékelő. Jobbára tranzisztoros önrezgő kapcsolásban, 30-40 v körüli táppal mennek.
Az enyémet még nem szedtem szét.
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Helló. Én már építettem vagy kettőt. Egész jól bírták, én nagyobb kb. 20mm átmérőjű lapkával csináltam. Nem is kaptam az országban ilyet akkoriban. Ebayen kellett rendeljen Kínából. Később beteszem a rajzát neked. Meg kell keressem.
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Ez pedig nyákterve volt. Nem csináltam panelt hozzá, kísérletező lyukacsos nyákon építettem meg.
Itt a piezó is, így néz ki. Amint látod egy valami pet kupakot vágtam ki és abba ragasztottak be gumigyűrűstől, majd úgy zártam le alól egy poliészter nyáklap darabbal a kupakot, hogy a piezó alja egy üregben legyen. Majd az egészet kb. 5-8cm mélyen víz alá helyeztem. Nekem egy fagyis pikli tette e nemes szolgálatot. Sokat elszórakoztam, mire kihangoltam. Mikor jól van hangolva, akkor csinálja a legtöbb hideggőzt. Nekem majdnem 5-6 cm-es kis vízsugarat lövellt ki a vízből ilyenkor. Tíz éve már, hogy csináltam, azóta már többféle piezólapot is lehet kapni, mind egy kicsit más frekin dolgozik. Én ezekből a legnagyobb lapkákbol építettem, mert szoktam néha javitani kozmetikusoknak hideggőzölőt és azokban viszont ez a típus jár.
Víz sugárba ne nyúlj, mert nagyon veszélyes dolog, később ízűleti fájdalommal is járhat.
Amúgy van egy sokkal jobb ötletem neked, ne kínlódj vele, hacsak direkt el akarsz vele szórakozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) Skori válasza tursaba hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Kb. mekkora lehet a teljesítményfelvétele a cuccnak?
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Köszi az infókat. A tranzisztort mennyire kell hűteni, nagyon melegszik? A tápfesz ill. áramfelvétel mennyi volt? A piezo kivezetéseire oda kell figyelni, tehát, hogy a piezo tárcsa melyik része lesz az oszcillátor melegpontja ill. GND-je?

Mindenképpen szeretnék kísérletezni vele, és esetleg az elérhető tranzisztoros rajzokhoz képest majd egy kicsit ügyesebb megoldást is készíteni.
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
A meleg pont a piezón a kisebbik rész. A peremén lehet forrasztani a másik vezetéket(az enyém fajtánál!) a külseje ami a vízhez ér le van lakkozva, ha sérűl eldobandó. De látni fogod hogy a hibás meg pattogzott lapka nem fog működni egyszerűen. Én találtam egy asszem HP nyomtató 30V/ 3-4A-es adapterét és azzal hajtottam.
Üresen nem járhat, mert a piezó megsűl. Elkezd pillanatok múltán pattogó hangot adni de ekkor már régen vége, sérül a piezó kristály. Én még FBS fugaszil tömítővel is lekezeltem a piezó illesztését és le is szoktam, mikor ilyet javítok. Némely estben a gumi rosszul illeszt és ereszt nehány csepp vizet.
Nekem az áramkör halt meg sokszor mert a paraszti elektronika a levegő nedvesség hatására minden alkatrészén és a ventilátoron is valami fehér puha sót választott ki. A gyari párásítóknak is ez a veszte mindig. Hiába nem ér vizet az elektronika, tiszta fehér só kiválás lesz. A tranyó eléggé meleg esetenként. DE!
Olyan BU-t ami a kínai eletronikákban van BU406, sehol nem fogsz találni. Én régi fekete fehér modul TV panelből szedtem ki, csak azzal ment. Amit boltban kapsz nem jó. Húszat vettem, hiába bolt jó bétára is de nem indult és azonnal zárlatos lett, vagy megfőttek.
Itt a rajz amit építettem.
Nekem ezzel a 2sc4153-al jól birta. Meg is lepődtem. A poti az intenzitását szabályozza.
Itt egy gyári készülékem, és egy bontott kozmetikainak panelje. Láthatod milyen kondik alkatrészek vannak benne. A lényeges dolog a két-három tekercs. A picit én 6-os csavarhúzóra tekertem, ez a leg lényegesebb, 3 menet feles drótból. Ezek 24V-os picik:
Remélem tudok segiteni.
Attila.
(#) fecameca válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Szia. Javítottam néhány ilyen gyári készüléket. Mindegyikben olyan egy tranzisztoros colpitts oszcillátor rezegteti be a piezót, esetleg van hozzá +1 tranzisztoros szabályzója, ami munkapontba, / tápfeszbe avatkozva gyengíti a jelet (Nem kötelező, szerintem nincs is értelme szabályozni.) Olyan 24 V min. 1 A és max 2 A körüli tápokról járnak. Amikkel én találkoztam, mind külső tápos volt, akár trafós, akár kapcsoló üzemű is lehet. A TO-220 tokozású tranzisztorhoz jár egy kb tenyérnyi 2mm-es alu lemez hűtő. A vízszint érzékelő egy reed relé, akár a kávé-automatákban, amit egy úszóra szerelt kis mágnes működtet. A piezónak a háza a test. Ha kézbe veszel egyet, magadtól is rájössz. A melegpont általában a kerámia lapra galvanizált ezüstréteghez van forrasztva. (Vigyázat, könnyen elpárolog!) Az általam javított készülékek zöménél az oda menő vezeték tört le. Weller pákával óvatosan lehet kis veszteség árán gyógyítani. Pár milliméteres lyuk lesz utána, de lényeg a vezeték forrasztva legyen a fém hártyához.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) fecameca válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Én nem értettem meg sohasem ezt a BU406 nagyfesz. dolgot. Egyébként BD 239-el nálam működtek simán. Azok is bírnak olyan 80 Voltot. 24 Volt körüli tápfesznél nem hiszem hogy egy piezó azt túllépi. Mondjuk a gyáriakban sosem tarnzisztort kellett cserélni. Én meg ultrahangos masszírozókkal foglalkoztam inkább. Párásító kancsókat csak láttam, de azokban is ugyanaz van.
(#) TAttila77 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Ez a párásító izé-pikli sajàtom, egy lomistól kaptam újként, nem volt doboza. Kozmetikai hideg/meleggőzölő volt már kettő nálam. Meg egy háztartási komolyabb. Ezeket othon inkább asztmás kisgyerekek miatt használják. Desztillált, vagy ioncserélt víz helyett Salvus vizzel öntik fel és annak hideggőzét szívja a gyerek mellette ahol játszik. Csak ám a Salvus víz lerendezi az ilyeneket hónapok alatt, mert ezzel a vizzel mégtöbb felér só válik ki az egész elektronikára. A ventilátor úgy betömődik tőle, hogy nem is lehet kivenni mi lehet az eredetileg.
Én mindig ioncserélt, vagy desztilált vizzel használtam a szobában mikor száraz volt a levegő. Amúgy nagyon faszentos ketyere.
Víz sugárba amit a piezó csinál nem kell nyúlni mert elüvölti az ember magát, olyan fájdalmasan megrengeti az ujjakban a csontot azzal s kb. 1,5-3MHz-eikkel.
A tranyóra nagyon érzékeny. Volt olyan, hogy egy fél évig nem tudtam használni se mert nem tudtam sehonnan szerezni bele normális tranyókat. Még gyárit is szétszedtem hogy lelessem a tranyóját. Azt meg semmi nagyker nem ismerte. BU406 meg egyenesen kudarc volt mindig. Egyszer egy idős TV szerelő kollégától kaptam legalább huszat, egyetlen egy volt köztük, amivel egyáltalán beindult a páraképzés de azzal is elég kínkeservesen.
Majd ebayen rendeltettem haverommal hozza való eredetileg is vele szerelt tranyókat és azzal működött csak.
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Kertészeti kis tavalyhoz való kellékeket árúsító helyeken kutakodjál “Mini fogger” Mini kerti tavi látvány hidegpárásító utàn. Lehet kapni adapterrel együtt (trafósak) az egy piezóstól a tíz meg annál több piezósakig, csak pénzed legyen. Olyan kojtolást rendezhetsz velük egy kis festékes vederben vagy három liter vízzel, hogy csak úgy hömpölyög a szobátokban a hideggőz.
Itt egy kicsi: https://www.petnet.hu/termek/ExoTerra_Fogger_ultrahangos_parologtat...9-1701
Nekem öt piezós van. Tudod mire használom? Különleges orchideáimnak párásítok vele hébe-hóba. Erre is valók inkább.
Na ezek már komolyak, ezekkel lehet hidegfüstölni. Alíg láttok majd: https://www.google.com/aclk?sa=l&ai=DChcSEwjAlY67kKrtAhWm7-0KHe...AgBEBs

https://i.ebayimg.com/images/g/BHUAAOSwg~ReU3a1/s-l300.jpg

Ezek ám be vannak öntve műgyantával. Nem lehet szétszedni az áramköríg őket. De ilyesmit is javitottam már.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) Skori hozzászólása Nov 30, 2020 /
 
Köszönöm ismét a tippeket! Azon gondolkozom, hogy IRF510-ből építenék hozzá valamilyen teljesítmény oszcillátort.
Két ilyen FET-el építettem régebben 20...30MHz között hangolható oszcillátort, ott az volt a követelmény, hogy 500V körüli kimenő feszt tudjon.

Igen, a fotón a glimmlámpák csak 1 kivezetéssel vannak bekötve.


A lapkákra van bármilyen teljesítmény adat megadva? Gondolom ha túlhajtom akkor eltörik, vagy ilyesmi...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
//Csak zárójelben jegyzem meg neked, hogy mikor először 2010-környékén ilyen "foggert" kollégáimmal kezünkbe fogtunk, mi is próbálkoztunk mindenféle ketyerével frekvenciát állítani neki. Semmi nem vált be. Fetek sokaságát feláldoztuk, hajtottam 555-el, C-mos IC-vel, kollégám mikrokontrollerrel, semmivel nem ment, de még meg se pisszent, de a fetek azok izzadtak. Végűl elengedtük. A tranyós kis áramkör ami az eredetit is alkotja, csak azzal volt hajlandó üzemelni.//
Ha sikerrel jársz majd írd meg nekem, mert roppant kíváncsivá tettél.
Emlékeim szerint IRF 730,740, 840-ekkel küszködtünk, majd PWM végfonál alkalmazott roppant kis kapacitásó fetekkel.
A Metcal pákatápom nagyfrekis kvarcos C-mos IC-s oszcillátorához és trafós kicsatolású áramköréhez hasonló áramkörrel sikert lehetne elérni. Kiindúló ötletnek ezt javasolnám, hisz majd 13MHz-en ketyeg.
Nincs semmi írás a piezókon. Sőt ahonnan utób én rendeltem egy delikvens honlapja volt, ő valami kis táblázatot csinált, hogy melyik készülék piezója milyen frekin megy és kép volt mellette. Nagyon változók a frekvenciáik.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Küldök privát üzenetet neked.
(#) fecameca válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Mosfet-et nem lehetett önrezgős kapcsolásban berezgetni.(Legalábbis nálam sem sikerült). De Fet-es végfokot építettem már olyan piezós masszírozó után. De ahhoz már trafók kellenek a be és a kimenetre egyaránt. Valószínűleg azért nem lehet hozzájuk semmilyen oszcillátort építeni például 555-tel, mert kizárólag a rezonancia frekvencián hajlandók működni, amit Hertz pontossággal külső áramkörrel nem könnyű előállítani. Az önrezgő oszcillátor teljesítményét a tápfesz. változtatásával lehet állítani bizonyos határok között, ha a jelét meg tovább erősíted, követelmény, hogy a 2 piezó rezonancia frekvenciája teljesen azonos legyen. Pazarlásnak tűnik, de nekem egyedül így sikerült kicsikarni belőle nagyobb teljesítményt.
(#) TAttila77 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Hát erre a rezonanciára később mi is rájöttünk, csak mi szerettünk volna nagyobb teljesítményűt építeni, pl. szinpadi hidegfüst efektnek. A tranyóra roppan kényesek. Nem tudom, de szerintem a bázis-kollektor átmenet itt a nem mindegy. Én csak tranyóst csináltam végűl, de készülékbe eredeti helyett. Ezeket könnyű odéb hangolni, mert szét, vagy összébnyomom a kis 3 menetes tekercset és meg is van. Nagy tudásút nem tudtunk építeni egyet se. Majd megláttuk, hogy az ebayen van még 10 db piezós nagy is, aztán nem is foglalkoztunk ezekkel tovább. Én végűl vettem olcsón, tán 7-8000Ft lehetett mire itt volt egy 5 piezóst. Belelöktem egy kis szines falfestékes vederbe, teszek bele két liter vizet, aí tetejébe befeléfúvásra raktam egy kis mókuskerekes NMB ventilátort és eg másik lyukon, olyan colos méretű csövön fújja ki a hideggőzt a virágokra. Azok meg tündökölnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) fecameca válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Ultrahangos kínai arcmasszírozókban 2SD880 van gyárilag. Csodálatos módon a BD 139 tökéletesen megfelel helyette. Én később áttértem a BD 239-re a nagyobb teljesítmény miatt. Azokkal is működnek. Ezek 1,1 MHz-es piezója nem sok ködöt termel. Gyártás nem volt itt, csak egy-két ismerős kozmetikusnak készült egyedi rendelésre pár készülék tizen-egynéhány évekkel ezelőtt. Egészségügyi hatása lehet hogy vitatott, de az tény, hogy bizonyos kozmetikumok, csodakencék gyorsabb felszívódását elősegíti a rezgetés + melegítés. Voltak azoknál ilyen zsírbontó készülékek is, amik 40 kHz-es ultrahanggal dolgoztak 45 Watton, és az párát már egyáltalán nem termel, csak hullámzik a víz, amit rá cseppentünk 2 db 2 centi vastag piezó volt a kezelő fejükben, a 2 piezó közti lemez kapta a jelet, és a 2 szélén volt csavarral összefogatva, a közepük üreges volt, vagyis gyűrű alakúak voltak, és a középen átmenő csavar szorította össze őket. Valami műgyanta alapú csodaragasztó rögzítette a piezókat a kezelő felülethez.
(#) TAttila77 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Ilyet még nem szedtem szét. Viszont ultrahangos kis mosómban a piezónak ami olyan mint egy nagyra nőtt piezó hangszóró, az elektronikája hasonlít az önrezgő inverteres kompaktfénycsőéhez. De ez megint másképpen működik.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) maksidavid001 hozzászólása Nov 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott egy ultrahangos párásító ventillátor párásító elektronikája, ami a nyáron felmondta a szolgálatot. A NYÁK-on a hálózati tápcsatlakozó mellett egy "FUSE" feliratú alkatrész(esetleg tekercs) van, mellette diódák(gondolom egyenirányító híd). Mivel az előbb említett felirat melletti alkatrész hosszában meg van repedve, nagy esély van rá, hogy az lesz a hunyó. Kimérni nem tudom, a multiméter nem mutat kapcsolatot. Mivel tudnám cserélni?

Üdv: Dávid
(#) TAttila77 válasza maksidavid001 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Hát nem. Nem csak az a rosz. Tehát agalkatrészed egy biztosítékként szolgáló két ohmos ellenállas, ami el durrant. Tehát annak további okai vannak! Zárlatos a tranzisztor, esetleg a négy dióda alkotta graetz híd egyike-másika. Normális műszerrel ki kell méregetni a dolgokat és kicserélni. Több félvezető is zárlatos lehet.
(#) fecameca válasza maksidavid001 hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Szia. Van egy rossz hírem, meg egy jó. A rossz az, hogy ami a képen van, az még nem a párásító, csak a tápegysége. A rossz hír az, hogy ha 230 Volt felől van valami zárlat, akkor az összes félvezetőt szokták cserélni. Még akkor is két esélyes a dolog. a Jó hír az, hogy ha tudod hány Voltos volt a dolog, ugyanakkora feszültségű másik táppal helyettesíthető. Angol (amerikai, stb.)cuccokban a "fuse" biztosítékot jelent. Kicserélése előtt a zárlatot meg kell keresni a panelen, különben bekapcsoláskor újra kiég.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2020
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Tegnap kinyírtam az első FETet. Ma újra próbálkoztam, mutat életjeleket, de eléggé instabilnak tűnik. A tranzisztoros verzió mennyire érzékeny az alkatrészek értékére? Mert ennél, ha megváltoztatom az induktivitást, akkor drasztikusan változik minden. Most ugyan sikerült egy működő állapotot elérni, de nem vagyok benne biztos, hogy reprodukálható-e. A tenyérnyi hűtőborda pár perc után kb. 60 fokos, a táp 24...30V DC és kb. 1A, a tápban levő fojtó is forrósodik.

Valaki írta, hogy a tanzisztoros verziót is be kell hangolni, ez mit jelent a gyakorlatban? Mi változik a hangolás közben?
Következő: »»   13 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem