Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   117 / 137
(#) highand válasza tunerman hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Én még soha az életben nem láttam SE erősítőn klippjelzőt, pedig leginkább ott lenne indokolt a használata. Nyilván van oka annak, hogy kerülik a beépítését. Ma már 12.000Ft ért lehet venni olyan multimétert, amiben van egy primitív szkóp, ami pont alkalmas lenne a feladatra.

Én még soha az életben nem láttam olyan High End hangszórót, aminek 1W-ra legalább 100dB lett volna a válasza a teljes sávban. Ebben a pillanatban úgy tudom -- ilyen nem létezik, de szívesen veszek egy linket, ha mégis létezik ilyen.
(#) Ge Lee válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
És miért kéne rá klippjelző? Én ugyan nem értek hozzá, de józan paraszti (nem mérnöki) ésszel egy erősítő tervezése 3 úton (cél irányában) szokott történni, ezek a hangzás (ilyenkor nem a teljesítmény vagy a műszaki tökéletesség a fő szempont), a teljesítmény (minél több legyen), és a tökéletesség (ha valami precíziós műszerbe vagy mérésre kell). Az SE a második és a harmadik szempontokból a legrosszabb, az elsőt tekintve meg (nekem) a legjobb, azaz nem klippeltetjük hanem arra használjuk amire készült.
(#) tunerman válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
1. Ezt a klippelés témát elengedheted, a világpiacon kapható összes csöves (pl. 2A3/300B) Single End erősítő ezt nem igényli
2. Ez egy Altec VOTT A5, de van több ilyen 100 dB feletti highend hangfal
(Az Altec A5-ön személyesen mértem meg szkóppal, a hallgatási hangerőn a megjelenő jelnagyságot - 4v PP/16R -en
TJ.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) tunerman hozzászólása Nov 23, 2020 /
 
Folytatva az áramkör ismertetését, szót kell ejteni az egyszerűség előnyei mellett megjelenő járulékos, problémákat okozó hátrányokról. Ezeket a létező hátrányos tulajdonságokat valamiképpen eliminálni, vagy pedig felhasználni kellene. Erre példa az áramgenerátor fix előfeszültségét adó végtranzisztorok két B-E diódája és azok kapacitásai. Ezek a parazita kapacitások a V-DMOS DN2540N5-G saját Ciss kapacitásával együtt, egy igen kis értékű ellenállással vannak párhuzamosan, így a hangfrekvenciás tartományban számottevő hatásuk nincs. Viszont ezek az extrém nagy frekvenciákon már egyfajta söntként viselkednek.
A felsorolt aktiv alkatrészek mindegyike tehát teljesiti az elvárt feladatait, - a SET triódás erősítők ezekután ne érezzék már magukat annyira nyeregben 
TJ
(#) tunerman hozzászólása Nov 30, 2020 /
 
Lassan felkerül az i betűre a pont - a bemeneti csatoló Black Gate NX HIQ super E cap bekötése után elérkezett az idő, a kimeneti csatolók is kicserélésre kerültek 
A Black Gate NX sorozatából két-két darab 1000µF/25v-os kondenzátor került super E cap bekötéssel a V-MOSPOWER FET SE-be...bejáratás ON 

http://www.octave-electronics.com/Parts/cap/bg_tech.shtml

TJ.
(#) tunerman hozzászólása Dec 4, 2020 /
 
A több mint két évvel ezelőtt indult V-MOSPOWER FET SE témájánál jeleztem, hogy vezetékezés helyett kábelezés lesz, egy nem mindennap látható megoldással 
Mivel lassanként kialakult egy elfogadható verzió ezen a területen, így felteszem a jelenlegi kábelezés jobb oldali részének a rajzát. Természetesen a bal oldali ugyanilyen, csak ott rövidebb szakaszok vannak a Kondo KSL spc-vel bekötve.
TJ.
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
Csak tippelek hogy a rajzon és a képen mi micsoda. Együtt, sodratban viszed a kimenő jel kábelt a tápkábellel? És milyen a bemenet, és annak kábelezése? Nálam akárhányszor, akármilyen erősítővel próbáltam, mindig ugyanaz lett a végeredmény, legjobb a bemenetről mindent (bemenetválasztók, előerősítők, hangerő, hangszín stb.) kidobálni, és a mindent azt szinte szó szerint kell érteni, mindig ez hozta a legjobb eredményt. Ha nem marad ott semmi, még akkor is lesz 5db dolog a jelútban, 2db RCA aljzat, 2db dugó, meg a kábel. Ráadásul a gagyibb kábeleknek van ilyen 120pF körüli kapacitása méterenként, a jobbaknak meg akár 500pF felett, és bizony belekavar a hangba. Kipróbáltam azt, hogy az USB-s hangkártyámat úgymond beleintegráltam az erősítőbe. A kimenetét és a végfok bemenetét egy 18 centis szalagkábel darab kötötte csak össze, forrasztva, mindenféle csatlakozó nélkül, és az erősítőből csak az USB kábel lógott ki. Minden más megoldás csak rosszabb volt ettől, az aranyozott csatlakozók ellenére is.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
A Kondo KSL spc kábel nyolc darab litze kivitelű, egymástól elszigetelt érrel rendelkezik...az odaírt számok ezeket az érpárokat jelzik.
A bemenet egy árnyékolt ezüst kábellel van szimmetrikusan bekötve, csak a belső ereket használom, a harisnya csak árnyékolási célt szolgál.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2020
(#) tothbela hozzászólása Dec 5, 2020 / 1
 
Ha már "A"osztály, akkor hozzászólok. Most adtam vissza gazdájának egy Audio innovation 2A3pp sztereó erősítőt (kimenő zárlat). Javítva lett, de most hiányzik. Valami plusz dolgot adott. Non feedback erősítő 2X7,5W, de jól szólt. Beleszerettem. Nem hittem volna hogy teszik. De igen.
(#) pisti89 válasza tunerman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
A nagy kék elkót hogy fogattad fel?
Ránézésre rézszallagból lett hajtva neki egy nagy bilincs, ami a 2 elkót egybefogja.
Jól látom?
(én is ezzel a módszerrel tervezem most az elkóim rögzítését)
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Nehezen ismerem ki magam a fotódon, de az biztos, hogy a 2200µF-os kondik nem jól vannak bekötve. Egy kondenzátort úgy kötünk be, hogy két dróttal rámegyünk a kondira és kettővel eljövünk róla. Ha már ilyen szuper erősítőt építesz, akkor erre oda kellene figyelni.
(#) tunerman válasza pisti89 hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
A V-MOSPOWER FET SE szerelési fotóit itt megtalálod:

https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=61&t=83&start=400

Az Elna/Marantz 56.000µF/71v-os elkók gyárilag vannak rézbilinccsel egymáshoz rögzítve.
TJ.
(#) tunerman válasza compozit hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
A kábelezési rajzon jól látható, hogy az 56.000µF-os kondi a puffer, a tápkábelek végén - az erősítőknél - a 2.200µF mint BYPASS kondenzátor funkcionál. A kivezetései gyakorlatilag a teljesítmény tranzisztorok lábaira vannak forrasztva, így ez a Black Gate FK kondenzátor maximálisan kifejti jótékony hatását a hangzásra.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2020
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Mint az előbb írtam, ezt nem tudom követni. A 2.2mF-os kondik ESR és ESL-jét meghosszabbítottad a bekötődrótok ellenállásával és induktivitásával. Tök mindegy, hogy milyen célt szolgál egy kondi, attól még helyesen kellene bekötni. Itt a gyakorlatilag rá van forrasztva a tranyókra, az legaláb 5 cm. Először a kondira kellene forrasztani, aztán a tranyókra.
(#) tunerman válasza compozit hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Ebben a kérdésben különböző álláspontot képviselünk, mert akkor az 1,2 ampert továbbító kábelt kellene HOSSZABBAN vezetnem a kondezátorhoz és onnan tovább az erősítőhöz. Ezt nem tartom magasabb szintű megoldásnak, hanem csak további minőségromlásnak.
Jelen esetben CSAK a kondenzátor paraméterei romlanak kis mértékben (5 cm/1mm-es Van den Hull színezüst vezeték formájában), az erő tápellátása pedig NEM.
TJ.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Hehe... Senki ember fia, műszaki lévén nem gondolná (én se gondoltam volna soha), sőt egyesek eleve kizártnak tartják hogy a sok közül egy műszakilag legrosszabb valami szóljon a legszebben.
Mert ugye le vannak ragadva a THD méricskélésénél meg egyebeknél, hogy az így meg úgy, aztán kiderül hogy mégis. Nyilván van egy határ, mert egy 3-4%-os torzítás már semmilyen formában nem jó, na de nem is akkora van hallgatva hanem mondjuk 0,8.
Én zsigerből utáltam a csövest úgy 35 éven keresztül, és most jöttem rá hogy azért, mert nem hallottam belőle soha életemben ilyet mint ami most van (SE, A osztály, trióda, vcs nélkül) csak a tucatgyártású PP-ket. Olyan varázsa van mint semelyik másiknak. Lehetne még mesélni erről de az összes olyan topik zárva van ahol ezt meg lehetne tenni. Van egy (magamnak igazolt) elméletem az áramról, meg arról hogy abból mekkora folyik és milyen eszközön, de ez se ennek a topiknak a témája már.
A nálam avatottabbak azt mondják, hogy ha PP, akkor is kizárólag A osztály, trióda, és vcs nélkül. Gyáriban ha jól emlékszem ilyenek régebben nem léteztek, így nem csoda ha nem nagyon hallottunk ilyeneket régebben.
(#) pisti89 válasza tunerman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Köszönöm
Én magam fogom ezt a bilincset legyártani, a prototípus egész jól sikerült
(#) tunerman hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Van egy "Mi ez?" feliratot viselő, az elvi műkődést magyarázó/mutató ábra amihez kigondoltam egy hasonlatot.
Mivel a rajzon szereplő NPN és PNP tranzisztoroknak a kollektorai váltakozó áramú szempontból földelve vannak, a bázisaik és emittereik pedig összezárva - ez a két tranzisztor elvileg(!) teljesen párhuzamosan van kapcsolva, így csak "egy" kimeneti followert jelent.
Lerajzolni egy papírra a két tranzisztor rajzjelét a kétdimenziós sík világban csak az ismert módon lehet, viszont a valós fizikai műkődésűket csak a háromdimenziós világ adja vissza 
Kigondoltam egy egyszerű hasonlatot...
Egy pillangó szárnyai mikor vizszintesen nyítva vannak, akkor ez lenne a két tranzisztor papíron szereplő kétdimenziós rajzjelének az ábrázolása. Viszont a háromdimenziós valóságban a pillangó szárnyai fűggőlegesen összecsukva is lehetnek - ez jelképezné az elvileg váltakozó áramú szempontból párhuzamosan kapcsolt NPN és PNP tranzisztort. Melyek így a nem vezérelt áramgenerátornak váltakozó áramú szempontból az egyetlen kimeneti followerét jelentenék 
TJ.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2020 / 1
 
Az alacsony torzítás elméletet tartom, de az más dolog. Tiszta "B" osztályban nem csak túlvezérléskor növekszik a torzítás, hanem igen alacsony kivezérlésnél is. "A" osztályban pedig a halk részeknél a legkisebb, még visszacsatolás nélkül is. Sőt olyan egyszerű kimenővel is, mint az említett 2A3PP esetében.
Bár ez nem csöves topik, de ideírom a kimenő néhány érdekes adatát:
Nem tökéletesen szimmetrikus tekercselés, de a tiszta "A" osztály miatt felfogható két ellenfázisban dolgozó SE erősítőnk is, amit a transzformátor összegez.
A tekercselés 5 fő rétegre tagolható. Szekunder, primer, szekunder, primer,szekunder. Semmi extra. Az első réteg 56 menet 0,7 huzal, ez a 4 Ohmos kimenet. Felette egy réteg 23 menet 0,5 huzal de három szál párhuzamosan hogy a teljes szélesség ki legyen használva. Ez, meg az 56 menet együtt a 8 Ohmos szekunder.
Felette nagyfesz szigetelés.
1020 menet primer 0,3 huzal 8 rétegben, 60%-nál megcsapolás egy esetleges UL kapcsoláshoz, de ez jelen esetben nincs használva. Újabb nagyfesz szigetelés, újabb szekunder, szigetelés, primer, szigetelés, szekunder. Természetesen sorszigetelés minden réteg után.
A huzalok poliuretán lakkozásúak, mert állítólag ennek a dielektromos állandója lineáris. Ugyanilyen okból lehet papír a szigetelés nem műanyag. Impregnálás poliuretán lakk.
A lemezek EI vasak, de érdekesen vannak berakva. SE kimenőnél a légrés érdekében egy oldalról szokták, PP esetében felváltva. Nos itt hatos kötegek egy oldalról, másik hatos fordítva, és így tovább. Vélhetően így egy kis aszimmetria nem okoz problémát, de lehet hogy egyszerűen lusták voltak. A lényeg, hogy bejött.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Köszönöm hogy leírtad. A kimenőjének a kivitele csak megerősített abban amit magam is tapasztaltam. Ez szinte a leggagyibb (2 primer 3 szekunder osztás) és mégis szebben szól mint a precíz kivitelű többrétegű kimenők, legalábbis én ezt tapasztaltam. Az érdekelt volna még, hogy a sorok automatikusan folytatódtak-e, azaz a csévén balról jobbra után jobbról balra, vagy minden sor véget visszavittek-e újra a sor elejére és onnan folytatták. Akadnak akik szerint a szórásnak eme kis növelése jobbá teszi a kimenőt, én ezt nem vettem észre, viszont a kivitelezést bonyolítja. A másik ami érdekelt volna még az az osztások közti szigetelés mennyisége. Szoktak több réteget betenni, nem a szigetelés növelése érdekében hanem az osztások közti kapacitások csökkentésére.
Na meg még arra az érzésre lettem volna kíváncsi de ez már off, hogy amikor hallgatod azt 1-2 órán át a kedvenc zenéiddel, majd közvetlen utána bekapcsolsz egy félvezetőst (akármilyet).
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Nem volt huzal visszavezetés, első sor balról jobbra, következő jobbról balra.
Szigetelés is csak egy réteg kis átlapolással a sorok között.
Az az érdekes, hogy valóban igaz (bár eddig nem foglalkoztam vele), hogy az erősítő válogatja a zenéket. Volt nálam Klimo Kent monoblokk EL32 PP visszacsatolt ultralineár "A" osztályú, az is más világ. Volt továbbá Isostatic ultra félvezetős iszonyú erős tápegységgel. Három erősítő, három karater, három dal. A félvezetős a "Money for nothing" a Klimo a "Sultans of swing", az AI a "Brother in arms" dalokkal tud szimbiózisban élni. De vélhetően megvan a fizikai magyarázata mindennek, így ezeknek is. Visszacsatolni csak gyors erősítőt lehet. Ha lassú, akkor marad a NFB, de akkor nem fér bele a keresztezési torzítás, valamint a tápig való kivezérlés. Persze ugrik a damping, mert az alacsony lesz, de legalább állandó.
(#) tunerman hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Van valami megmosolyogtató bája ezeknek a pl. SE kimenőtrafók tekercselési nehézségeit tárgyaló hozzászólásoknak - főleg annak fényében, hogy ott van az előző hozzászólásokban, hogy miképpen nincs ezekre a bonyolult technikákra semmi szükség
TJ.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2020
(#) tothbela válasza tunerman hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Ezt azért nem lehet kijelenteni egyértelműen. Ha ki szeretnénk vezérelni az erősítőt jobban, vagy olyan zenéhez kell ahol 100Hz alatt is van élet ráadásul intenzíven, akkor már lehet hogy szükség van a visszacsatolásra, az meg lomha trafóval begerjedhet, vagy tovább kell lassítani az erősítőt, ami még rosszabb.
(#) tunerman válasza compozit hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Ami a 2,2mF-os elektrolit kondenzátor kivezetésének az 5cm-es vezetékkel való meghosszabítását illeti - megmértem egy 16 cm-es(!) VdH MCS1000 ezüstvezetékdarab ellenállását és induktivitását (ezt 10kHz-en).
Az eredmény a fotón látható, szerintem az ezredohmos nagyságrendű ellenállása, valamint 0,02uH-s induktivítása azt mutatja, hogy nyugodtan aludhatok - a BYPASS kondenzátor jól teszi a dolgát
TJ.
(#) tunerman válasza tothbela hozzászólására (») Dec 6, 2020 1 /
 
Idézet:
„Ezt azért nem lehet kijelenteni egyértelműen. Ha ki szeretnénk vezérelni az erősítőt jobban, vagy olyan zenéhez kell ahol 100Hz alatt is van élet ráadásul intenzíven, akkor már lehet hogy szükség van a visszacsatolásra, az meg lomha trafóval begerjedhet, vagy tovább kell lassítani az erősítőt, ami még rosszabb.”

Félreértetted a hozzászólásom lényegét, magára a kimenőtranszformátorra, és a velejáró tekercselési nehézségekre nincs már szükség szerintem, itt van tehát a V-FET SE nem is kicsi előnye
TJ.
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Igen. Pont ezzel a 20 nH-vel rontottad el a szuper jó kondidat. Meg a csoda ezüst drót ellenállásával. Nem sokkal jobb a fajlagos ellenállása a réznél, vagyis az sem szupravezető... Továbbra sem értem, ha valamiről tudod hogy hogyan lehet egy alkatrész a tulajdonságait maximálisan kihasználni, akkor miért vagy oppurtunista? Keresd meg a Philips jelmondatát.
(#) tunerman válasza compozit hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Idézet:
„Pont ezzel a 20 nH-vel rontottad el a szuper jó kondidat”

Ez a 16cm-es ezüstvezeték induktivitása volt!
Nem szeretnék a továbbiakban erről a több száz MHz-en hatásos induktivitásról itt vitatkozni
TJ.
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Velem biztosan nem fogsz. Csak a véleményemet írtam le. Nem én építem ezt a V-MOS csodát hanem te. Nekem teljesen mindegy, hogy hogyan gondolkodsz.
(#) tunerman hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
A V-MOSPOWER FET SE nem "csoda", bárki könnyedén megépítheti, anyagára nagyon olcsó is lehet:
- 2N6657, 2N6658 kb. 12-15 dollár/db
- DN2540N5-G kb. 400ft/db
- NPN/PNP teljesítmény tranzisztorok mindenki fiókjában megtalálhatóak
- hálózati trafó + elkók + ellenállások
- tetszés szerinti doboz
TJ.
(#) scooby_ hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Sziasztok!

Szemezgetek a kis LeMonstre erősítővel. Közzé teszek Nektek egy nyáktervet hozzá. Kínai NYÁK gyártó 10db-ot legyárt belőle 2$+postáért.
Kérdésem az volna -mivel nem igazán láttam senkinél, hogy alkalmazná-, hogy a BD139-140 vagy akár MJE340-350 páros mennyire megfelelő ide mint meghajtó tranzisztor? Vagy meghatónak mindenképp valami magasabb bétájú darab szükséges?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2020
Következő: »»   117 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem