Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   96 / 111
(#) gg630504 hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Alkalmaztam a magyar nyelv néhány szabályát egy programra. A mondatok, utasítások nagybetűvel kezdődnek, pont ( felkiáltójel, kérdőjel ) kell a végükre. Az azonosítók tulajdonnevek, nagy kezdőbetűvel.
  1. #Include <Stdio.h>.
  2. Char Szöveg[] = "Szia világ!\n".
  3. Int Main()
  4. {
  5. Fprintf( Stdout, Szöveg ).
  6. Return( 0 ).
  7. }
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2021
(#) deebo válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Idézet:
„Szerintem: csukdlik.”

Maximum borsodban.
(#) sany válasza deebo hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Ne csukdlikolj!
(#) lazsi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Az (össze)csuklás lehet szándékolt is... Mondjuk valaki színészkedik (hivatásként vagy becsapva a másikat) és a gyengeségét próbálja az összecsuklásával imitálni. A rendezője vagy a bűntársa mondhatja, hogy "Ekkor, vagy itt csukolj össze!" ?
Vagy pl. egy tákolmány bontok, és azt várom, hogy mikor gyengítem meg annyira, amitől összecsuklik. Ha már kezd elegem lenni a fáradozásomból, kifakadhatok így: "Csukolj már össze!" ?
De pl. a csuklós busz is csuklik? És ha éppen a csukló rögzültségét próbálják javítani, akkor a szerelő a próbák alkalmával mondhatja, hogy "Csuklolj már!" ?

A "kezd meg a csuklást" egy folyamat megkezdésére szólít fel, míg a csuklás lehet egyszeri, pillanatszerű esemény is.

(Igen, jó szőrös vagyok, és szeretem hasogatni... )
(#) ferci hozzászólása Jan 25, 2021 / 2
 
Ha már a szőrszálhasogatásnál tartunk..- én annak is örülnék, ha az egyes szám második személynél, felszólító módban nem "kezd meg..", hanem "kezdd meg .." lenne írva ( ez a kezdjed meg .. rövidített változata ).
Nagyon sokan lehagyják azt a "d" betűt hasonló szituációkban.
(#) lazsi válasza ferci hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Egyet értek! Én csak idéztem... (CTRL-C - CTRL-V)
(#) nedudgi válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Melyiket a sok közül?
(#) ferci válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Tudom - direkt nem is címeztem..
(#) lazsi válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
És milyen operációs rendszer alatt használható ez a programozási nyelv (vagyis a "magyar")? Van hozzá jól kezelhető, grafikus fordító-környezet Windows alá? Esetleg valami célhardverhez készült?
(#) lazsi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Amelyik idéző jelek között van és szerepelt abban az írásban, amire reagáltam.
(#) usane válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Ha már szőrszálat hasogatunk én is egyetértek.
(#) lazsi válasza usane hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Jogos! (Értek én többet is... nem csak egyet... bár sokkal többet nem értek... )
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2021
(#) gg630504 hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Mondatot nagybetűvel kell kezdeni.
Mm-es vagy inches vonalzó jobb nyomtatott áramkör tervezéséhez?
Mm-est használok.
M/s-ban mutatnak az autók sebességmérői?
Nem. Km/h-ban.
PF-os kondenzátoraimat meghozta a postás.
NF-osokra még várnom kell.
(#) Bakman válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Szerintetek mm-es vagy inches vonalzó jobb?
Én mm-est használok.
Vajon m/s-ban mutatnak az autók sebességmérői?
Nem, km/h-ban.
Meghozta a pF-os kondenzátoraim a postás de a nF-osokra még várnom kell.



Édes, Ékes Apanyelvünk
(#) granpa válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Lehet erőlködni, de erre van a névelő, a vessző, és magyar nyelvben felcserélhető szórend, amitől nem változik meg a mondat értelme.
A mm-es vagy a hüvelykes vonalzó jobb nyomtatott áramkörök tervezéséhez?
Én mm-est használok.
Az autók sebességmérői m/s-ban mutatnak (mutatják a sebességet)?
Nem, k/h-ban.
A pF-os kondenzátoraimat meghozta a postás.
A nF-osokra még várni kell.
(#) lazsi hozzászólása Jan 25, 2021 / 1
 
Múltkor láttam egy hirdetést, ahol 130nm-es lakást árultak. Csak azt nem írtál le, hogy ez a 130nm a hossza vagy a szélessége, ahogyan azt sem, hogy mekkora a másik irányban. Ezért inkább néztem egy másikat, ami 130m2-es volt...
Mondjuk nem tudom mikor épült az a ház és akkor hol tartott a gyártástechnológia, de a processzorok esetében 2001-ben érték el a 130nm-es csíkszélességet.
(#) granpa válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Sajnos mindegyik írásmód helytelen. A mértékegységet külön kell írni a mérőszámtól. Valamint általában nem áll rendelkezésre a kitevő-jelzés a billentyűzeteken, ezért betűvel szokás kiírni a mértékegységet. Épp ma reggel volt a rádióban egy "romlik a magyar nyelv" műsor.
Sajnos itt a HE Fórumon is tapasztalható erősen.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2021
(#) usane válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 2
 
így is kell(ene) használni.
Tiszteletlenség a kivételnek.
A magyar nyelvben a névelők és a névmások használata teszi egésszé és széppé a mondatot.
Igaz, hogy az igeragozás egyértelművé teheti az alanyt névmás nélkül is, de az nem a magyar nyelv. Néha az agyamat eldobom, hogy miket raknak össze a sok chat szlengből meg hasonlókból a magukat magyarnak valló emberek.
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Ez érdekes kérdés, bár a m2 és m3 nem nagyon téveszthető össze mással, pláne ha olyan a szövegkörnyezet. Sok oldalon nincs lehetőség úgy formázni ezeket a dolgokat, mint itt. Ez sem tökéletes, mert a kitevő karaktermérete egyezik az alap karakterméretével. Igaz, bőven több, mint a semmi.
(#) lazsi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 3
 
Ha már választani kell a m2 helyett valamit (mert az adott helyen nem megoldható a 2-es szám megemelése), inkább a m2, mint a nm.
(És igen, mindegyik helyről elhagytam a szóközt a mértékegység és a mérőszám közül... Szánom-bánom bűnömet!)

Ami egy ideje dühít, hogy a Gmail sok esetben pirossal húzza alá a teljesen helyesen írt szavakat is. Nemrég mondta valaki, hogy ilyenkor a felajánlott szó helyett az "x"-re klikkelve elfogadja a szót és többször nem jelzi hibásnak. Jellemzően a ragozást rontja el, sokszor a ragokat külön akarja íratni.
A másik, hogy nekem még úgy rémlik, a hosszú ékezetes szavak ragozásakor gyakran nem marad meg az ékezet hosszúsága. Pl. tűz - tüzes, és nem tűzes. Sok esetben az ehhez hasonlót is hibának jelzi (most nem jut az eszemben, mi volt az, aminél nagyon meglepődtem...). A műveletleneket nem érdekli a sok piros aláhúzás, a félműveltek lelkesen ráhagyják a Gmail-re és kijavítják a jót is a rosszra, a maradék kisebbség meg morgolódik, hogy miért kellett a korábban jól működő helyesírás-ellenőrzőt elrontani...
(#) granpa válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Azért a helytelenül írók 90 %-ánál nincs beiktatva a helyesírás ellenőrző. A többi meg tesz rá.
Nem neked róttam fel a szóközt; gondolván, hogy idézted. A m2, m3 és hasonló írásmód eléggé elterjedt és elfogadott, bár tkp. helytelen. Balázs Gézét kellene megkérdezni. Nem tudom, megy-e még a műsora a Kossuthon.
(#) gg630504 hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
A magyar szöveg mondatokból áll. Mondatok sorozata.
Ha a szöveg egy mondatot sem tartalmaz, akkor nincs értelme olyan szabálynak, hogy nagybetűvel kezdődjön.
A szöveg mondattal kezdődik. Mivel kezdődne mással? Nem is kezdődhetne mással. Nem kell megkülönböztetni mástól, ami kisbetűvel kezdődik, hogy ez most egy mondat, ami abból derül ki, hogy ellentétben mással, ez nagybetűvel kezdődik. Nincs más, amitől különböznie lehetne, különböznie kellene. Nincs értelme olyan szabálynak, hogy nagybetűvel kezdődjön.
Nem első mondat előtt mondat van. Azt pedig mondatvégi írásjel, jelesen pont, felkiáltójel, kérdőjel zár le. Innen lehet tudni, hogy, ha van utána valami, akkor az egy új mondat. Nem lehet más, ezért nincs értelme olyan szabálynak, hogy nagybetűvel kezdődjön.
Értem én, hogy középkori kódexek iniciáléi, de jelentkezzen, aki egy éven belül cirkalmas kezdőbetűs szöveget írt. Valaki kitalálta, hogy ez milyen jó ötlet, és rajtunk maradt, mint a qwerty billentyűzet.
(#) gg630504 válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Mintha valahol azt olvastam volna, hogy ha az alkalmazott technológia, mint például a távirat, távíró, "SMS" nem alkalmas az alsó-felső index megjelenítésére, akkor normál karakterrel írandó és szabályos. Például m2 helyett m2.
(#) lazsi válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 1
 
Ha kinyitod a kedvenc könyvedet (amit már 1000-szer olvastál, tehát nem lényeges, hogy sorban olvasd az egyes fejezeteket...) valahol a közepén, és azt látod az oldal tetején, hogy kisbetűvel kezdődik, akkor tudod, hogy az egy mondat közepe, és visszalapozol egyet, hogy megkeresd a mondat elejét.
Ha most olvasod először a könyvet és váratlanul megzavarnak benne (pl. csörög a telefon), akkor a könyvjelző csak az oldalt mutatja, de azt nem, hogy melyik mondatnál tartottál. Ha minden mondat nagy betűvel kezdődik, akkor könnyebb megtalálnod a mondatok elejét és így azt a mondatot, ahol éppen tartottál.
Egy átlagos szövegben általában sokkal gyakoribb a mondatvégi pont, mint a kérdőjel vagy a felkiáltójel. A pont a gyakoribb vessző miatt sokkal kevésbé "ugrik ki" egy szövegből, mint a nagy kezdőbetű, tehát egy hosszabb szövegben hamarabb megtalálható az egyes mondatok kezdete.
Pont szerepelhet mondatban akkor is, ha pl. rövidítesz valamit, vagyis az ún. rövidítéseket használod. Ha nem kellene a mondatokat nagy betűvel kezdeni, akkor ezt a bekezdést gondolhatnád 5 db. mondatnak is kettő helyett.
A magyar nyelvben fontos a hangsúlyozás, ismeretlen szöveg felolvasásakor is. Ha nem kellene nagy betűvel kezdeni minden mondatot, akkor az előbbi bekezdést helytelenül hangsúlyozná a legtöbb ember, mert minden pontnál levinné a hangsúlyt, nemcsak ott, ahol a pontot követően nagy betűvel kezdődik a következő szó. Természetesen egy ismeretlen szöveg hangsúlyozását így is eltévesztheti valaki, de kisebb eséllyel.
(#) Gafly válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Idézet:
„A magyar szöveg mondatokból áll. Mondatok sorozata.”

Még mindig jobb, mint ha csak számok sorozata lenne: ASN.1
(#) gg630504 válasza lazsi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
1. ellenpéldának nekem a sorszámok jelölése jutott eszembe. Spóroltak a jelekkel, teljesen más jelentésekhez, sorszámhoz, rövidítéshez, mondatvéghez ugyanazt a pontot vezették be.
Amikor kézzel kellett faragni a betűket, talán még volt létjogosultsága spórolni. Az angolok már az ékezetes betűkön is csodálkoznak.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Idézet:
„A magyar szöveg mondatokból áll. Mondatok sorozata.”

Nem. A magyar szöveg szólamokból áll.
Ozsváth Sándor előadása Ő már csak tudja.
Érdemes végignézni, bár kicsit hosszú.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2021
(#) lazsi válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 2
 
Az angolok csak ne szóljanak egy szót se!
Amikor
az "á"-t "é"-nek,
az "é"-t "í"-nek,
az "í"-t "á"-nak mondják...
(#) tothtechnika2 hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Sziasztok! Az oldal fejleszőinek írnék. Miért kell új lapon megnyílni minden egyes apróhirdetésnek? Ez teljesen felesleges és számomra igen zavaró. (gondolom nem csak engem zavar) Vissza tudok menni az előző oldalra, ha szeretnék, így meg folymatosan zárhatom be az új lapokat. Ha én szeretném új lapon megnyitni, meg tudom tenni ezt magam is. Gondolom azért csináltátok ilyenre, mert a görgetéssel tölti be a további apróhirdetéseket, de erre is van megoldás. (url-be kell írni, hogy mennyit görgettünk le #-el, és ha visszamegyünk az előző oldalra, akkor így vissza lehet tenni ugyanoda a böngészőt. Lehet pl popupba is betölteni ajaxxal a hirdetett cuccokat stb.) Továbbá a hirdetéseknél a leírás sorkizárt, ami teljese széttördeli adott esetben a szöveget és itt felesleges is, egy sima balra igazítás jobb lehetne.
(#) sany válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 2
 
Engem személy szerint nem zavar, mert így megnyitva hagyja a HE oldalát is.
Következő: »»   96 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem