Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Lapozás: OK   25 / 25
(#) Peter65 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 4, 2021 /
 
Igen, a háromfázisú motor meghajtáshoz való főáramkör megegyezik azzal, amit korábban linkelt Ballada. A vezérlése különböző; a háromfázisú motorhoz 120°-kal letolt feszültségeket alakítunk ki, egyfázisú motor esetében 90°-kal eltoltat, és ebben az esetben nincs szükség kondenzátorra sem.
Azt viszont tudnod kell, hogy az egyfázisú motor ilyen főáramkörrel történő hajtásakor a motor névleges üzemállapota nem érhető el, mivel a fő és segéd fázisra csak kb. 70%-nyi feszültséget lehet előállítani. Ha a tekercsek szétválaszthatók, 2db H híddal el lehet érni a névleges munkapontot. Vagy három félhíddal is, ha a DC feszültséget kb. 40%-kal megemeled.
(#) szikorapéter válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 4, 2021 /
 
Köszönöm, egyszerűsége miatt használnék fel a próbához egy ilyen hidat.
Van IGBT és meghajtó ic is , de azt már végleges projecthez használnám fel, ahová nagyobb teljesítmény kell. Teszthez elég lesz a monolit tömb is egyszerűsége okán.
(#) dcsabi hozzászólása Feb 5, 2021 /
 
Sziasztok, A nem kis falat, nagy feszültségű elektronika eredménye felé vezető út...
Egy baráti észrevétel. anno heti szinten rendeltem itthoni "boltokból" zacskószám a mosfeteket IGBT-ket, stb...Aztán, amig nem egyszer megjött az eszem (?) rendeltem (K...l) 5-10$-ért. Ezeket a dolgokat anno meg is szellőztettem kb 2012--13 környéke. Első próbálkozásom ezután, sikeres volt.
Sőt egy kis usb-s szkóp is belefért a "játszás" árába onnét. A lényeg, a vezérlő logikát ha megérted, és azt csinálja amit vártál tőle, akkor rákapcsolható a végfok. Én a végfok, gyanánt egy Mitsubishi
PS21564 modult használtam. a vezérlő fontos eleme még a tiltás/engedélyezés vonal. Ha valami hibajelzés jön a végfok felől, azt pár ms-n belül le kell tiltani a meghajtást!!! Ha a neten fellelhető gyári adatlap szerinti megoldást megépíted, elsőre működnie kell, hajrá... aztán ha megízleled mi ez akkor tovább léphetsz... Anno én meghajtónak, az MC3phac-t (Motorola) használtam, ma már nem nagyon kapható... (Ha házat építenék,nem biztos hogy kis lapáttal kezdenék el sarat és homokot) gyűjtögetni...
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2021
(#) ftirius hozzászólása Jún 18, 2021 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha van egy 550W-os frekiváltóm, és mondjuk 800W-os motort szeretnék hajtani vele, akkor mi fog történni?
Simán csak kisebb teljesítménnyel hajtja, vagy túlterhelődik a frakiváltó?
Vagy valami egészen más, amire nem is gondolnék?
(#) kadarist válasza ftirius hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Szia!
Túlterhelődik és letilt.
(#) ftirius válasza kadarist hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Értem, köszönöm!
(#) Josi777 válasza ftirius hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
Ez attól függ, hogy mennyire van megterhelve a motor. A legtöbb esetben túlméretezik, azaz nem csúcsra járatják, így esélyes, hogy működhet. A frekiváltó nem tud túlterhelődni, mivel a saját maximális áramánál nem fog nagyobbat leadni. Paraméterezéstől függ, hogy mikor tilt le, általában 125% teljesítmény és 10-30 sec után, szóval nem 101%-nál és nem azonnal.
(#) zaza99 hozzászólása Aug 25, 2021 /
 
Sziasztok!
Adott egy méz pörgető gép ami egy fázisról üzemel és három fázisú motor van rajta és egy OMRON 3G3EV inverter amivel lehet a fordulatszámot szabályozni. Sok üzemóra után most kezdte el azt csinálni hogy megy egy darabig és "ou" hibát ír. Ekkor ki van húzva és kis idő után megy tovább és megint jön a hiba.
Nem értem a hibakódod milyen túlfeszültségre hivatkozik.
Szerintetek mi lesz a gond?
(#) Peter65 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Szia!
A hibaleírásból nem derül ki, de lehet, hogy ez a DC köri feszültség megemelkedésére utal. Lehet a mérőkör, tápegység hibája, hogy rosszul mér. Okozhat DC köri feszültség emelkedést, ha a motor földzárlatos, vagy ha a mechanika szorul. Mind a kettő esetben nem tud a motorba táplált villamos energia mechanikai energiává alakulni, és túlfeszültség formájában tér vissza. Ha lehetséges, hogy a motorról mechanikusan leválaszd a terhelést, vagy ideiglenesen egy másik motorra kösd a frekvenciaváltót segíthet a hiba behatárolásában.
(#) zaza99 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Közben sikerült rátenni egy másik invertert azzal is ugyanez a hibajelenség. Megnézem azokat amiket írtál.
Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem