Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   134 / 141
(#) Gafly válasza angyalati hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Ha a LED modulokban nincsen soros ellenállás, csak LED és semmi más, akkor érdemes soros ellenállást beiktatni a LED modulokkal sorban, az egyenletesebb árameloszlást biztositandó.
A felesleges áramot a LED modulokkal párhuzamosan kapcsolt ellenállással tudod elfűteni. Mondjuk néhány darab 230 V/ 60 W hagyományos izzó.
Vagy arra nem gondoltál, hogy 4x48=192?
(#) angyalati válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Idézet:
„Ha a LED modulokban nincsen soros ellenállás, csak LED és semmi más, akkor érdemes soros ellenállást beiktatni a LED modulokkal sorban, az egyenletesebb árameloszlást biztositandó.”
---CV táp esetén ez megy, tudok számítani R értéket a tápfesz és nyitfesz különbségéből. Ez CC táp. Itt 0V a feszkülönbség.

Idézet:
„A felesleges áramot a LED modulokkal párhuzamosan kapcsolt ellenállással tudod elfűteni. Mondjuk néhány darab 230 V/ 60 W hagyományos izzó.
Vagy arra nem gondoltál, hogy 4x48=192?”

---Ezt nem értem. A modulok dc oldalon vannak párhuzamosan. Kimenő max 48V dc.
(#) nedudgi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Az áramot korlátozni kell, mert a LED hajlamos megsütni magát.
Mind a négy sornak külön előtét kell. Ez lehet ellenállás, vagy egy áramkorlát (áramgenerátor).
Az a táp, amit említesz (48V cc 3200mA gondolom a cc áramgenerátor helyett szerepel a leírásban) közvetlenül nem alkalmas a négy sor meghajtására. Vagy konstans feszültség, és előtétellenállások, vagy négy külön áramgenerátor kell.
(#) angyalati válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Igen, a cc (constant curret) az áramgenerátoros kimenetre utal és igen, ez a táp ennél a konfignél, ahol a névleges üzemi áram ennyire közel jár a határértékhez nem alkalmas arra, amire szántam. Ezt tudom. Azt nem tudom, hogy hogyan tudnám alkalmazni.(..a panelek darabszámának növelése nélkül). CoB ledekkel ez régen simán ment, csak ott a határértékük 1/3-án futottak és 10%-nál sosem volt több az eltérés a párhuzamos körök áramai közt tartós üzemnél sem.

Nem gond, ha nincs megoldás, csak tudnám biztosan.
(#) Kovidivi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Soros ellenállás minden Led-del sorban segít az áramokat azonos szinten tartani. Az ellenállás 0.1-10 Ohm között lesz. Ugyanaz, mint a párhuzamosan kapcsolt tranzisztorok emitter ellenállása...
(#) Gafly válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
(#) nedudgi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Azt nem tudjuk, hogy mekkora feszültség jön ki abból az áramkörből terheletlenül.
A LEDsor nyitófeszültségét sem ismerjük a tervezett 850mA áramnál.
Én négy nagyon egyszerű, LM317+ellenállás áramgenerátornak adnék egy esélyt, feltéve persze, hogy már minden ott van az asztalodon.
(#) angyalati hozzászólása Feb 22, 2021 /
 
Jó. Akkor röviden:
A: Tegyek minden sorba egy R-t valahol 2-4Ohm körül.
B: LM317+R minden sorba.
C: Mielőtt bármit beépítek, előtte mérjek nyitfeszt és a sorok áramát.
D: Emeljek a sorok számán, hogy eltávolodjak a panel határáramától.

Kösz mindenkinek.
(#) Kovidivi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
A: feszültség esés kevesebb mint 1.25V is lehet
B: fesz. esés pontosan 1.25V (3.2A-nál 4W hő fejlődik).
(#) nedudgi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Nem.
Először kell egy mérés, hogy az áramforrásod meddig hajlandó elmenni a feszültségemeléssel, hogy létrejöjjön a 3,2 A áram. Valószínűleg nem a végtelenségig emel. Ha ez 48V, akkor elég lehet egy-egy ellenállás.
Ha több, akkor kell egy LM317 és egy ellenállás kombó, ami legfeljebb 800-850 mA áramot enged át. Mellékelt adatlap 10. oldala szerint méretezhető (9.ábra, 1,5 Ω, 2W) Mindegyik ágnak kell egy ilyen.
Több párhuzamosan kötött LED nem kapcsolható közösített előtétre, mert ha az egyik ág megszakad, a többi nyakába zúdul az ő árama is, láncreakciószerűen elhaláloznak.

lm_317_t.pdf
    
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
B: Az ellenállásra 1 W jut, a többi pedig a többletfeszültségtől függően az LM317 adagja.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Én a 4db egységet egybe vettem, ezért 4W, de igaz, az LM317 még fűteni fog egy picit pluszban (2.5V-tal magasabb feszültségről tud csak dolgozni, azt hiszem). Tehát az LM317-es áramgenerátor felemészt 2.5+1.25V-ot, 0.8A mellett, ez áramgenerátoronként 3W, 4 LED esetén 12W. Hogy ez sok, vagy kevés jó kérdés.
Ellenállással is meg lehet oldani ugyanezt, de lehet, hogy a végén ott is 12W disszipálódik. Az LM317 legalább korrekt (ha van neki elég feszültsége, hogy tegye a dolgát), plusz védelmekkel is fel van vértezve. 12W azért relatív sok, mondjuk a LED-ek 120-140W-ja mellett ez elhanyagolhatónak tűnik, a LED-ek fognak fűteni vagy 80W-ot...
(#) angyalati hozzászólása Feb 22, 2021 /
 
Én teljesen nem értem, amiről beszéltek.
Ez egy cc táp.
Ezek csak annyi feszt küldenek előre amit a fogyasztó igényel.
Ha egy 150V/1050mA cc tápra, ami 75V-150V közt képes kiadni az 1050mA stabil áramot, rákötök 3db 36V CoB ledet sorosan, akkor az a táp 3x36V=108V-ot ad ki stabil 1050mA mellett. Ha 4db megy rá sorosan, akkor 144V a kiadott fesz.
A feszt nem én szabályzom, hanem a táp maga. Ez a táp 24-48V közt kiküldi a 3150mA-t betonstabilan.

Ha az eredeti posztban megadott 46V panelből a valóságban az egyik 45V, a másik 47V, meg a maradék kettő 46V nyitófeszültségű akkor 45V a táp kimenő fesze, gondolom ezt a "párhuzamban fesz azonos" axiómából, de kérdezhetném is, mert nem tudom. Ha ez igaz akkor a 47V panel lesz a leghalványabb és a 45V panel fog jó eséllyel először elégni.
Innentől R vagy LM317+R kerüljön a sorokba? Milyen fesszel méretezzem az önálló ellenállást? Ugye az LM317-nél nincs ilyen gond.

Erről a tápról beszélünk: https://www.meanwell.co.uk/assets/pdf/LPC-150-spec.pdf
(#) Gafly válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Idézet:
„Én teljesen nem értem, amiről beszéltek.”

Én sem értem/elveszettem a fonalat...
(#) Kovidivi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
A táp maximális feszültségével számolunk! Az LM317 pedig elfűti a felesleget. Így akár kisebb áramot is be tudsz állítani a LED-jeidnek.
A 3200mA az csak akkor fog folyni, ha a fogyasztók ezt létre is tudják hozni. Pl. ha rákötsz a tápodra egy 100 Ohm-os ellenállást, ott nem fog 3200mA folyni, hanem csak 0.48A. Oda nem fogja a tápod a 3.2A-t belepumpálni.
(#) nedudgi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Először 48V, 3,2A konstans áramú tápról volt szó. Ezzel bevittél bennünket az erdőbe.
Jó lenne tudni, mid van, és mit akarsz még venni
(#) angyalati válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Bocsánat, én azt hittem, itt teljesen világos mindenkinek, hogy mi az a cc táp. Nekem sem jó ha megvezetem a válaszadókat.
A táp továbbra is egy LPC-150-3150 konstans áramos táp, cc region 24-48V. https://www.meanwell.co.uk/assets/pdf/LPC-150-spec.pdf

A panelek teoretikusak.
800mA áramnál a névleges nyitófesz 46V, I abszolut maximum 900mA, itt meghalnak szakadással.
Valódi nyitófeszültségük 45-47V közt bármi.
Párhuzamosan szeretnék üzemeltetni négy darabot.

Hogyan változnak az eddig adott tanácsok?
(#) pucuka válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Párhuzamos kapcsolásnál az áramelosztás nehéz dolog. A legegyszerűbb, ha mindegyik ág külön van táplálva áramgenerátorral, de akkor nincs párhuzamos üzem, és elég drága megoldás. (CV -->CC1, CC2, CC3, CC4)
Lehet alkalmazni áramosztó ellenállásokat, de ez csak csökkenti, nem szünteti meg az ágak áramkülönbségeit, és járulékos veszteséget is okoz.
(#) nedudgi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
A gombhoz keresel kabátot. Ez a 3,2 amperes áramgenerátor legalább 3200 milliampert elviselő LED használatára lett tervezve.
Mivel nem akarod (nem is érdemes) teljesen kihajtani a ledjeidet, jobb lenne fényerőszabályozós (dimmelhető) tápegységet keresni.
Mint pucuka írta, nem egyszerű feladat a terhelőáram elosztása, különös tekintettel arra, hogy ajánlatos a ledek réteghőmérsékletét alacsonyan tartani, hogy ne túl korán öregedjenek meg.
A tanácsok változatlanok, ha mindenképpen ezt a tápot kell használni. Ha van választási lehetőség, akkor jobb lenne kisebb teljesítményű, különálló tápokat használni. Indulj ki abból, hogy találsz-e a célnak megfelelő ledeket, utána keress megfelelő tápegységet.
(#) angyalati válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Nem az volt a kérdés amire válaszolsz.
Amiről beszélsz az a led meghajtás alapvetései, miszerint vezess sorosan, hűtsd, ne hajtsd ki, válassz ennek megfelelő meghajtást. Most ezt felmondja bárki aki szerelt már be ledet. Ráadásul fogalmam sincs hogy jön ide a dimmelés de hogy az eredeti kérdéshez semmi köze, az biztos.

A kérdés az volt, hogy hogyan lehet konstans áramos meghajtás esetén egyenletessé tenni a párhuzamos körökben folyó áramot.

https://www.ee.co.za/article/current-distribution-parallel-led-strings.html

Kösz mindenkinek.
(#) Gafly válasza angyalati hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Ellenállással.
(#) pucuka válasza angyalati hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
A linkelt leírásban is ott van, párhuzamos áganként (stringenként) külön áramgenerátorral.
Egyébként elég béna leírás, a rajztechnikája is ellentmondásos.
A rajzon egy táp feszültség generátor látszik, az áramgenerátor rajzjele egy kettős egymásba fonódó karika. A feszültség generátoros meghajtás (fig. 2) katasztrófa, akkor is ha a meghajtást áramgenerátor adja, az árameloszlás miatt.
Az áramgenerátor is csak jelképes, az ágak alján levő tranzisztor jelképezi. (fig. 6, 7, 8) A valóságos áramgenerátor ennél némileg bonyolultabb. (cikkek között megtalálod)
A sorba kötött LED -ekkel az a baj, hogy diódák, meredek, viszonylag nagy szórású, és hőmérséklet függő nyitó irányú karakterisztikával, (fig. 5) ezért van szükség a konstans áramgenerátorra. Nem csak az egy - egy LED kiesése (zárlata) a probléma, hanem a szórásuk is.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Az a része, hogy emelkedő hőmérsékletre csökken a nyitófeszültség, csak tej a habon...
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Ezért nem szeretem a diódákkal kapcsolatban a feszültségekre való hivatkozást. A három paraméterből csak kettő szabadon választható, a harmadik, adódik. És ez a harmadik a feszültség. Ami változik egy diódánál a körülmények hatására, az a munkaponti ellenállása. Ha állandó feszültséget választjuk, akkor az áram fog változni, ami nem jó, mert az eszköz az átfolyó áramra igencsak érzékeny, egy határon túl a negatív hőfok tényező hatására könnyen megszalad "elfüstöl".
Ebből következik, hogy a LED (-ek) áramát állandó értéken kell tartani. A párhuzamosaknál (áganként) külön külön.
Ráadásul a linkelt cikk (fig. 4) ábráján látszik, hogy nagyobb áramoknál arányosan nem nő a fényáram, tehát értelme sem sok a minél nagyobb áramú meghajtásnak.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
(#) Bakman válasza angyalati hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Kb. sehogy, csak ágankénti áramgenerátorral. Kis áramkohoz jók az AL5809 család elemei igaz, ezek analóg áramgenerátorok, cserébe kis helyet foglalnak. Párhuzamosan is lehet kötni őket, így kb. bármiyen áramerősség előállítható.
(#) nedudgi válasza angyalati hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
"Nem az volt a kérdés amire válaszolsz." Nem, mert az eredeti kérdés eleve hiányos. Amikor feszegettük a részleteket, akkor derült ki, hogy milyen áramkörről van szó.
"Amiről beszélsz az a led meghajtás alapvetései, miszerint vezess sorosan, hűtsd, ne hajtsd ki, válassz ennek megfelelő meghajtást. Most ezt felmondja bárki aki szerelt már be ledet." Kérdésed alapján úgy tűnik, az alapfogalmakkal akadnak gondjaid, ezért próbáltalak figyelmeztetni.
"Ráadásul fogalmam sincs hogy jön ide a dimmelés de hogy az eredeti kérdéshez semmi köze, az biztos." Annyi köze van az eredeti kérdéshez, hogy valamennyire ismerem a piacot, és 850mA áramú (amit az indító kérdésnél megszabtál), 40-50 watt körüli LED meghajtó fellelése izgalmas feladat. Ezért javasoltam a dimmelést, mint egy lehetséges megoldást.
"A kérdés az volt, hogy hogyan lehet konstans áramos meghajtás esetén egyenletessé tenni a párhuzamos körökben folyó áramot." Már többször leírtuk az utóbbi napokban, hogy ellenállás, áramgenerátor. Az ellenállás kockázatos megoldás, marad az LM317 plusz egy ellenállás.
(#) Baxi hozzászólása Júl 17, 2021 /
 
Hi Mesterek!
Kérnék egy kis segítséget. Adott egy Ilyen led. A Kérdésem az lenne hogy mekkora az üzemi hőmérséklet a normális?
Válaszokat segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2021
(#) nedudgi válasza Baxi hozzászólására (») Júl 17, 2021 / 1
 
A réteghőmérséklet a döntő. 60-70°C felett a fénypor élettartama jelentősen lerövidül.
Konkrét adat híján 60 foknál feljebb ne engedd a hűtőfelület hőmérsékletét a LED közelében.
A hirdetett adatokat folyékony nitrogén hűtéssel kell érteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2021
(#) Baxi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Szia, köszönöm. Úgy néz ki hogy most 51°C megáll a hőmérséklete. Az eredeti terv 5db volt, de nem bírtam lehűteni, ezért két darabot kikötöttem a "láncból" (2.,4.) Reméljem bírja valameddig.
Asztal lámpának kell, már meguntam vaklálni szerelgetés közben
Köszönöm a segítséget!
(#) bbalazs_ válasza Baxi hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Most nézem, te 30W-osból akartál 5db-ot, csak szerelőlámpának?
150W még a hagyományos izzóból is sok oda szerintem, nemhogy ledből. Kiégeti a szemedet.
Nekem 20W-os van fent helységenként és simán lehet a legfinomabb munkát is végezni, akkora fényt ad.
Következő: »»   134 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem