Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   259 / 315
(#) vargaf válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Idézet:
„A laptopom akksiját akarom helyettesíteni egy külső akksival, aminek 19v ot és 3 ampert kell tudnia.”

Egyértelműen megírta mire gondol!
(#) nedudgi válasza vargaf hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Abból nagy bumm lehet... Én még nem hallottam olyan laptopról, aminek ekkora akkumulátora van.
(#) bbalazs_ válasza vargaf hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Rosszul értettük
Ő egyszerűen egy külső tápot szeretne, hálózattól függetlenül. Másképpen nem írna ilyen sületlenséget, hiszen ami a laptop aljára van írva, feszültség és áramigény, az magába foglalja a teljes proc. sebességet, minden periféria működését és a TÖLTÉST is, ami jelen esetben nem fog kelleni.
Nem az akku helyére akarja tenni, hanem a tápdugó helyére.
(#) vargaf válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
A 19 V-os adapter helyére bekötött 19 V-os akkumulátorral miért lenne nagy bumm?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2021
(#) nedudgi válasza vargaf hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Mert a laptop akkumulátora helyett akar 19 voltos akkumulátort.
(#) msandor77 válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
A laptop akkuja egészen biztosan nem 19 V-os, általában 11,4 V-osak, 3 cella van sorba kötve.
Viszont, nem csak simán +/- csatlakozója van, van ott több érintkező is, megfelelő elektronika nélkül szerintem nem fog működni. A megfelelő alatt pont azt értem, amit a gyártó mellékelt az akku dobozába.
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Így, így. Egy külső akkupakkot akarok csinálni, ami tudja a táp feszültségét, bms-el, dc csatlakozóval, voltszabályozóval. Az eredeti akkuja is megvan, ki sikerült találni, mi mire van (kb az is egy bms, csak 10 volt körülre van szabályozva.)
Megvárom, hogy megjöjjenek a cuccok hozzá, és visszaépítem az eredeti akksit, megnézem, hogy az akkuk, vagy a chip ment e el. Így is úgyis akarok egy külső akku pakkot, mert van egy harman kardon Onyx hangszóróm, ami nem megy csak tápról. (Itt a másik gond) akksit cseréltem 2 szer is, nem megy akksiról, csak tápról. Annak is kell a 19v, 3.45a. Ami picit fejtörést okoz, hogy rájöjjek, miért nem tud bekapcsolva maradni a hangfal, ha akksiról megy. 1 db 18650 es bms el szerelt jst csatlakozós akksi megy rajta, ami kb 3.5-4.2 v-ot tud, 3400 mah - n.
Van e esetleg valakinek tippje miért nem marad bekapcsolva a hangfal akksiról. A hiba leírása: bekapcsolás után 1-2 másodperc elteltével kikapcsol. Új akksival.
Bármi kérdés esetén szívesen segítek, de elég kezdő vagyok, ahhoz, hogy tudjam mi okozhatja a bajt.
(#) msandor77 válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1
 
Ha a töltőt szeretnéd kiváltani egy akku pakkal, akkor nagy eséllyel nem fog működni, mert bizonyos modellek kommunikálnak a laptoppal, hiába van meg a feszültség, ha nem kap választ, akkor nem engedi tölteni.
Pl dell töltő hp laptopot nem tölt, pedig ugyanazok az értékei, csatlakozó átmérő, stb.
(#) uniman válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1
 
Szia! Valóban...teljesen másképpen működnek ezek az akkuk, totál téves az elképzelésed!
Ennyi "jártassággal" inkább vegyél bele új akkupakkot.
Persze, ha mégsem az "akksit" akarod helyettesíteni, hanem a laptop tápegység/töltőjét egy akkuról működtetett 19V táppal...annak semmi akadálya, azzal bizonyos laptoptípusok esetén működhet. Az az Asus sima 19V 6.32A táppal működik

A bluetooth hangszórós problémád, meg ne itt, hanem másik fórumon írd le. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) orosztamasadam válasza uniman hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Egy asus n55sf laptopról van szó.
(#) vargaf válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 8, 2021 / 1
 
Az Asus N55SF nem centerpines, működhet.
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 12, 2021 / 1
 
Ismét lemérek 100db 18650-es cellát (ebben a hónapban ez a második 100-as csomag). Nem tudom miért, de megnyugtató, lefoglal, és már válogatom is, hogy melyik/mennyi cella kerüljön a következő akkupakkba (10S7P lesz maximum). A cellákat használtan vettem, két különböző eladótól, kb. 100-120Ft/db-ra jön ki, a cellák pedig kb. 1.2-1.5Ah-t tudnak (3A-rel merítve!). Ha csak 1A-rel meríteném őket, sokkal jobb értékeket kapnék, viszont nekem nagy terhelésnél lesznek igénybe véve, így tudok egy jó nagy biztonsági tartalékot beépíteni. 7P (párhuzamos) cella esetén a max. kivehető folyamatos áram 21A lesz, ez 10S (soros) pakknál kb. 780W, rövid ideig több is lehet.
Kapacitásban pedig kb. 7x1.3Ah=9.1Ah, de ez maximális terhelésen, szóval normális 300-500W-tal meg lesz a 10-12Ah is. Egy ekkora akksipakkért már jó pénzt elkérnek... Az is előny, hogy itt legalább tudom, mi van a csomagban

A cellákra felírom a kapacitást, tárolt energia értékét. Ez utóbbi azért fontos, mert ha pl. van két 1100mAh-es cellám, az egyik 2.8Wh-t tud, a másik pedig 4.2Wh-t, egyértelműen el lehet dönteni (a belső ellenállás mérése nélkül), hogy melyik a jobb cella. A belső ellenállást is át fogom mérni az összes cellán, egy (azonos) műszert használva, ugyanazzal az elem foglalattal/kábelhosszal, így a mért értékek egymáshoz képest összehasonlíthatóak lesznek. Egy rosszabb minőségű elemtartó szorító ereje már befolyásolja a mért belső ellenállás értéket, sőt, ha a krokodilcsipeszt szorítanék a cellákra, óriási lenne a szórás. Ezt a hibát a programban kellene módosítani, mégpedig megszüntetni az áramot, és azonnal feszültséget mérni, de félek, hogy túl gyorsan felugrana a cellafeszültség a terhelés megszűnése után, és hibás eredményt kapnék... Tesztelni kellene.

A töltés pedig a szokásos modellezős töltővel történik, ImaxB6 klónok (vagy nem...). 4db cella párhuzamosan, 4A-ral. Töltés végefelé ellenörzöm, melegszik-e bármelyik cella.

Másik ötlet, jó lenne egy műszer, ami 4 cellát tud meríteni, egymástól függetlenül, 3A árammal. Nem lenne nehéz megoldani, csak az a fránya időhiány ne lenne...
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Az utóbbi időben elég sok 18650 cellát lemerítettem.
Minden cellát 3A konstans árammal terheltem, és így mértem a kapacitást és a tárolt energiát. Volt sok cella, amik ekkora terhelésre 10mp múlva 2.5V alá ejtették a feszültségüket, ezeket kiválogattam, és elneveztem őket "semmit sem tudnak" cellának. Csak poénból feltöltöttem őket ismét (kb. 100mAh ment bele), és 1A-rel lemerítettem ismét. Meglepődtem, amikor 1000mAh feletti eredményt produkáltak! A belső ellenállást nem is mértem, hiszen ahol használni fogom, a cellának tudnia kell a 3A-es folyamatos terhelést, így ez a nagy áram volt az "előtesztelés".
Elgondolkodtam, hogyan kellene a cellákat mérni... 1A-rel egy cellát lemeríteni 3x annyi ideig tart, mint 3A-rel (az idő pedig pénz). Viszont 3A-nál már nagyon befolyásolja a belső ellenállás a cellákat, a gyenge cellák kisebb kapacitást fognak mutatni (és sokkal kisebb tárolt energiát, és merítés alatt a cellák melegedni fognak). Plusz a szortírozás/tárolás is duplázodik, mert vannak celláim, amik 1A mellett tudják az 1.5Ah-t, viszont 3A-nál csak 400mAh-t... Valószínűleg a nagy többség valami opus-hiznhasonló műszert használ, ami 0.5-1A merítési áramot használ, így ez a "probléma" nem merül fel náluk.
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Ha már elkezdted valahogy akkor ha más terhelőárammal kezdesz tesztelni, elveszted a cellák összehasonlíthatóságát... mint írtad "1A-rel egy cellát lemeríteni 3x annyi ideig tart, mint 3A-rel" sajnos nem igaz. 1A-rel terhelve "nagyobb" a cella kapacitása, vagyis több mint 3* annyi idő a lemerítése...
(#) nedudgi válasza pipi hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Ha jól értelmeztem a kolléga hozzászólását, a tesztelést több fázisban végzi. Ha egy cella nem felel meg meg a legnagyobb áramon, akkor kisebb árammal próbálja.
A tesztelő áramot, és a hozzá tartozó kapacitást is jelölve a cellán, már tájékoztatást kaphat az állapotról, minőségről.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Pipi: igazad van.
Két felirat van a cellán. Pl. 480mAh, 1.4Wh@3A, 1200mAh, 3.4Wh@1A.
3A-rel merítve pikk-pakk meg van egy cella, kb.15-30perc alatt, ha hármat merítek párhuzamosan 5-10percenként cserélem a cellákat, 1A-nál jön a "nyugdíjas üzemmód"
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Sziasztok,
6db 18650 es akksit sorba kötöttem, bms megvan, kivezetés pipa, de szeretnék tanácsot kérni, milyen hálózatia daptert vegyek hozzá, ami fel is tölti. Olvastam valahol, ha kisebb a feszültség, nem tölti fel rendesen. A pakk 25.2v ot tud max. Ha veszek egy 25 v osat jó lesz vagy ettő eltérő kell?? A bms 24 v ot tud leadni.
Köszi a segítséget.
(#) GPeti1977 válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Nem elég a pontos kimeneti feszültség a 25,2V, az alatt áramgenerátorként kell viselkednie.
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Tehát akkor az akksisporszívó 33 voltos hálózati adaotere megfelel neki?
(#) pipi válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Jó lesz, ha lesz normális töltőd. A BMS nem töltőáramkör, hanem csak védelmi szerepet lát el.
Minimum egy áram+feszültségkorlátos töltóáramkör kell.
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Tudsz valami támpontot adni? Nem vagyok jártas annyira a dologban. Nyilván nem akarom felrobbantani a lakást.
Ez a bms:
https://a.aliexpress.com/_mMvlCYL
(#) pipi válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Mellényúltál, olyan kellett volna, ami balancer és BMS, vagy veszel rendes 6s balanszeres töltőt
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Dob valamelyikőtök egy linket mit érdemes venni, honnan, mennyiért? Csakhogy mire figyeljek.
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Illetve, ugyanez a kérdés a balanceres töltőre
(#) orosztamasadam hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
(#) mateatek válasza orosztamasadam hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
https://www.aliexpress.com/item/4000570369981.html
100 mA áramot tud balanszírozni.
(#) vyky hozzászólása Feb 28, 2021 /
 
Sziasztok.
A tervem az,hogy laptop aksikból készítek egy 3s-es pakkot,6 darab cellából.
A kérdésem az lenne,hogy milyen tőltövel tölthetem a pakkot?
Gondolom 12Volt max,de mennyi Amperrel?
(#) pipi válasza vyky hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Attól is függ mekkora kapacitásúak. 12.6V, és 2A mehet neki, de KELL balanszer, áramkorlát
(#) vyky válasza pipi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szia pipi! Balanszert természetesen beépítem,csak a töltő árammal voltam gondban.Azt nem tudom milyen kapacitásúak a elemek,mert nincs másom csak a multiéterem.
(#) uniman válasza vyky hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ha a "laptop" meg az akkuja ismert, akkor mindent meg lehet tudni azokról...
Következő: »»   259 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem