Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 71
(#) pittti válasza baloghvl hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Az attól függ, hogy mit akarsz vele kezdeni.
Ha adatmentés szükséges, azt profi szakember megoldja.
Ha csak használni akarod - hát az valószínűleg nem fog menni. A SMART adatokat nem tetted be, így a drive állapota enyhén fogalmazva is kérdéses. Ezek ha elromlanak, nagyon el tudnak romlani - a javításukra pedig nagyjából semmi esély.
(#) baloghvl válasza pittti hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Számomra nincs rajta semmi értékes adat.
A felvetésed jogos, nem töltöttem fel SMART adatokat. Megpróbáltam kinyerni belőle de csak annyi eredménye lett amit a képeken látsz... Látja a gép hogy ott egy WD Elements és ennyi.
(#) pittti válasza baloghvl hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Nincs kapcsolat az USB illesztőelektronika, és a merevlemez között. Ez megfelelően működik, bejelentkezik a számítógépre - de nincs pontos típusa, mérete, nincsen SMART, mert ezeket az adatokat már maga a merevlemez szolgáltatná.

Ezt firmware hiba, vagy fejhiba okozza - irány a veszélyes hulladék lerakó.
(#) baloghvl válasza pittti hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Rendben, akkor irány a süllyesztő...

Köszönöm válaszaidat!
(#) fx11 hozzászólása Márc 5, 2021 /
 
Sziasztok,
van egy 1 terás WD winchesterem. 2.5" Laptopomból kiszedve (ventilátor takarítás volt) visszarakva nem látja a Win7. Csak pörög. Nem kattog nem ad ki semmilyen hangot csak pörög. Folyamatosan. USB-s illesztőre rakva is, mikor bedugom felpörög de nem látható a Windowsban. Biosban sem. Asztali gépbe rakva ugyanez. Állítólag kernel módban firmware-t kellene frissíteni. A firmware megvan de nincs eszközöm hozzá. Az adatmentők árait messze vannak a lehetőségeimtől. Valaki tud megoldást rá?
(#) img válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Szia! Amíg azt sem tudjuk, hogy pontosan milyen winchester milyen laposból, addig biztosan nem. Jó minőségű fotót tölts fel róla! Thinkpadban volt? A szalagkábele jól lett visszadugva, tiszta a csatlakozó?
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
„...Állítólag kernel módban firmware-t kellene frissíteni”

Rendkívül okos emberke mondhatta ezt - Kernel módban csak a Flash ROM-ot lehet újraírni, a Firmware területhez nem férsz hozzá! Ezt a részt ész nélkül amúgy sem érdemes piszkálni.

Mielőtt még nagyobb kárt tennél benne, nézesd meg egy hozzáértővel...
(#) fx11 válasza img hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
WD10JPVX Dell laptopból.
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Én nem nyúlok hozzá. Csak olvasgattam. Nálam kimerült annyiban a dolog hogy megnéztem asztali gépben win10 és linux alatt. Egyik sem látja.
(#) fx11 válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Itt a kép
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
A WD merevlemezeknél az a szó hogy „Firmware”, elég összetett dolgot takar. Mikor a merevlemez áramot kap, először az elektronika, ezen belül is a Marvell CPU inicializálódik. Beolvassa a Flash ROM-ot és az abban található címre adja át a vezérlést. Ez a rész viszont már a merevlemez 0 track alatti részén van, tehát a lemeztányérokon. Innen olvassa be a 02-es (konfigurációs) modult, az ebben lévő adatok jelennek meg a BIOS-ban és a Post-nál.
Csak ezután kezdődik a Boot, a rendszer indítása.

Tehát láthatod, elég összetett folyamat - sok hibalehetőséggel.
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Ezért nem piszkálom. Tudsz segíteni a felélesztésében?
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Nézd - először a hiba pontos okát kellene kideríteni. Induljunk ki abból, hogy forog - tehát a motor megkapja az indítójelet, és a motorvezérlő megfelelően működik, ez tehát jó.

Mivel már a bios sem látja, ezért biztos, hogy nincs kapcsolat az elektronika és a merevlemez között. Ennek lehetnek elektronikai okai (megkergült a Marvell CPU, sérült a T-flash, vagy a tartalma, sérültek az SA területen a firmware modulok).
Lehetnek mechanikai okai is (beragadt a fej arretáló szerkezete, ilyenkor nem tud a parkolóhelyzetből kimozdulni. Lehet a fejszerelvény hibája, PreAmp hiba, stb. ilyenkor a fej nem tud olvasni.)

Tehát ezeket látnoki módszerrel, jóslással nehéz lenne kideríteni...
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Értem. Új elektronika kb 10 nap múlva érkezik hozzá. Pontosan ugyanaz. 2060-771933-000.
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Csak attól félek, hogy ez kevés lesz.
Ha a bootloader nem egyezik, nem fog vele menni.
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Bios chip csere? Vagy a tvs diódák is lehetnek rosszak?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Jó ötlet, de csak akkor működik, ha nem a chip, vagy a tartalma sérült.
(ráadásul alsófűtéses forrólevegős állomás nem árt hozzá!)
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Ezen csak egy tvs dióda van - ha az hibás lenne, nem forogna.
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Na csak levettem a panelt. AZ egyik sor igencsak kopott. Holnap elviszem és átforrasztatom az érintkezősort. A kép már tisztítás után készült.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
(#) pittti válasza fx11 hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Én nem tenném. Azon az érintkezősoron egy speciális bevonat van, ami kb. 50x jobb kontaktust biztosít mint a réz, amire felvitték. Ez a bevonat melegedés hatására barnul, de ugyanolyan jól vezet (viszont ebből látszik, hogy ezt a winyót becsületesen megsütötted, ami már önmagában is probléma!).

A merevlemeznek korántsem biztos, hogy az elektronikája a hibás.

Ezt műszeres méréssel kellene először kideríteni!

Amíg ez meg nem történik, semmit nem érdemes és nem is szabad piszkálni.
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Aha ezt az infót kaptam az előbb attól akihez vinném forrasztani. Írtam azért lett kivéve mert n tisztítani kellett a ventilátort mert forgott mint az őrült mégis forró volt az alja a laptopnak. Egyébként érdekes mert tökéletesen ment az utolsó pillanatig. Leállítottam után vettem ki.
(#) fx11 válasza pittti hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Tudsz valakit aki megnézné?
(#) img válasza fx11 hozzászólására (») Márc 7, 2021 /
 
Valószínűleg az évek alatt megszáradt a hővezető paszta a processzor és a hűtőborda közt, emiatt már nem tudta ellátni a feladatát, hogy segítsen a hőátadásban, hanem inkább gátolta azt, és így kezdte magát megsütni. Ilyenkor nem elég a ventilátort kitisztítani, hanem a régi, beszáradt hővezető pasztától is meg kell tisztítani a CPU-t (+ a GPU-t, ha van) valamint a hővezető elemeket, majd újrapasztázva összerakni az egészet. A laptopokban az alkatrészek zsúfoltsága miatti rosszabb hűtés kihat a winchesterekre is, mert sokkal jobban melegednek, mint egy jól szellőző kuckóban: találkoztam olyan HP lapossal, amiben folyamatosan 50-60 Celsius fok közt ingadozott a merevlemez hőmérséklete (ami korántsem egészséges neki).
(#) Pharseys hozzászólása Márc 7, 2021 /
 
Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni. Egy WD10EADS (NTSF)meghajtóról lenne szó ami ketté osztottam külön rendszer és egyszerű táróló részekre. Az egyik inditásnál a közvetlenül a meghajtók ellenőrzése után a rendszer kiírta hogy olvasási hiba és nyomjam meg a az altcontroldel hármas (minden újraindulásnál ezt írja ki). Mikor átraktam egy másik rendszermeghajtót, és a windows felállt a fájlkezelő látta ennek a meghajtónak az aktuális kapott betüjelét, ám csak egyet a kettőt helyett (esetünkben a képeken E jelölést kapott) és amikor rákattintottam kiírta hogy a meghajtóban található lemezt formázni kell a használat előtt. (természetesen nem formáztam meg) Megpróbáltam H..n Partiton Recovery-vel, ahol a program már érzekelte a két részre bontott meghajtót (plussz a 100mb rendszer sz..) Probálkoztam Get...Back-el is. Ennél a Scan során az E logikai meghajtó vizsgálatánál kiirta hogy "error 65284 reading boot sector (sector 206848) on drive DISK1 (rt#2926)". Sajnos csak cancelezni tudtam vagy ignorálni, így átugorva a képen is látszik hogy alapesetben mindössze 31Mb lát a meghajtóból. Amikor kiválasztom ezt a 31Mb meghajtót 3 FAT32 és 1 fő NTFS rendszert lát. A Hetm...Part..Recovery-vel készítettem egy képfájlt amit most megpróbálok az előző programmal scannelve recovery-ni, de ez 10 órát vesz igénybe első ránézésre. Olyan mintha a partició szétesett volna. A meghajtó nem kattog, rendesen halkan zümmög. Nem kapott ütést egyszerűen az egyik nap nem indult el. A HDS. a merevlemez állapotát hibátlannak találja (bár ez furcsa) viszont alul a betűjelzésnél azt írja nincs lemez a meghajtóban. Sajnos voltam olyan nagy h..e hogy 4 éve készítettem utoljára biztonsági mentést és minden családi fotó videó ezen a meghajtón van ..vagy volt. Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm. De ha van oly kedves valaki akihez akár személyesen is eltudom vinni, hogy tanulva esetleg helyre lehessen hozni, nagyon megköszönöm. (Anno egy 32Gb pendrive-ból 4 nap alatt sikerült kimenteni az adatokat Raw-ban de most egyszerűen nem boldogulok.)
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2021
(#) pittti válasza Pharseys hozzászólására (») Márc 7, 2021 / 1
 
„...A HDS. a merevlemez állapotát hibátlannak találja”

Ez csak annyit jelent, hogy a hibák (még) nem kerültek be a SMART registerbe. Azért azok az olvasási problémák csak vannak valamitől (volt már nálam ugyanilyen „hibátlannak látszó” merevlemez, a tükrözés során derült ki, hogy sok-sok hibát tartalmaz).

Az image készítés jó ötlet volt - ilyen, bizonytalan állapotú merevlemezt nem kínzunk direktben mindenféle adatmentő programmal, mert ha nem bírja a kiképzést és végleg megpusztul, akkor az adatoknak annyi...

(az komoly gyanúra ad okot, hogy a Sentinel a partíció méretét sem látja, ezért tesz oda kérdőjelet)
(#) pittti válasza Pharseys hozzászólására (») Márc 7, 2021 / 1
 
Ó - meg is van a hiba, de nem fogsz neki örülni.

Az SA (System Area) területen van a probléma, elment az LBA (Logical Block Address). Ezt a firmware területen lévő modulok közül valamelyiknek a sérülése okozza. Ezzel házilag nem lehet boldogulni - PC3000 kártya kell hozzá.

Ezért lát a GDB csak 31Mb-ot.
(#) img válasza pittti hozzászólására (») Márc 7, 2021 / 1
 
Igen, itt nem szabad az MHDD-t ráereszteni (az RHPA parancsával lekérdezhető és az NHPA paranccsal vissza is állítható az eredeti mérete - amennyiben stimmel a kapott LBA érték a matricáján lévővel -), mert az teljes adatvesztéssel jár. Ha adatot is szeretnénk menteni, akkor olyan megoldás szükséges hozzá, mint a PC3K. A magánvéleményem, hogy mivel a jelenség több meghajtó gyártót és több SATA vezérlőt is érint, egy Windows hiba lehet a közös nevező a dologban.
(#) pittti válasza img hozzászólására (») Márc 7, 2021 / 1
 
Igazad lehet, az utóbbi hetekben kettő is járt nálam ilyen hibával (érdekesség: mindkettő WD volt). És mind a kettőnél a 0031 (Primary Translator) modul volt a hibás.
(#) img válasza pittti hozzászólására (») Márc 7, 2021 / 1
 
Igen, a WD-k érzékenyek rá, meg Samsung HD103SI/SJ/UJ-nál is előfordult (legalábbis amikkel találkoztam, meg talán még egy Toshiba volt).
(#) Pharseys hozzászólása Márc 8, 2021 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors reagálásokat és a prezic válaszokat. Egy jó 7 éve volt egy panel problémám ahol ugyan az a gyártó és típus, ha jól emlékszem Samsung HDD-nál az egyik a panelt átraktam a másikra, hogy az adatokat letudjam menteni. (nem tanultam belőle) Az érdekesség hogy bár típus és gyártó ugyanaz volt ha jól melékszem a méret nem. Akkor sikerült. Azóta mindig két egyformát veszek tárolásra. Most itt a képeken is lehet látni, hogy mellette a mentésre betettem egy ugyanolyan tipusú WD HDD-t de 1 Tb helyett ez 1,5 Tb. Ez működhet most? Bár ha firmware-ben van a hiba akkor az a panelen van ahol gondolom tárol valami aktuális jellemzőt az adott adatokról és ha áthelyezek egy másikat akkor az nem lesz kompatibilis vele. Jaj.
Következő: »»   68 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem