Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 59
(#) ontheground hozzászólása Okt 17, 2018 /
 
Sziasztok. Tegnap délután történt egy kis malőr. Adott egy WD10EZEX 1TB winyó. Tartaléknak használtam.
Bekötöttem egy gépbe, egy Molex->SATA táp átalakítóval. Szépen felpörgött, de a BIOS nem találta. Másik gépben sem, ott már rendes SATA tápkábelre téve.
Utána vettem észre, hogy az átalakító csatijában a piros +5V csatlakozószem kintebb volt csúszva, így csak 12V-ot meg GND-t kapott.
Szétszedtem, szemrevételeztem az elektonikát, rámértem a biztikre, meg ellenőriztem a TVS diódákat. A képen a bal alsó sarokban, a tápcsati mellett balról és felette: D3-D4 a két "nagy" kétkivezetéses cucc az. Köztük meg a két bizti [000]-ás felirattal, egyik alatt "R67" jelölés.
Semmi bajuk, úgy néz ki.
Lehetséges, hogy az 5V hiánya megölte a vezérlőt? Mit érdemes még megpróbálni ezen a NYÁK-on? Vagy felejtsem el?

Külön öröm, hogy a nyák oxidálódik mint a veszedelem(fej csati, csavaroknál a GND pontok), pedig szinte csak tokban volt tartva, gyárilag ilyen ótvar lehet. Meg a főchip hővezetőjén rajta a piros fólia. A gyárban levehették volna

Kép az elektronikáról
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) eyess válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Az R67 jelölés nem biztosítékot jelól.Viszont ez az ellenállás egy átkötés azért is 000 a felirata.Tehát , ha ott teljes vezetést mérsz , akkor az rendben van.Ha valamelyik tápfeszültség hiányzik az nem teszi tönkre a meghajtót , ha csak nem cserélted fel valami malőr közben.Viszont írod az oxidációt na az már lehet egy olyan hiba forrás , ami okozhatja azt, hogy a gép nem ismeri fel.A csatlakozó aljzatok forrasztási pontjait nem árt ellenőrizni , vagy inkább átforrasztgatni, mert ott is lehet hiba.
(#) ontheground válasza eyess hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Hello. Köszi a segítséget Tudom, hogy nem azt jelöli, de azért is írtam annak, mert a funkciója az. Bejön a pozitív tápfesz, keresztül megy rajta, ha túl sok ez a tápfesz, a védődióda letestel(tehát tönkremegy). Ekkor a két lehetőség közül az egyik következik be előbb, vagy kvázi együtt: a 000-ás "ellenállás" megszakad a túlterheléstől és / vagy a tápegység zárlatvédelme bekapcsol. Tehát itt az is a szerepe, hogy megszűntesse a további zárlatot a táp felé. Az oxidáció még nem jelentős, azóta meg is szűntettem(2 napja még ment így a winyó), viszont továbbra sem látja a számítógép, érzékeli, hogy van, mert gondolom van a vezérlőben valami pull-up/pull down ellenállás, de itt meg is akad. Az átforasztásokat megcsinálom, de szerintem itt mégiscsak a +5V hiánya kavarhatott be, pedig olvasgatva a neten más is járt már így, mégsem köszönt el a winyója. Máskor jobban odafigyelek a MOLEX-SATA táp átalakítóra, mert ngagyon gagyi a MOLEX csatija az összesnek.
(#) pittti válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Ennél a típusnál az SA területen lévő firmware modulok valamlyikének a sérülése okoz ilyet (jellemző tünet, hogy pörög de nincs bios detect, vagy felpörög és pár másodperc után leáll a tárcsák forgása).

Általában „Bad Head Map”, vagy a „01-es Dir Module” hibája, esetleg a „Loader Module” sérülése miatt nem inicializálódik. (és igen, az 5V kimaradása miatt megbolondulhatott a vezérlés)
(#) pittti válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
A fóliát amúgy direkt hagyják rajta, hogy ne ragadjon a mechanikához. Mivel a Marvell CPU egyáltalán nem melegszik, ami rajta van az nem hővezető hanem szigetelő - a mechanika melegedésétől védi a chipet.
(#) ontheground válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Hello. Köszi a segítséget neked is

Akkor ezek szerint hiába nem volt 5V, mégiscsak bevihette a cucc a fejet a parking pozícióból(úgy tudom, ezek a meghajtók nem a lemez fölött, hanem mellette egy kis műanyag részen parkoltatnak) a lemez SA sávjaira, és így lehet ott sérülés? Ezeket lehet valahogy orvosolni, vagy felejtős?

A fóliát meg akkor benéztem
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) ontheground hozzászólása Okt 17, 2018 /
 
Összeraktam, mondom futok vele még egy kört. Egy gondolattól vezérelve kipróbáltam, hogy működő gépre dugom rá. A SATA úgy tudom, engedi a hot-swap-et. Először rá az adatkábel, majd a táp. ÉS felpörög, és működik. Fájlrendszereket látja a gép, minden adat megvan,másolás is megy. HD Sentinel szerint is hibátlan(A képen az alsó winyó). Biosban meg továbbra is ugyanez, a gép nem indul, mert nem tudja detektálni(2. kép) Eszerint a Service Area is ép kell, hogy legyen, nem?
(#) ontheground válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
A firmware frissítést megpróbálnám, de nincs publikus FW a gyártó honlapján(van egy firmware updater, de csak külső winyókhoz jó), máshol meg SA dump-ok vannak csak, azzal meg nem kísérleteznék, progim sincs hozzá.
(#) pittti válasza ontheground hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Ez érdekes hiba, és meg kell mondjam nem vagyok benne biztos hogx mi okozza - bár mindenképpen valami firmware gond lehet (esetleg beteg az Eeprom). Mindenesetr, már én is jártam igy hogy a bios semmiképpen nem ismerte fel a merevlemezt, ennek ellenére a rendszer hiba nélkül tudta kezelni.

A firmware frissítésről - nem véletlen, hogy a gyártók ehhez csak minimális mértékben engedélyezik a hozzáférést - a firmware hozzá nem értő buzerálása a merevlemez VÉGLEGES tönkremenetelét okozhatja!

Eleve megfelelő szoftver, plusz még általában célhardver is kell hozzá - a szükséges firmware beszerzése is nehézkes. Átlagember még azt sem tudja kideríteni, hogy melyik verzió szükséges hozzá - WD-knél ezt a microcode nyolc karakteres hexa azonosítója mutatja. (nem véletlen, hogy ahány merevlemez hozzám kerül arról minden esetben lementem egy adatbázisba a firmware-t, még így is előfordul hogy pont a megfelelő hiányzik).
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2018
(#) ontheground válasza pittti hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Köszi a választ Tudtam én is, hogy bonyolult lenne egy ilyen művelet.

Közben írogattam ide is, hátha: HDDGURU.

Sőt, azóta még bonyolódott a helyzet. Nemrég kipróbáltam egy MHDD nevezetű progit, hátha mutat rá valamit, de sajna scriptelni kellene hozzá. Ahhoz, hogy a progi felismerje a SATA HDD-ket, a BIOS-ban IDE módba kellett kapcsolnom a SATA-t. Így rögtön felismerte POST közben a gép is a winyót, nem is akadt le. BIOS-ban is szépen látszik. Tehát a hiba csak AHCI módban jön elő.

Két egyforma ilyen winyóm van amúgy, pár hó gyártási eltérésekkel, NYÁK azonosító, a cimkére felírt FW verzió, modellkód megegyezik, a szériaszám is hasonló. Publikus progik semmi különbséget nem mutatnak a két cucc jellemzői/beállításai közt(HD Sentinel, Drevitalize, Aida64). Hozzáértő talán egyikből a másikra át tudná emelni a FW bajos mikroprogramjait, mondjuk, ha a FLASH IC-ben van a hiba, akkor keresztet vethetek a javításra, mert az egyedi, úgy tudom.

Szerintem jobban járok, ha így marad.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2018
(#) bbb válasza ontheground hozzászólására (») Okt 29, 2018 / 1
 
Szia!

Ezt nem feltétlen a merevelemez okozza. A hetekben futottam bele olyanba, hogy valami Intel alaplap nem volt hajlandó AHCI-ba kapcsolt beállításokkal bootolni. Ott még a BIOS frissítés se segített és édes mindegy volt, hogy mekkora és mennyi merevlemez volt bedugva (0-3 darabbal próbáltuk). Előfordul az ilyen sajnos és marad a Compatible, vagy IDE mód (melyik hogy nevezi)
Következő: »»   59 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu