Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 70
(#) img válasza pittti hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /
 
Elhiszem, a fotó csalóka.
(#) pittti válasza pittti hozzászólására (») Ápr 11, 2022 / 3
 
Szerencsésen megoldódott az Apacer SSD problémája - csak a Sentinel felületi tesztjét kellett lefuttatni (a legszigorúbbat, amelyik újra inicializálja a szektorokat) - háromszori futás után lett is rajta több mint 400 (!) áthelyezett bad szektor. Így már símán kicserélték garanciában, javaslatomra - és némi ráfizetés ellenében - egy Samsung-ot kértek és kaptak helyette. Elvileg ezek a legmegbízhatóbbak, legalábbis a telepítés során, és egészen eddig semmi probléma nem volt vele.

Sajnos úgy látszik igaz az a hír, hogy a mostani chiphiányos időkben előkerülnek az eddig félrerakott, raktárakban porosodó másod - harmadosztályú memória chipek, és felbukkannak még a nevesebb gyártók termékeiben is. Ebben ugye az a legrosszabb ha veszek valami ilyesmit, egyből a Sentinel tesztjével kellene kezdeni, hogy egyáltalán lássam, mit kaptam a pénzemért! Szép, jó világ ez...
(#) Sinike hozzászólása Aug 24, 2022 /
 
Üdvözlet.
Akadt egy Seagate hdd, ami egyik napról a másikra megállt. Keresnék egy donort, amiből áttehetem a fejet, hogy használhassam, vagy legalább lementsem az adatokat. (Nincs rajta pótólhattlan adat, csak nagyon sok innen-onnan)
Kérdésem, hogy csak ezt az egy típust keressem, vagy van más - teljesen kompatibils - lehetőségem is?
Vagy kapható-e valahol fej-egység? (Mert az egyik fej nincs rajta.. elszállt, vagy nemtudom) Ha igen, hogy keressem (head-ra csak szerszámokat dob..)
Típus: st3000nm0033, Constellation ES.3
Köszönöm
(#) uniman válasza Sinike hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Kezdjük azzal, hogy ha nem áll rendelkezésedre egy ilyen helyiség a munkálatokhoz...: Bővebben: Link
...vagy már ki is nyitottad egy porral szennyezett helyiségben. Akkor ennek lőttek!
Ha nem nyúltál volna hozzá és akkor százezrekért (Ft) a profik megoldhatták volna a gondot. (De még tőlük sem kapnád vissza a HDD-t új "fejjel"...hanem egy másik vinyóra lementett adatokat.)
(#) pittti válasza Sinike hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
A komplett fejszerelvényt kell(ene) benne kicserélni, ehhez egy azonos modellszámú donorra van szükség. (4 tárcsa, 8 fej)

Más kérdés - ha a fej leszakadt, az általában sérülést okoz a lemeztárcsa felületén, ez az új fejszerelvényt is azonnal tönkreteheti. Még más - ha te ezt a konyhaasztalon már szétszedted, akkor értelmetlen bármivel is foglalkozni - csak kidobott pénz lenne...
(#) kzozo hozzászólása Dec 1, 2022 /
 
Sziasztok.
Van egy Toshiba 2Tb-os HDD-m, egy kamerarendszerben volt aminek a tápja elromlott. Csere után a HDD-t nem látta a rendszer. Vettünk másikat (WD), azzal most már hibátlan minden. A régit beraktam egy WIN10-es gépbe, hiba nélkül lehet olvasni, írni. Sentinel szerint már nem 100/100-as, de ami meglepő hogy az indulási ciklusok száma: ~19000. Lehet hogy nem valós, viszont a gyengélkedő táp miatt elképzelhető. Próbaképpen teszteltem egy SMART TV-vel is, az sem látja.
Van valakinek ötlete hogy mitől függ az hogy egyik eszköz látja, egy másik pedig nem?
Köszönöm.
(#) KBal76 válasza kzozo hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Amikor épp nem PC-be rakod, akkor mi adja neki a tápot? Gondolom nem egyetlen USB aljzat, az ritkán ad le 11W-ot, ami az induláskori igénye ennek a HDD-nek. (plussz a step-up konverter veszteségei)
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) kzozo válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Mindenhol van külön +5V és +12V, azok meg is vannak induláskor is és utána is.
(#) martin66789 válasza kzozo hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Találkoztam már ilyennel szerintem más rendszeren volt formázva. Pl Leformáztam Win 10-zel egy merevlemezt rákötöttem egy XP-s gépre és nem látta a kötet nagyságát. Viszont ha XP- formázom le a merevlemezt azt simán látja a win 10.
(#) img válasza kzozo hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
A Samsung TV-k pl. az NTFS fájlrendszert szeretik: se FAT32-vel, se exFAT-al nem sikerült működésre bírnom a miénket.
(#) kzozo válasza img hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
A file rendszert megnézem, már nem emlékszem jelenleg milyen van rajta. Köszi a tippet.
(#) lazsi hozzászólása Jan 10, 2023 /
 
Egy ismerősöm keresett meg a következő wincsivel:
Seagate Barracuda 1.5TB

Van-e valakinek egy (használaton kívüli, de hibátlan elektronikájú) ilyenje, aminek az elektronikáját elkérhetem egy mentés idejére?
(Egyéb megoldás is szóba jöhet, de abban csak közvetítő lennék, a döntés az övé...)

seagate.jpg
    
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Üdv!

Kezdjük az elején: mi a hibajelenség és mitől lett olyan?
(#) bbb válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 / 1
 
Nekem úgy rémlik, hogy oldalakon keresztül írták le az itteni, adatmentésben gyakorlottabb emberek, hogy ne cserélgesse senki az elektronikát, mert semmi értelme, s akár több kárt okoz, mint hasznot. Én bíznék bennük a helyedben és nem szórakoznék ezzel.
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Egy külső (hordozható) tárban volt. Nem működött. Másik eszközbe téve sem működött.

Az a helyzet, hogy engem úgy kerestek meg, hogy "Át tudom-e szerelni az elektronikát, hogy lementsék róla az adatokat?" Mivel nekem nincs pont ilyen wincsim, ezért tettem fel itt a kérdést.
Mivel egy ez 10 éves eszköz, és akkoriban még nem volt túl gyakori a 1.5TB, gondolom, nincs belőle túl sok.

Egyáltalán nem biztos, hogy elektronika hiba, de azt megpróbálnám javítani, ha lenne cserepanel.

Nem fűzök hozzá sok reményt, de egy kérdést megért...
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
De mit jelent a "nem működött"?

- Fel sem pörög?
- Felpörgés helyett nyüszít?
- Felpörög de kattog?
- Felpörög, de 'fém a fémen csúszik' hangja van?
- Felpörög, semmi furcsa hangja nincs, de nem látható BIOS-ban?
- Felpörög, semmi furcsa hangja nincs, de megfagyasztja a gépet, akár már a BIOS-ban?
- Látható BIOS-ban, de a kapacitása 0?
- Látható BIOS-ban, a mérete is megvan, lemezkezelőben is megjelenik betűjellel, csak éppen nem elérhető, vagy fatális I/O hibát ad?

Stb...

Megjegyzem: ezek az F3-as Grenada 58-ak tele vannak egymást katalizáló, firmware-beli és hardveres típushibákkal - ezeknél csak az a kérdés, hogy mikor dobják be a törölközőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Határozott igennel tudok válaszolni...

Idézet:
„Az a helyzet, hogy engem úgy kerestek meg, hogy "Át tudom-e szerelni az elektronikát, hogy lementsék róla az adatokat?"”


Egy kollégám rokonáé az eszköz. Ő beszélt vele, hozzám már csak ez a kérés érkezett. A kollégám "valamennyire" ért hozzá, ezért nem kérdeztem a pontos hibajelenségről, hiszen már eljutott odáig, hogy "panelcsere" ezzel keresett meg engem.
Amit tudok, hogy ez egy (USB-s) külső tár volt, de az (vagyis az USB - SATA közötti rész) működik.
(#) antiktelefon válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 / 1
 
Most adat kell, vagy javítani akarod?
Mert adat esetén eléggé érdekelt lenne a tulaj, hogy pontosan megválaszolja a kérdéseket.
Mondjuk el nem tudom képzelni, hogy valaki adatmentős gyakorlat nélkül megmondja másik elektronika kell és egy másikat rárakva jó lesz. Img ért hozzá, így majd ő megmondja ezen milyen adott darabhoz kötött dolgok vannak a nyákon, ami miatt a csere nem megoldható magában és gondot is okozhat.

De ha szerzel panelt és sikerül az összes adatot kinyírni, máris te leszel a tulaj és a kollégád kereszttűzében és akármit csinálsz, azt már nem fogod tudni visszaszerezni
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) pittti válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
„...A kollégám "valamennyire" ért hozzá, ezért nem kérdeztem a pontos hibajelenségről, hiszen már eljutott odáig, hogy "panelcsere"

Hát igen, eddig általában az öt éves gyerekek is eljutnak. Namost - ehhez a típushoz elég könnyű elektronikát szerezni (100664987 a panel száma) mert elég sokféle modellt ezzel szereltek - DE:

Még azonos firmware esetén sem fog vele működni, ugyanis ezek az elektronikák adaptív információkat tartalmaznak - ez azt jelenti, hogy az elektronika a mechanikához van párosítva, ergo, mindegyik csak a saját párjával használható.

Van megoldás - kettő is, BOOT CODE módban indítva a merevlemezt az adaptív infók átírhatók az új elektronikába, így már működnie kell vele. Hátránya - drága célhardver kell hozzá, valamint illik tudni mit csinálsz.
A másik megoldás az eeprom leforrasztása, kiolvasása és a másik elektronika eepromjába történő beírása. Ennek pedig az a hátránya hogy forrasztani kell, valamint csak nem olcsó Eeprom íróval oldható meg.

Viszont - ezek a machinációk semmit sem érnek fejszerelvény, PreAmp, csapágy, felület, és motorhibák esetén. Látod, bőven van rá lehetőség hogy egy merevlemez megadja magát.

Tehát egy pontos állapotfelmérés nélkül a legjobb tanács is inkább árt, mint használ...
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Amint pittti is jelezte: a laikusok leginkább sosem tudják megállapítani mi a valódi hibaok, mert nagyon könnyű összekeverni a hardveres hibaokot a szoftveressel (vagyis a firmware hibával). Mindegyik HDD / SSD egy pici mikroszámítógép, a saját, egyedi kis világában.

A kőkorszaki Maxtorok idejéből megmaradt az a városi legenda, hogy a panelcsere mindenre is jó - sajnos nem, sőt van amikor többet árt, mint használ.

A korrekt diagnózis megállapításához fontos lenne a pontos hibajelenség és az azt feltehetőleg kiváltó előzmény megismerése. És lehetőleg nem szájról szájra (mint a pletyka), hanem direktben a tulajtól.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) lazsi válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Meggyőztetek...
És igen, az a városi legenda...

Kaptam privátban ötletet egy cégről, akik ilyennel foglalkoznak, összekötöm velük a kollégámat. Azt gondolom, ez a legtöbb és leghatékonyabb, amit tehetek.
(#) antiktelefon válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Szerintem img és pittti is tudna segíteni rajta, de ha picit sok lesz a 0 a számla végén, akkor lehet az itteni adatmentősöket keresni.
A lényeg, hogy pillanatilag nem lesz jobban elrontva.
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Most láttam, hogy Szigetszentmiklóson laksz: ha a tulaja is ott él, akkor tudok ajánlani akár ottani, helybéli kollégát is.
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jan 10, 2023 / 1
 
Nem, a tulaj nem ott lakik... Pontosabban nem tudom, hogy hol lakik, de a kollégám budapesti.
A munkahely pedig Lágymányoson van, tehát szerintem a Móricz lesz a nyerő.
Következő: »»   70 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem