Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 62
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Föl se pörögnek.
a 4es biztos ilyen, azt megnéztem 2060-771702-001
Típusra egyformák: WD1003FBYX
Egy Supermicro SATA 742-es boardon voltak (elvileg az kibírta), viszont táp (Seasonic) tiltott rögtön, be se indult gép. Először nem is tudtam, mi a baj. Mak mikor lehúztam a boardról a tápcsatit, akkor viszont ment szépen. Mikor rájöttem mi a baj, néztem a vincsiket és egyik se indul el.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Hát - akkor is gyanús. Mindegy, ki kellene azokat az elektronikákat mérni, és ha lehet akkor javítani. Megmondom miért - a módszer amit írtál, elvileg jó, ha a mechanika nem hibás.

A gond a panel beszerzése. A WD ugyanis nem áll veled szóba, külföldi oldalakról beszerezhető olyan 30 - 40 dolláros darabáron. Ezekkel viszont az a baj, hogy volt ismerősöm aki rendelt így, meg is kapta, elhozta hozzám - és kapásból rossz volt. Ugyanis ezek nem újonnan gyártott paneleket forgalmaznak, hanem bontókból szerzik be, tehát akármilyen lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Írtam privátot.
A mechanika nem hiszem, hogy rossz lenne. A raid vezérlő adja ki a startjelet, addig el se indulnak. És mivel el se indult gép, nagyon remélem hogy a többi részük kibírta. 100/100-as volt mindegyik egy kivételével, az 100/97.
Nagyon remélem, hogy javíthatók.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Nos ma reggel kerestem egy ugyanilyet és megmértem, a 150 Ohm körüli érték a jó (itt a supressor nyitóirányú ellenállását méred és elég nagy a szórás). Viszont a baj, hogy mivel a védelem valamiért nem működött, a túlfesz akadálytalanul bejutott a panelre az 5V-os ágon.

Biztos hogy 12V feszültséget adott le az a csatlakozó?

Mi az ördögöt mókolhattak vele - hiszen ez csak úgy fordulhatott elő, ha a tápegységen belül át lett forrasztva a csatlakozóaljzatra menő vezeték - mint írtad, moduláris a tápegység.
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Sajnos biztos a 12V. Megmértem. Mondjuk igazából mindegy is mennyi jött ki, a lényeg, hegy nem mennek a vinyók.
A molexes kábelt - van rajta floppy-s is - csak egy helyre lehetett rakni. Furcsa volt, hogy nem többi periféria csati (az már mind 5 vezetékes satá-s) mellé megy, de mivel minden gyárinak tűnt, a gyanakvásomat megnyugtattam egy tápteszteléssel. LCD-s, a molexes ledes. A fene gondolta, hogy túlfeszre nem visít. Összerakom, szépen megy, utána összekötöm a wincsiboardot is, nem indul. Mi a fene van? nem szereti, hogy 4 egyszerre indul? Seasonicnál nem kéne, 750W. Lehúzom jó, Fölrakom nem megy. Próbálom vincsik nélkül is, úgy se. Az sípol a board Overheating-re. Mi??? Na akkor kezdem el mérni műszerrel.
Igazából most se értem, minden gyárinak tűnik, semmin nincs szétszedésnyom. Láttam, hogy ahova megy a tápon az CPU feliratú. De mivel volt olyan alaplapom aminek volt a táp mellett egy molex bemenete is, még így is belefért a lehetőségekbe. Nem mondom, hogy nem hibáztam, de jól volt a csapda megalkotva.

Mivel föl se pörögtek, egyébként is a raid vezérlő indítja őket, remélem hogy board javítás-csere megoldja, a belső rész kibírta.
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Így már érthető - a CPU feliratú csatlakozón csak 12V van. Ez nem csapda, ez a szabvány!

Viszont még egy valamit nem értek. Az előbb megnéztem (nekem is van moduláris tápom, kettő is) a tápokhoz adott zsinórgarnitúrát csak egyféleképpen lehet összerakni, mindegyiket a saját helyére - ráadásul a csatlakozók kialakítása és a színei sem egyformák. Tehát én a molex csatlakozót csak a sajátjába tudom beledugni, a többibe egyszerűen nem megy bele!
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Hát ez az! Nekem meg csak abba ment bele. És ugye volt egyszer +molex (mint a pata hdd-n van) tápos alaplapom. Gyanús volt, azért tettem rá a tesztert. A színek is stimmeltek. Ha jobban kialszom előtte magam, lehet megúszom az egészet.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
A korai gyártású P4-eknél valóban volt ilyen (ugyanis akkor még sok tápegységen nem volt olyan négy pólusú 12V-os csatlakozó), oda egy szabvány molex-et kellett bedugni, onnan kapta a kiegészítő 12V-ot. Az 5V-ot nem használta ez a foglalat, általában be sem volt kötve.
(#) pittti hozzászólása Nov 22, 2019 /
 
PREM1Z - nek.

Legegyszerűbb a csipesz használata - ráfogatod és mehet az írás. A forrasztás sem túl nehéz, ha jó forrólevegős állomásod van (csakhát több munka + idő)

Flash.7z
    
(#) PREM1Z válasza pittti hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Koszonom!
Ha esetleg erdekel valakit itt a kerdes hozza:
Olvastam a forumon hogy ertesz a HDD-k javitasahoz. Lenne egy olyan problemam, igazabol tanulas celjabol, hogy van egy (firmware hibas?) WD10EZEX HDD-m, illetve egy CH341A eeprom irom. Kerdesem az lenne, hogy van e esetleg ehhez a tipushoz bios dumpod amit ra tudnek flashelni, illetve ha nincs csippentom csak boardom akkor muszaj leszek leforrasztani a bios chipet es vissza igaz? Koszi elore is a valaszod!
Itt lennenek a kepek hozza:
https://drive.google.com/open?id=1OB1bpHdcIDCBE_I9V1mrTOBQPmzI-M7x
https://drive.google.com/open?id=1EwSs6atw_V0nsjcr5sBDdK8jMnl-r4rG
Esetleg szeged es kornyeken van valakinek ehhez tartozo csipesze?
(#) pittti válasza PREM1Z hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Következő: »»   62 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu