Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 67
(#) bbb válasza stage69 hozzászólására (») Szept 25, 2020 /
 
Ha nem csak levélnehezéknek kell, akkor az 1-2 pontot felejtsd el nagyon gyorsan. A 3-as pont "hozzáértő foglalkozzon vele" a legbiztosabb megoldás. A különböző cégek különböző áron dolgoznak én annakidején a bit bt-hez vittem a lemezem, baráti volt az árképzés ingyenes felmérés után (ha nem bontod meg a lemezt).
(#) Burt hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Sziasztok! Tanácsot és megoldást keresek külső vinyó ügyben,de ne kövezzetek meg hogy nem duplikáltam a tartalmat. Adott lenne egy WD My Passport 2TB külső 2,5 vinyó ami minden fizikai behatás és sűrű használat nélkül egyszer csak nem ismeri fel a gép. Rádugom a laptopra elkezd villogni a led, forog a vinyo, de nem pörög fel ahogy szokott, nagy nehezen,többszöri próbálkozásra előjön a feloldás lehetősége, de ez sem mindig, beütöm a kódot és onnantól kezdve, lefagy és csak villog továbbra a led, pörög és semmi, nem látja a tartalmat . nem esett le és nagyon ritkán volt használva. több laptopról is volt próbálva és a kábel is lett cserélve. Esetleg átalakítani satásra vagy valami más lehetőség hogy a tartalmat le tudjam menteni?
Az lenne a kérdés hogy tudtok e ebben segíteni vagy kuka a dolog?!
Köszönettel a türelmeteket..
(#) antikzsolt válasza Burt hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Ha jól sejtem adapteres. Lehet táphiba is. Érdemes lenen asztaliban kipróbálni. A gép menjen mikor be van dugva. Mert lehet nyögvenyelős lesz az indulás.
(#) pittti válasza Burt hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Mivel ez nem külső tápos merevlemez, ezért a táphiba kilőve - USB kábelt pedig cseréltél, és több gépen is megpróbáltad, ezért biztosan a készülék romlott el.
Mivel a drive dolgozik, ezért az elektronika sem lehet hibás.

Ezeknek a WD-knek két komoly gondja szokott lenni:
1, az SA területen valamelyik firmware modul sérült.
2, megadta magát a drive fejszerelvénye.

Otthoni körülmények között egyikkel sem lehet boldogulni - a firmware javításához, újraírásához speciális (és ezért igen drága) célhardver szükséges. A fejszerelvény cseréje pedig csak szűrt levegőjű, úgynevezett tisztatérben lehetséges (ami ugyancsak nem olcsó).

Tehát egy ilyen merevlemeznek a mentési költsége általában hat számjegyű, és nem biztos hogy egyessel kezdődik!
(#) Burt hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Köszönöm itt is a segítséged. Én elektronika hibára gondoltam mert csak folyamatosan egyenlő fordulaton, alapjáraton forog a vinyó....de biztos igazad van....Sajnos...
Én arra gondoltam hogy esetleg próbaképp veszek egy használt ugyan ilyet és átrakom az elektronikát.... mert nekem egy része a nyáknak elszíneződöttnek tűnik. Hátha elindul.....ha már nem lehet sata ként üzemeltetni.
(#) pittti válasza Burt hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Meg lehet csinálni hogy SATA illesztéssel menjen (a lenti képen látható módon egy kis mókolással aránylag könnyen megoldható), de mint írtam ez nem oldja meg a problémádat - sajnos. Az elektronikát pedig átcserélni egy másikra abszolut értelmetlen dolog - nem fog vele működni, csak ha átprogramozod a tiédhez.
(#) Burt hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Értem és köszönöm! Akkor egyenlőre elteszem a fiók aljába
(#) img válasza stage69 hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Szia!


Úgy látszik, a bárányok hallgatnak.

"Ha rádugom a gépre, akkor felpörög, majd olyan hangot ad, mintha próbálná a kezdő szektorokat megtalálni. Nem kattog, ugrál a fej, nem sípol, csak párszor rápróbál az adatok olvasására. Máshogy nem tudom leírni...2. Mi lehet a hiba? Esetleg a vezérlő elektronika ment tönkre? Ahogy olvastam, cserével sokat nem érnék, viszont mi van akkor, hogy ha van egy ugyan ilyen merevlemezem (mert van...). Érdemes megpróbálni az elektronika cserét, vagy az tényleg csak ront a dolgon?"

Ha azt hallod, hogy felpörgés után kicsit sertepertél, majd abbahagyja de pörög tovább (esetleg még 1-1 fejpozicionálás történik), és a HDSentinel nem jelez attribútum 5 hibát (amikor a túl sok bad sector miatt elfogy a spare terület, így a FW letilt), akkor nagy valószínűséggel a szervizterület adatai sérülhettek, valószínűleg valamelyik overlay: a loader, a head map, a dir modul, esetleg a translator sérülése miatt nem inicializálódik (De ez az inicializálódás nem az az inicializálódás, amire a Windows kérdez rá: nem keverendő össze!). Panel cserével ezeken nem tudsz segíteni. Ha van egy ugyanilyen (De nem csak külsőleg, látszatra, hanem valóban ugyanilyen: ROM, FW, overlays, fejek, preamp, servo, stb.) lemezed, az a hiba okától (mármint, hogy mitől keletkezett szektorhiba az SA területen: fejhiba miatt, vagy a lemez fizikai sérülése miatt, stb.) függően firmware és / vagy fej + preamp donornak jó lehet (viszont ennek a nagy része nincs ráírva, csak szoftveresen olvasható ki, hogy mi van benne). Te magad átszerelni nem fogod tudni, mert laboratóriumi tiszta tér és megfelelő szoftveres háttér szükséges hozzá (a hozzá való tudásról és a gyakorlatról nem beszélve).

"A BIOS is csak annyit lát, hogy létezik a meghajtó, de méretet nem tud kiolvasni, még a SMART adatokat se."

Az operációs rendszer egy USB csatolófelületű HDD esetén a külső rétegként érzékelhető USB felülettel tud kommunikálni és azt olvassa ki, amit az küld neki "bemutatkozásként" beégetett adatként, viszont az USB konverteren túl is kell lennie életnek: ha a lemez belső kommunikációja sérült az MCU előtt vagy mögött, akkor a továbbiakról már nem kap infót.

"Kivettem a házából is, rákötöttem a gépre belsőként, természetesen ugyanez az eredmény. A Windows azt írja, hogy nincs inicializálva a meghajtó...1. Ha inicializálom Windows alatt, akkor az egy új partíciót hoz létre, tehát törli a régit. Van esély, hogy vissza tudom állítani a régi partíciót? Bár szerintem az inicializálással se érek el semmit..."

A legtöbb MyBook és MyPassport típus kikapcsolhatatlanul titkosít hardveresen (Ezért van, hogy a házából kivett, és ezáltal a titkosító chipjéről leválasztott HDD-t a számítógépre direktben csatlakoztatva inicializálatlannak látszik a lemezkezelőben - NE INICIALIZÁLD, ha kellenek róla az adatok!), a WD félreérthető tájékoztatást ad a honlapján erre vonatkozólag: a Smartware-ban megadható jelszó nem a titkosítás aktiválására szolgál, hanem csak a fájlok elérését akadályozza meg, ha viszont nincs megadva jelszó, attól még ugyanúgy működik a titkosítás - ezért terjedt el városi legendaként, hogy nem mindegyik titkosít, ill. kikapcsolható - szóval azokat trükkös visszahozni, de nem lehetetlen: a PC3K már egy ideje támogatja a SED lemezek DEK kulcsos dekódolását.).

"3. Mit tanácsoltok, hogy tudnék annyi időre életet lehelni a meghajtóba, hogy az adatokat lementsem? A különböző cégek 1000-1500 eurós ajánlata kicsit húzós, bár végső esetben vállalható."

A legjobb tanács, amit jelen körülmények közt adhatok, hogy fizesd ki amit kérnek, mert otthoni körülmények közt sehogy, csak rontani tudnál a helyzeten.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) img válasza img hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Nocsak, nem mutatta a többi hozzászólást.
(#) img válasza Burt hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Fel tudod venni értékelhető minőségben a hangját és feltölteni valahova, hogy meghallgathassuk?
Következő: »»   67 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem