Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   49 / 52
(#) Kékróka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Szia !


Ha jobban átgondolod, elég kicsi az esélye az antennahibának, (vagy mindig is csak 10cm-t tudott, esetleg a szomszéd beüzemelte a zavaróállomását ???) Hamarabb gyanakodnék magára a beépített rádióra. A külső vevőben jobban bíznék, ha jól választasz, a régi távirányítókat is feltanulja.

J.
(#) uniman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Mindenesetre, a másik megnevezett topikban tudnánk lényegében hozzászólni a kapuvezérlődhöz...vagy elég lesz átolvasnod, már le is van ott írva (hogy mennyire gagyi, problémás az a vezérlés)
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2020
(#) fulcsii válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 3, 2020 / 1
 
A work potin tekerj egy kicsit és jó lesz a végállás.
A jelre, meg olyan lámpát vegyél, amiben antenna van.
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Antenna pont akkora kell, aminek az elektromos hossza éppen az üzemi frekvencia hullámhossza. Se több, se kevesebb. A hosszát rá kell hangolni az üzemi frekvenciára.
Az antenna anyaga szinte közömbös, a lényeg, hogy vezetőképes és mechanikailag stabilan megtartsa magát. Az antenna áramok úgysem a vezetékben folynak, hanem mellette, a levegőben.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2020
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Ismerősöm is hasonlóra panaszkodott, mondta hogy másnál is gond volt a hatótáv. ( aztán vett mellé egy jobb modult) Nem tudom, ha a távirányítót szétszeded, van e benne trimmer kondenzátor? Ha van, esetleg azt kicsit megtekergetni? Eléggé gyanus hogy egyébb baja van, a legtöbb modul tud legalább 15-20 métert pár centis antennákkal.
(#) jocka0012 hozzászólása Márc 16, 2021 /
 
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy valakinek van tapasztalata ezzel az rf modullal?: https://www.hestore.hu/prod_10035524.html

Mekkora lehet a reális hatótáv egy ilyennel? RC hajóba menne ez a modul. Esetleg ha valakinek van jobb javaslata ennél akkor azt szívesen meghallgatom.

Köszönöm a segítséget!
(#) Vacok hozzászólása Ápr 13, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy RX470C-V01 nevezetű 433MHz vevő modulom, ami a képen is látható. Adatalapot sehol nem találok hozzá és ahonnan rendeltem sem kötik az orromra, hogy hány voltról is megy ez a modul. "Type A: 2.1mA (Requirement:VDD=5V), Type B: 2.1mA (Requirement:VDD=3V)" ez van a rendelési oldalon. Gondolom az enyém type C, de arról nem rendelkezik. Nem tudja véletlenül valaki, hogy 5V-ról járathatom-e? Arduinohoz szeretném felhasználni, ahol 5V a rendszerfeszültség.
(#) Inhouse válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Azért ha beütöd a Google-be, akad néhány találat. Ezek a távolkeleti oldalak meg ilyenek, olcsók, de nem bőbeszédűek.
(#) Vacok válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Ezt én is megtaláltam. Ez az, aminek én nem mertem hinni, mert ez az rf modul sok minden lehet, pláne rajzolhat bárki bármit, de végül nagy nehezen megtaláltam az IC-nek az adatlapját és abból egyértelműen látszik, hogy megy 5V-ról.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2021
(#) phr3ak válasza Vacok hozzászólására (») Szept 5, 2021 /
 
Mi a tapasztalat a modullal, mivel használod, mi az adó?
(#) geri12 hozzászólása Nov 15, 2021 /
 
Van valakinek tapasztalata LORA modul tápellátásával? Mondok egy érdekes esetet. Adott egy saját magam tervezett, és épített adónak szánt egység, ami RFM95-öt és ATMEGA328-at tartalmaz. A 3,3V-os rendszer miatt az ATMEGA órajele 8MHZ. Elég a 8MHZ, így az egyszerűbb akkumlátoros ellátás miatt döntöttem a 3,3V mellett, nem akartam 5V-os DC-DC-t, mert akkor szintillesztőt is kellett volna alkalmazni az RF modulhoz. Na de a lényeg. Az Atmega és az RF modul tápellátását egy "MIC5504-3.3YM5-TR" típusú stabilizátor táplálja. Ez 300mA csúcsot ad, így tervezéskor úgy voltam vele, hogy nem lesz gond, mivel bőven alatta vagyunk az áramfelvételnek még adás módban is. Élesben azonban az adó modul csomag küldésekor resetelődik a mikrovezérlő ezzel a típusú stabilizátorral. Műszeresen nem mérhető feszültségesés ebben a pillanatban. Kondenzátorok tervezésileg rendben. Mivel külső 3,3V-os (soros programozó) táppal jó volt, és nem volt reset, így biztos voltam benne hogy a stab ic okozza a gondot. ME6211-re cseréltem, amit ESP8266-hoz használunk a WEMOS D1 mininél. Ezzel jó is lett ugyanabban a környezetben, nincs reset, szépen működik. A MIC5504 nem hamis, ezen túl vagyok, más áramkörben terhelhető 250mA-al is folyamatosan. Az 500mA-es max kimeneti áram nem számíthat, mivel 300mA-es eredeti stabal is ugyanúgy mennie kellett volna. Na de akkor mi a gond? Bár megoldodott, de nem hagy nyugodni.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 23, 2022 /
 
Sziasztok.

RF modul

A fenti linken található RF modult szeretném használni oly módon, hogy az adó része csak a tápellátásból, és egy nyomógombból állna. A DATA bemenet egy 4,7K-val le van húzva GND-re.

A nyomógombbal gyakorlatilag tápfeszt szeretnék adni a DATA bemenetre. (Van villany, nincs villany.)

1.kérdés: Ha 12V-os elemet használok, akkor a Data bemenetre lehet e kötni direkt 12V-ot?
2. kérdés: Egyáltalán lehet e így alkalmazni az adót?

A Vevő rész egy kontrollerhez kapcsolódik, ami azt vizsgálja, hogy a vevő DATA kimenetén van villany, vagy nincs villany. (Ha az adón a gombot megnyomják, akkor van villany, amíg a gombot nyomják, majd nincs villany, ha a gombot elengedik.) Tehát amíg a gomb nyomva van, addig a vevő kimenete logikai 1. Ha a gomb nincs nyomva, akkor a vevő kimenete logikai 0.

Járható e ez az út?


Köszönöm.
(#) kistee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Szia,

Én úgy tudom, hogy ezek a modulok (az adó része) max. 500ms jelet ad ki, utána lekapcsol. Hiába nyomod folyamatosan a gombot. Mindenféleképp valami kiegészítő kell hozzá (pl. egy HT12E/HT12D páros).

És bár azt írja, az adóra, hogy 3,5-12V között megy, én nem mernék 12V-ot adni rá...
(#) Kera_Will válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Az adó kimenő RF jele nélkül is lesz olyan állapot a vevő data kimenetén , hogy 0 vagy 1 magas vagy alacsony .... ennél kissé bonyolultabb kódolást kellene alkalmazni .A zavarvédettség növelése érdekében.
(#) Kera_Will válasza kistee hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Idézet:
„És bár azt írja, az adóra, hogy 3,5-12V között megy, én nem mernék 12V-ot adni rá...”


Miért ?
Számos távírányítóban kis méretű 12V hengeres elemek vannak.
Nagyobb tápfesz nagyobb kimenő teljesítmény , nagyobb hatótáv. (részben amit sok minden azért még befolyásol , ha nem is lineárisan de számottevően változik)
(#) pucuka válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
A modulok csak adatváltozást tudnak átvinni, egyenszintet nem. A helyes működéshez a bemeneti információt adattá kel konvertálni. Alapjában ezt végzik a kódrt/dekóder IC -k. Ezek az adatbiztonság mellett megoldják párosítás (cím) révén a kellő zavarvédelmet.
Dekóder IC -kből van többféle, olyan is, aminek a kimenetén megmarad a jelzés ellenkező értelmű jelzésig.
(#) kistee válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Idézet:
„Számos távírányítóban kis méretű 12V hengeres elemek vannak.”


Igaz, erre nem gondoltam.
(#) Kera_Will válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Itt van 2 írás is a modulok felhasználásához:

Topitól
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 23, 2022 /
 
Értem. Köszönöm a válaszokat.

Kicsit kutakodtam még a video megosztó csatornán. Itt találtam ezt:

Simple RF Remote Control

Kihámoztam az 555-ös részt, kapcsolás formájában. Itt vajon milyen lehet a jel alak a vevő kimenetén?

555.JPG
    
(#) kistee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Idézet:
„Itt vajon milyen lehet a jel alak a vevő kimenetén?”


Elvileg ugyanolyan, mint az adó bemenetén.
(#) Kera_Will válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Ez egy négyszöges síp.
Elvileg , hasonló füttyszerű lesz a demodulált jel ... ezzel se lesz jobb a szelektivitásod ... csak részben mert oda (vevőkimenet) már készülhet adott hangfrekire (füttyre) érzékenyebb sávszűrős detektor.
De amilyen csörgés csattogás lesz/van a 433 ISM sávban , ez sem lesz stabilabb így.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2022
(#) Kera_Will válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Idézet:
„Kicsit kutakodtam még a video megosztó csatornán. Itt találtam ezt:

Simple RF Remote Control”

Kissé irritálók ezek a "howtomake" következetlen videók .
Legelemibb kivitelezési , biztonsági és létesítési követelményeket figyelmen kívül hagynak és így népeket hülyítenek meg , aztán meg csodálkoznak hogy kinyírják berendezéseket és magukat is.
(#) Zoli_bácsi válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Természetesen fenntartással kezelem.

No de amit linkeltél, Topi írása. Az AM modul, nekem igazából pont arra van szükségem, amit Topi a cikkben "teszt" áramkör gyanánt írt. Semmi több. Majd a cecő oldalon a pic feldolgozza a "van villany / nincs villany" információt. A nyomógomb kint lenne a kapunál, (Mondjuk egy 18650-es cella tápnak), bent a lakásban pedig a vevő. Távolság légvonalban kb 10m.
(#) proba válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Miután idáig eljutott a téma, egy vezetéknélküli csengő is célra vezető lehetne. Rádiós modulok, kódolás, dobozolás végén lehet annyiba kerül mint egy csengő, abból is ki lehet csikarni gombnyomással egy jelzést. ( bár az lehet nem gombnyomás idejével arányos.Amit belinkeltél modult, az távolságban szerintem nem tud többet a csengőnél.
(#) Inhouse válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Ilyesmit keress, a kódolás és dekódolás, párosítás is benne van. A hatótávja is elképesztő.
(#) JZoli válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Azzal, hogy semmilyen kódolást nem lkalmazol még olyan gondok is lesznek, ha a környéken valaki használ ilyen frekin működő modult akkor azt a tiéd is veszi, és gombnyomásnak fogja értékelni,
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 24, 2022 /
 
Ha a HT12E és HT12D párosokkal kiegészítem az adót, es a vevőt, ahogy javasolta is a kolléga, akkor talan jobb lesz a helyzet. Mivel csak egyetlen csatorna kell, ezert csak egy nyomógombot kell bekötni az encoder IC-be. A többit szabadon hagyni. Jól gondolom?
(#) kistee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Igen.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Kimaradt előzőleg a link, tehát ilyesmi panelt keress.
(#) Zoli_bácsi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Értem, köszönöm.

Egyenlőre szeretnék megmaradni a Hestore-ban kapható RF433-as adó-vevő moduloknál, kiegészítve a HT12E és HT12D Encoder-Decoder párossal. Készítettem egy rajzot, így működőképesnek kellene lenni.

HT12E-D.pdf
    
Következő: »»   49 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem