Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Valaki tud olyan eszköszt ami 36V-ból 72V-ot csinál? Én egy egyszerű kétszerezőre gondoltam, de annál is fölmerül a kérdés, hogy hogyan kell olyat készíteni. üdv kisedison! Idézet: „egy egyszerű kétszerezőre gondoltam, de annál is fölmerül a kérdés” Biztos, hogy felmerült? ![]() LINK
Váltó feszültségből egyent? sokféle kétszerező egyenirányító van de kérdés mekkora áramot akarsz kivenni belőle.
Akkor Norberto volt közelebb a válasszal nézd meg a linket (olvasd át) bitzos találsz megfelelő kapcsit.
A csatolt rajzban +36V-ból állít elő a két elkó, és két MOSFET segítségével, földhöz képest +35, és -35V-ot. Azért 1V-al kevesebbet áganként, mert a dióda-nyitófesz+mosfet veszteség miatt. A két kimeneti pont között pedig 70V-ot mérsz.
Ha földszimmetrikus +72V-kell, akkor ez az elrendezés nem megfelelő, abban az esetben feszültségnövelő(step-up) kapcsolóüzemű stabilizátor kell. Ez az elrendezés egyszerűbb, mivel nincs benne szabályozás, a TL494 ellenütemben hajtja a két fetet. Ha kisebb teljesítményre kellene akár 2 tranzisztoros astabil mv. is elég lenne, de mivel 72V 1,3A elég nagy teljesítményszint ahhoz, hogy a két fet rövid idejű összenyitása is alkatrészkárosodáshoz vezetne. De mivel egy ellenállásosztóval fixen be van állítva a holtidő, ezért max 40-40%-ra vezérlődik ki a kimenet. 2sj449-et szerintem úgysem kapsz, ezért egy akármilyen 100V 4A PMOSFET megfelel helyette. Csak neked:
A rajzon diódatípusként megadott UF4004 helyett UF5404-et használj, mert a 4004 csak 1A-t bír.
Pár gondolat a rajzhoz...
1., a frekit le kell vinni 5-10 kHz-re - az elkók miatt, mert sok lesz a veszteség; 2., a holtidőt meg kell növelni a lehetséges mértékig ( FET adatlap), 40-40 %-nál még pár volt elveszik; 3., a 470 µF kevés lesz max. 1,3 ampernél; 4., ki kell próbálni, de 60 voltnál többet nem saccolok, csak kisebb terhelésnél. Különben jó.
5., a fetek IRF530-9530 inkább, az RDS(on) sokkal kisebb..
Idézet: „1., a frekit le kell vinni 5-10 kHz-re - az elkók miatt, mert sok lesz a veszteség;” Ha a frekit, csökkentenénk, akkor a kimeneti zajszint visszaszorításához nagyobb kapacitású elkók kellenének. A rajzon 60 kHz-re van állítiva a TL494 frekvencia, ha low esr elkók vannak benne, szerintem elviszi. Egy hálózati kapcsolóüzemű tápban a frekvencia 65 vagy 130 kHz körüli, és ott sem az elkókon van a legtöbb veszteség (ha ott lenne, akkor elég gyorsan kiszáradnának ![]() -A kitöltést max 45%-ra lehet beállítani az adatlap szerint, ilyenkor a DTC-t le kellene húzni a földre. Az is igaz, hogy ilyen nagy teljesítményen nem használtam ezt az elrendezést. Egyszer 4,5V-os telep feszültségét kétszereztem bc639-640-el, amiket astabil mv. hajtott. 150mA-es kimeneti áramnál már csak 6V-ot adott le, de fetekkel sokkal jobb eredményt is el lehet érni.
Amit az elkókról írsz, az világos - javítottam elég cuccot, 250-300 kHz-es tápokat is , de ott elsődleges a kis súly és a megfelelő minőségű trafó... ezeknek a következménye az elkó kis esr-rel...
![]() Persze száradnak is ki rendesen a göncebb tápokban. A lényeg az, hogy a rajzon nincs feltüntetve semmi lényeges dolog, ami "kisedison"-nak kellene. Azért is szóltam - ő meg csak 1,3 ampert írt, de mihez, stb... azt már nem. Passz... |
Bejelentkezés
Hirdetés |