Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 36V-ból 72V

Témaindító: kisedison, idő: Jún 27, 2008
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kisedison hozzászólása Jún 27, 2008 /

Helló!

Valaki tud olyan eszköszt ami 36V-ból 72V-ot csinál?
Én egy egyszerű kétszerezőre gondoltam, de annál is fölmerül a kérdés, hogy hogyan kell olyat készíteni.

üdv kisedison!
(#) Norberto válasza kisedison hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Idézet:
„egy egyszerű kétszerezőre gondoltam, de annál is fölmerül a kérdés”

Biztos, hogy felmerült?

LINK
(#) kaqkk válasza kisedison hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Váltó feszültségből egyent? sokféle kétszerező egyenirányító van de kérdés mekkora áramot akarsz kivenni belőle.
(#) kisedison hozzászólása Jún 27, 2008 /

Egyenáramból egyent. Amúgy olyan 1,3 A.
(#) kaqkk válasza kisedison hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Akkor Norberto volt közelebb a válasszal nézd meg a linket (olvasd át) bitzos találsz megfelelő kapcsit.
(#) Prinner válasza kisedison hozzászólására (») Jún 27, 2008 / 4

A csatolt rajzban +36V-ból állít elő a két elkó, és két MOSFET segítségével, földhöz képest +35, és -35V-ot. Azért 1V-al kevesebbet áganként, mert a dióda-nyitófesz+mosfet veszteség miatt. A két kimeneti pont között pedig 70V-ot mérsz.
Ha földszimmetrikus +72V-kell, akkor ez az elrendezés nem megfelelő, abban az esetben feszültségnövelő(step-up) kapcsolóüzemű stabilizátor kell.
Ez az elrendezés egyszerűbb, mivel nincs benne szabályozás, a TL494 ellenütemben hajtja a két fetet.
Ha kisebb teljesítményre kellene akár 2 tranzisztoros astabil mv. is elég lenne, de mivel 72V 1,3A elég nagy teljesítményszint ahhoz, hogy a két fet rövid idejű összenyitása is alkatrészkárosodáshoz vezetne.
De mivel egy ellenállásosztóval fixen be van állítva a holtidő, ezért max 40-40%-ra vezérlődik ki a kimenet.
2sj449-et szerintem úgysem kapsz, ezért egy akármilyen 100V 4A PMOSFET megfelel helyette.
Csak neked:

v_dup.pdf

(#) kisedison válasza Prinner hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Köszi!
(#) Prinner válasza kisedison hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

A rajzon diódatípusként megadott UF4004 helyett UF5404-et használj, mert a 4004 csak 1A-t bír.
(#) ferci válasza Prinner hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Pár gondolat a rajzhoz...
1., a frekit le kell vinni 5-10 kHz-re - az elkók miatt, mert sok lesz a veszteség;
2., a holtidőt meg kell növelni a lehetséges mértékig ( FET adatlap), 40-40 %-nál még pár volt elveszik;
3., a 470 µF kevés lesz max. 1,3 ampernél;
4., ki kell próbálni, de 60 voltnál többet nem saccolok, csak kisebb terhelésnél. Különben jó.
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

5., a fetek IRF530-9530 inkább, az RDS(on) sokkal kisebb..
(#) Prinner válasza ferci hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Idézet:
„1., a frekit le kell vinni 5-10 kHz-re - az elkók miatt, mert sok lesz a veszteség;”

Ha a frekit, csökkentenénk, akkor a kimeneti zajszint visszaszorításához nagyobb kapacitású elkók kellenének. A rajzon 60 kHz-re van állítiva a TL494 frekvencia, ha low esr elkók vannak benne, szerintem elviszi. Egy hálózati kapcsolóüzemű tápban a frekvencia 65 vagy 130 kHz körüli, és ott sem az elkókon van a legtöbb veszteség (ha ott lenne, akkor elég gyorsan kiszáradnának ). Az elkó esr csökkentéséhez célszerű lenne több kisebb kapacitású elkó párhuzamos kapcsolása is.
-A kitöltést max 45%-ra lehet beállítani az adatlap szerint, ilyenkor a DTC-t le kellene húzni a földre.

Az is igaz, hogy ilyen nagy teljesítményen nem használtam ezt az elrendezést. Egyszer 4,5V-os telep feszültségét kétszereztem bc639-640-el, amiket astabil mv. hajtott. 150mA-es kimeneti áramnál már csak 6V-ot adott le, de fetekkel sokkal jobb eredményt is el lehet érni.
(#) ferci válasza Prinner hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Amit az elkókról írsz, az világos - javítottam elég cuccot, 250-300 kHz-es tápokat is , de ott elsődleges a kis súly és a megfelelő minőségű trafó... ezeknek a következménye az elkó kis esr-rel...
Persze száradnak is ki rendesen a göncebb tápokban.
A lényeg az, hogy a rajzon nincs feltüntetve semmi lényeges dolog, ami "kisedison"-nak kellene. Azért is szóltam - ő meg csak 1,3 ampert írt, de mihez, stb... azt már nem. Passz...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem