Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zavar az éterben...?
 
Témaindító: arti, idő: Nov 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) arti hozzászólása Nov 24, 2007 /
 
Szasztok!
Abban kérnék segítséget,hogy hogyan lehetne kideríteni a zavar forrását. 1 kombinált, analóg/digitális satreceiver (STR 4375) analóg oldala egy pár hónapja bezajosodott. Minden analóg csatornán intenzív MOARE tapasztalható. ugyanezen adók digitális adásai tökéletesen tiszták. gondoltam valami átmeti zavarás, majd elmúlik (volt már ilyen), de mostmár hosszabb ideje tart. Az LNB-t lecseréltem új, kis zajúra, semmi nem változott. Hogyan tudnám behatárolni, hogy külső vagy belső forrás okozza-e a zavarást és mi módon lehet megszüntetni? Segítségeteket előre is köszönöm.

Arti
(#) potyo válasza arti hozzászólására (») Nov 24, 2007 /
 
A legegyszerűbb lenne elvinni valakihez a vevőt kipróbálni, hogy biztos lehess benne, nem a vevő/a vevő a zaj forrása.
(#) proli007 válasza arti hozzászólására (») Nov 24, 2007 /
 
A MOARE-t általában valami idegen freki szokta okozni.

üdv! proli007
(#) tothgyula hozzászólása Máj 2, 2021 /
 
Segítséget kérek egy-vagy több Rf. zavarforrás felkutatásához.
Utcai fronton családi házban üzemel egy 40éves Telefunken (MW-LW-UKW)táskarádió hálózatról.
540kHz-en eddig a Kossuth adó kifogástalanul volt vehető.Az utcai légvezeték-hálózat 6-7m távolságban halad és ezen az oszlopsoron üzemel még 2db.Internet kábelhálózat is.Ennek egyik erősítője éppen az én házam előtti oszlopon van.Időközben karbantartásokat és egész napos áramszünetet is tartottak.De gyakoriak az internetes utcai (létrás) javítások is.
A zsebrádiómat is zavarja, még 20m. távolságra is. Hogyan tudom felderíteni a hibát? Hol kezdjem?
Az éjszakai B1 tarifa vivőfrekvenciája(183Hz) felharmónikusai számításba jöhetnek-e?
Vagy inkább az internetes hálózatnál kell a zavar okát keresni? Köszönöm.
(#) Bakman válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Egyáltalán nem biztos, hogy az utcai erősítő (már ha egyáltalán erősítő) zavarja a rádiódat.

Meddig tartott a jó vétel? Ha időhöz és eseményhez tudod kötni, akkor nincs kérdés. Ha van kérdés, jelentheted a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóságnál. Van felszerelésük a zavarforrás felderítésére és jogosultságuk is intézkedni: Bővebben: Link.

Mielőtt bejelentést teszel, ellenőrizd a vételt egy másik rádióval is, hátha a hiba az ön készülékében van. Ha elemről (már ha tud ilyet a rádió) jó a vétel, akkor a 230 V-os hálózatból kapja a zavart a rádió, az ellen viszonylag könnyű védekezni.
(#) pucuka válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Ezt a problémát saját magad nem fogod tudni megoldani, már jogilag sem. Lehetőséged van, zavarbejelentéssel élni, amit megtehetsz az NMHH kirendeltségeinél, vagy az NMHH oldalán.
Bővebben: Link
Azt tudnod kell, hogy a vezetékes internet nem használ középhullámú sávba eső frekvenciákat, tehát a zavar máshonnan jön. A 183 Hz harmonikusai sem zavarnak az 540 kHz -en. A zavarok valószínűleg a saját berendezéseid kapcsoló üzemű tápjaiból származnak.
Ennek kiderítésére a KH sávra kapcsolt műsorvevő rádiód mozgatásával (hangerő változásával), a forgatásával (ferrit antenna irányérzékeny) tudod felderíteni a zavarforrást, de ha kívülről jön, akkor csak hivatalos bejelentéssel élhetsz.
A felderítést mindenképp végezd el, nehogy sajáthibás legyen az ügy, mert akkor fizetős lesz a vizsgálat.
(#) tothgyula válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
T.Pucuka és Bakman!
Köszönöm a gyors válaszokat. Ma alaposan körbejártam a zavarkeresést.Sajnos időponthoz nem tudom pontosan kötni az éterzavar megjelenését.A Telefunkent 6db.góliát elemmel is kipróbáltam,ugyanúgy zúg.Egy kis SANYO zsebrádióval is kipróbáltam, az is zúg végig 540-1600kHz-ig.Van egy AIWA hálózati CD-s rádióm,melynek középhullámra egy keretantenna van a szobában feltéve.Ezt be tudom úgy állítani, hogy nem zúg a készülék.A saját kapcsolóüzemű tápjaimat kiiktattam, még egy "egérriasztót is a padláson",mely 40kHz-en üzemel. A zavar nem szünt meg.Jobban megnéztem az utcai vb. oszlopon lévő dobozokat. Valóban nem erősítők, hanem kerek leágazó dobozok.Az egyik Vodafon-UPC (erről kapom én is az internetet), a másik kábelt nem tudom még, hogy melyik rendszer.
(#) dokidoki válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Könnyen lehet, hogy valaki a közelben használ egy PowerLine hálózati eszközt. Ez bár mintha szűrözve lenne a műsorszóró sávoknál de akkor is komoly zavart okoz. Gyakorlatilag leirtja az RF spektrumot ...
(#) tothgyula hozzászólása Máj 4, 2021 /
 
Még annyit hozzáteszek, hogy itt Gyulán elég jó térerővel jönnek egyes román adók.Sztereoban is.(Piros LED világít az AIWÁN).De ezt azért zárnám ki, mert nekem a középhullám egész sávja nagyon zajos, hallgathatatlan.Így az FM sávot hallgatom.
(#) lazsi válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Mint írtad, családi ház, tehát van kert. A kerten belül járkálva egy elemes rádióval van különbség a zúgás erősségében? A háztól és az utcától távolodva gyengül/erősödik? Egyik oldalsó kerítéshez közelebb erősebb a zaj, mint a másikhoz közelebb? A rádiót forgatva változik az erősség?
Írtad a keretantennát. Az már ad némileg támpontot az irányra. Amikor a legerősebb a zaj, akkor az antenna a forrás felé néz, amikor a legkisebb (zajmentes), akkor az antenna síkja néz a forrás felé. Jó esetben az előbbi kettő egymásra merőleges.

Ha a teljes sávban vehető a zúgás, akkor nagy eséllyel a KF-et zavarja valami.

Még egy gondolat: Ha gyakran hallgattad nagy hangerővel a szabadban a rádiót, lehet, hogy egy "jóakaród" próbálta így kiiktatni a számára zajforrásként jelentkező rádiódat. (Ez egyébként illegális... De attól még lehet, hogy valaki megteszi...) Ezesetben 1. Beszéld meg vele, hogy halkabb leszel, cserébe kapcsolja ki a zavarforrást. 2. Ha ez nem megoldható jelentsd a zavarást. De mindkét esetben jobb, ha halkabban hallgatod a továbbiakban a rádiót... Persze, ha valóban hangosan hallgattad, én ezt nem tudhatom.
(#) Inhouse válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
AM-en még nem is néztem, nem hallgatom, de a román adók FM-en ellehetetlenítik szinte a magyar adókat. Valahogyan sikerült pont ugyanoda rakni őket, mint a jóval gyengébb magyarokat.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Azt nem hiszem, hogy pont ugyanoda. De gondold meg, egy FM adó sávszélessége monóban 180 kHz, sztereóban 360 kHz. A csatornaosztás meg 100 kHz.
Ha az adófrekvenciák eltérnek akkor a vevő minőségétől függően valamennyi védelem van, de ez korántsem szokott valami nagy lenni, tekintve az AM/FM közös KF igencsak gyenguszka szelektivitására. Az adóhálózatok frekvenciáit ugyan nemzetközi egyezmények szabályozzák, a térerősségüket a határon mérve előírt mértéken kell tartani. Ha ez teljesül is, zavart (élvezhetetlen vételt) még bőven okozhatnak. Ez meg azért lehet, mert odaát nincsenek olyan messze a magaslatok, ezért ha onnan sugároznak, a mi oldalunkon sokkal nagyobb mélységben áll elő a zavart terület, bár a határon megvan az egyezményben rögzített zavartérerő.
(#) tothgyula hozzászólása Máj 7, 2021 /
 
T Iazsi és Mindenki!
A kertben kb.30m-re befelé fokozatosan megszünt a zavar azMW-n, egy kis SANYo rádióval próbáltam, de a Telefunkennel is megszünik ilyen távolságra a zavar.
Ez a 30m az utcai erősáramú légvezeték hálózattól és a 3 internet kábelhálózattól értendő.2 internetkábelrendszer az erősáramú vb. oszlopsoron halad, a harmadik internet kábelhálózat az utca túloldalán faoszlopsoron.Ezekre gyanakszom.
A szomszédokkal jó a kapcsolatom, nincs szabadtéri rádiózás vagy buli!
Mi az a Power Line eszköz? Köszönöm a válaszokat.
(#) dokidoki válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
(#) pucuka válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
A zsebrádiódban ferritantenna van a középhullám vételére. Nagy előnye, hogy irányérzékeny. Ha a bóklászásod közben forgatod, megtalálhatod a zajforrás irányát is.
Az iránymérésed eredményesebb lesz, ha olyan helyeket keresel, ahol a zavarszint alacsony, de még éppen észlelhető. A zsebrádió forgatásával megkeresed a legnagyobb, és a legkisebb észlelhető jel irányát, ha jól csináltad, a két irány között 90 foknak kell lenni.
Az iránymérés, és az intenzitás alapján meghatározhatod a zavarforrás helyét.
(#) Bakman válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Idézet:
„a 30m az utcai erősáramú légvezeték hálózattól”
Normál esetben nem zavarja, de ha gyenge a "térerő", akkor igen. Lehet, hogy nem volt használatban, mostanában kapcsolták be, bár ennek kicsi a valószínűsége. Az is megeshet, hogy valami miatt a hozzád elérő rádióhullámok veszítettek erejükből, pl. beindult közted és az adó között egy gyár, felépült egy épület stb.

Sok lehetőséged nincs, mint olyan rádiót üzemeltetni, amelyiken van FM sáv is. Egy irányított antenna csodákra képes, már ha a rádión van külső antenna csatlakoztatására lehetőség. Ezt a típust merem ajánlani: 5 elemes URH antenna Iskra FM 50. A mikrohifi megtáltosodott tőle.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) tothgyula hozzászólása Máj 8, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat.A ferritantennás kísérlettel meg tudtam állapítani, hogy az utcai légvezeték-hálózatokra merőleges irányba tartva ferritet, nem volt zajos a vétel.Ha a ferrit párhuzamosan állt az utcai hálózatokkal,teljes erőből jött a zavar.Tehát valóban 90fok volt az eltérés.
Van külső antenna csatlakozására 2pólusú kivezetés a Telefunken hátlapján, megpróbálom a dipol antennát.A dipoltól szalagkábellel kell lejönni vagy 75OHM-os koax-szal?
Köszönöm.
(#) pucuka válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
A szalagkábel, és a koax is tápvonal. A szalagkábel szimmetrikus, és 240(300) Ω, a csatlakozója is "lapos". Egy dipól antenna alapból szimmetrikus, ehhez való a szalagkábel, a koax kábel tápvonal használatához az antennánál BALUN átalakító szükséges.
A koax aszimmetrikus, és 75 Ω, ennek a csatlakozója "kerek".
A külső antenna csatlakozók külső dipól antennákhoz valók, és az URH sávhoz használatosak.
A külső antennák csatlakoztatásával az URH sávban tudsz irányt mérni. A KH sáv vételét is javíthatod a külső antennával, mert belsőleg össze vannak kötve, azonban ez így nem alkalmas iránymérésre. A külső antennához való belső csatlakozás a KH szempontjából csak egy "hosszú drót" típusú antennát jelent.
Ha egyértelműen azonosítottad a zavar keletkezési helyét, és az nem nálad, hanem külső helyen keletkezik, bejelentést kell tenned az NMHH ügyfélszolgálatánál.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2021
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem