Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő hídba kötése
Lapozás: OK   9 / 9
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2021 /
 
Szia! Nos, a jelforrásom jelenleg így néz ki: Számítógép -> 5532 preamp -> aktív crossover -> végfok. (A crossover egy Reflex cr-1, ami szintén op ampokból épül fel.) Szeretném ha kapcsolható lenne az erősítő, dual, illetve híd üzem között. Tervezek hangerőszabályzót, csatornánként külön.
Ezeken felül viszont az egyszerűségre is törekszem. Nem a legprofibb megoldást keresem, hanem azt ami még otthoni zenehallgatásra is elfogadható. A hidalni kívánt modulok, az erősítős topikban tárgyalt Baji, illetve a kínai L15 fetes erősítők lennének.
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Jún 1, 2021 / 2
 
Egyelőre csak elvet ajánlanék ehhez az erősítő-lánchoz.
Az autós erősítők mintájára állandó jelleggel ellen-fázisban működne a két végfok. (ezt a táp is díjazná, mert sztereó üzemben feleződne a csúcsáram a fázisfordítás miatt) Bővebben: Link. Figyeld az ábrán a hangszórók polaritását! A sárgával illetve kékkel jelölt rákötések közül választva dől el a sztereó, vagy híd üzemmód.
Az egyik csatorna fázisfordítása akár az 5532 preamp fokozatban is megoldható.
A tisztes megoldás az lenne, hogy a crossovert követné a sztereó hangerőpoti, majd egy illesztő fokozat a végerősítő előtt, aminek az egyik csatornája fázist fordít. Ebből a kapcsolásból a TL072-B lenne a fázisfordító. Ha érdekel és lesz időm, lerajzolnám.
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2021 /
 
Az ötlet tetszik. Én magam is gondolkodtam azon, hogy ven-e valami különösebb értelme a híd kapcsolhatóságának. Ha jól gondolom, az alábbi rajz többé-kevésbé meg is felelne a célnak, hiszen az esp kapcsolásból készült. Kérdés, hogy ez a kivitelezés 5532-vel is megfelelő-e?

5532.png
    
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Jún 1, 2021 / 1
 
Feltételem, a légszerelés elfogadhatóságára gondolsz, mert nem tudsz/akarsz panelt gyártani.
Kísérlet céljára természetesen minden eszköz megengedett.
Táp honnan lesz hozzá? Annak függvényében az IC tápcsatlakozási pontjainak hidegítésén lehet lesz munkálkodni való.
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2021 /
 
Igazából arra gondolok, hogy jól sikerült-e kiviteleznem a rajzot a kapcsolás után, illetve, hogy az azon található értékek megfelelőek-e, és hogy szükség lehet-e egyéb kiegészítésekre (pl plusz kondenzátor, ellenállás, stb). A segédtápot egy külön hálózati trafó szolgáltatná, egyenirányítva, szűrve.
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Jún 2, 2021 / 1
 
A rajz helyes. A fázisfordító után nem kell csatoló kondi, ha közvetlenül az erősítőt kötöd rá, mert annak a bemenetén van kondenzátor.
A bemenetre csak akkor kell csatoló, ha az előző fokozat kimenetén egyenfeszültség mérhető.
A táp puffer melletti 100 nF szűrőt célszerű az IC táplábaihoz a lehető legközelebb elhelyezned.
Javaslom használj próba NYÁK-ot!
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Lenne itt egy másik probléma is. Azt hogyan érdemes megoldani, hogy váltani lehessen sztereo, illetve híd üzem között? Kelene egy kapcsoló aminek segítségével nem a fordítón keresztül kapják a jelet a vég panelek? Ez nem hangzik túl barátian a jelutak sokasága miatt. Ha a fázisfordítás a végerősítők kimenet-differenciál fokozat csatolásával van megoldva, ott nyilván egyszerűbb a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2021
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 1
 
Például.
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 1
 
Ennél az áramkörnél a kapcsoló sztereo állásában a jobb csatorna a bemenethez képest invertált a bal pedig fázis helyes jelet kap, ez így nem jó.

(Két sarkú váltó kapcsolóval megoldható, hogy sztereo állásban teljesen kiiktassa a műveleti erősítőket, hidalt állásban pedig azok kimenetéről legyen az erősítő meghajtva.)
(#) Inhouse válasza firstman hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Menet közben akarsz váltani? A hangszórókat is váltod?
Ahogy írták, autós erősítős mintára csináld, az egyik oldal alapból fázist fordít, ha a 2 kimenet közé kötöd a hangszórót, akkor híd, ha 2 külön hangfalat kötsz rá, akkor sztereó, csak az egyiket fordított polaritással kell felcsatlakoztatni. Tádámm! Kapcsoló nélküli megoldás.
(#) firstman válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Nem fordíthatok fázist sztereo jelnél. Abból valami katyvasz jönne ki. A két sztereo jel nem egyezik meg.
(#) firstman válasza majkimester hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Nem baj, ha sztereóban az egyik csatorna fázist fordítva üzemel. Az egyik hangfalat fordítva kell bekötni. Ge Lee megoldása jónak tűnik szerintem.
(#) majkimester válasza firstman hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Ha fordítva kötöd be az egyik hangfalat stereo esetén akkor igen.
Csak ezt jól kell feliratozni, hogy később is emlékezz rá, más is tudja, mert legközelebb biztosan rosszul lesz kötve, ezért nem szerencsés megoldás.
(#) firstman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Az U1A esetében miért van egy jelöletlen 22k, az R3 illetve R6 között?
(#) firstman válasza firstman hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Rájöttem, hogy oda 44k kellene, ami nem szabvány, nyilván ezért van 2x22k.
(#) majkimester válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Idézet:
„Tádámm! Kapcsoló nélküli megoldás.”

Csak annyi hibázik, hogy sztereo esetén a két csatorna kell, hogy menjen a két erősítőre, híd esetén meg az egyik csatorna jele ellenfázisban.
(#) Inhouse válasza majkimester hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Nem teljesen egyértelmű amit írsz, hogy mivel van a gondod. Nem tudjuk, hogyan is akarja használni. A szubtartomány mono minden zenei anyagnál. Autós erősítőknél ez az alap bekötés, nagyon régen nem kapcsolgatnak semmit. Ha így kötöd rá, akkor sztereó, ha úgy, akkor híd (és persze kevert monó). Az igaz, hogy előtte van egy szűrő és a hidat illik szubtartományra szűrni. De autós erősítőknél még a tri-mode is játszik néha, ott is kimegy az egész sáv (és nincs előtte sem monósítva), csak a hangszórókra illik passzív szűrőt rakni.
(#) Inhouse válasza firstman hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Idézet:
„Nem fordíthatok fázist sztereo jelnél. Abból valami katyvasz jönne ki. A két sztereo jel nem egyezik meg.”

Idézet:
„Nem baj, ha sztereóban az egyik csatorna fázist fordítva üzemel. Az egyik hangfalat fordítva kell bekötni. Ge Lee megoldása jónak tűnik szerintem.”

Ugyanarról beszéltünk...
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
(#) firstman válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Igazad van, nem volt egyértelműen megfogalmazva az erősítő későbbi felhasználása. Az autós erősítős téma mindaddig jónak tűnt az egyszerűsége miatt, amíg fel nem tűnt, hogy nem lesz jó a szteteo jel miatt. Nem autós erősítő lesz, illetve nem biztos az sem, hogy csak mély tartományban fog dolgozni. Nem használok passzív szűrőket, ha csak valamiért nem muszáj.
(#) Inhouse válasza firstman hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Még mindig nem elég konkrét a dolog. Ha van 2 db erősítőd (ami nem hidalt), akkor az lehet sztereó. Ha ezeket hídba kötöd, akkor egy monó lesz csak. Ahhoz, hogy hídban is sztereód legyen, 4 végfok kell, 2-2 párban.
(#) firstman válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Nos, talán azért van így, mert ez az egész projekt egy másik topikban kezdődött. Ide a legpraktikusabban elkészíthető fázisfordító miatt jöttem át. Ezt úgy értem, hogy lehetőleg egyszerű kapcsolást keresek, de olyat aminek még elfogadható a hangminősége. Az autós hangcuccokat alapvetően nem sorolnám ide...(erre nem kívánok kitérni)
A végeredményt úgy képzeld el, mint egy egyszerű, hangosításra használatos végfokot. Bemenet, kimenet, hangerő állítás, hídba kapcsolhatóság. Nagyjából ennyit kell tudnia. 2 csatornán 4Ohm, hídban 8 Ohm minimum terhelhetőség. Alapvetően egy univerzális erősítő lesz, ami szükség esetén hídba is kapcsolható (mono). Örülnék, ha hangminőségben sikerülne megütnie egy olyan szintet, ami akár szobai felhasználást is lehetővé tesz.
Ge Lee rajza szerintem tökéletesen megoldja ezt a feladatot.
(#) metabo123 válasza firstman hozzászólására (») Jún 12, 2021 / 1
 
Szia!
Hasonló gondokkal küszködtem, ha gondolod nyálazd át a hozzászólásokat ITT és ITT
Nekem bevált az a fázisfordító, azt hiszem Karesz50 és Reloop fórumtárs segítségével nyerte végső formáját.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
(#) Vadász810 hozzászólása Júl 20, 2022 /
 
Sziasztok!
A képen látható erősítőt fázisfordítóval köthetem hídba? Valamint ha R25,26 ellenállást áramgenerátorra és a D7,8 zénereket lm 431-re cserélném lenne + hatása a hangminőségre?

Erosito.jpg
    
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem