Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   685 / 726
(#) mcc válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Gondolom azért, hogy jól látható legyen a jeforma a zenéhez képest. Egy 1kHz-es színusz csak egy színes sáv lenne
(#) TAttila77 válasza mcc hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Igencsak, de nem a szinusz ott a lényeg, hanem az amiről beszél.
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 6, 2021 / 2
 
Látom sikerült megfogni a lényeget...
Nem az a lényeg hogy hány Hz-es hanem hogy melyik jelforma mekkora munkát végez ugyanazon a terhelésen. Ferin kívül ezt kb. mindenki látja és szerintem érti is.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Akkor jól gondolom, hogy a 0.2Hz -es jel is kb ugyanannyi munkát végez, mint pl egy 2kHz -es szinuszjel, ha a csúcsértéke mindkettőnek megegyezik?

És mindez kb 13 -szor akkora munkát végez, mint egy azonos csúcsértékű zenei jel.
(#) mateatek válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Azért nem. A tekercs áramának a csúcsértéke nem lesz akkora 2 kHz-en, mint alacsonyabb frekvencián. 0.2 Hz-en meg már régen telítésbe megy és villanyradiátorként működik.
(#) Régi motoros válasza mateatek hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Na de ha nem hangszóróra (tekercsre), hanem teljesítmény ellenállásra dolgozunk?
(#) mateatek válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Ellenállásnál ugyanakkora a teljesítmény. De induktív terhelésnél másként alakul. Sosem próbáltam, de valószínűleg, ha egy erősítő kimenetére ráteszel egy 20 méteres hangszóró kábelből készült tekercset, akkor az erősítő nem fog leégni, ha 10 kHz-es jel jön ki az erősítőből, mert nem fog akkora áram kialakulni a tekercsen, amit a végtranzisztor nem bírna. De amikor beüt az első dob...
(#) Peet19 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Nem lesz jó a TDA2040? Akkor mit javasolsz?
(#) dB_Thunder válasza Peet19 hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
TDA-ból egyiket sem!
Én ilyet néztem ki magamnak, de lehet hogy már nem lesz, mert alig kapható:
LME49810

E helyett bármilyen IC+végtranyó erősítőt javasolnék!
(#) Peet19 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Értem, köszi. Elég komolynak néz ki. 300W-os a cucc ha jól látom?
Milyen tranyót javasolnál végfoknak? Ezt már meg akartam kérdezni mert tudom hogy vannak tranzisztorok amik kimondottan erre vannak kihegyezve, de még nem nagyon vagyok járatos ebben. Kis zajú meg ilyesmi.
(#) fery45 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Kedves Ge Lee!
Nem vitatkozom Veled. A moderátor is rád szólt! Térj magadhoz!
Bármilyen műszereim lehetnek. Vedd tudomásul, hogy analóg műszerekkel évtizedekkel ez előtt is hitelesen mértek, nem csak hangfrekvenciát, hanem rádió frekvenciákat is. Lásd AM, FM, és analóg TV KF erősítőket, rádió amatőr lineár végfokokat, ... stb!
Amit az első bekezdésedben írtál ,az hülyeség.
A hangszóróra 5, 10, 20 voltot is rá lehet kapcsolni szinuszt és zeneit is. Csak bírja ki! Ne égjen le vagy ne fáradjon ki a pilléje a mechanikai túlterheléstől. Te ide jössz vitatkozni, sértegetni, leócsárolni, ... teszek rá!
Peet 19-t az érdekli, hogy a hangszóróját hogyan üzemeltetheti. Ebben szorul segítségre.
A szimulációs mérések sokszor helytelenek. Jelen esetben 0,2 Hz-s infra hang kutya gumit ér.
Ha szinuszos 1000 Hz-s hangot például 10 wattnak mérünk, akkor ha zongorán egy 1000 Hz közelében lévő billentyűt leütünk, akkor a zongora hangjában az alap szinuszon kívül megjelenik a hang felharmónikusai, minden nemű zongorára jellemző egyéb hangok. Ezek az alap hanghoz hozzáadódnak és nem kivonódnak! Ebből az következik, hogy a zenei (zongora) hang teljesítménye jelentősen nagyobb a szinusznál. A példánknál csak egy zongora szólt, és nem egy zenekar több hangszere, sőt esetleg kórus vagy/és énekkel. Az ilyen többlet teljesítményt az analóg műszerek hitelesen mérik!
Ennyi.
(#) veroka válasza fery45 hozzászólására (») Jún 7, 2021 / 1
 


A szimulációs mérések sokszor viszont helyesek!

A zongora hangjában bár rengeteg felharmonikus van, de ez az alapharmonikus amplitúdóján vajmi keveset változtat - a hullámformán sokkal többet. A felharmonikusok ráadásul több decibellel halkabbak mint az alapharmonikus - ez logaritmikus skála! Nehogy már azt képzeljük, hogy minden húr ugyanolyan energiával rezeg és ezek összeadódva a végén felrobbantják a zongorát a túlterheléstől
Ráadásul a zongora hangja mindenképpen exponenciálisan lecsengő lesz, ellentétben a szinuszos mérőjellel, ami állandó.
Itt most nem az almát hasonlítod össze a körtével, hanem az almát a tehénnel.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2021
(#) TAttila77 válasza veroka hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Látod? Még most se veszi észre, hogy az a szinusz amit Zsolti betett a szimulációba az csak jelképesen volt ott a jelalakja miatt.
De a könyvét még most se tette ide, egy mérést az alapjan még mindíg nem biggyeszt be, csak ír, ír és ír. De teljesen ok-okozat nelkűli badarságokat. De azért jó lenne, ha be merészelne tenni egy fényképet, hogy azzal feltornyozott APT100-al, meg a Regent hangfalakkal ki mer állni mostanság egy akármilyen szinpadra vajon?? De mást, aki gitárládát akar épp építeni, azt aztán meg tudja vezetni, mint paraszt a bervát. Az én szememben jellemtelen és hiteltelen marad mindaddig, míg itt be nem bizonyítja könyve létezését és be nem ismeri tudatlanságát az audiológiához, akusztikához. Azt meg nem tudom hogy vette elő, hogy a zongora azon billentyűkét leütve 1kHz hangon szól,még ha felharmónikusokkal is tűzdelve lecsengve. Na itt már baj van, nem kicsi. Jézus ereje!!!!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2021
(#) veroka válasza TAttila77 hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Szerintem ez az a könyv, de sajnos a szerzőktől más publikációt hosszas guglizással sem találtam. A könyv fülszövege sokat mondó és stílusú.
A Szülőföld könyvkiadó pedig... nos, eddigi kiadványaik meglehetősen érdekesek (pl Wittner Mária verseskötet), de ez nem zárja ki, hogy komoly tudományos-műszaki könyveket is megjelentessenek...
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2021
(#) TAttila77 válasza veroka hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Még vagy egy-másfél éve, mikor kioktatott kigyelmes Ferenc itt minden hozzá értő, szagoló delikvenst, aki látott már hangtechnikát és dolgozott is vele, nem csak játszadozott kis csip-csupp falunapon, meg mutattam itteni és a másik topikban lejegyzett írásait vagy két szakmabéli zenekarokkal járkáló hangmérnök batátomnak. Azok miután beleolvastak, hasukat fogták a kacarászástól. Az egyik barátom még a zenekarnak is bemutatta egy fellépés után. Olyan jót derűltek, hogy hihetetlen. Azt mondták, hogy olyan jót régen mulatoztak, mint akkor. Hát így történt ez. Ráadásúl egyik barátom leendő hangtechnikusokat oktat, tanít, a másik pedig vezetéknélküli mikrofon rendszerekről tart előadásokat nemzetközi konferenciákon, egyetemeken itthon és Közép Európa szerte. Szánalmas, hogy magyar terméket Ferenc ö kegyelmessége fel sem tud sorolni három ujján sem, én pedig személyesen ismertem még az Ágota Technic attyát Ágota Jánost, akivel igen hosszan beszélgettem a szakmánk világáról és terméke történetéről, mikor voltam nála B.pesten a Csertő parkban a telephelyén. Sajnos 2010 körűl elhunyt, jó ember volt.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2021
(#) Ge Lee válasza fery45 hozzászólására (») Jún 7, 2021 / 5
 
1. Valóban nem vitatkozol velem, szimplán csak butaságokat beszélsz, valótlanságokat állítasz, amit soha semmivel még nem tudtál alátámasztani, ezzel szemben többen, több alkalommal igazoltuk állításaid ellenkezőjét.
2. Nem szólt rám a moderátor! Megint vetítesz! Ha rám szólt, mutasd meg hol, mert én nem vettem észre.
3. Mi az, hogy hitelesen mértek? Mit? Milyen hitelesen? Mégis, milyen pontossággal lehet leolvasni egy analóg műszert? Vajon le lehet olvasni 0,002% pontossággal? Meg lennék lepve...
4. Akkor újra megkérdezem, hogyan méred meg egy zenei jel effektív átlagértékét mondjuk 5 percre vetítve? Erre sem válaszoltál, tudom hogy most sem fogsz, de hátha... Pontosabban, hogy számolod ki, hogy mondjuk 5 perc alatt mennyi munkát végzett a lengőtekercsen a szinuszjel, és ahhoz képest mennyi munkát végzett az umca umca vagy akármi.
5. A szimulációs mérések annyira pontosak, hogy gyakorlatilag nagyon közel állnak a valósághoz. A szimulátorok számításai pedig nagyságrendekkel pontosabbak mint az analóg műszereid, erre akár mérget is vehetsz!
6. Újabb kérdés. Vajon láttál már közelről zongorát és zongoristát? Ezek szerint nem, mert akkora butaságot mondtál ismét hogy az ember esze megáll!!! Ha láttál volna akkor tudnád, hogy egy billentyűt nem lehet folyamatosan "ütni", azaz ha lenyomja a zongorista a billenytűt, az nem a végtelenségig fog hangot adni, csak amíg meg van koppintva a húrja! Abban a pillanatban!!! és csakis abban a pillanatban, valóban, harmonikusok is jelen vannak abban az adott hangban, hiszen, minden a világon létező hangot a harmonikus tartalma tesz egyedivé, a beszédhangot is, ez teszi lehetővé, hogy felismerjük egy másik ember hangját akár a telefonban is. Na de! Mi történik aztán, amikor a zongorista leütötte azt az adott billentyűt, de még nem ütötte le a következőt? Hmmm? Hát semmi! Azaz, a két leütött hang között szünet van! Vagyis, nem folyik a hangszórón áram! Ilyenkor pihen! Érted Ferenc?
Akkor újra, úgy, hogy egy óvodás is megértse. Egy zene (bármelyik) úgy épül fel, hogy vannak benne hangok, meg vannak benne szünetek, ahogy a szimuláción is látszott, hiszen az nem csinált mást, mint megjelenítette a zenét az idő függvényében mint egy oszcilloszkóp (meg egyébként különféle erősségűek a hangok de ez most lényegtelen). Amikor van (bármilyen) hang, olyankor áram folyik a hangszórón, amikor meg nincs (két leütés között) olyankor meg nem folyik áram! Érted? Olyankor, két hang között, pihen a lengőtekercs! Hívhatod ezt kitöltési tényezőnek, crest factor-nak, vagy akárminek. A szinuszjelnél ilyen nincs, az folyamatos, azaz az folyamatosan fogja melegíteni a lengőcsévét!
7. Komolyan mondom, teljesen el vagyok szomorodva, hogy a 21. században ennyi butaságot amit ebbe a fórumba már leírtál le lehet írni egy szakmai fórumba, még akkor is, ha csak hobbi fórum, és igazából nem is szakmai. És félve kérdem, akkor milyen munkát várjon el az ember egy olyan "szakembertől", aki a legalapvetőbb dolgokkal sincs tisztában? Hogy lehet úgy bármit is javítani, hogy azt sem értem mit miért csinálok?
(#) veroka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2021 / 1
 
És milyen szakkönyv az, amelyik 13 oldalon keresztül azzal foglalkozik, hogy a pesti szakemberek mekkora arccal mennek le vidékre hangosítani?
(#) Dióda válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Isten ments hogy beleszóljak az eszmecserétekbe csak furcsa olvasni az itteni dolgokat amiket egymás ellen vitattok. Nem mondom hogy ennek vagy annak van igaza mert mindkét oldalról vannak vitatható és ellentétes dolgok. Már régen megtanultam leszűrni azt ami értelmezhető számomra és ami nem.
Értem hogy mérés meg szimuláció teljesen jó meg tényleges adatokat ad csak épp hangban már vissza nem azt adja amit én elvárok tőle.Ez saját tapasztalat.
Erősítők között hiába a tda7294 papíron 100Watt-ja ha egy alulfeszelt quad lebőgi mint a sicc.
Hangsugárzók között is ég és a föld a külömbség mert van 10" (azaz 25centis)hangszóróból olyan ami csak 20wattra hivatott de van olyan is ami 200-at is simán szól.Persze ezek mechanikai kiépítése oltárira külömbözik. Hajdan mi úgy tanultuk hangosításban hogy a szinusz teljesítmény az az illesztés szempontjából és a megbízható működés szempontjából lényeges adat. A zene mint olyan dolog oltárira más. A zenénél az is lényeges hogy rögzített műsor vagy élő hangszeres mert oltárira mást ad ugyanazon rendszeren. Hajdan hangosítottunk kissé szedett-vedett cuccal és rögzített zenét rátolva hogyismondjam kb hányinger hangal szólalt meg majd szintiről kiküldtem rá egy megírt zenei alapot és a fejem leszaggatta olyan hihetetlen módon szólalt meg ugyanazon a cuccon.A régi cuccok mint volt a beag meg a vermona és a többi az még más elvek alapján épített dolgok voltak. Volt egyszer hogy kipakolt 3kw hangrendszert egy ezer éves vermona hangfalpár olyan szinten megzavart hogy kénytelenek voltunk elmenni a sergőshöz hogy lője már lejjebb mert bezavar a színpadi műsorba. Pedig ott nagy teljesítményekről nem beszélhetünk. A zenei teljesítmény mint olyan az egy inbolygó dolog mert rengeteg minden függvénye és mint olyan lehet akár többszöröse a szinusznak. Persze a zenei teljesítmény mint olyan függ az erősítő és a hangsugárzó dinamikus viselkedésétől de nagyon. Viszont a szinusz azért létező dolog hogy ne akarjunk már egy 100watt-os végfokkal 20watt-os hangszórót hajtani.Szinusz adatokkal lehet illeszteni az egységeket rendszerbe.Mi még úgy tanultuk hogy az erősítő teljesítményétől a hangsugárzóé legyen egyharmaddal nagyobb (persze szinuszban) hogy a biztonságos működés adott legyen.
(#) mcc hozzászólása Jún 7, 2021 / 1
 
Én csak arra lennék kíváncsi, hogyan illeszkedik fery45 világképébe az, hogy a Beyma 18G550-es típusszámú 46cm átmérőjű hangszóróját a reflexdoboz (150l/35Hz) átviteli mérése előtt 8 órán keresztül hajtottuk egy transzformátorról, 60Veff nagyságú 50Hz-es feszültséggel. A hangszóró ezt a bejáratást könnyedén teljesítette.
(#) Ge Lee válasza Dióda hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Idézet:
„egy alulfeszelt quad lebőgi mint a sicc”
Ebben az égvilágon semmi különös nincsen. A Quad a teljes kivezérlés közelében olyan problémákkal küzd (a harmonikus és a fázistorzítása is jócskán megnő) hogy konkrétan zavaró, már már kellemetlen hangja lesz, ergó olyan mintha hangosabb lenne, de nem az, csak zavaróbb. Építettem belőle annak idején jó párat, meg hangosítani is próbáltunk vele kisebb termekben, szóval tudom hogy miről beszélek.
Mielőtt megpróbálnál az imént leírtak ellenkezőjéről győzködni, próbálj ki egy egyszerű dolgot. Hajtsd meg otthon a hifidet (ha van) jó 30-40 W-tal legalább. Ugye, simán elviselhető a dolog, sőt még élvezed is. Utána vegyél elő egy régi Sokol rádiót, de még az sem kell, elég ha van a háztartásban egy "korszerű" pici (24 colos vagy kisebb) LCD TV, és azon at 1W-on amit az max tud, visíttasd meg a zenédet. Elviselhetetlen! Olyan lesz érzésre, mintha az nagyobbat szólna mint a hifid, pedig jó ha 1W kijön belőle. És máris érteni fogod a:
Idézet:
„kipakolt 3kw hangrendszert egy ezer éves vermona hangfalpár olyan szinten megzavart”
dolgot.
Nekem az ezeréves vermonát (mi csak tojássütőnek hívtuk akkoriban) sem kell bemutatni mert ismerem.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2021 / 1
 
És a Vermona hangja még kis hangerőn is elviselhetetlen. Viszont volt egy korszak, amikor az volt a csúcs. /Mert nem volt más./
(#) Dióda válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Ne értsd félre mint írtam én nem akarok ebbe beleszólni ső t én itt sem vagyok csak mint olvasó.
Csak arra szerettem volna a figyelmet felhívni hogy néha a mérésileg tökéletes dolog szubjektíve füllel érzékelve nem ugyanazt produkálja . Ergo lehet méricskélve hiperszuper ha fülelve pedig elviselhetetlen amit produkál. Itt beszélhetünk akár erősítőről akár hangsugárzókról hogy a témánál maradjunk. Persze ezek erősen szubjektív dolgok. Mint például az hogy nekem a to3-as tokozású tranzisztoroknak a hangja kellemesebb ezerrel mint a többi tokozásúé. Hogy ez alatt mit értek passz én sem tudom meghatározni. Mint ahogy példának okáért sosem tudom elmagyarázni senkinek sem azt hogy nekem egy 40-es PA mélyhangszórónak a mélyhangja az igazi mélyhang és nem egy 20centis sub kínlódó ugrabugráló buhogása. Vagy például egy driver magas tisztább hallgathatóbb hangú számomra mint egy ring sugárzó. Ezek mind az én bajaim tudom de hisz ezért gyártanak annyi félét hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Én még építettem fázisfordító trafós erősítőt is annakidején aminek a trafóját kézzel tekertem egy gyári erősítő rajzából kimásolt kapcsolás alapján. Akkor az volt hozzáférhető mind alkatrészileg mind pedig dokumentálás terén. A mai világ ahhoz képest egy kánaán hisz majdnem minden van amit az ember megkíván. Sajnos ennek a hátulütője is megvan a rengeteg bóvli és silány minőségű cucc ami eláraszt minket ( hamis ic-k , 25centis hangszóró 6centis mágnessel és bili lemez kosárral és még sorolhatnám).
Láttam már én is csodás dolgokat bőven.
Multkor például egyik ismi hozott egy full digitális erősítőt valami bődületes számomra 2x600watt teljesítménnyel ami igencsak meglepett. Rákötöttünk poénból egy 5watt-os oválhangszórót és rátekerte a tulaj csutkára és szólt a hangszóró maximum tudásával majd rátettem a nagy 40centis hangszórójú mélyládámat és le akarta bontani a házat. Hogy az erősítő honnan tudta hogy melyik hangszóróra mennyit adhat ki azt azóta sem sikerült megfejtenem de be kell ismerni hogy hatalmas a fejlődés ilyen téren is.
(#) mateatek hozzászólása Jún 9, 2021 /
 
Üdv!

Kaptam két régi, Tesla gyártmányú zárt dobozt hangszórókkal. A mélysugárzókat szeretném más dobozban használni, de azon kívül, hogy 4 ohmosak, nem tudok róluk semmit. Ha valaki netán ismeri őket és tudna a hangsugárzókról adatokkal szolgálni, azt megköszönném.

IMG_1204.JPG
    
(#) gyuszo válasza mateatek hozzászólására (») Jún 9, 2021 / 1
 
Szia ! Ezen az oldalon találsz tőle sok információt. Bővebben: Link
Angelicaaudio felhasználótól. Sok videója van erről és hasonlókról.
(#) mateatek válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 9, 2021 /
 
Köszi, ez alapján megtaláltam a hangszóró típusát. Tesla ARN 567/B
(#) Peter65 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Más típusú, ARN5604 hangszóró is előfordul ezekben a ládákban.
Nekem van egy jó pár darabom ezekből. Nehéz érdemi adatot találni, és nagyon nagy a szórás az egyes példányok között, pl.: az Fs-t 48...61 Hz között mértem.
Nem szokták nagyon dicsérni, főleg az 1kHz fölött lévő mindenféle rezonanciák miatt. Csatolok egy képet egy frekvenciamenetről, amit más mért a hangfalán úgy, hogy a magas sugárzó hangváltója csak egy kondenzátorból állt.
(#) mateatek válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Vélhetőleg elvetem a felhasználás ötletét. Az is elriasztott, hogy elég kicsi a terhelhetősége.
(#) tothbela válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 12, 2021 /
 
Szia!
Van ennek az ARN5604-nek egy átalakított változata, aminek le van lakkozva a membránja. A nem hivatalos adatok alapján az eredeti hangszóróhoz képest kapott egy alu lengőt, és egy nagyobb porvédő sapkát. Állítólag 3dB érzékenység csökkenés jellemzi, tehát 88 helyett 85 dB/W/m. A terhelhetősége is nagyobb, valamint reflex dobozban is használható. Van is itthon ilyenem, Audioflex AX-550 névre hallgat. Sajnos erről sem találtam adatot sehol. 80W terhelhetőséget írtak rá, persze nem döngettem soha ennyivel.
Tény, hogy az eredeti ARN5604 sem szimulátorban, sem gyakorlatban nem akar mélyre menni zárt dobozban, reflexhez meg nem jó.
(#) msteve válasza mateatek hozzászólására (») Jún 12, 2021 / 1
 
Én a 80'-as évek végén jutottam hozzá nagyobb mennyiségben ehhez a hangszóróhoz. Ezek a mérések alapján 42Hz körül rezonáltak. Rengeteg 2m hosszú hajtogatott tl dobozt építettem és adtam el belőlük. Sajnos a mostanában vásárolt hangszórók között valóban nagy a szórás,de annyira olcsó,hogy megéri akár több darabot is venni és válogatni.
(#) szenorb hozzászólása Jún 13, 2021 /
 
Hello.
Technics SB-CS95 magas sugárzó tönkrement. A tekercs megégett. Tudtok ajánlani a gyári helyette valamilyen típust?
Következő: »»   685 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem