Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs búvárszivattyú
 
Témaindító: Pixi, idő: Jún 24, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 14
(#) weend válasza teglascs hozzászólására (») Aug 25, 2017 / 1
 
Szia!
A következőt ha lefested, tovább tart.
(#) teglascs válasza weend hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
Lefesteni? Hát erre nem is gondoltam. Az ember azt gondolná, azért nem vasból készítik, hogy ne korrodáljon. Köszi a tanácsot!
Milyen festék tapad meg ezen a fémen? Alapozzam is előtte? Azért kérdezem, mert az alun, horganyzott dolgokon nem marad meg minden festék.
(#) zamatőr válasza teglascs hozzászólására (») Aug 26, 2017 / 1
 
Ez inkább elektrokémiai korrózió, aktív anóddal késleltethető a hatás. Bojler anódot csavaros kötéssel rögzítve a szivattyún megoldás lehet. Fém csónaktesteket vízszint alatt rögzített magnézium lapokkal védik (az anód is hasonló).
(#) teglascs válasza zamatőr hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
Ez jól hangzik! Szemes sarut teszek egy kábel két végére: az egyik megy a fogyóanódra, a másik a szivattyúra. Köszi!!
(#) weend válasza teglascs hozzászólására (») Aug 26, 2017 / 1
 
Szia!
Én egyszerűen megcsiszoltam, aztán alapozóval lefestettem kétszer. Mindezt húsz éve, igaz én csak nyaranként használom.
(#) teglascs válasza weend hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
Köszi. A 20 év nekem is megfelelne.
(#) pallaci válasza teglascs hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
Vegyél (Orosz-Ukrán) BIP vagy KIEV búvárszivattyút 10-12 ezer ft körül már kapható ami jó minőségű és alkatrész is van hozzá.
(#) Pixi hozzászólása Szept 19, 2017 /
 
Nekem akkor lett ilyen, amikor az alsó szívósba a tekercs és a vasmag közt kontakt lett túlmelegedés miatt, és csak úgy pezsgett a víz körülötte a benne lévő áramtól. Szépen kifehéredett az egész, és vége is lett. Rámértem utána, és kapcsolat volt a 220 villa és a háza közt.
(#) teglascs válasza Pixi hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
No, akkor lehet, hogy mérek egyet, ha el nem felejtem. Csak úgy kíváncsiságból.
(#) ügyes hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Sziasztok! Orosz búvár tekercséhez keresek csévetestet. Köszi a segítséget!
(#) gyendre hozzászólása Nov 30, 2018 /
 
Locsolni nem kívánok,olyan csapvíz színtű ellátásra lenne szükségem.

Na a probléma,és egyben érdekesség.

50m talpmélysegű kút 39m nél kezdődik a vízszint tehát 11m es vízoszlop a nyugalmi vízszint.125 ös PVC cső.
A víz 37,5 nk fokú.kb 1000mg/l karbonátok.Fe,Mn oldott, es a vízből kicsapódott Fe,Mn oxidoktól sárgas a víz. Ezen oxidok mennyisége kb 80g/m3 (szilárd finom por szennyezés)
Szivattyu boltos azt mondta az összes szivattyut tonkretenne.
Azt tervezem ,hogy leengedek egy olcso VP-300 ast(rezgomembranos elpumps szivattyu),és azzal tesztelem meddig birja a vizet?Aztan kuka.
Vagy létezik szivattyú ami az ilyen kemény,és finom por tartalmú vizet elviseli?Valakinek tapasztalata ezzel?

Azon gondolkodtam utólag,hogy a FeMn-oxidok finom port még csak van szivattyú ami kibírja.A vízkőlerakódáshoz pedig idő kell.Tehát mi lenne ha egy időzítő kapcsolót állítanék be ami,pl óránként beindítaná a szivattyút pár másodpercre,hogy az állott vizet kinyomja?
Így a vízkő probléma tán megszűnik?
(#) granpa válasza gyendre hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Én orosz búvárt használtam. A (alumínium) homlok részt kinyalta a mikroszemcsézet, de acélból esztergáltam egy újat, azzal már nem bírt a homok sem. A vízkő ellen csak némileg véd az időnként járatás, néha bizony kiemelés, tisztítás. Szűrőkkel jól kezelhető a szemcseszennyeződés. Ha elég nagy tartályba nyomod fel, abban is jól ülepedik.
(#) jamroll hozzászólása Ápr 22, 2019 /
 
Sziasztok! Kicsit regi az utolso bejegyzes, de talan fog valaki segiteni a temaban. Elolvastam az osszes kommentet az elsotol az utolsoig, de tovabbra is ugy vagyok ezzel, mint a parasztbacsi, hogy ertem en, hogy gozgep, de mi hajtja?

Amit az egeszbol latok, hogy a beomlo nyilason van egy szelep, aminek a szerepe teljesen logikus. Van egy kamra, amiben az UFO alaku membran vibral. A kiomlo nyilason viszont nincs szelep. Mar az sem volt teljesen vilagos, hogy szimplan vibralas hatasara, miert van folyadekaram a kiomlo nyilason. Tovabba miert nem aramlik vissza a kiomlonyilason a viz, annak ellenere, hogy akar egy tobb tizmeteres vizoszlop van felette? Itt nyilvan joval nagyobb a nyomas, mint a beomlo nyilason. Tul sok mindent nem talaltam a mukodessel kapcsolatban. Orosz oldalakon ket magyarazattal talalkoztam. Az egyik szerint a viz az oldott es nem olddott oxigen miatt kis mertekben osszenyomhato. A vibralas hatasara folyamatosan osszenyomodik es kitagul, mintegy rugokent viselkedve. Tagulasnal a szelep miatt csak a kiomlonyilason tud tavozni a viz. Kicsit szkeptukus vagyok ezzel a magyarazattal kapcsolatban. A masik magyarazat szerint a szelep es az UFO membran kozotti resz egy hidraulikus kamara, amin a membran mikrouteseket csinal. Ha jol sejtem, akkor ez a folyadekutes nevu kifejezetten karos jelenseget probalja haszonra birni. A nyomas a nagyobb kamraban levo kiomlonyilason keresztul egyenitodik ki. Az aramlas pedig a tehetetlenseg miatt lesz egyiranyu.

A szivattyu mukodott miutan elhoztam a boltbol, igy kenytelen vagyok elhinni, hogy az orosz mernokok elmelete a gyakorlatban is mukodik Viszont nagyon erdekelne a magyarazat.

Kossz szepen a javitasi tanacsokat! Sajnos szukseg lesz ra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
(#) erbe válasza jamroll hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Ne higgyél el minden hülyeséget!
Nagyon egyszerű a dolog. A második szelep maga a membrán. Felhúzza a mágnes, maga alá szippantja a vizet. Alul lezár a kis kerek gumilap. Az elválasztó gumimembrán (diaphragma) rugalmassága következtében elindul lefelé, az alsó kamrából fölé kerül a víz. Körben a csészében lezár a mozgó membrán vékony széle. Így a mágnes következő húzásakor újra alulról szív vizet, ami fölötte van, azt megemeli. ...és kezdődik minden elölről.
Aminek fölülről van a beszívó nyílása, ugyanígy működik, csak így egyszerűbb volt elmagyarázni.
(#) jamroll hozzászólása Ápr 22, 2019 /
 
Koszi erbe! Valojaban nem akartam en annyira elhinni ezeket a magyarazatokat, azert is kerdeztelek titeket, akik mar lattak ilyesmit eleget
Igazabol akkor ez egy sima biciklipumpa, ahol a masodik szelep szinten maga a membran. Leginkabb az volt gyanus, hogy a membran nem kulonosebben simul a kamrahoz, mint a bicajpumpanal, hanem csak vibral egy joval tagasabb kamraban.
Mindenesetre, koszi szepen a megvilagositast!
(#) jamroll válasza erbe hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Kozben atgondoltam megegyszer. Ez megsem bicajpumpa, viszont most mar vilagos, hogy ket szelep van es hogyan mukodnek.

Koszi a magyarazatot!
(#) Pixi hozzászólása Aug 6, 2019 /
 
Sziasztok,

Az lenne a kérdésem, hogy a tengely törést mi okozhatja? A membrán felett eltört a tengely. Ez obis verzió volt ha jól tudom, és még a tekercs oldali öntött része is nagyon csúnyán bekormolódott.
Amúgy tud valaki ebből megbízható verziót? Semmi extra célra nem kell, kb 14 méter mélyről kell neki egy gyűrűs kútban felnyomni a vizet, aminek kb fele folyik is vissza a kútba, a többi pedig a házban két fancoilon folyik át. A legtávolabbi fancoil is, kb 6-7 méterre van a kúttól, és kb 1.5m magasan. Már több szivattyú is tönkre ment, pedig nem lehet azt mondani, hogy agyon van terhelve.
Sajna más szivattyút nem tudok ami nem egy vagyon, és nem is fogyaszt több kW-ot!
(#) erbe válasza Pixi hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
A tengely (húzószár) törés előfordul. Nincs különösebb oka. Komoly anyagból utángyártottal is előfordul. Inkább szívós, mint kemény acél kell hozzá. A tekercs oldali "kormolódás" oka, hogy a tengelytörés után a mágnes ütközésig rángatta a vasmagot. 14 m emelőmagasság már általában elég ahhoz, hogy egy jól beállított szivattyú ne verje agyon magát. + a távolság és a fancoilok folytása. Amit üzletben kapni, az nem célhoz (mélység), hanem leginkább középre hangolt szivattyú. Esetedben nem kell állítani semmin.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Amit kihagytam: Bármelyik esztergályos le tudja gyártani, csak az anyagra kell felhívni a figyelmét.
(#) Pixi válasza erbe hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Szerinted lenne még esélye a fekete korom ellenére nem égett a tekercs? Igaz a kábelt levágtuk róla, mert elég büdös is volt, de az talán még orvosolható lenne. Esetleg megbízható szivattyúra tipped lenne? Ez nem a saját, mert ami nekem van az kb 7-8 méterről dolgozott, és 50 méterre nyomta el 3/4-es csövön. De ilyet már nem találok sehol. Ez még barna kalapácslakkos ukrán kivitel.
(#) erbe válasza Pixi hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
Ha büdös, akkor már nem sok esélye van.
Már régen nem foglalkozok ilyesmivel, nem ismerem a mai felhozatalt.
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 19, 2020 /
 
Sziasztok!

A képen látható tesco-s szivattyúval van olyan problémám, hogy a test és a tekercs között mérek 5MΩ ellenállást de csak a 200MΩ-os méréstartományban UNI-T UT 58B műszerrel. Működés közben éreszhető némi "csipkedés a vízben"/azt hozzá kell tennem, hogy nem volt tökéletes a konnektor nullázója/. Szerintetek lehet a szivattyúban zavarszűrő kondenzátor a test és a tekercs közé kötve vagy a kiöntés rossz valahol és vizet kapott?
(#) meruska hozzászólása Ápr 21, 2020 /
 
Üdvözlet! Új vagyok a fórumon, vidéki 60+os nő. Van ásott kutam, minden évben abból öntözök. Most vettem egy Srauss szivattyút és kaptam hozzá egy alkatrészt, amiről nem tudom mi a feladata? Köszönöm a segítséget!
(#) granpa válasza meruska hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Ez a záróelem a szívó lyukon, ha elkopik (csökken, vagy nincs vízhozam), ez a cseredarab. (Ha jól emlékszem.)
(#) uniman válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Üdv! A csatolt rajzon a 10-es alkatrész...szelepként funkcionál.

rajz.jpg
    
(#) MakSamu hozzászólása Júl 5, 2021 /
 
Üdvözlet fórumtársak!
Volna egy ruszki МАЛЫ́Ш búvárszivattyúm. A tekercs zárlatos lett. 0,5 ohm körüli ellenállást mutat. Újra szeretném tekercselni. A műgyantával beöntött tekercset hogyan lehetne az aluházból kiimádkozni?
(#) granpa válasza MakSamu hozzászólására (») Júl 5, 2021 /
 
Ha már mindent leszedtél róla, jól fel kell melegíteni (azért az aluház ne olvadjon) és kiütögetni. Ha nem mozdul, kivésés. Sziszifuszi munka.
(#) erbe válasza MakSamu hozzászólására (») Júl 5, 2021 / 2
 
Kitekered a tömszelencét. A kábelt is elvághatod tőben, úgyis újra kell kötni. Felteszed kis villanyrezsóra (amiért nem kár) és megvárod, amíg büdösödni kezd. Előfordul, hogy sötét levet ereszt. Vastag ronggyal vagy bőrkesztyűvel megfogod és odacsapod komolyabb fatuskóhoz (hasogató tuskó). Ha nem pottyan ki, tovább melegíted. Általában egyből megindul, ha már büdösödik. Néha több ütés is kell neki. A kábel jól meg tud kapaszkodni a tömszelencében, de a gumit előre nehéz kibányászni. Ha csak ütögeted, nem sérül.
Fentieknek megfelelően vagy szabad térben, vagy lakástól független műhelyben kell vele szórakozni. Gyengébb gyomrúak nem tekintik szórakozásnak.
Lehet hőlégfúvóval is melengetni, de mikor utoljára szétszedtem ilyent, nem voltak tele hőlégfúvóval a boltok.
(#) MakSamu hozzászólása Júl 5, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat. Kipróbálom a rezsós módszert
(#) CsGab hozzászólása Júl 6, 2021 /
 
Sziasztok,
Az mitől fordulhat elő, hogy a szivattyú néhány 10 másodpercig működik, utána elhallgat? 10 perc pihenő utána újra megy pár 10 másodpercig.

Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
Következő: »»   12 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem