Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   554 / 577
(#) VJ72 válasza Bender92 hozzászólására (») Aug 8, 2021 / 1
 
A malomkerék menetzárlatát nem lehet kimérni ellenállás méréssel. Ha kap vezérlést a sorvégfok és nincs nagyfeszültség a PY83 anódja izzik a negyfesz tekercs menetzárlatakor.
Ajánlom ennek a könyvnek a beszerzését. Bővebben: Link
(#) Gafly válasza Bender92 hozzászólására (») Aug 8, 2021 / 1
 
Akkor legalább nem szakadt.

Betettem az esetedre vonatkozó részt a másik könyvből. Igazán nincsen ellentmondásban azzal, amit VJ72 és facemeca mondott.

Illetve kérdezném, hogy a készülék amivel küzdesz, az igy néz-e ki?
(#) Ronen02 hozzászólása Aug 8, 2021 /
 
Üdv! Nemrégiben szert tettem egy kis orosz bakelit lejátszóra.
Hangja nem nagyon van, ellemben a készülék belsejéböl jön a hang. (Mintha szikadt kondi lenne a bűnös). Át tudnám ezt alakítani, egy kis matatással elektroncsövesre? (Hang szempontjábol.)
(Kép a belsejéröl)
(#) Bender92 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Nagyfeszültségű mérőeszközöm nincs itthon, nem vagyok berendezkedve ilyen eszközökkel, de valahogy megoldom a méréseket. Csatolták a képet a Tv-ről.
(#) Gafly válasza Ronen02 hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Hát persze, csak akkor teljesen újra fogod épiteni nulláról.
(#) Gafly válasza Bender92 hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Apám sem méregette soha a nagyfeszültséget, mert minek. Vagy van, vagy nincs.
Majdnem felajánlottam donornak a képen lévő készüléket (kutyaház teljesen OK volt benne, monitornak lett átalakitva és működőképesen eltéve). De akkor tárgytalan...
(#) fecameca válasza Bender92 hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Sajnos én is a tranzisztoros korszakban kezdetem praktizálni. Ugyan volt egy kollégám, aki még ezekben volt járatos, de ő már nem él. A tranzisztorosoknál is a sortrafó, vagy a sokszorozó halt meg mindig. Gyanú esetén le kellett állítani a sorvégfokot, és ha olyankor a fényen kívül minden helyreáll, akkor sortrafó a bűnös. A sorvégcső anódja nem izzik? (Zárlatra utal.) A szakkönyvek a booster feszóltség ellenőrzését, és a sorvég rácsfeszültségének ellenőrzését írják. Ha van vezérlés, akkor a rácsfesz 50 Volt körül van. Az én ötletem, meg az, hogy szereld szét a sortrafót, malomkő nélkül rakd össze, és a vasmagra tekert 3 meneten egy 6 Voltos égőnek világítania kell. A haldokló képcsöveknek gyakran onnan adtak fűtőfeszültséget. Rátekertek 3-4 menetet akármilyen vastag szigetelt vezetékből. Ha onnan a lámpa világít, a sorvég megy. A malomkő miatt úgyis szét kell szerelni azt megint. Ha ugyan sikerül azt beszerezni. Menetzárlat mérő műszer leírása is van a fentebb belinkelt könyvben. Bár nekem olyanom sosem volt, nem is láttam senkinél.
(#) fecameca válasza Ronen02 hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Nem látni a mechanikát, érdemes vele foglalkozni? A mágneses hangszedős hi-fi lemezjátszók is sohasem tartalmaztak erősítőt. Be kellett dugni a pick-up kimenetet a külső erősítőbe, ennyi. Ez gondolom, még kristályhangszedős lehet. De ha ehhez még egy dübörgős, rázkódós, nyivákolós mechanika társul, nem foglalkoznék vele. Bár te tudod. Legalább kívülről jól néz ki? Én ebbe a házba semmiképp nem építenék másik erősítőt. De ha egy sztereo erősítőt dugsz rá, még sztereóvá is alakíthatod.
(#) VJ72 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
A sorkimenő trafónak a primerje is lehet menetzárlatos, nem csak a nagyfeszültségű tekercs.
De még mindig nem tudjuk van-e a PL36 vezérlőrácsán negatív feszültség.
(#) Bender92 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Igen, sajnos izzik az anódja, valamint -36V-ot mértem a rácson. Ha jól értem akkor képcső begyujtásáért felelős a malomkő által adott 15kV feszűltség.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2021
(#) küzmös Gergely válasza Bender92 hozzászólására (») Aug 11, 2021 /
 
Malomkerék zárlat lesz az. A "malomkerék" nagyfeszültségű tekercs feszültségét a DY egyenirányítja, és ez ad kb 15-6kV (ezer V) gyorsítófeszülstéget a képcső számára. Ebben még négyszög alakú a trafóvas? De csere csövek sem ártanának. PL36 helyett, csak PL36 jöhet szóba, PL500-nak más a lábkiosztása. PY83 helyett mehet a PY88. A fórumtársunk jól mondja, a malomkereket le kellene venni (reméljük nincs rásülve), s úgy összerakni. Távtartó kis papírokra a C vasak közt vigyázz, ne hagyd el. Így összerakva a feszültségek beállnak ha minden ok.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2021
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 12, 2021 / 7
 
Én is új projectbe fogtam, egész napot átutaztam érte.
(#) zolika60 válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 12, 2021 /
 
Ez valami régi barkácstermék?
(#) szikorapéter válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 12, 2021 / 3
 
Igen egy idős úr készítette még nagyon régen. Báriumcsövekkel szerelt, de van benne egyencső és hálótrafó is. Ha jól láttam fejhallgató és hangszóró is köthető rá a hangszórónak van kivezetve anód (gondolom gerjesztett vagy lengőnyelves).
(#) Vales válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Csodaszép ládarádió, ezt tényleg érdemes rendbetenni és megszólaltatni! Gratulálok és sok örömet hozzá, kíváncsian várom én is!
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Gerjesztetthez szerintem nem elég az anódáram, pedig azt tudnék adni.
Marad a trafóval dinamikus, mert lengőnyelvest szerintem nem nagyon találsz, pedig talán az illene hozza leginkább, valami szép dobozban...
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2021
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Valószínűleg ma délután visszafejtem a kapcsolását, aztán kis takarítás és meglátjuk hova jutok vele.
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Ahogy nézem, kis szerencsével nagyon sok dolgod nem lesz vele. Ránézésre eléggé egyben van...
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Azt is sikerült megtudnom egyik kedves kolléga segítségével hogy ez gyárilag egy telepes Phillips vevőkészülék ami 3 csöves. Típusa: Philips tip. 2499
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2021 / 2
 
Ez egy előerősítős egyenes vevő, hangfrekvenciás végfokkal.
(#) Bender92 hozzászólása Aug 13, 2021 /
 
Üdv! Az orion AT 403-al kapcsolatban írok. Végignéztem a megosztott segítségek által a feszűltségeket, valamint kipróbáltam a malomkerék nélkűl illetve a vasmagra tekert 3 menetű tekercsől izzót meghajtottam. A végeredmény amit írtatok is hogy a sorkimenő zárlatos. Emiatt parkolópájára kerül a projekt. Amint sikerül beszereznem/ újratekercselnem megosztom a végeredményt. Köszönöm mégegyszer a segítségeiteket, ötleteiteket.
(#) VJ72 válasza Bender92 hozzászólására (») Aug 13, 2021 / 1
 
Üdv!
Belehet építeni a Gafly által felajánlott Carmen TV sorkimenőjét kompletten.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2021
(#) Gafly válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 13, 2021 / 1
 
A kompletten az azt jelenti, hogy egészben viszi, és nem panaszkodik.
Posta nincs.
(#) csuti hozzászólása Aug 14, 2021 / 2
 
Szervusztok,

Remélem jó helyen járok, ha nem, igazítsatok nyugodtan útba.
A debreceni régiség vásáron fiammal vettünk egy néprádiót, Orion 115b típusú azaz elvileg telepüzemre is képes. A doboza át lett pingálva sárga festékkel, de a fa kb épp, így nemi asztalos affinitással fel fogjuk tudni újítani. Elektronika sem áll tőlünk messze, igaz én a tranzisztorral kezdtem
Sajnos hozzányúltak már a belsejéhez is, a végfok cső hiányzik, de bárcsak csak ez lenne, sajnos a kapcsolós potiról minden le van vágva, így lesz mit helyreállítani. A telepüzem miatt -ha jól értem- spec csövek vannak benne. A dobozon és a net-en talált kapcsolásokban DL101 kell bele, de ilyet sehol sem találok, viszont DLL101-et igen. Azt szeretném megkérdezni, hogy a DL101 és a DLL101 kompatibilis-e?
Másik gond amit eddig észleltem, hogy Remix 429-es kondikat látok megsérülve mozgatásból fakadóan a láb kivezetéseknél. Milyen típusra érdemes ezeket cserélni?
Nagyon köszönöm előre is!
(#) Gafly válasza csuti hozzászólására (») Aug 14, 2021 / 1
 
Akkor ezek megvannak:
Leirás 1
Leirás 2
Rajz
DL101
DLL101
Mondjuk ha Te már előtúrtad őket a netről, akkor igazán megtehetted volna, hogy felteszed a linket, hogy aki segiteni akar esetleg, annak ne kelljen újrakeresni ami már megvolt...
A DLL101-ben két végpentóda van, mig a DL101-ben egy. Kis átalakitással DLL-ből lehet DL-t csinálni. Mondjuk csak az egyik felét kötöd be.
Kondenzátorok közül csak azt kell kötelezően kicseréni, amelyik szivárog (csatoló kondenzátoroknál kritikus). 250 V-os mehet bele, akár a régi burkolatába.
(#) csuti válasza Gafly hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Köszi szépen, bocs a linkek miatt, igazad van, ugyan mobilról írtam, (nincs nálam pár napig “nagyképernyő”) de ahogy látom arról sem lehetetlen. Mit jelent az, hogy szivárog? A felülete olyan mintha poros, olajos lenne. (Elég koszos volt belül)
Annyival pontosítok, hogy ez telepüzemű, azaz nem “is” ahogy fent írtam, így ha jól sejtem csinálni kell hozza 90v/1,5v dc tápot.
(#) VJ72 válasza csuti hozzászólására (») Aug 14, 2021 / 1
 
Üdv!
A DL101 helyett jó a 3V4 is.
(#) granpa válasza csuti hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
A kondenzátor témában van írva egyszerű szivárgás (jóság) vizsgálat. Mint írták: Érdemes az eredeti tokba rakott új kondira cserélni őket. Már csak a korhűség kedvéért.
Nézd meg a cső adatlapját, jó oda 2.8 V is. 3V4-ért jössz a Puskás-börzére 28-án. (még tán DL101 is lesz)
(#) Gafly válasza csuti hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Igen, kell "anódpótló".
Régen volt "anódtelep" -> Nagyjából 60 ceruzaelem egy dobozban.
Meg a fűtés -> Nagyjából 1 Góliát ++ elem
Fűtésre vigyázni, inkább 1.4 mint 1.5 V. Ne legyen brummos, de galvanikusan független az anódteleptől (egy szarvashibával kevesebb lehetőség).
Szivárgás szempontjából az 1 nF a kritikus, a többit inkább hagyd békén...
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
(#) csuti válasza Gafly hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Következő: »»   554 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem