Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1602 / 1670
(#) 5BDC hozzászólása Aug 24, 2021 /
 
Idézet:
„vagy hogy nem látszik hajlékony zöld/sárga vezeték”


De látszik

5bdc
(#) Egri Frédi válasza D Wye hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Idézet:
„Az adott belsőhöz tartozó külső képet pedig nem találtam ...”

Ne haragudj, de ez így, ebben a formában: csalás ! Még jó, hogy korrigáltad ...
Gafly mester szeme is, mint a sasé ! Érintésvédelmileg a doboz 2 részét össze kellene drótozni és földelni ...
(#) Egri Frédi válasza 5BDC hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
A később feltett képen már valóban van a jobb szélen.
Az előzőkön ezek szerint a képen "csak" nem látható.
(#) nyomtatós válasza D Wye hozzászólására (») Aug 24, 2021 1 / 4
 
Ez elég vicces és jó példa
Az enyémből konkrétan semmi sem látszik, még ha a maszkokat lebontogatom se, pedig sok munka van 1-1 szekrényben, és mégtöbb vezeték
(#) D Wye válasza Gafly hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Idézet:
„Az a része, hogy a felhegesztett zsanér pár év múlva kenhetetlenség miatt nyikorogni fog, vagy hogy nem látszik hajlékony zöld/sárga vezeték meg az én szemem bántja.”


A zsanér a lakatosok dolga, nem az enyém Egyébként pedig maximum szervizeknél van kinyitva, a felhasználó ide nem jut be.
Ami a földelést illeti pedig, egyfelől a harmadik képen látszik, másfelől ez 24 VDC felső-vezérlés, ami végett indokolatlannak vélem a földelés bevezetését a PLC-be
(#) D Wye válasza nyomtatós hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Szerintem így is kellene mindig. Szép munka
(#) Egri Frédi válasza nyomtatós hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 2
 
Gondolom, otthon a gyerek kisvasútját lehet vele vezérelni ...
(#) D Wye válasza Egri Frédi hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Ez így van, a szekrény és ahhoz tartozó minden nyitható, illetve eltávolítható fémtest földelés-kapcsolatban kell legyen. És van is
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2021
(#) nyomtatós válasza Egri Frédi hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 1
 
Az igazságtól nem áll messze, mert vasút, tehát az plusz móka, hogy a 16mm2-es vasúti vezetékeket behajtogatom a csatornába, meg sajnos az egészben kicsi a hely, de ez ilyen. (a 35-ös nem is megy kábelcsatornában, még jó)
Szeretem a saját dolgaimat is úgy megcsinálni, hogy egy erősítő belsejét nyilván szakavatottnak mutatom meg, arra jó legyen ránézni.
(#) Alkotó válasza D Wye hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Köszönöm, így már értem.
(#) Udvari Zsombor válasza D Wye hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 2
 
Idézet:
„Én vezérléstechnikával foglalkozom. Csak egy példa arra, hogy az én munkáimból mit lát a felhasználó és mi van valójában mögötte: [csatolt képek]
A vezérléstechnikánál vannak előírások, valamint ott volt helyed rögzíteni. Egy sima lapos "bankkártya méretű" áramkör hátuljára hogyan rögzítenél egy kábelt úgy, hogy közel vannak a forrasztási pontok a panel széléhez? Valamint egy külön bevezetékelt gombot hogyan rögzítenél hozzá? Nekem a legkönnyebb megoldás majd' fél rúd ragasztópisztolyos anyag és némi fa "nyelvlapocka" volt, ami lehet, hogy nem a legjobb megoldás, de egy kicsi lapos áramköri lap esetében nem igazán van lehetőség rendesen rögzíteni, nemde?
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Én kivágtam a laptop házából egy tenyérnyi darabot a tapipaddal
(#) sargarigo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 1
 
Én panelből csináltam volna neki egy kis lapos házat, amit aztán csavarral akár lehet rögzíteni. Csak akarat kell, és megy ez! Nem csak ipari megoldásokról kerülnek ide sem képek, vannak egészen apró mütyürök is időnként. Ha van rá igény, akkor meg lehet csinálni szépre. Ha nincs, akkor...
De mint tudjuk ez nem a ki hogyan csinálta volna másképp topic
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 1
 
Én óvatosan lefejtettem a tapipadot a laptop burkolatáról, a ragacsos felszínére egy LCD panelből származó fehér réteget tapasztottam, amit körbevágtam a szélek mentén. Utána jó ideig csak rakosgattam, mint alkatrészt, majd talátam videót egy ugyanilyen tapipadról, ami alapján elsőre rákötöttem egy PS/2 kábelre, és működött is, csak plusz külön gomb nélkül jobb klikk nem ment, így kellett az is hozzá. Korábban hab szerű kétoldalas ragasztóval próbáltam rögzíteni margarinos dobozra, amibe nehezéket tettem, de a kábel mindig idővel felfeszegette a felületről a tapipadot, így inkább önállósítottam a mostani megoldásra. Csak a kábele nem lóghat, mert lerántja magával a könnyű tapipadot.

Általában laptop korától függően valami PS/2 vagy USB kommunikáció lehet a tapipadnál, hiába csatlakozik szalagkábellel, típusra rákeresve általában újrahasznosíthatóak.
(#) Udvari Zsombor válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 24, 2021 / 1
 
Panelből? Új felhasználatlan panelből vagy pákával üresre bontott panelből? Én elektronikát még megoldok, de burkolat szempontjából nem vagyok a "precizitás" mintapéldája, előre kész burkolatba még bele tudok költözni, de ha én próbálok valamit csinálni, akkor az bizony olyan is lesz, amilyen...
(#) mek-elek hozzászólása Aug 24, 2021 1 /
 
Az a helyzet Zsombor, hogy vagy nem olvastad feljebb a téma megjelölését, vagy nem tudtad értelmezni. Nem abban látom a problémát, hogy mit, hogyan csináltál, hanem hogy hol közölted.
(#) Egri Frédi hozzászólása Aug 24, 2021 /
 
Ne felejtsétek el, hogy nem mindenkinek van otthon üres NYÁK lapja - számolatlanul. Én, aki most egy NYÁK üzemben dolgozom, pl. paradicsom vagy uborka futtatásához vittem haza a selejtes - egyébként igen mutatós - rácsot. Kb. 90cm hosszú, 30cm széles lap telemarva ~2x2cm -es "kockákkal" 5mm -es elválasztó sávokkal. Az egész le volt furatfémezve és jól meghízlalva rézzel. Csak néhány helyen "hibás" volt a réz és le lett selejtezve. ( Nem volt pofám lemaratni róla a rezet, így majd megzöldül a kertben. De sebaj, addig se másznak rá a bogarak ...) Azon kívül aki már "vágott/darabolt" NYÁK lapot, az tudja, hogy nem is olyan egyszerű dolgozni vele. Minden szerszám élét pikk-pakk tönkreteszi ...
(#) Moderátor hozzászólása Aug 24, 2021
 
Örülünk neki, hogy kritikát fogalmaztok meg az igénytelen munkákról, ez fontos tud lenni a készítőjének, ha hajlandó fogadni a negatív kritikákat is.

Mindenki jobban szeret igényes munkákat látni, mint hotglue rémálmokat, de mindenki aki akarhatta elmondta véleményét, kanyarodjunk vissza a topik eredeti céljához.

Kérjük, hogy az OFF-ot fejezzétek be. Köszönjük!
(#) NGY hozzászólása Aug 25, 2021 / 36
 
Ez a kis "mod" annyira jó lett, hogy meg kell osztanom, hátha másnak is megtetszik.

Nincs benne semmi "fancy" elektronika, de a gyakorlati haszna annál több. Legalább is olyanoknak, akik sokat dolgoznak terepen, rosszul megvilágított helyiségekben vagy éppen készülékházakban.

A klasszikus Csehszlovák pillanatpákát nem kell bemutatni, szerintem alapszerszám akár egy hobbista, akár egy profi fiókjában/szerszámostáskájában. Maga a páka elnyűhetetlen, hegy gyakorlatilag ingyen van hozzá, felfűtés tényleg csak pillanatok kérdése. Ami gyengébb rajta, az a kis fehér csövecske ami az izzó fényét irányítja és időnként kiesik, illetve az izzó is hajlamos a kicsavarodásra, meg a fénye sem túl acélos.

A legutóbbi karbantartáskor eldöntöttem, haladjunk a korral, LED-esítsük a pákát! Szerencsére az izzó foglalata barmolás nélkül leemelhető, és a helyén szépen elfér egy kis áramköri lap a szükséges alkatrészekkel. (Túlragozás nélkül: fehér "power-LED" áramgenerátorral meghajtva, némi hűtőfelülettel megtámogatva.)

A csövecske helyére egy 5°-os power-LED lencse került be, némi faragással. Eredmény: a pákahegynél egy kb. 5 cm átmérőjű, brutális erejű fényfolt.

Többi a képeken. Ha valaki utánépítené, feltehetem a panelrajzolatot is (az enyém "gyorsba" készült, vágóplotterrel, de még egy szikével is kész pár perc alatt).
(#) Ronin válasza NGY hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Nálam már régen így működik 3W-os fehér leddel. De csak 200ma-el (700-al lehet) hajtom, amúgy túl fényes.
(#) Gafly válasza NGY hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
A leolvadt műanyag összefogót mivel pótoltad?
(#) Egri Frédi válasza NGY hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
A LED illetve a lencse miből származik vagy hol lehet beszerezni ? A gondolat jó, lehet megcsinálom én is. Az eredeti izzó inkább a "bekapcsolt állapot" visszajelzését szolgálta mintsem a "munkaterület" megvilágítását.
(#) Suba53 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Aug 26, 2021 1 /
 
A LED igazán baráti áron van.
Engem inkább az a fényterelő érdekelne, ami passzol az eredeti keretbe.
Ilyet lehet kapni, vagy bányásztermék?
(#) Monster02 válasza NGY hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Elektrolit kondit kihagytam volna belőle, trafó melegétől kiszárad.
-esetleg egy tantál mehet a helyére.
Vagy 5cm vezetékkel elfér a pálka nyelében, úgy hogy a ravaszt nem zavarja.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2021
(#) NGY válasza Gafly hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Kb. 1,5mm vastag prespán lemez, Kapton szalaggal körbetekerve.
(#) NGY válasza Egri Frédi hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Így tudsz rákeresni. Az 5°-ost kicsit vadászni kell, de létezik.
(#) NGY válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Magát a lencsét ki lehet pattintani a tartójából. Nem 1:1-ben passzol, bele kellett esztergálni kétoldalról egy-egy átm. 16 mm-es vállat (képen látszik valamelyest), illetve felül lelapolni, ahogy a ház kéri. Utána már passzol, nem lötyög, nem esik ki.
(#) NGY válasza Monster02 hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Természetesen mindenki úgy fejleszti tovább, ahogy szeretné.

Szerintem egy jobb gyártótól való 105 °C-os kondi elég sokáig bírni fogja itt, tekintve, hogy normál esetben szakaszosan és csak igen rövid ideig (=másodpercek) üzemel a páka.

(Hasonlítsd pl. össze egy PC táppal, ahol napi több óra folyamatos üzemben állnak az elkók a kellemes melegben, sok esetben épp egy hűtőborda vagy egy teljesítmény-ellenállás baráti szomszédságában. Mégis kibírnak éveket.)

Aztán ha mégis kiszárad az a kondi, legfeljebb kicsit kisebb lesz a LED fényereje, mást nem nagyon érint, eléggé faék egyszerűségű az áramkör. A csere is relatíve egyszerűen és gyorsan megvan, ha netán szükséges.
(#) Egri Frédi válasza NGY hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Az a váll - ami a 6. képen látszik - az utólag lett esztergálva ?
Milyen "műszerész esztergád" van ?
(#) Suba53 válasza NGY hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Jöhet a rajz, mert nem látom jól az IC, vagy tranzisztor típusát.
Szerintem ha egy kicsit közelebb sikerül rakni a ledet a nyíláshoz, esetleg az eredeti csövecskét úgy méretre vágni, hogy passzoljon, akkor talán még a lencse nélkül is használható.
Következő: »»   1602 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem