Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   100 / 111
(#) szs válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Idézet:
„a memóriának a helye sincs tisztázva, ugyanis annyit már tudnak, hogy nem az agyban van.”

Ez számomra újdonság. de (ha végiggondolom az agyammal, -mert azt hiszem, azzal szoktam ezt tenni) úgy gondolod, ha valakinek eltávolítják az agyát, csak azért nem tudja közölni az emlékeit, mert nincs agyi parancs, ami a száját mozgassa?
(#) Bakman válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Idézet:
„A vöröseltolódást jó esetben napjában kétszer is meg lehet figyelni, hajnalban és pirkadatkor, amikor a Nap vörös színűnek látszik.”
Egy kicsit nézd át a fénytan alapjait mert ezen időszakokban nem a vöröseltolódás miatt látszik pirosnak az ég alja.

Nincs baj az elméletekkel, hiszen azért elméletek. Ugyanakkor az egyik tábor tudja igazolni az állításait mérésekkel, a másik nem. Kinek kell hinni?
(#) Suba53 válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Az egy dolog hogy jófej, ami igaz. De ezeket az anyagokat nem csak a saját kútfejéből hozza, hanem a világon dogozó sok száz brilliáns elme, évtizedek alatt össze rakosgatott munkáiból áll össze a jelenlegi elmélet.
És igazad van, lehet hogy nem jó az elmélet, és egészen máshogy kezdődött, és egészen máshogy fog folytatódni. De az majd akkor fog esetleg teret kapni, ha még több briliáns elme még több vizsgálódása, mérése, számolása, szimulációja majd abba az irányba mutat.

Itt van a multiverzum esete. Sokáig még csak fel sem merült komoly tudósokban az ötlet sem.
Aztán páran elkezdtek rajta agyalni, elkezdték más szemmel nézni a háttérsugárzás fodrozódásait, eloszlását, és már nem tudják kizárni annak a lehetőségét hogy ezeket esetleg nem egy másik univerzum hatásai okozzák. Azon túl, hogy szerintem is logikus az, hogy a végtelen térben nem csak egy univerzum gyártására adtak ki engedélyt.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Idézet:
„az egyik tábor tudja igazolni az állításait mérésekkel, a másik nem”

Mindegyik tábor hozzáigazította a méréseket a saját (vélt) igazához. Sem te, sem én nem mértük meg, de mindketten a saját látásmódunk szerint hiszünk azoknak, akik mérték.
Én nem úgy látom, hogy a falon kívül ne lehetne semmi, a 13 milliárd év előtt ne lett volna sehol semmi. Mert ha nem lett volna semmi, akkor nem lett volna valami. Az rossz elütése a dolognak, hogy volt energia. Az már valami, -és az nem semmi. De ezt akár Besenyő Pista Bácsi is mondhatta volna, tehát befejeztem mára.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2021
(#) gg630504 hozzászólása Szept 26, 2021 / 1
 
Most jön az, hogy a színtévesztők hogyan látják a vöröseltolódást. Főleg, hogyan vöröstolódott el Kabos Gyula?
A méterrúd sem biztos, hogy állandó, a múltban változhatott a hosszúság. Ki garantálja, hogy régen egy méter nem kilencven centi volt? Honnan lehet tudni?
Sületlenségeket ( technobalblát ) én is tudok írni...
Ez tökéletesen megfelel a topik címének: vitatkozás, beszélgetés, éppen csak a valósághoz semmi köze.
(#) bbalazs_ válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 26, 2021 / 1
 
Mint élettanász, hadd szóljak bele:
A memória az agyban van. Bármelyik más szerv, végtag, szövet elvesztése esetén - ha az illető túléli -megmarad a legapróbb részekig. Ezzel szemben ha az agyban keletkezik valami sérülés, akkor a sérülés mértékével többé-kevésbé arányosan memóriavesztés történik (nem feltétlenül adatszinten = deklaratív memória) hanem készségszinten is lehet ez.
Az agy egyes részei kitüntetett szerepet játszanak a memória-folyamatokban (pl. előhívó funkció, beíró funkció). Memóriából is legalább négyféle van, különböző funkciókkal és hatásmechanizmussal. Úgy tűnik, hogy a hosszú távú memória fehérjékben tárolódik, olyan módon, hogy a neuronok kapcsolati hálója erősödik-gyengül (új kapcsolatok alakulnak ki, mások törlődnek), illetve a kapcsolat erőssége változik, új receptorok jelennek meg vagy régiek tűnnek el. Leginkább holografikus tárolásnak tűnik, amire az is bizonyíték, hogy felejtéskor az emlék inkább fakul, nem egyszerűen kiesik.
A szívben nincsenek neuronok. Módosult izomsejtek vannak, amik egyes tulajdonságaikban emlékeztetnek neuronokra (én is emlékeztetek kicsit Bradt Pittre
Az agy tényleg befolyásolni tudja őket, de visszajelzés csak erősen indirekt módon van.
(#) _BiG_ válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Azért azt legalább tudni illenék, hogy mi is az a vöröseltolódás és hogyan kell mérni, mi is tolódik el... Ha már a traffipax működése is ezen alapul...
(#) dokidoki válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Ühm.
Gondolom nem idéztél, mert azt csak pontosan és szépen... S akkor, eredetiben már nem így hangzik

Amúgy jelen tudomány sem tudott abból semmit megcáfolni. Mármint ha Mózes I könyvére gondoltunk...
(#) sany válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Tényleg a memória, az emlékek megőrzése végtelen az agyban?
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2021
(#) bbalazs_ válasza sany hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Mennyiség vagy idő? Egyes, fontos emlék élethosszig tarthat.
Mennyiségileg nem végtelen, mint a hologram: ha újabb kép kerül rá, valamennyire halványítja a régit.
Amikor azt mondják, csak 10%-át használjuk, az úgy értendő, hogy a meglevő neurális kapcsolatokhoz képest kiszámított és tárolt emléknyom.
Mintha azt mondanám: van 10 millió ember az országban, annak fele nő, mondjuk a fele esik a normál korba, tehát elvileg kb. 2millió nőm lehetne A szomorú valóság ezzel szemben ugye az, hogy...
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2021
(#) sany válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Mindkettő. Tudom elöregszik, lassual, felülír emlékeket,stb.
Vajon több RAM van, benne mint ROM?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2021
(#) bbalazs_ válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
A ROM alacsonyabb szinten van főleg, kb. a gerincvelőben. Persze kérdés, hogy mennyire tekintjük ezt öröklöttnek és mennyi a menet közbeni módosulás.
De az emberben van a ROM-hoz képest a legtöbb RAM, főleg a homloklebenyben.
(#) sany válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Valóban. Nem lehet tudni, ki mivel indul és mennyit veszít.
(#) lazsi hozzászólása Szept 27, 2021 / 1
 
Az anyag - energia ekvivalencia bizonyított a gyakorlatban is. Az energia - információ ekvivalencia talán még csak elméleti (én legalábbis nem tudom, mert nem fordítottam rá elég energiát, hogy megszerezzem ezt az információt... ). Viszont mindebből következik (elméleti szinten mindenképpen...) az anyag - energia - információ hármasának az ekvivalenciája.
Mindezek után ki merem jelenteni, hogy az ősrobbanáskor információból keletkezett energia és anyag. Cáfoljon meg akinek van időgépe és visszament megnézni hogyan is zajlott az ősrobbanás! De csak óvatosan! Mert már valaminek a megfigyelése is befolyásolja a megfigyelt tárgyat vagy eseményt! Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a világegyetemünkben észlelhető anyag - antianyag aszimmetria éppen abból származik, hogy valami őrült tudós tényleg odament megnézni...
Tehát, ha az egész világegyetem az ősrobbanáskor információból keletkezett, akkor nézzük meg mi is volt ez az információ. Ez az információ tartalmazott mindent a múltbéli, a jelenkori és a jövőbeli univerzumunkról (pl. azt is, hogy én leírom ezt a mondatot...). Vagyis ez volt a mindennek a tudása és ismerete. És akkor így eljutottunk oda, hogy ez a végtelen tudás hozta létre a világegyetemet. Ja, ezt már jó régen leírták, ami valahogy így hangzik: Isten teremtette a világot.
Hogy ez mennyire nem butaság, csak azt gondoljátok végig: Egy 3 ezer évvel ezelőtti embernek hogyan magyaráznád el azt, hogy az egész világ, ami energia (fény) és anyag (Föld és ég) kiegészítve az idővel (este lett és reggel - első nap) pusztán információból (kimondott szó: Legyen!) keletkezett?

Valaki írta, hogy a Földön az IQ állandó, csak egyre többen vagyunk rá. A dolgot súlyosbítja, hogy az egyre több okos eszköz is részt kap belőle...

Az emberben lévő RAM - ROM kérdéshez: szerintem a ROM a legkevesebb (velünk született reflexek), ennél sokkal több EEPROM van (tanult, begyakorolt dolgok és a feltételesen kialakult reflexek, pl. az "izommemória").
A szívműködés ROM-ban van, a járás EEPROM-ban, az otthon helye NVRAM-ban, a "holnap takarítok" RAM-ban, amit egy alvás simán törölhet, az egyéjszakás kaland arca Cache-ben, amit az ajtón való kilépés azonnal töröl...
(#) sany válasza lazsi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
De hogyan, miből veszi el az energiát? Ez végtelen nem?

És ha csak egyetlen egy sejtet nézünk, abban is van ROM és RAM is nem?
(#) lazsi válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Idézet:
„De hogyan, miből veszi el az energiát? Ez végtelen nem?”

Ezt most nem értem, mire gondolsz... Mi vesz el energiát?
(#) Suba53 válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Persze hogy van. De mivel anno még kezdetleges flash celláket tudtak csak gyártani, ezért pár száz írásnál beragadnak. Kérdezd csak meg dédanyádat, hogy mire emlékszik.
(#) sany válasza lazsi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Az anyag - energia - információ ekvivelanciájára gondoltam. Ehhez végtelen energia kell, hogy létrejöjjön. Végülis az anyag is fontos, de az véges. Nem?
(#) sany válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Remélem egyszer majd lesz lehetőségem megkérdezni.
(#) sany válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Akkor kell lennie CPU-nak is, akkor nem csak egy CPU-nk van?
(#) Suba53 válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Mi már túl vagyunk a kísérleti fázison. Édesanyám 91 éves, vannak dédunokái, és sajnos bejött a silány flash cellák miatti probléma. Nem tudom hol lehet reklamálni, és gariban cseréltetni.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Sőt a mi bio CPU-nk térbeli, 3 dimenziós.
(#) sany válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el.
Talán jobb is nem lecserélni, mindennek megvan a helye.
(#) lazsi válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Miért kellene hozzá végtelen energia?
Ha van 100 egység információ, abból létre jöhet:
- 50 egység anyag és 50 egység energia.

Vagy ebből a 100 egység információból lehet:
- 2 egység információ (törvényszerűségek, idő stb...) és 98 egység energia (az ősrobbanás energiája)
amiből később lesz
- 2 egység információ, 49 egység energia és 49 egység anyag

A lehetséges világvége elméletek alapján a végén lesz:
- 2 egység információ és 98 egység anyag (ha minden kihűl)
vagy
- 2 egység információ és 98 egység energia (a Nagy Reccs elmélete szerint)
vagy
- 100 egység információ, ha az anyag és az energia átalakul valami felsőbbrendű létformává (ami esetleg ismét gondol egyet és létrehoz egy következő világegyetemet...)
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Hány magos?
(#) sany válasza lazsi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Ezzel már nem tudok vitatkozni. Elfogadom.
(#) Ódenka hozzászólása Szept 27, 2021 /
 
Azt hiszem, itt az ideje a világosságot gyújtásnak, hogyan és miként volt.
Egy 3 éves dolgozatom a témában.

A Nagy Durranás és a postásbicikli


Minap megint tudomány szomjamat oltandó, némi kozmológiáról tekintettem meg egy kisfilmet.
Annyi az elmélet, mint ide Lacháza, egyik jobb, mint a másik, vannak eltérések és újabb sejtések:
Nem bizonyított tételek, pl. mit tudnék csinálni egy 5-ös találattal, nőtlenül - ami nonszensz...
Feleségem tudna erről mesélni, hogy az kéne még csak miiii!?

Szóval nekem tisztázódott néhány dolog, nem rajtam múlt, de túl vagyunk rajta...

- Mi a kórság, mi ez a baromi sötétség, minek mentem neki...?
- Ki vagy Te és mit keresel itt? Nem tudsz vigyázni?!
- A póstás és a valamilyen Aladárt keresem, Ló ucca kettő, itt lakik? Ja, bocsesz...
- Valahol itt fog, az bizonyos, minden itt van, ami eztán lesz.
Nem egy szúlyukba tévedtél? Tudod, van a Féreglyuk, ami a teret hajlítja, a szúlyuk meg az időt!
Egyelőre idő az nincs rendben, talán tér az igen, én se látok semmit, de mindjárt lesz fényesség, ne félj!
- Térről nem is beszéltem, Ló ucca kettő, mit nem értettél...? Egyáltalán ki vagy és miből beszélsz?
- A Minden Kezdete vagyok, most a Te fogalmad szerint talán egy aktatáskányi vagyok, de tudom a jelent és az összes jövőt, én vagyok a Nagy Durranás Bölcsője...
- Ha ennyi mindent tudsz, nincs nálad egy pumpa? Leeresztett a hátsó kerekem.
- Várj, mert nekem nehéz a Te parányi idődben gondolkodnom, pillanat...ha addig el nem durranok...
- Jó, addig letámaszthatom a bringát? Ja és mi az a szúlyuk? Ilyent láttam, a fában ahogy perceg a szú.
- Jó helyen kapiskálsz, tehát odáig tiszta, hogy perceg? Perc - eg... Csak nagy léptékben, 1 perceg 10 milliárd év.
- Aha, akkor most szerinted hanyadika van? Meg tart még a munkaidőm? Nekem nem fizetik a túlórát, az az Aladár meg dögöljön meg, ebbe a rohadt sötétben azt se tudom, hol járok.
- Na jó, igyekezz, nem sokáig bírom visszatartani a kozmosz születését! Jaj, már sűrűsödnek a tolófájások, van nálad papírzsepi?
- Az nincs, de itt az Aladár levele, annyira nem lehet fontos.
- Nagyon köszi! ...és most igyekezz, itt ha balra fordulsz, a kiserdő mellett visszamehetsz a Te idődbe. Ha sietsz, zárás előtt visszaérhetsz. Fuss!!!
- ...és a bringa? Lapos a hátsó! Vállalati!
- Fuss, fuss, jaaaj...


Így volt a postásunk néhány napig gyalog szolgálatba. A Hubble űrkukker egy igen távoli csillagködben fel is fedezett egy különös alakzatot, amely sebesen távolodott, megelőzve a környékbeli galaxisokat is.
A vörös eltolódás ellenére továbbra is zöld színű maradt. Igen, egy 13 és fél milliárd éve száguldó postás bicikli. A tudósok számításai szerint a hátsó kerekén a tömlő még mindig lapos, az nem tágul.
Semmi sem tökéletes.


Lejegyezte:
Ajánlottan
Én
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2021
(#) Suba53 válasza lazsi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Szerintem az információ, mint olyan az emberi agy szüleménye, nem fizikai mennyiség, mint az anyag, a tér, az idő, stb.
Vagyis információból nem keletkezhet sem anyag, sem energia, sem idő.

De ha erről van valamilyen a feltételezésemet korrektül cáfoló bizonyíték, azt szívesen olvasnám.

Mondjuk a kvantum összefonódásnál lehet valami, de az konvertálódhat-e fizikai mennyiségekké?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2021
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Itt az "információ" szón most nem (csak) azt kell érteni hogy 2+2 az négy, meg hogy a szomszéd csajnak szőke haja van, hanem valami olyat, hogy ha valaki(mi) öröktől fogva létezik, akkor ott volt ideje összegyűlni annyi "információnak" hogy hogyan (az megér egy újabb misét hogy miért) lehet kialakítani (ha úgy tetszik megteremteni) akár egy világegyetemet, azaz egy fizikai világot (is) a már meglévő akármilyen akárhogyan létező világ mellé vagy abba bele.
Egyfajta információ (nevezzük itteni globális tudatnak) létezését itt a földön is bebizonyították már adott földrészeken egymástól függetlenül élő állatcsoportokon, amikor azok bizonyos tulajdonságai úgy változtak meg, hogy nem tudtak egymásról. Tehát pl. úgy vett fel az egyik földrészen egy adott faj a viselkedésébe egy újabb tulajdonságot, hogy vele együtt ugyanúgy felvette a másik földrészen élő egyedcsoport is, miközben semmiféle kapcsolatban nem álltak egymással (nem tudta megtanulni egyik a másiktól a nagy távolság miatt).
(#) gg630504 hozzászólása Szept 27, 2021 /
 
Érdekes ez a "Szerintem ilyennek kellene lennie a valóságnak" verseny.
Fizikustól elvárás, hogy az ötlete ne mondjon ellent a korábbi méréseknek, ellenőrizhető legyen, és ellenőrzéskor megállja a helyét. A többi csak mese habbal.
Az eddigi, bizonyított tudás kis részletei.
Következő: »»   100 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem