Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az EM4 fincsi darab, két érzékenysége van (-5 illetve -16 Voltnál) de sajna elég ritka. nekem is csak kettő zsír újat sikerűlt beszereznem
![]()
Gondolom most az jön hogy rágyújtottad a boltot
![]() ![]() ![]()
Ilyen drasztikus módszerekhez nem folyamodok
![]() ![]() Az Em83-akért nagyon irigyellek ![]()
Valami olyasmit érezhetsz mint én mikor Müszi felrakott egy képet a hálóanódos AZ1-éről. Nyilván nem nyugtat meg de ezekért én is megfizettem (2-3000 Ft / darab
![]()
Méghogy az EF86 nem hajlamos mikrofóniára! csak úgy csilingel a jobb csatorna !
![]()
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem a csövek fűtéséről:Hogyan lehet tized voltra pontosan beállítani a fűtőfeszt.?Tekertek hozzá trafót,vagy valami szabályzó áramkörrel,vagy hogyan?Pl. ECC85-nek a 6,3voltot,GU50-nek a 12,6voltot. A trafótekeréstől se zárkóznék el...hiszen egyszer mindent el kell kezdeni ![]() Ja,köszönöm(Müszi),---> ha nem sima gratzes? egyenirányítás lesz, akkor kipróbálom a PY88,EY88 csöveket(ha tudok szerezni ![]() Tényleg,nem tudtok valami jó helyet,ahol csöveket lehet guberálni pl. TV,rádióból... Én is dicsekedek egy kicsit:yes: Már több mint egy tucat csövem van,15 db,úgyhogy szép lassan gyűlik a gyűjtemény.De jó lenne egy csöves TV! Kimenőtrafók,csövek,foglalatok........minden ami szem- szájnak ingere.
Sziasztok!
Az egyenirányító csőről kérdeznék, mert nem teljessen értem a működését. Ha 2x300voltra kötöm, akkor abból 1x? volt lesz? A fütőfesz kivezetéseit mindegy hogy kötöm rá?/kezdet-vég/. A Müszi féle GU50 hez jó csatornánként egy AZ21-es? Mennyit időt bír ki egy ilyen cső? Mivel nem nagyon beszerezhető, érdemes-e ilyennel megépíteni?
Ma hozzá kellett nyúlnom az EL84 SE-hez mert megette az egyik csövet
![]() ![]()
Akkor általában terhelten annyi egyened lesz mint a váltó tehát 2X300-ból lesz terhelten 300 egyened. Az egyencsöveken sokkal nagyobb fesz esik mint a szilicium diódákon. Ez erősen függ a terhelő áramtól. A csőkatalógusban megadják hogy mekkora váltó mellett mekkora terhelő áramoknál hány volt lesz a kimeneti egyen. Az is meg van adva hogy mekkora pufferkondit lehet max rátenni. Ez töredéke a félvezetős egyenirányítónál megengedettnek de teljesen jól működik vele.
A GU 50 SE-nél csatornánként beállítástól függően 80-90mA-el kell számolni. Ide jó lehet csatornánként egy-egy EZ81 de jó lehet PY88 vagy EY88 ez már elbírja a két csatornát. Ezekben csak egy dióda van tehát kettő kell.
Igen,fogalmazhatunk így is...ez kimondott szerencse volt a szerencsétlenségben.akkortájt raktam össze az enhanced SE végfokot,minek a rajzát közreadtam visszább.ez a kapcs.500V anódfeszt kér,s mivel nem volt megfelelő transzformátor,két trafóból kötöttem össze...DE,elkövettem azt a hibát,h nem a tekercseket kötöttem sorba,hanem a már szűrt egyenfeszültségeket,amelyekből a nagyobb csöves,míg a kisebb diódás egyenirányítású volt.ráadásul a 450V-os kondi csak úgy 140V feszültséget pufferelt,mégis lett nagy bumm,tehát ettől a megoldástól ÓVA INTEK MINDENKIT!ha nagyobb anódfesz kell,MINDIG a tekercseket kell sorosítani,s egy graetz-cel(vagy csővel),és kondival csinálni egyent.bár a dolog elméletben működik.végülis nem az alkatrésszel volt gond,hanem a módszerrel...
![]()
Keresgéltem a otthon trafókat(fűtésnek)...
![]() ![]() Imi65,amit adtál kimenőket,jók a GU50-eshez?
Én is kiváncsian várom a képeket.
Jó lesz! Ilyen régi audion fílingje van, csak egy nagy kosárfenék tekercs kéne rá
![]() ![]()
Sziasztok én is öszehoztam a második csőves erősítőmet 2 drb ECL82 SE. Elég szépen szól csak a hállozati trafó régi csőves rádióból valo és a fűtési fesz kicsit nagy 7.2 volt
![]()
Mutass képet
![]() Szerintem 7,2V-t simán ki kell bírnia a csőnek. Ha rádióból van akkor, a primernek nincs több kivezetése? Ha igen akkor kösd rá a legnagyobbra (240V-ra) üdv
Ellenállással "elfűtöd" a felesleget! tudod, hogy hány volttal kell csökkenteni a feszt, tudod, hogy mekkora áramot vesznek fel a csövek fűtései, innen meg már ohm törvény
Megérkezett az APX 100 táptrafó és kimenő. 11kg-ot nyom a csomag. Nem mondom hogy nem fáradtam el mire elcincáltam a postáról. A kimenőt szerintetek milyen értelmes célra lehet felhasználni? Jó az a vas valami nagyobb PP-be? Mert tudok mégegy ilyen garnitúrát szerezni olcsón, lehet hogy érdemes lenne elraktározni későbbre.
Esetleg nincs valakinek rajza a táptrafó tekercsiről hogy melyik betűre mi van kötve?
Szia Ricsi!
Igazából azok a trafók az E(P)CL86-hoz vannak optimalizálva. A semminél természetesen jobb eredményt adnak, de félő, hogy egy kicsit apróka a GU50-hez. A primer ellenállása is lehetne sokkal kisebb (vastagabb drót, kevesebb menet). Az áttétele meg túl nagy. De egy próbát megér.... ![]()
Szerintem a BEAG APX-100-ból símán csinálj 100w-os PP-t, amire az ki is van találva!
6P45sz-el, PL 509-519-el, esetleg GU50-el! Bár sokak szerint impregnált, én annó mégis egyet minden probléma nélkül szét tudtam szedni, és a 100v-nyi szekundert simán letekertem. Ha rá tudlak venni, megtennéd, hogy kivasalod, és megpróbálod a szekundert letekerni??? Aztán elmeséled mi volt vele, impregnálva volt-e, széjjel volt-e lakkozva, mennyi a szekunder/100v-é/ menetszám??? Egyébként, ha jól emlékszem 100 menet lesz, mert én 33 menetet tekertem vissza a 8 ohm 100w-hoz! ![]()
En nemreg tekertettem meg pluszba 2db 6,3 voltos futestekercset apx trafokra, mert 6p45c-kkel hasznalom az erositot. Akkor leirtam a kivezeteseket, uh csinaltam egy kepet amin beirogattam.
Kimeno is impregnalva van, nekem a szaki ugy tudta csak a halozatit is szetbontani hogy par vas aldozatul esett, amiket aztan a 100V os kimeno vassal potolt. (mivel arra nemvolt szuksegem mer 8ohmos trafo van benne)
Jövő héten esek csak neki. Nem ígérem meg hogy szétbontom, ha pont jól alakulnak a szekunder fezültségek, akkor lehet hogy egyben hagyom.
100W PP-t sajna nem fogok tudni csinálni belőle, mert 2 kimenő és 2 táptrafóm van, és egy táptrafót most beáldozok a kis Williamsonnak. A maradék 1 meg nemhiszem hogy elvinne egy sztereó 100W-os véget. A Williamsonhoz nem szívesen tekernék én magam komplett hálótrafót, mert olyat még nem csináltam, meg többe is kerülne kétszer mint amennyiért ezeket vetem. Cruisher, köszönöm a rajzot.
Csak kibontottam, ránézésre a háló és a kimenőtrafó vasai is jól össze vannak kenve lakkal. Most még lemérem a szekundereket. Hogyan lehet könnyen eltávolítani a vasról meg a tekercsekről az impregnálót?
Kromofág ami oldja , jól átkened vársz , majd ismét .. , ezt követően jöhet a drótkefe , a lemezek között azért marad bőven . Talán így rocsolásmentesen szétjön , nekem így sikrült régebben .
Megmértem a szekundereket. 240V-osra tettem a primeren a vezetéket, így 2 db 166V-os tekercs van az anódnak. Ebből olyan 470V lenne terheletlenül az anódfeszültség, annak ellenére hogy nem a 220V-osra kötöttem primeren. Szóval nagyjából 100V-ot felesleg megvan. A folyttóm még nincs azzal nem tudok számolni azon mennyi esne.
Vagy egy 25 ohmos 25W-os ellenálláson elfűtöm, vagy valami olyan cső kell, amivel egyenirányítás után 40V-al több marad mint általában kéne csöves egyenirányítás után lennie. Gondolkodom még a szétszedésen, de össze nem tudnám majd rakni attól tartok, jobb volna nem bolygatni.
Szerintem nem lesz 166V -ból 470V, mert 332V -ból nekem sohanem jön össze az 1,41-es szorzóval várt érték , terheléssel nem lesz több mint 430-440 már nem is sok , mert a fojtó DC R je kb. 47ohm lesz , vagy ha nem használsz fojtót akkor is érdemes C-R-C szűrést csinálni és oda 47 ohm 10W mehet , akár oldalanként külön is , (gy az áthallás is javulhat ) terhelve így kb . 400V lesz ami már használható ,pláne ha valóban 6L6GC-re váltasz .
Másik lehetőség ami szintén hasznos lehet , hogy az egyenirányítás után még az elkó elött 5-10 ohmot beteszel, ami kisebb disszipáció nagyobb fesz.esés és csöves gyenirányítás jelleget kölcsönöz még a zavarokat is csökkenti amit a diódák termelnek
Ez jó hír. Nem fogok mégsem 6L6GC-re váltani, mert még megvannak az EL34-ek. Hétvégén megcsinálom az egyenirányítást, keresek valami megfelelő Graetz-hidat, és beszámolok a fejleményekről.
Szia köbzolibácsi, ma kb. 5.40-ig leszek netközelben, örülnék neki ha addíg fel tudnál tenni pár új kémfotót a készülő masinádról
![]()
Graetz után sorosan + ágba tegyél 10 ohm 2-5W-ot -majd elkó - 47ohm 10W- elkó és ezt terheld kb 2,2-3K 10-20W ellenállással , meglátod mekkora lesz a feszkó , ezt érdemes lepróbálni .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |