Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 68
(#) oregmotoros válasza bodgabo hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Nos a bázisosztókhoz bizony hozzá kellett nyúlni, de az a hf részben viszonylag könnyen ment. Igazából ezt már régebben megcsináltam, azután félretettem, most megint eszembe jutott, hogy folytassam.
Amúgy a 120 m-es halászsávra gondoltam - régebben egy két csöves rádióban benne volt - amit trópusi sávnak is szokás hívni.
Inkább az érzékenység miatt vannak kétségeim, mert a VEF nem a legérzékenyebb. Pedig az oroszok szinte csodákra voltak képesek - dolgoztam kint egykor és találkoztam elképesztően érzékeny készülékkel - de a forgalmazott készülékek - talán szándékosan? - nem valami érzékenyek.
Persze tudom, hogy a legjobb erősítő egy jó antenna, ám sajnos lakóhelyem domborzati adottsága nem nagyon kedvez távolsági vételeknek.
(#) pucuka válasza oregmotoros hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Érzékenységét lehet növelni öcsipanelre ültetett tranzisztoros fokozattal (csak óvatosan), szelektivitását kerámia szűrővel.
Az érzékenységet egy KF fokozatban nem lehet túl sokáig növelni, mert árnyékolás nélkül, egy frekvencián (pl. 455 kHz) kb 60 dB -t lehet erősíteni, aztán begerjed. (max három fokozat a fázisfordítások miatt, de a nagyobb erősítésű nagyfrekis Si tranzisztorokkal BF240, 241)
Ha ennél érzékenyebbre van szükség, akkor jön a dupla keverés, kettős KF, pl. 21,4 MHz (10,7 MHz)/455 kHz. Ezekre a frekikre lehet beszerezni szűrőket, és keverő kvarcokat is.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2021
(#) aramis hozzászólása Szept 11, 2021 /
 
Sziasztok! Ismeri valaki a z OPTALIX DOLORES táska rádiót, annak lellene a kapcsolási rajza . Ha valaki tudna segíteni megköszönném,
(#) VJ72 válasza aramis hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Nem ismerem,de innen letölthető.
Kérési vázlat: Optalix, TED; Amiens, Párizs, Aubervilliers Dolorès

Köszönjük érdeklődését vázlataink iránt. Vendégként hozzáférést kap
naponta legfeljebb 3 oldal és
maximum 10 oldal 30 napon belül (minden oldalt külön kell kérni)
Az érvényes e-mail cím megadása után a kívánt sematikus oldal letöltési linkjét elküldjük e-mail fiókjába.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2021
(#) morfi007 válasza aramis hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Szia
... parancsolj !
(#) Sebi válasza morfi007 hozzászólására (») Szept 12, 2021 / 1
 
Mennyi biztosíték van ebben a rádióban !
(#) electroman12 hozzászólása Szept 18, 2021 /
 
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy pár darab 12zs1p csövem és találtam hozzá egy jó kapcsolást csak azt nem tudom, hogy mik a tekercs adatai? Aki tudna benne segíteni azt nagyon megköszönöm!! Ha minden igaz egy rövidhullámú rádió.
(#) rectamas válasza electroman12 hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Ez majdnem ugyanaz: https://www.qsl.net/dk3wi/Roehrenaudion1.html
Itt vannak tekercsadatok, a fenti kapcsoláshoz is használható.
(#) zaza99 hozzászólása Szept 18, 2021 /
 
Sziasztok!
Xomax xm-2dtsbn6220bt típusú multimédiás autórádió folyamatosan újraindul a logó betöltése után.
Tudnátok segíteni?
(#) uniman válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Még mindig nem jó helyre írtad... https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2453277.html#2453277
Bővebben: Link
/"Újraszoftverezést" kéne megpróbálni...ha lenne hozzá firmware(de nincs?)/: Bővebben: Link
(#) Lucifer válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Én egy Erisin-el szívtam ugyanígy, a SOM-ot kellett körbeforrasztani újra.
(#) zaza99 válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Az melyik ic?
(#) electroman12 hozzászólása Okt 8, 2021 /
 
Sziasztok! Adott egy Resprom-A 102 amit hellyel közzel helyrehoztam már csak a keret antenna hiányzik róla. Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel lehet helyettesíteni a 240 ohmos szalagkábelt [drótosok kíméljenek próbáltam]? Vagy ha nincs másik lehetőség kerestetik 240 ohmos szalagkábel. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
(#) ferci válasza electroman12 hozzászólására (») Okt 9, 2021 /
 
Szia!
Milyen "keret antennát" akarsz "rátenni"?
Hány méter szalagkábellel fogod megoldani? Az se mindegy ám...
1-2 méter, vagy "háztető" ? - mindjárt egész más téma.
(#) gkari válasza electroman12 hozzászólására (») Okt 9, 2021 / 2
 
Amennyiben most is OIRT normás (gondolom, igen), akkor olyan mindegy, hogy van, vagy nincs URH antenna. Ha van valami átalakítás CCIR-re, akkor a helyi adó(k-)t a "drótos" antenna is venné.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2021
(#) VarGabi hozzászólása Okt 11, 2021 /
 
Sziasztok!
Sok év után elővettem a régi Proxima 408 rádió erősítőmet. Szeretném kicserélni a kondenzátorokat. Meg is vannak az újak, már régebben összeszedtem őket. Viszont a kapcsolási rajzokat sehol nem lelem. Tudna nekem linkelni esetleg valaki?
Köszönöm szépen!
(#) vargaf válasza VarGabi hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
(#) Gafly válasza vargaf hozzászólására (») Okt 11, 2021 / 1
 
Ész nélküli kondenzátor cseréhez minek rajz?
(#) VarGabi válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Kifejtenéd?
(#) vargaf válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2021 / 3
 
Ezt miért tőlem kérdezed? Én sem vagyok híve a "cseréljünk kondenzátort, mert mindig az a hibás" gyakorlatnak. Én csak a "kapcsolási rajzokat sehol nem lelem" beírásra linkeltem be az első (!) találatomat.
(#) electroman12 válasza ferci hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Mivel a gyári keret antennája tönkrement úgy kaptam hogy le volt félig szakadva emiatt kérdeztem. De már megoldódott, mert fogok venni egy donor rádiót amin ép a keret antenna.
A keret antenna az kb. akkora lenni mint a rádió kerülete.
(#) pucuka válasza VarGabi hozzászólására (») Okt 11, 2021 / 2
 
Kondenzátor cseréhez minek a rajz, kiveszed a régit, beteszed az újat, és passz.
De minek cseréled a kondenzátorokat, mit vársz a cseréktől? Megállapítottad, megmérted, hogy hibásak? Az összes nem szokott hibás lenni. Az összes cseréjével nagyobb kárt okozol, mint gondolnád.
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 13, 2021 /
 
Sziasztok!

Szereztem egy régi Videoton R4430-as készüléket, aminek a csöves végfokát már életre keltettem (az se volt magától értetődő), viszont a rádió panelnál kicsit megakadtam, mert nem nagyon tudom, mit és hogyan mérjek rajta.

Ugyanis: amint felfűt az egyenirányító cső és felmegy a tápfeszültség, elkezd valami füstölni azon a panelon! De nem egy ellenállás vagy kondenzátor, hanem az URH kapcsoló egyik lába tövéből látom felszállni Konkrétabban az A8-A9 körül, amiben az az érdekes, hogy azon át nem is folyik áram, legalábbis URH állásban tuti nem, mégis csinálja akkor is. Semmi szaga nincs amúgy, nem olyan mint amikor műanyag ég vagy elpukkan egy elkó. De kikapcsolva megmértem és nincs is zárlat ezen lábak bármelyike és a föld között. A váltás is megfelelően történik (0 ohm vagy szakadás a megfelelő lábak közt). Viszont érdemi mérésekhez mégsem nagyon merem ezt sokszor eljátszani vele.

Azt még kipróbáltam, hogy ha R38-at kiveszem, akkor nem füstöl semmi, de amúgy is erre számítottam. Viszont: R143-on alig 2V esett így, amit kevésnek érzek, és a varázsszemen percek alatt sem jelent meg semmilyen fény. Pedig így ott már megvolt a megfelelő anódfeszültség..

Megnéztem azt is, hogy az ECH81 körüli árnyékolt doboz külseje nem zárlatos egyik kivezetéséhez se.

Bármi mérési ötletetek van esetleg, amivel tartósabban is feszültség alatt tarthatnám?
(#) Sebi válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Lehet, hogy befújták a kapcsolót a ma divatos WD40-el, ami nem való erre. Viszont a hiba behatárolása érdekében én az R34-et vettem volna ki. Egyébként néhányszor 10 mpig hagyhatod füstölni a kapcsolót - hátha eltávozik az anyag, vagy más derül ki.
A varázsszem sötétsége egy másik hiba lesz, hiszen ő az anódfeszt C103 második pufferről kapja G4-5-ön keresztül, amit csak a hangszedő gomb bont.
R143 csak az ECC85 anódfeszét viszi, ott mA nagyságrendű áram folyik, tehát akár normális lehet a 2V esés.
(#) Tomi94 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Szia!

Nem hiszem, hogy bármivel mostanában fújkálták volna, láthatóan éveket, talán évtizedeket állt valami poros helyen (centi vastag porcicaréteg a panel tetején, kompresszorral maszkban fújattam le róla). A portalanításon kívül én csak egy apró csepp tiszta alkoholt adtam a kapcsolóknak, potiknak még első bekapcsolás előtt, ezután mértem az 1 ohm körüli átmeneti ellenállásokat.

Az URH kapcsoló sem tökéletes, kicsit szorul, kiengedéshez rá kell segíteni. Rémlik, hogy hasonló kinézetűt kb. 10 éve szedtem szét, de már akkor is elég öreg volt az anyag, félek csak eltörném valamelyik műanyag részét. De ha netán az van a hiba mögött, hogy valami nagyobb feszültségen átvezető dolog lerakódott és mellesleg szorul is tőle, akkor gondolom úgyse fogom megúszni..

R143 csak azért gyanús számomra, mert akkor a kapcsolási rajz szerinti értékekből számolgatva, utána (a 10k-kon) 100 V nagyságrendű feszültség kéne essen, de az meg arányosan nem jön ki, legfeljebb ha a tekercseket nagy ellenállásúnak feltételezem.
(#) gkari válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Az A8-A9 - nél áram nem folyik, ámde anódfeszültségen vannak bármely állásban. Valahol a környéken zárlat lehet a test felé, pl. a KF házára, vagy a KF kivezetéseknél (I., II., VI.).
(#) Tomi94 válasza gkari hozzászólására (») Okt 23, 2021 /
 
Most volt időm újra mérni rajta párat. R34-en amikor elkezd felszállni a füst, kb. 55 V feszültség esik. Ellenállása 950 ohm körüli a valóságban is, tehát ez majdnem 60 mA áram ezen az ágon. Biztos vagyok benne, hogy ez sok. Viszont nem merev földzárlat van rajta, mert még a csőhöz közelebbi lábán is marad kb. 30-35 V a földhöz képest.

Mivel a szóban forgó füstölős kapcsoló mechanikusan is szorul a többihez képest, egyre inkább az a gyanúm, hogy annak a belsejében van valami sérülés, lerakódás, ami még vezet is, nem csak súrlódik. A füst a 8-9-10 lábak körül (a 10-es földelt láb!) száll fel, és most többedik próbálkozásra már némi feketedés is látszik a burkolat ezen részén. Így viszont jön a kemény kérdés: ilyet vajon honnan szerezzek, mert megbontani az 50+ éves műanyagot gondolom esélytelen törés nélkül.
(#) Sebi válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 23, 2021 /
 
Valami ilyesmit sejtettem - valószínűleg elszenesedett műanyag részben vezet.
Nem tehetsz mást, mint elvakarod a fóliát ( a talaj maradhat) és átvezetékezed a B szekció 1-2-3, vagy 4-5-6 kapcsolópontokra. Mivel ezek nem használtak, remélhetőleg a lábak belső környezete még ép.
(#) Tomi94 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Ott az érintkezők sincsenek bent sajnos, mértem és nem kapcsol semmit sehova. Szóval marad az, hogy csak meg kell bontanom a kapcsolót..
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
De amúgy igen, ez volt a hiba. Ha a 7-8-9 lábakat kiforrasztom és leszigetelem a paneltól, akkor a KH gombot benyomva hiba nélkül megszólal a Kossuth, meg egy német nyelvű adó is 800 kHz körül. Az A8-as lábon 210 V-ra áll be a feszültség, R34-en pedig 5,5 mA folyik át.

Még esetleg olyan megoldáson gondolkodom, hogy az URH rész anódfeszültségéről megtáplálok egy hálózati relét (ennek mennie kéne egyenfeszültségről is, ha jól sejtem), és így megmaradna az URH-ra átkapcsolhatóság is egy gombbal. (Nem a gyári állapotra restaurálás a célom, csak bekapcsolható és hallgatható legyen.)
Következő: »»   60 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem