Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   357 / 371
(#) KKobra válasza pont hozzászólására (») Aug 18, 2021 /
 
Pontosság ez itt a kárdés! Miről is beszélünk? Hobbi gépről. Mire is azeretném használni? Hát nem nagypontosságú munkadarabok elkészítésere. Zombe válaszában máe benne van a kihívás 0.05 pontosság. Ha ez barkácsalkatrészekkel sikerül az fényes győzelem. Ha sikerül elérnem hogy, smd alkatrészekhez elfogadható nyákot tudjak marni maximálisan megelégedhetek. Ugye az a bizonyos 0,05mm. Szóljon akinek sikerült (Nem arany áron!) megépíten.
(#) SALáta válasza zombee hozzászólására (») Aug 18, 2021 /
 
Vákuumasztal. El lehet otthon is készíteni. Nem kell túlmarni, 0.1 el kell megállni fölötte aztán ki lehet törni és kézzel lesorjázni. Gyors mint a veszedelem. 100 alatt kijöhet ha megcsinálod.
(#) pont válasza KKobra hozzászólására (») Aug 18, 2021 /
 
Amit mondasz abban teljesen egyetértünk, én Pali azon állítására reagáltam, hogy a gyárakban "úgy kezdik, hogy a saját asztalukat síkba marják", hogy ez azért nem így van, egy 50 milliós gépnél. Az eredeti kérdésnél maradva, ezen a linken Bővebben: Link készítenek asztalt "házilag"
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2021
(#) KKobra válasza albinolynx hozzászólására (») Aug 20, 2021 / 1
 
Nézd
(#) zombee válasza KKobra hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Inkább hobbi kategória, de hozzáértő kezekben bőven megvan a 0.05mm-es pontosság. Maga a gépváz (Makko CNC 1070 vagy valami hasonló) eleve aluprofilokból van összerakva, trapézorsó, bordásszíj, hengerprofilos (nem golyós) vezetősín, kicsi motorok, gagyi REED-kapcsolós HOME szenzorok, L297+298 IC-kkel szerelt vezérlőblokk.

A munkaasztal biztosan nem eredeti, három darab húzott alumínium (nem T-nút!) nekem ezzel van gondom: a három különálló asztalrész nem azonos magasságú, ezért akarom egy az egybe ezt a részt cserélni. Amúgy az X vezetősín is egyik oldalon szorul, így a munkaterület kb. 2/3-a, de ez is elég nekem. De ha már a munkaasztalt leszedtem, ezzel is foglalkozom majd egy kicsit.
(#) KKobra válasza zombee hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Mint írtam már, az én masinám sem eredeti semmilyen szenpontból. A kiindúló pont a 3018-as volt
volt. Meg is épült a kicsivel nagyobb mása, ami még az első próbamunkáknál el is hasalt. Innen indúlt a gondolkodás, és az összetevők cseréje. Munkaasztal! igen ez egy kényes kérdés.
Nálam a munkaasztal 10 mm-es plexi lap amire ebből profilból 3db lett csavarozva . Igy az asztal pontossága 0,5mm
Sikba lehetne marni de nem tartottam fontosnak mivel a nyákmarásnál mindenképen elkészítem a domborzati térképet a felületről
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2021
(#) tiggersoft válasza zombee hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Gépépítő profilokból is lehet jó asztalt építeni, csak nem a végeiken kell csavarozni! Keresztbe, váltott sorokban kell csavarozni. Tehát mindig csak a soron következőt rögzíteni, az előző csavarok közt.
(#) Pali79 válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Erről nincs valami ábra vagy kép? Nem nagyon tudom elképzelni ezt az összerözítést.
(#) tiggersoft válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 26, 2021 / 1
 
Valahogy így képzeld el, mint a képen...

cncdesk.jpg
    
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 23, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy programom:
O1 (ciklus)
G0 Z -0,3
G1 Z -0,9 F60
G0 Z 0,4
G1 G91 X -1,1300 Y -0,480 F80
G90

Ami a lényeg hogy teljesen jól működik minden viszont végre volt időm és felszereltem két végállást az X tengelyre és azt szeretném ha programbol megoldódna az hogy az egyik végállás X tenfely alapállapota, a másiknál pedig leállítja a megmunkálómotort felhúzza a Z tengelyt és visszatér alaphelyzetbe. Bekonfiguráltam az egyiknek hogy X home a másiknak pedig az X-- adtam mivel ameddig a ciklus ismétlődik X negatív irányba mozdul. A két végállás között a megadott ciklusnak kellene ismétlődni ahábyszor belefér. PVC csöveket fúrkálok ki ezzel a géppel fúrt kutakhoz szűrőnek. Valaki esetleg hozzá dobná nekem azt a pár kódot ami szükséges? Ja es majd elfelejtettem. A motorindítás lehetőségét is megoldottam programból azt is bele kellene írni. Előre is nagy köszönet a segítőnek
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 26, 2021 /
 
Közben rájöttem hogy a végállások csak vészleállást adnak és nem lehet kezelni programban. Mostmár csak annyit kellene megoldani hogy a ciklust amit fentebb megosztottam ismétlődjön meg 218 szor majd motor leállít Z fel +1,5 ig és X menjen a 0 pontra. Erre tud valaki G kódot?
(#) iamrob válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Szia!

M98 L218 P1
M5
G00 G90 Z1.5
X0.0
M30

itt jöhet a ciklus definíció, de a ciklus végén M99 legyen (csak mert ez hiányzik a kódodból).
(#) Marty McFly válasza iamrob hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Szia! Tényleg igazad van a legalsó sort lehagytam. Akkor az általad írt kód után jöhet a ciklus?
(#) Marty McFly válasza iamrob hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Kipróbáltam! Tökéletesen működik! Köszönöm mégegyszer!
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 14, 2021 /
 
Szeretnék majd építeni egy plottert, ez lenne a kiindulási alap:
Bővebben: Végtelen plotter

Csak nem tollat szeretnék befogatni hanem vágókést:
Bővebben: Blade Holder For Roland Vinyl Cutter Plotter

Jó az elgondolás?
a gép mach3 -ról menne, az tudja forgatni a kést a vágás irányába egy kis léptetőmotorral.
(#) iamrob válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1
 
Nem kell forgatni a kést, nem is tudnád, mert a tartóban szabadon elforog a vágás irányába. A penge csúcsa "hátrébb" van a forgástengelytől, így gyakorlatilag húzza maga után az élét. A középponttól való távolságot be is kell állítani a konvertáló programban, innen tudja, hogy ennyivel késik a penge éle a tartó koordinátájától, illetve ebből számolja a ráfordulás ívét is a szerszám letétele után. (Mert ugye ilyenkor még az előző vágás irányába mutat a kés.)
Az elgondolás jó, tulajdonképpen a gyári plotterek is így működnek.
(#) Gabesz85 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 1
 
Szia. Most néztem a linket amit beraktál és a remixek között ott van a vágókéses verzió is.
Nem tudom ,hogy láttad-e ,de azért bedobom ide. Ahogy elnézem semmi extra itt is a szervós fej emelés van ugyan úgy és tényleg csak a penge forog a tartójában, ahogy ezt iamrob is említette.

Bővebben: Vágókéses verzió
(#) GPeti1977 válasza Gabesz85 hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 1
 
Tényleg, köszönöm.
(#) borvendeg válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 19, 2021 / 1
 
Szia!
Én úgy tudom a plotterkés magasságát elektromágnessel "rángatják" van egy felemelt meg egy letett állapot. Nem kell több ennél.
(#) scooby_ hozzászólása Dec 12, 2021 /
 
Sziasztok!
Mi a véleményetek ERRŐL? Mennyire lehet jó pl. alumíniumba való maráshoz? Esetleg valaki használ ilyen gépet?
(#) bbb válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Nekem hasonló van (csak a kicsi 160*100mm-es munkaterületű). MDF és keményfa az megy neki. Aluból eddig csak a saját munkaasztalát marta meg nekem (rossz program, s mire észrevettem, már megkarcolta), rézlemezt viszont nem bírja. Lehet, hogy csak a motor teljesítménye kicsi hozzá, de már nincs kedvem összerakni a nagyobb marómotorral, nem biztos, hogy elbírná. A tengelyek vékony alupálcák, keményebb fémfelületen munkakor vígan hajlanak. Amit linkeltél az pont ugyan az, csak egy alulappal eltakarják előled a tengelyeket.
(#) scooby_ válasza bbb hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Szia,
Köszönöm a kimerítő választ. Néztem youtubeos videókat is, ahol alumíniumba marnak vele. Ebbe ha jól láttam vagy 20mm átmérőjű lineáris tengelyek vannak? (a képeken elég vaskosnak tűnnek.) Gondoltam, még ha elsőre nem is egy tökéletes gép, de később még lehetne tuningolni, lineáris tengelyeket lecserélni, stb.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 13, 2021 / 1
 
Szia! nekem olyan precíziósancsapágyazott kés van, ami a tokjában forog. Nem kell irányítani semmit. A Z igaz, hogy léptetőmotoros, de ez a cnc alap miatt van. De valóban, ahogy írták többen egy kis szervo, ami felemeli, leengedi - elég lehet, ha precízen állítható a magasság mechanikusan. Roland plotterkések nagyon jók, van belőle vagy 100féle. A kések egy mozdulattal cserélhetőek.
(#) Sinike hozzászólása Jan 6, 2022 /
 
Hi.
Boldog Új Esztendőt!
Bocs, ha már volt erről szó - persze 3 napja olvasgatok, és a keresés sem lett eredményes....
Lézert tennék a nyomtatómra (ahogy kaméleon2-nél is láttam ), és azt olvastam, hogy egyik kolléga még írta is, hogy "Neked is 10 W-os lézered van? Az jól éget mindent..."
Szóval. Keresgélek, de 1,5W - 80W-ig minden van! Tényleg van ekkora teljesítményű lézer??
Vagy mi a különbség, mire kell odafigyelni?
A célom gravírozás és max 10mm falap vágása dekorációs célokra.
(#) dB_Thunder válasza Sinike hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Idézet:
„és max 10mm falap vágása dekorációs célokra.”

Nem akarsz te lézerrel fát vágni, ebben én biztos vagyok!!
Nincs annyi "kedv" a zsebedben!

Az én lézerem 5V 250mA eszik, (1,25W) már lehet vele "füstöltetni" de még gyenge!!
Neje kis kockagravírból való...
Egy jó 5-10W kék lézer szerintem ideális lehet, de nem vágásra, csak gravírra!!
(#) Pali79 válasza Sinike hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
A 10mm-es lap átvágásához egy menetben, még élhető sebességgel legalább 100W teljesítmény kell. Ha magad rakod össze akkor is olyan 500.000.-Ft jó magyar forintra saccolom a költségeket. Lehet kapni a jófogáson 40W-os kínai lézer kompletten 170.000.-Ft-tól. Azzal 3-4mm-es rétegelt lemezt már át lehet vágni. Ezeket néha lehet kapni használtan is 120 körül, de ugye a CO cső elhasználódik egy idő után és cserélni kell, ami szintén nem olcsó.
(#) Sinike válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Üdv Pali79.
Épp Te néztél utána 2018-ban: "Megkérdeztem egy tapasztalt kollégát. Azt mondta az 5,5W-os kék lézer 23 menetben a 40W-os 4 menetben vágta át a 10mm-es rétegeltet."
Persze azt is olvastam, h csúnyán égeti az alját. De a 10mm vágás ritka lesz - csak végső eset. Átlag a 3mm lesz. Alin a 10W modul már 50 eurótól van...
Nem célom egy menetben vágni!

De a kérdésem továbbra is az, hogy mit kell nézni? Kék a jobb, vagy az csak olcsóbb?
Láttam egy másik oldalon (nem emlékszem pontos adatokra) pl. 7W lézermodult - de a képeken rajta volt, hogy optikailag meg csak 1,5W... Honnan tudom, mikor melyik adat van fenn?
(#) GPeti1977 válasza Sinike hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Ha vágni akarsz CO lézer kell, nem csak a teljesítmény számít hanem a fénysugár "minősége", milyen hosszan tudod lencsével összehúzni; meg olcsóbb mint egy nagy teljesítményű kék lézer. Nem utolsó sorban a színtelen plexit is vágja mert azon a hullámhosszon elnyelődik a fény a plexiben, mintha fekete lenne úgy kell elképzelni.
(#) JZoli válasza Sinike hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Éppen azt akartam megemlíteni, hogy sok oldalon a felvett teljesítményeket adják meg a lézereknek. Meg kell keresni a lézerteljesítményt is!
50 euróért csak olyant adnak aminek a felvett teljesítménye a 10W.
A kék lézerek az olcsóbb fajták!
(#) dB_Thunder válasza JZoli hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Idézet:
„sok oldalon a felvett teljesítményeket adják meg”

Igen!

Mert ez jobban hangzik! Nem is reklámozzák az optikai teljesítményt, tehát erősen gyanús hogy az nem lesz leírva.. De a felvettből lehet viszonyítani (ha igaz az adat)!
Következő: »»   357 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem