Fórum témák
» Több friss téma |
Nem kell forgatni a kést, nem is tudnád, mert a tartóban szabadon elforog a vágás irányába. A penge csúcsa "hátrébb" van a forgástengelytől, így gyakorlatilag húzza maga után az élét. A középponttól való távolságot be is kell állítani a konvertáló programban, innen tudja, hogy ennyivel késik a penge éle a tartó koordinátájától, illetve ebből számolja a ráfordulás ívét is a szerszám letétele után. (Mert ugye ilyenkor még az előző vágás irányába mutat a kés.)
Az elgondolás jó, tulajdonképpen a gyári plotterek is így működnek.
Szia. Most néztem a linket amit beraktál és a remixek között ott van a vágókéses verzió is.
Nem tudom ,hogy láttad-e ,de azért bedobom ide. Ahogy elnézem semmi extra itt is a szervós fej emelés van ugyan úgy és tényleg csak a penge forog a tartójában, ahogy ezt iamrob is említette. Bővebben: Vágókéses verzió
Szia!
Én úgy tudom a plotterkés magasságát elektromágnessel "rángatják" van egy felemelt meg egy letett állapot. Nem kell több ennél.
Sziasztok!
Mi a véleményetek ERRŐL? Mennyire lehet jó pl. alumíniumba való maráshoz? Esetleg valaki használ ilyen gépet?
Nekem hasonló van (csak a kicsi 160*100mm-es munkaterületű). MDF és keményfa az megy neki. Aluból eddig csak a saját munkaasztalát marta meg nekem (rossz program, s mire észrevettem, már megkarcolta), rézlemezt viszont nem bírja. Lehet, hogy csak a motor teljesítménye kicsi hozzá, de már nincs kedvem összerakni a nagyobb marómotorral, nem biztos, hogy elbírná. A tengelyek vékony alupálcák, keményebb fémfelületen munkakor vígan hajlanak. Amit linkeltél az pont ugyan az, csak egy alulappal eltakarják előled a tengelyeket.
Szia,
Köszönöm a kimerítő választ. Néztem youtubeos videókat is, ahol alumíniumba marnak vele. Ebbe ha jól láttam vagy 20mm átmérőjű lineáris tengelyek vannak? (a képeken elég vaskosnak tűnnek.) Gondoltam, még ha elsőre nem is egy tökéletes gép, de később még lehetne tuningolni, lineáris tengelyeket lecserélni, stb.
Szia! nekem olyan precíziósancsapágyazott kés van, ami a tokjában forog. Nem kell irányítani semmit. A Z igaz, hogy léptetőmotoros, de ez a cnc alap miatt van. De valóban, ahogy írták többen egy kis szervo, ami felemeli, leengedi - elég lehet, ha precízen állítható a magasság mechanikusan. Roland plotterkések nagyon jók, van belőle vagy 100féle. A kések egy mozdulattal cserélhetőek.
Hi.
Boldog Új Esztendőt! ![]() Bocs, ha már volt erről szó - persze 3 napja olvasgatok, és a keresés sem lett eredményes.... Lézert tennék a nyomtatómra (ahogy kaméleon2-nél is láttam ), és azt olvastam, hogy egyik kolléga még írta is, hogy "Neked is 10 W-os lézered van? Az jól éget mindent..." Szóval. Keresgélek, de 1,5W - 80W-ig minden van! Tényleg van ekkora teljesítményű lézer?? Vagy mi a különbség, mire kell odafigyelni? A célom gravírozás és max 10mm falap vágása dekorációs célokra.
Idézet: „és max 10mm falap vágása dekorációs célokra.” Nem akarsz te lézerrel fát vágni, ebben én biztos vagyok!! Nincs annyi "kedv" a zsebedben! ![]() Az én lézerem 5V 250mA eszik, (1,25W) már lehet vele "füstöltetni" de még gyenge!! Neje kis kockagravírból való... Egy jó 5-10W kék lézer szerintem ideális lehet, de nem vágásra, csak gravírra!!
A 10mm-es lap átvágásához egy menetben, még élhető sebességgel legalább 100W teljesítmény kell. Ha magad rakod össze akkor is olyan 500.000.-Ft jó magyar forintra saccolom a költségeket. Lehet kapni a jófogáson 40W-os kínai lézer kompletten 170.000.-Ft-tól. Azzal 3-4mm-es rétegelt lemezt már át lehet vágni. Ezeket néha lehet kapni használtan is 120 körül, de ugye a CO cső elhasználódik egy idő után és cserélni kell, ami szintén nem olcsó.
Üdv Pali79.
Épp Te néztél utána 2018-ban: "Megkérdeztem egy tapasztalt kollégát. Azt mondta az 5,5W-os kék lézer 23 menetben a 40W-os 4 menetben vágta át a 10mm-es rétegeltet." Persze azt is olvastam, h csúnyán égeti az alját. De a 10mm vágás ritka lesz - csak végső eset. Átlag a 3mm lesz. Alin a 10W modul már 50 eurótól van... Nem célom egy menetben vágni! De a kérdésem továbbra is az, hogy mit kell nézni? Kék a jobb, vagy az csak olcsóbb? Láttam egy másik oldalon (nem emlékszem pontos adatokra) pl. 7W lézermodult - de a képeken rajta volt, hogy optikailag meg csak 1,5W... Honnan tudom, mikor melyik adat van fenn?
Ha vágni akarsz CO lézer kell, nem csak a teljesítmény számít hanem a fénysugár "minősége", milyen hosszan tudod lencsével összehúzni; meg olcsóbb mint egy nagy teljesítményű kék lézer. Nem utolsó sorban a színtelen plexit is vágja mert azon a hullámhosszon elnyelődik a fény a plexiben, mintha fekete lenne úgy kell elképzelni.
Éppen azt akartam megemlíteni, hogy sok oldalon a felvett teljesítményeket adják meg a lézereknek. Meg kell keresni a lézerteljesítményt is!
50 euróért csak olyant adnak aminek a felvett teljesítménye a 10W. A kék lézerek az olcsóbb fajták!
Idézet: „sok oldalon a felvett teljesítményeket adják meg” Igen! Mert ez jobban hangzik! Nem is reklámozzák az optikai teljesítményt, tehát erősen gyanús hogy az nem lesz leírva.. De a felvettből lehet viszonyítani (ha igaz az adat)!
kis gonoszkodás - esetleg ötlet ?
Ugye lézerrel történő fa, vagy papír vágásakor a "fénysugár" felhevíti a vágandó anyagot ami a környezetéből felvett oxigénnel elég. Tudomásom szerint illik is egy szelíd légárammal elfújni a keletkező füstöt . Mi lenne, ha e szellőt oxigénnel dúsítanánk ?
Az acélt vágják így lézerrel, a fa vágás nem biztos hogy égetés mindig, a szép lézer vágásnál a fa nincs elszenesedve csak világos barna
Találtam egy ilyet, hátha másnak is jóljön...
A levegő (szerintem)a fa vágásánál csak azért kell hogy a szilárd égésterméket kifújja a vágás helyéről , ne a kormot égesse újból a lézer a következő körnél . Bármilyen gáz megfelelne de a levegő a legolcsóbb .
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2022
Véleményt kérnék!
500*300 mm cnc munkaasztal 40es ITEM profilból mennyire jó gondolat? Ebből nekem "költséghatékony" lenne.
40*160 ból - 1000*1000 mm es
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2022
Nincs feleslegben 40*160 vagy hasonló méret 2db 1m es szál ?
40*80??
Ez biztos hogy van, többféle "profillal" is. Ebből akarok vágni asztalnak, találtam belőle jó vastag húsút (talán 3mm)! Amit még láttam, az két 40*40 között az egyik él folytatásaként lemez összekötés, kb 200 széles így, de ez asztalnak nem jó.. Hogyan fogtad össze a profilokat az asztzalodnál? A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2022
Ha nézed a videót látsz rajta furatokat , először átfúrtam 8.5mm es fűróval majd a felső réteget 10 es -el és az alatta keresztben futó zártszelvényre felcsavaroztam bkny "imbusz" csavarokkal
Sziasztok!
Nyák marás/fúrás, lézergravírozáshoz milyen pontossági osztályú lineárokat és orsókat ajánlotok? Alátámasztott sínekben, és ha belefér a költségbe golyósorsóban gondolkoznék!
Ilyen célokra mindenképp golyósorsó kell. A lineárok ha nem újak,illetve alig használtak, akkor maráskor a rezonancia megnövekszik, akár fülsértő mértéke is lehet (tapasztalat). Persze igaz ez a marómotorra is, vadi új kínai kefés motor is rezonál, ha "eltalálod" a fordulatot, és-vagy az előtolást is...
Már egy ideje építgetem az enyémet, most az a gondom, hogy az X aktuátor golyós orsó anyája lóg 4 századot. Megvételkor erre nem derült fény, csak a beépítés után tudtam istenigazából megmozgatni erőből. Marad a szoftveres korrigálás, esetleg ha szembejön egy ugyanilyen aktuátor, akkor csere. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2022
Vannak ilyen "kódok" a pontosságra golyósorsónál:
Menet pontosság: C7 Menet pontosság: T7 Lin csapágyoknál: C (normál) pontossági osztály Z0 - normál pontossági osztály Z1 - magas pontossági osztály Ennek kapcsán olvastam előfeszítésről is.. A trapézmenetes orsó miért nem jó??
A trapézmenetes orsók is többféle pontossági osztályba készülnek, házi kivitelnél akár használhatóak is lehetnek, de mindenféleképp előfeszítést igényelnek, vagy külön az orsóhoz gyártott anya a megoldás. Az első gépemen kipróbáltam az anyagyártást a magából az orsóból készült menetfúróval. Az nem lógott , kottyant, viszont nagy volt a súrlódása, és a gyorsjárat sem volt 1000mm/min ,efölött már tévesztett. Persze nagyobb motorral átléphető ez a határ is.
Ezzel együtt, ha egy jól működő gépet szeretnél, akkor érdemes golyósorsóban gondolkodni. Első gépnek viszont jó lehet a trapézorsó is, legalább a tapasztalatszerzés garantált. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

), és azt olvastam, hogy egyik kolléga még írta is, hogy "Neked is 10 W-os lézered van? Az jól éget mindent..."