Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3669 / 3940
(#) killbill válasza vorosj hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Interpolálni? Mégis hogyan?
(#) killbill válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Idézet:
„A 600-as ráírt felbontás valójában 2400 állapotváltozás fordulatonként.”
Az mindjárt más. Csak furcsa, mert marketing szempontból mindig az elérhető legnagyobb felbontást szokták megadni.
(#) Epu2 válasza kaposznyak hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Az elektromos energia, hőtermelésre a leggazdaságtalanabb.
(#) killbill válasza asch hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Figyelemre méltó munka. Nagyon tetszik, hogy 4 mintát dekódol egyszerre. Ez zseniális ötlet.
(#) asch válasza killbill hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Köszönöm! Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy másik fórumra feltettem akkor ezt a megoldást, és kihívásként kiírtam, hogy ki tud olyat, ami 12 órajel alá megy? apal nevű fórumtárs "beadott egy 9 és fél órajeles" pályaművet: https://hup.hu/comment/2486512#comment-2486512 Érdemes megnézegetni, van benne kraft!

A legtöbb feladatra egyébként ez feleslegesen gyors, de ha meg igazán gyors kell, arra van hardveres megoldás is. Szóval kicsit értelmetlen, de jól szórakoztam vele.

Az egész egyébként egy kísértetiesen hasonló projekthez készült, ami esztergához készünt számláló 7 szegmenses kijelzővel. A projektben a másik újításom az volt, hogy készítettem egy úgynevezett HAL (hardver absztrakciós) réteget, aminek segítségével a mikrovezérlő kódja egyéb környezetekben is működésre bírható, például egy weboldalba ágyazva is működik: https://rizsi.com/programs/eszterga/emscripten/lathe.html Itt a fenti csúszkákat húzogatva pörögnek a 7 szegmenses számlálók.

Az úgynevezett WebAssembly technológiával a C program a böngésző ablakban fut, és az összes perifériára meg van csinálva a böngészőhöz tartozó megvalósítás, így a funkcionalitás demózható és tesztelhető online.

Ebből szinte csak elvenni kellene, és kész lenne a szögmérő szoftver. Sajnos a hardver prototípus állapotban maradt, egyelőre nem lett ideje a kollegának befejezni. De a NYÁK-jai már működtek, lehet, hogy oda is adná a tervet.
(#) asch válasza killbill hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
A kapacitív esetben szerintem az a trükk, hogy a kapacitás nem ugrásszerűen változik, hanem folyamatosan. A mérés pedig nagyobb felbontással történik, és a karakterisztikát ismerve a pontos érték alapján lehet becsülni, hogy hol járunk a két "fog" között.

Kvadratúra jeladó esetén szerintem nem lehet ilyet csinálni. Egyenletes mozgás esetén idő alapon lehet becsülni, hogy két él között hol lehetünk, de ez pont amikor megállítjuk, akkor nem segít.
(#) asch válasza kaposznyak hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Elektronikával 100% hatásfokot lehetetlen elérni ... kivéve ha fűtésről van szó. Nagyságrendileg nem számít, csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy mindegy, hogy az inverter elfűti az energia jelentős részét, hiszen úgyis éppen fűteni akartunk, az is hasznos lesz a végén... Illetve felesleges "220-at" előállítani és azzal fűteni, hanem ésszerűbb volna 12V DC fűtést szerezni, ami biztosan létezik. Vagy akksikat párhuzamosan kapcsolva addig növelni a feszültséget, hogy a 220AC-ra tervezett fűtőszál szépen működjön. Hülye ötletekből van itt bőven, de a szükséges energia mennyiség semmiképpen nem lesz gazdaságos akkuban tárolva, úgyhogy mindegy.

Hasonló célra mint ami neked kell létezik ilyen lakóautókba kitalált megoldás! Állófűtésnek hívják, általában dízel olajjal működnek. Webasto a legismertebb minőségi márka, és persze van egy rakás jóárasított versenytársa. "Webasto állófűtés" kulcsszóval meg fogod találni a termékeket. Vannak a beépítésről szóló videók is a neten, amikből láthatod, hogy mi a kihívás benne.
(#) vorosj válasza asch hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ha már négyszögjelet formáltak belőle, akkor tényleg nem. De vannak interpolated optical encoderek is.
https://www.encoderhohner.com/interpolated-signals/
(#) vorosj válasza asch hozzászólására (») Dec 4, 2021 / 1
 
Egyszer én is megírtam STM32-re a dekódert. Mikor kész volt, rákerestem, mások hogy kódolták le. Kiderült, hogy timereknek van dekóder módja, hw-ből elintézi...
(#) asch válasza vorosj hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Köszi, érdekes! Ebben beépítve van egy áramkör, ami a belül analog jelek alapján a közelítést megcsinálja, de ki már ugyanúgy négyszögjelet ad? Jól értem? Nem kispályás ez a cég így ránézésre...
(#) asch válasza vorosj hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Igen, sok kontroller tudja hardverből. Aminek van konfigurálható logikája, abból is lehet ilyet csinálni. Vagy meg is lehet építeni alap logikai elemekből összerakva is. Érdekes egyébként, hogy ebben az esetben az optimalizált szoftveres megvalósítás szinte bonyolultabb, mint egy hardveres lenne. Legalábbis elvben viszonylag könnyű elképzelni, hogy mi kell egy ilyen dekóder/számlálóhoz. Azért jó sok alkatrész és jó nagy NYÁK felület lenne, de még át lehet látni.
(#) asch hozzászólása Dec 5, 2021 /
 
Van egy kérdésem: tudtok ajánlani elektronika szimulálására programot? Lehetőleg szabad szoftvert szeretnék, mert az a mániám. (Tört programot semmiképp nem akarok használni.) Nem baj, ha fapados.

Elsőre egy nagyon egyszerű dolgot szeretnék szimulálni, egy kondenzátor feltöltését egy tekercsen keresztül. Megismerni, hogy hogy kell ilyet csinálni épp elég is volna ez az egyszerű feladat.
(#) vorosj válasza asch hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-and-calculator...r.html
Ez egy jó szimulátor. Persze a könyvtárában csupa Linear Technology ic van, de mivel ez egy Spice szimulátor, be lehet tenni minden további nélkül más modelleket is. Pl. régebben szimuláltam vele Microchip opampot is.
(#) Lamprologus válasza asch hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 2
 
Idézet:
„Vagy akksikat párhuzamosan kapcsolva addig növelni a feszültséget, hogy a 220AC-ra tervezett fűtőszál szépen működjön.”

Gondolom azt akartad írni, hogy sorba!
(#) Kurcy hozzászólása Dec 5, 2021 /
 
Sziasztok !

Érdeklődni szeretnék hogy hogyan miovel lehetne vezérlést építeni összekötni stb egy fotoelektromos szenzor és egy 5/2-es szelep között ??? Jelre kellene nyiti a munkahengereket majd vissza húzni jelre... Ötlet ?

Köszi !
(#) vargaf válasza Kurcy hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Egy kérdést csak egy témában tegyél fel!
(#) vorosj válasza Kurcy hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Mikro plc-vel a legegyszerűbb.
(#) tbarath válasza vorosj hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
Én is javaslom az LTSpice-t, én linuxon használom wine segítségével, úgy is megy.
És ha valakit érdekel, itt egy interjú a fejlesztőjével: Bővebben: Link
(#) majkimester válasza asch hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Az LTSpice mellett egy másik ingyenes a Microcap 12.

Esetleg egyszerű dolgok kipróbálására, könnyen kezelhető webes cucc a Falstad, és itt az eredmény is könnyen megosztható.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2021
(#) Tambi válasza vorosj hozzászólására (») Dec 6, 2021 / 1
 
Kedves Fórumtársak!

Szeretném megköszönni mindenki a segítségét fűrészgép szögkijelzés ügyben. Sikerült megjavítani, egyszerű érintkezési hiba volt.

Természetesen nem hagyom ennyiben, mert ha valóban elromlik, akkor többmilliós gép válik használhatatlanná. Rendeltem egy honlapról eredetit, talán rajtuk keresztül ad az ELCO. Valószínűleg gyorsabb lesz, mint más megoldás, ha nem, akkor jelentkezem a kiváltással
kapcsolatban.

Az encoder inkrementális lehet, mert több pozícióra állás után egyre növekvő módon eltér a valóságos szögértéktől. Nem a mostani "javítást" követően, mindig is ilyen volt. Szerintem az abszolút ezt nem tenné...

Még egyszer köszönöm szépen mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2021
(#) Régi motoros válasza Tambi hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Ez ellen csak úgy lehetne védekezni, hogy minden beállítás előtt alaphelyzetbe kell állítani a gépet,
és nullázni a kijelzőt, majd csak ezután beállítani a kívánt mértékre.
Ekkor lesz a legkisebb a mérésből adódó pontatlanság.
A hiba talán a mechanikai áttétel kottyanása miatt, vagy az irányváltás miatti tévedésből eredhet,
rosszabb esetben mindkettő közrejátszhat. Minél több irányváltás, annál pontatlanabb kijelzés.

A második hibát az abszolút jeladóval lehetne kiküszöbölni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2021
(#) Ráx Aladár hozzászólása Dec 6, 2021 /
 
Üdv mindekinek! Egy régi típusú, magnóba való kazettát hányszor lehet lejátszanim mielőtt a szalag elfárad?
(#) bitmixer válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Ez szerintem inkább múlik a magnó minőségén, mint a kazettáén. De a leggagyibb magnóval is kibír a leggagyibb kazetta 50-100 lejátszást, egy jó magnóval egy csúcsminőségű kazetta 10-szer többet.
(#) Suba53 válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Dec 6, 2021 / 2
 
Ez nagyon sok mindentől függ, nincs egy meghatározott élettartam.
Függ a szalag anyagának minőségétől. A kazetta mechanikájának kidolgozottságától. A lejátszó magnó alkatrészeinek a precizitásától. A szalagtovábbító elemek, húzógörgő, tengely, fékek beállításától. És még az ördög tudja mi mindentől. Ha még nincsen elnyűve az adott szalag, nem fodros a széle, nincs megnyúlva, kvázi még élvezhetőnek tűnik a lejátszott anyag, akkor azt javaslom, hogy minél előbb digitalizáld a tartalmát, mert az onnantól már nem romlik tovább.
(#) mek-elek hozzászólása Dec 6, 2021 /
 
Hozzátenném még a tárolás klímakörülményeit.
(#) Fidel hozzászólása Dec 6, 2021 /
 
Sziasztok!

Szeretnék DIN sínre sorkapcsot, amibe össze tudom kötni a szivattyúkat, termosztátokat, tápkábeleket.
Nem tudom, hogy pontosan milyen alkatrészeket szoktak erre használni!?
Amiket látok wago és hasonló megoldásokat, ott 1 út, 2 érintkező, vagy 1 út 3 érintkező, 3 út 6 érintkező stb megoldásokat találtam. Ezekkel is megoldható, ha mondjuk a 0 kábelt bekötöm az egyik oldalra és átkötögetem az egyik oldalon kábellel a csatlakozókat, de ez nem tűnik túl szakszerűnek.
Olyan megoldásra gondolok, ahol be tudom kötni a L, 0, F vezetékeket, három külön blokkba, majd annyi helyre tudom elosztani, ahány kivezetésre szükségem van.
Olyan eszköz kellene, mint amivel a fali dobozokban összedugdosom a kábeleket, csak sínre szerelhető kellene.
wagonak láttam a karos csatlakozójához sín adaptert, de én olyat szeretnék, ahol alul, felül vannak a csatlakozások. Mivel lehet ezt szakszerűen kivitelezni?
(#) elektroncso válasza Fidel hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
A szakszerű megoldás a wago-hoz a fésűs összekötő: kalapsínes wago sorolása
Ebből rengeteg féle van, olyan is létezik, ami csak minden 2.-at vagy 3.-at köt össze. Természetesen áramtól is függ a típus.
wago katalóg
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2021
(#) proli007 válasza Fidel hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Hello! Van olyan sorkapocs, ami három emeletes és a N-PE külön sínezhető. Magas, helytakarékos és gondolom méregdrága, igazán ipari automatizáláshoz való. De ki kell keresned, ha érdekel..
(#) bitmixer hozzászólása Dec 7, 2021 /
 
Sziasztok,
kezembe került egy régi Ganzunivo3 műszer. Próbálom ellenőrizni, mielőtt meghirdetném, de nagyon érdekes jelenséget tapasztalok. Ha végigsimítom az alapműszer műanyag ablakát, a mutató kitér, akár a skála -5~+15%-áig, és ott is marad percekig. Alig lehet visszacsalogatni 0-ra újabb simogatással. Erről jut eszembe, hogy régebben ugyanezt tapasztaltam egy szovjet C4324 műszernél is. Az a műszer is hasonló kivitelű abban, hogy az előlap ablak alatti része alu lap. Lehet ez a magyarázata a titoknak, és lehet-e ellene tenni valamit?
kösz, üdv, bitmixer
(#) Gafly válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 7, 2021 /
 
Töröld át valami antisztatikus kendővel, nagyon mást szerintem nem tudsz vele csinálni.
Esetleg próbaként zárd oda a dekorcsikot a - kivezetéshez.
Nekünk még annó tanitották hogy nem mindegy a műszerek tokozása/üvege...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2021
Következő: »»   3669 / 3940
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem