Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   510 / 570
(#) uniman válasza bagkri01 hozzászólására (») Jan 10, 2022 / 1
 
Bizonyára , mert a kazán betápját kötette rá a termosztátra valamilyen kókler "szaki"...
Láttam már ilyet!
(#) jpuskas99 válasza AdamJay hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Szia! Mivel Neked kimondottan csak a hmv-vel van a gondod, ezért a hibát ott keresném. A hmv-körben van egy vízmennyiség érzékelő és külön a vízmennyiség szabályozó a szűrővel. Lehet az áramlásérzékelő, vagy kapcsoló lehet a hibás, bár az én tapasztalatom szerint az általában túlfűtést, túlmelegedést okoz inkább. Arra nem gondoltál, hogy a hmv hőcserélő 16 év után a vízkőtől elrakódott és a kazánvíz nehezebben adja át a hőmennyiséget a hmv-nek? Ebbe közvetlenül áramlik be a hidegvíz, szerintem ez is elképzelhető, de ez kimondottan csak egy tipp részemről.
(#) bagkri01 válasza uniman hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Jelenleg így van bekötve, a fehér-barna-kék a kazán felőli rész, a fekete-barna a termosztát vevő részébe megy. Esetleg tudod mi a megfelelő bekötés?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2022
(#) jpuskas99 válasza Sanya62 hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Valamilyen melegzsugor műanyag kötéssel vannak szerelve ott, ahol látod a piros műanyag gyűrűket. Roncsolásmentesen nem hinném, hogy sikerülne. Talán, ha kompletten kiszereled és erős vízsugárral átmosatod. A gyártóra is rákérdezhetsz, de nem hiszem, hogy mértékadó választ kapnál.
(#) gedeon67 hozzászólása Jan 10, 2022 /
 
Sziasztok!
Adott egy Immergas Zeus Maior 24 készülék. Amely begyújtáskor furcsa hangos zizzenő hangot ad. Első körben arra gondoltam, hogy valami lemez fellazulhatott és az rezonál be. De nem. Minden stabilnak tűnik az égéstérben. Csináltam egy videot a begyújtásról és ott megfigyelhető, hogy még a láng begyulladása előtt jön a hang. Hogyan tudnám ezt a zavaró hangot megszüntetni, hogy a begyújtás csendben zajlódlon le.
(#) Sanya62 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Jan 11, 2022 /
 
Köszönöm! Marad a tipped: erős vízsugár!?!
(#) uniman válasza bagkri01 hozzászólására (») Jan 11, 2022 /
 
Ha "több éve fennálló probléma"...működött ez így valaha? A Q7 előtt milyen termosztát volt bekötve?
Egy sorkapocs pár dróttal nem mond semmit...de mások is küzdöttek ezzel:
Bővebben: Link
eBUS és kapcsolgatós termosztát is ráköthető ugyan, de csak a szerviz embere tudja átprogramozni...látta ezt valaha szakember?
(#) jpuskas99 válasza gedeon67 hozzászólására (») Jan 12, 2022 /
 
Szia! Ez hallásra nekem nem zizzenő, inkább ütésszerű, olyan kalapács-jellegű hang. Meg kellene keresned a hang forrását. Hosszú idő lehet, de a régi szisztéma, egy tölcsér a füledhez, a kiöntő vége pedig az alkatrészekhez (háromjáratú szelep, gázszelep, talán a szivattyú), de sok minden lehet. Először a hiba, vagyis a hang behatárolásával kezdeném.
(#) Gombszem válasza bagkri01 hozzászólására (») Jan 12, 2022 /
 
Ha a termosztátból kimenő vezeték a kazán tápfeszültségét adja, akkor tényleg csak akkor megy, ha a termosztát bekapcsol.
A kazánnak fix tápfeszültség kell, és a termosztátnak csak a fűtés indító kapcsokra kell rövidzárt adni.

index.jpg
    
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Jan 12, 2022 /
 
Szia! Nem a ventilátor kerepel?
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2022 /
 
Én arra a 3 sec-nál fellépő hirtelen hangra gondoltam.
(#) gedeon67 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Köszönöm az irányt. Valóban fémes csattanáshoz hasonlít. Gázszelepre gyanakszom leginkább, mert a csattanás után gyújt be. Ez a készülék egy ismerősömnél üzemel és csak ritkán jutok el hozzá. De nagyon zavar a rendellenes működés. Mindenképpen a végére járok.
(#) Georgee válasza bagkri01 hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Ha tudod a tipusát, akkor hasznlati utasításba benne lesznek a bekötési módok (sima termosztát, kapcsolóórás termosztát, ebus termosztát), legalábbis a vaillantba benne van. Szerintem érdemes rákeresni.
(#) netnavi hozzászólása Jan 15, 2022 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Nemrég költöztünk ebbe a házba, egy Demrad HK D230 kombikazán szolgáltatja a HMV-t és a fűtést.
Egész jól indult a szezon, minden működött, aztán a 3 járatúnál el kezdett csöpögni a víz az NTC csatlakozójára, és valahogy így kezdődött a nem túl stabil működés.
Csatlakozókat megtisztítottam, láttam korrodációt az áramlásérzékelő csatlakozójánál is (valamikor ott is szivároghatott), reméltem, hogy csak ennyi volt a gond.
Azóta a csöpögés meg lett oldva, de pár hete néha elég nehéz HMV-t varázsolni. Jellemzően működik, aztán egyszercsak nem. Párszor áramtalanítás után működött, volt, hogy napokig, gond nélkül. Na, ez az utóbbi időben nem hatja meg.
Aztán egyszer csak megjavul, anélkül, hogy bármit csináltam volna vele. A fűtés tökéletesen működik.
Szeretném még ezt a szezont kihúzni a géppel, viszonylag nagyobb beruházás nélkül, van esetleg valami ötletetek, mi okozhatja ezt a hibát?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv,
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2022
(#) irsai27 hozzászólása Jan 16, 2022 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni... Adott egy BOSCH Gaz 4000W ZWA 24-2 KE 23 kazán, ami nem hajlandó rendesen tenni a dolgát. Eddigi ismereteim szerint két szerelő "dolgozott" rajta, viszont a hiba nem szűnt meg. Voltaképp ez az oka annak, hogy egy tágabb, hozzáértő közeghez fordulok segítségért. Bármilyen ötlet, tipp, tapasztalat, amit meg tudtok osztani velem nagyon hasznos lenne számomra. A hibák rövid leírása:
1. Lekapcsol a kazán, kiáll 40-50-60 fokos hibajelzéssel. Ez "az előremenő-hőmérséklet
megengedhetetlenül gyors emelkedése (gradiens-felügyelet)". A szivattyú működik, elég hamar érezhető a radiátorokon, ha bekapcsol a kazán. Ezért azt gondolom, hogy a szivattyú átviteli képessége megfelelő lehet. Szakszerűen nem tudom kimérni, hogy mennyi a szállítókapacitása - hogy kicsit kevesebb-e a szükségesnél, ilyesmi...
2. 40-50-60-70 fokos hibajelzéssel kiáll, ami a "A füstgáz elillan az égőkamránál. A
rendszer nem ismeri fel a hőmérséklet érzékelőt az égőkamrában." A kéményben bőven van huzat, ezért kétlem, hogy ez valóban lehetséges.

Többnyire úgy szokott kinézni a szituáció, hogy megy 10-20 percet a kazán, és lehal az 1. hibával. Villog a hibajelzés, majd rövid idő elteltével újra bekapcsol a szivattyú. Pár másodperc elteltével be is gyújt. Majd szintén pár másodperc múlva ismét lekapcsol(láng&szivattyú), és kialakul egy végtelen ciklus, melynek következménye, hogy akár 3-4x is végbemegy a leírt jelenség 30 másodperc alatt. Szivattyú indul, láng indul, leáll, pihen, majd elölről az egész. Ilyenkor "ki kell kapcsolni" 20-30 percre, majd visszakapcsolva újra teszi a dolgát 10-20 percig, majd kezdődik az egész elölről. Ilyenkor picivel 2 bar alatti a nyomás az "üzemmeleg" kazánban, pontosan akkora, mint amekkorának a nyomásmérőn levő jelölés szerint lennie kell. Itt a termosztát szerinti hőmérsékletet nem értük még el, illetve ilyenkor szokta dobni a 2. hibát, ami a rendszer gyújtásból, leállásból talán adódhat - nem értek hozzá.

Ha sikerül felfűteni a termosztát szerinti hőmérsékletre (+1-1,5C°), akkor tudomásom szerint a kazánnak "aludnia" kellene. Ennek ellenére véletlenszerűen gondol egyet, begyújtja a lángot, elindítja a szivattyút, majd pár másodperc múlva leáll. Hasonlóan az előbbiekhez, csak nem áll ki (1.) hibajelzéssel.

3. Fűtés közben, ahogy elkezdi melegíteni a vizet van, hogy kigyullad a 40-es, majd szépen lassan az 50-es, majd nemsoká a 60-as. Aztán elkezd pislákolni az 50-es jel, a 40-es, a 60-as is össze-vissza. Mintha nem tudná eldönteni, hogy hány fokos a víz, amit keringet.

4. Fürdés közben is képes bármelyik eddig leírt jelenséget produkálni... Ha lekapcsolom a kazánt, hagyom "pihenni" 20 percet, akkor jó eséllyel le tudok zuhanyozni, hibajel/kiállás nélkül. Ezt segítendő a termosztátot le kell vegyem a szoba hőmérséklete alá, hogy fűteni ne kelljen, pedig tudom, hogy elvileg nem fűt, ha van melegvíz igény. Ma amúgy úgy jártam, hogy fürdés közben kezdett egyre hidegebb lenni a víz... nem tudta tartani a beállított hőmérsékletet, "elfogyott". Pár újraindítás után azért csak sikerült 2-3 percig egyenletesen adnia a melegvizet.

Az 1-es hibakódot lehet resettel orvosolni, a 2-est nem.

Jövő héten hoz a szerelő egy NTC-t, ami a vízhőmérsékletet méri - ha jól tudom ellenállás alapján. Kíváncsi vagyok, hogy megoldhatja-e a problémát...

Végül... Mivel próbáltam laikusként utánaolvasni a dolgoknak, így első körben néztem meg a készülék használati útmutatóját. A telepítés során elég sok beállítást el kell végezni a kazánon, ezek nem tudom, hogy valóban megtörténtek-e. Illetve a kazánt nemrég szedte szét teljesen és rakta össze egy szerelő. Megállapítása szerint a korához képest jó állapotú a kazán. Elmondása szerint, nem savazta ki a kazánt, mert nem látta indokoltnak. Sajnos nem tudom, hogy az összeszerelés közben/után kimért volna bármit - hiszen azért ha jól értem bőven van alkatrész a gépben, ami ránézésre lehet jó, de csak mérés után dönthető el egyértelműen, hogy valóban képes elvégezni a feladatát. Gondolom megnyomta a bekapcsoló gombot, ment a kazán, és ennyi lehetett a "selftest". Ez a hiba amúgy a szétszedés/összerakás előtt is létező jelenség volt, ezért lett hívva szerelő.

ui.: Elképzelhetőnek tartom, hogy megfordul itt esetleg a szerelő is, aki volt nálam, ugyanis ő is elég tanácstalan, mert elmondása szerint nem azonosítható egyértelműen a hiba valódi oka. Felsorolt kapásból 15 dolgot, ami elindíthat egy ilyen hibaláncolatot, egészen a legolcsóbb érzékelőtől a panelhibáig - és a gazdasági totálkárig. Ezzel én nem az ő szakértelmét akarom kétségbe vonni, pusztán radikálisan szeretném lecsökkenteni a kazánnal való küzdelem idejét, mert elég komoly diszkomfort, hogy 21 foknál "nem lehet" több a lakásban, és fél óráig tart lezuhanyozni. Csupán több szem többet lát, több agy több ötlet/tapasztalat.

Elsőre hirtelen ennyi jutott eszembe, ez egy hét tapasztalata.

Hálásan köszönöm, hogy végigolvastátok! Bármilyen kérdés/ötlet/tipp van, igyekszem mielőbb válaszolni/megnézni/kipróbálni.
(#) stopi hozzászólása Jan 16, 2022 /
 
Sziasztok! Talán valaki tud segíteni, amúgy teljesen laikus vagyok, lehet, hogy írok hülyeségeket.

8 éves Immergas Victrix Zeus kazánom van. Egy éve valami elektronikai panel lett benne cserélve, mert lehalt az egész. Májusban, mikor még reggel fűtöttünk, de napközben már meleg volt vettük észre először, hogy valami nincs rendben, mert a radiátorok nem hűltek ki rendesen, állandóan langyosak voltak, a házban meg napközben nagyon meleg lett. Akkor a szerelő megnézte, nem talált semmilyen hibát a rendszerben, felmerült a termosztáthiba lehetősége. De aztán átkapcsoltuk nyári üzemmódra, így a probléma akkor megszűnt.
Két napja tűnt fel, mikor elég erősen besütött a nap, hogy túl meleg van bent, hiába lett lejjebb kapcsolva a termosztáton a fűtés. Tegnap 5 C-re állítottam a termosztátot, de még órákkal később is nagyon forró volt a radiátor.
Szerelő egyelőre nem tud jönni, szerinte elromlott a termosztát, távsegítség egyelőre, hogy a kazánon tegnap átállítottuk a fűtés vízhőfokát ideiglenesen 25 C-ra, de így meg nincs elég meleg.
Viszont azért vetődött fel bennem, hogy lehet mégsem a termosztáttal van probléma, mert úgy gondoltam, hogy 25 C-os víznél, max langyos lehetne a radiátor, de van olyan radiátorom, aminek bizonyos részei eléggé melegek.
Padlófűtés is van a házban, az másik termosztátról működik, de ott nem vettem észre, hogy túlmelegedett volna.
(#) zenész65 hozzászólása Jan 16, 2022 /
 
Üdv mindenkinek! Még mindig a kazánnal bajlódok. Az alany, mint mondtam egy GB112 Buderus kazán. A probléma: Meleg víz készítés után szépen leáll, és csak többszöri "Reset" megnyomása után hajlandó néha elindítani a fűtési oldalt. Ha elindul a fűtés, akkor az első víz vételezésig működik, utána újra szépen kikapcsol, még akkor is, amikor még nem érte el a termosztáton beállított szobahőmérsékletet. A lakás hőmérséklete egy Buderus ERC -vel van szabályozva. Meleg víz készítésénél érezhető némi melegedés a fűtési oldalon is, ezért cseréltem váltó szelep betétet is, sajnos ez nem oldotta meg a hibát. Van egy tartalék ugyan ilyen kazánom, ahonnan a vezérlést (ECU) is áttettem már, ugyan azt produkálja. Ha lekapcsolom a kazánt, kb. 20 perc pihenés után (ha közben nem vételezek meleg vizet), indításkor jól hallhatóan átvált a váltószelep, és elindul a fűtés, ami megy, vagy a beállított szobahőmérsékletig, vagy az első meleg víz vételezésig. kérlek Benneteket, adjatok tippeket, mit lehet még tenni vele, hogy rábírjam a normális működésre.
(#) jpuskas99 válasza stopi hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Szia! Ahogyan írtad:
Nyári üzemmódban, amikor a termosztátnak nem volt szerepe a hmv előállításában, akkor a kazán jól működött.
Téli üzemmódban már a termosztátnak is van szerepe és ekkor már fellépett hiba. Ráadásul a másik termosztáttal vezérelt fűtési kör ekkor rendben működött.
Én először a radiátorok fűtését vezérlő termosztátnál, majd annak kazánoldali vevőegységénél keresném a hibát.
A termosztátok milyen típusúak?
(#) stopi válasza jpuskas99 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Köszi, hogy válaszoltál. Legegyszerűbb lenne, ha holnap vennék egy új termosztátot, de ha mégsem azzal van baj, akkor nem vagyok előrébb.
A padlóé egy Siemens Rdd, a radiátoroké Eberle instant, de ez nem volt beprogramozva csak manuálisan használjuk.
(#) qut88 válasza irsai27 hozzászólására (») Jan 16, 2022 / 1
 
Gradiens hiba megfog oldódni az NTC cseréjével. A második hibára a megoldás lehet, hogy vegye le az égőről a kis hosszanti lemezt, illetve egy szakszerű hőcserélő takarítás. Utána mennie kell...
(#) qut88 válasza netnavi hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Megkellene próbálni annak az NTC-nek a csatiját megtisztítani, illetve befújni kontakt sprayvel. Ha nem akkor csere.
(#) jpuskas99 válasza stopi hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Én nem vennék rögtön másik termosztátot, hanem nézném a mostani működését: A padlófűtés termosztát időlegesen KI, majd a radiátorok termosztátját figyelném: E termosztát BE jelet ad, akkor a kazán fűti-e a radiátorokat? Ha a termosztát a KI jelet adja, akkor a kazán erre a fűtési körre leáll-e, úgy értve, a tűz ki, mert utókeringtetés még bizonyos ideig megy. (A hmv-kör persze bekapcsolhat közben, de ezt úgyis látni fogod, vagy érezve a hmv-vezetéken.)
(#) Aperol válasza jpuskas99 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Kedves JZoli, VIM és jpuskas!
Köszönöm az eddigi tanácsokat.
1. A presszosztátot rövidre zártam (a el. csatlakozókat leszedtem és összekötöttem) – így nem kapcsolt be a láng, nem működött a kazán.
2. A donorkazán presszosztátját műanyagcsővel együtt beleraktam – uaz a hiba jelentkezett, mint a másikkal: zárt égéstér mellett nem kapcsolt be a láng, a borítólemezt leszedve jól működött.
3. Ventilátor: porszívóval kívülről portalanítottam már korábban. Kézzel megpörgetve nincs látható nyolcas, imbolygás a tengelyvégen, ha egy ujjal amennyire tudom, meglököm a külső sokágú fémkereket, a saját ventilátor 10.3 mp-t, a donor 12 mp-t forog. Ez nem tudom jó-e?
Hogyan tovább?
Ventilátor tengelykenés? Ha igen, hol pontosan?
Ventilátor lapáttisztítás? A ventilátor leszereléshez én 1 csavart látok, ami a hátfalra rögzíti, azt elég kitekerni, és lejön? Milyen módszerrel takarítsam ki a lamellákat?
Az nem lehet, hogy a kéményben van valami dugulás, ami nehezíti a levegő beszívását-kifújását? Döglött madár vagy más? Az égési levegő beszívást hogyan lehet ellenőrizni?

Jelenleg úgy használjuk, hogy az égéstér belső fedőlemez pereme alá 2 kis szivacsot tettem, ami fél centis rést tart fenn alul, és ez már elég a hibátlan működéshez. Ennek van valami veszélye?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2022
(#) stopi válasza jpuskas99 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Visszaállítottam a kazánon a fűtés hőmérsékletét 50 fokra, mert nagyon kihűlt a lakás. A padló még nem elég meleg, de a radiátorok forróak, de még nincs meg az ideális hőmérséklet, így a termosztátokat lekapcsoltam, vagyis levittem a hőmérsékletet alacsonyra, hogy lekapcsoljanak.
Azóta eltelt 20 perc, a kazán nem állt le, a lángnál folyamatosan 52 fokot mutat, riscald/fűtés van a láng alatt kiírva (melegvíznél dhw on lenne).
(#) VIM válasza Aperol hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Szia! Menjünk ide vissza. Ha a burkolatot levéve jól működik akkor a gázszelepet be kell álltani a "megváltozot" viszonyoknak megfelelően a szelep mérőpont csatlakoztatásával. Hát ezt csak szakember fogja tudni beállítani a megfelelő eszközzel, hogy az égéshez szükséges levegő és az onnan eltávozó füstgáz nyomásviszonya a gázszelep terheléssel összhangban legyen. Az, hogy a fél centis kitámasztás sok vagy kevés azt nem tudom de ha nem zárt a kamra akkor máris megbomlott az égéshez szükséges levegő és gáz aránya. Muszály leszel szakembert rendelni hozzá, hogy ezt beállítsa, mert az értékek nem is biztos, hogy a használati leírásban megtalálhatóak lennének és ugye "U" csöves nyomásmérő meg esetleg "T" csatlakozó is kell hozzá csövekkel. A kéményben lévő áramlási viszonyokkal nem vagyok tisztában, hogy abban milyen mértékű kosz okozhat áramlási nehézségeket.
(#) Fats Domino hozzászólása Jan 17, 2022 /
 
Jó napot mindenkinek! Ez a motorindító kondenzátor egy cirkó keringető szivattyújának a része volt, de nekem nagyon gyanús,hogy ennek nem így kell kinéznie?! Milyen értékű kell ide?

004.JPG
    
(#) Hutty válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
2 - 2,5 µF / 400 V üzemi, a grundfos keringetőkbe.
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Szia! A milyen cirkó milyen szivattyúja lemaradt a kérdésből.
(#) jpuskas99 válasza stopi hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Érdekes jelenségek, ilyenek ritkán történnek, már az én tapasztalatom szerint. Lekapcsolt termosztátoknál is ment a fűtés? Vagy csak azt jelezte ki a termosztát, hogy lekapcsolta, de valójában BE jelet adott neki? Én mégis a termosztát ellenőrzését venném előre, ha ott kizártam minden hibalehetőséget, akkor tovább a zónaszabályozás elemeire, ott is először a radiátoros körre.
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Bocs,ez lemaradt. Jó régi Junkers, Wilo 85 W 0,37A
Sürgős volt,kellett egyet vennem, 4 µF 450 V, ezzel elindult a szivattyúmotor, de maradhat ez benne?

009.JPG
    
Következő: »»   510 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem