Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   448 / 582
(#) sargarigo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Tessék:
Idézet:
„5:54 pm, 20 Jan 2022
Starlink-G4-6 (new), BRIGHT (1.5) for 4 mins
Look from NORTHWEST to NORTHEAST (details)
Elevation (from horizon): start: 10°, max: 54°, end: 54°”
(#) Udvari Zsombor válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Idézet:
„Erős hidegfront záporokkal, hózáporral”
Sajnos sanszos, hogy semmit se lehet majd látni...
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jan 21, 2022 / 1
 
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Konkrétan nem néztem utána de valószínűleg ő a mester: Pacific Arc Tig Welding (YouTube).
(#) Massawa hozzászólása Jan 29, 2022 /
 
A minap a hülyék elektromos áruházában tántorogtam mig a nejem az 50 konyhagépböl megprobálta kiválasztani a legjobbat.
Miután ugy látszik a nagy vonatrablok jártak a környéken, mert több részlegben csak az ürességtöl tátongo polcok vigyorogtak a kedves vásárlokra ( azaz rám is), elvetödtem a TV osztályra.
Nem mintha szükségem lenne ilyesmire, van otthon legalább eggyel több mint kellene, de hadd nézzem mi ujság a TV piacon,
LED, QLED, OLED TV-sokaságán ment 4-8k reklámfilm, Hollywoodban a végtelenségig feltunningolva, hadd legyen átverve a kedves vásárlo.
Látom, uj cédulák tüntek fel a boltban a készülékek minösitésére. Még szerencse, hogy az (ascii) ABC-ben csak 26 betü van, de már eljutottak a G-ig. ( lehet, hogy majd egyszer a kinai jeleket is be fog kelleni venni, azokbol sok ezer van).
Na szoval nézegetem az egyforma méretü készülékeket. (1 m - 45“ felülieket). Kezd gyanus lenni, a legmodernebb OLED készülékek, kivétel nélkül a legenergiaigényesebb kategoriába voltak besororozva, mig a QLED meg a LED TV-k legalább egy, de némelyik 2 kategoriával is jobb volt az OLEDtöl.
Na ennek mi lehet az oka?
Végül a nagy konyhagépet cipeltük haza.
(#) KBal76 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Én is pont elbambultam a TV-ken, csak más szemszögbôl. A madaresteszkó újságában nézem, vannak a megvett-márkás tévék (Vestel, vagy valami hasonló megbízható gyártó a belük), ezekben
HD (720p) panel van, és az áruk kicsit sem baráti. Mármint ahhoz képest hogy ugyanilyen gyártótól ugyanott vettem 2.5 éve a hálószobába egy 43" 4K paneles okosat 70e-ér, de lehet csak 60e volt (Hitachi felirattal). Nincs formátum amit ne játszana szépen. Mi történt, honnan húztak elô ilyen kôkorszaki paneleket? De legalább olcsón adnák. HD felbontás már 10 éve sem volt divat, most meg..
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Én vagyok szenilis, vagy felületesen olvastam el az új energiacímkés tájékoztatót, esetleg félreértettem, amit írtál?
Nekem úgy rémlik, hogy az A a legjobb kategória.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) Massawa válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Lehet, hogy a TV szegmensben is olyan szabályokat vezettek be mint az autoiparban, ahol elöirták hogy, hány e-autot kell piacra dobni ( árarányosan), ha továbbra is belsöégésü motorokkal felszerelt autokat akarnak gyártani….
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Igen az A a legjobb, de ilyen nem volt a TV-k között. A legujabb OLED modellek mind G kategoriásak voltak ( azaz a legrosszabb) a QLED meg a LED verzio meg F és E kategoriás volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Megújult az osztályozás, sokkal szigorúbb követelményekkel. Ami korábban A volt, mostmár G.
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Rosszul értelmezed az A régen is a legkisebb fajlagos fogyasztást jelentette ( csak volt benne egy sereg +++).
Ha most annak az A-nak a sor legalján levö G felel meg az egy más kérdés ( s talán igaz is). Akkor most minek felelne meg a régebbi B, C kategoria, ha már az A megfelelöje a G?
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Nem értelmezi rosszul, olvasd végig a link tartalmát, az új besorolás szerint csak 25W esetén fog A besorolást kapni a TV az meg ugye nem fog menni. Ha meg átlépi a 77W-ot akkor már G-től jobbat eleve nem kaphat.
(#) uniman válasza majkimester hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Én is belezavarodtam, mikor a mosogatógépünk régicímkés, 210kWh-s fogyasztását hasonlítottam volna össze egy ismerősöm új, 72 kW-os címkés gépével. Mint, kiderült ez utóbbi 100 mosogatásra vonatkozik a miénk meg 1 évre (de honnan tudják mennyit mosogatunk?)
Akkor a két gép közül melyik az energiatakarékosabb?
Lehetetlenné vált a régi és az újfajta címkére írottakat összehasonlítgatása...
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Nagyon jol értem a linket, csak az a kérdés, amit meg ugy látszik te nem értesz, ha a legujabb TV a legrosszabb kategoriába kerül, akkor hol vannak a régi monstrumok amik korábban sem tudtak C kategoria fölé kerülni. ( erre jutott az eszembe a kinai betük használata).
Mert ugye most ugy látszik, hogy minden F kategoriátol rosszabb TV a G-be kerül az is ami 77 W-t fogyaszt meg az is ami 300W-t azaz csak szétmázolják a tényeket, és verik át a vásárlot.
(#) Epu2 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
A TV adások jellemzően ezt tudják, tehát egy mezei felhasználónak tökéletes. Egy vicc, minden újszülöttnek új. Balek meg mindig akad. Kereskedelem.
(#) Epu2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
A fogyasztás, meg eléggé képméret függő. A 123 cm-es, nagyon jó képet adó Sony-nk még 280W-ot evett teljes meghajtásban. A mostani 130-As csak 160W-ot. Igaz nem is olyan penge a képe. Így a teljesítmény szerinti sorolás eléggé bicegős.
A sok besorolási újítást inkább a kereskedelem noszogatja, mint a környezet védelem.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Meg az is bejött amit sokan anno nyilvánosan is megjosoltunk, hogy a rengeteg szabvány meg formátum változás teljesen tönkre teszi a piacot. Az emberek elvesztik a bizalmukat és fütyünek a TV-re. ( ez kimutathato statisztikailag is), és olyan müsorszolgáltatok után néznek, akik képesek olyan formátumban kisugarozni a müsort, amit képes a készülék megjeleniteni. Ilyen meg egyre több van.
(#) sonajkniz hozzászólása Jan 29, 2022 / 1
 
Ha már TV-zünk.
Be kéne vezetni az audiófillek mintájára a video fill titulust.
Elvégre az audiofillek halják ami nincs is ott, a 4-8K tévék vásárlói pedig látják.
Látják akkor is, ha a szolgáltató csak HD-ben sugároz.
Lévén a szuper okos tévéjük túlszaturál, kijavít mindent. De a beetetett végfelhasználó szerint csodálatosak a színek, elképesztó a kontraszt, minden szép és tiszta.
A fekete olyan fekete, amilyet a valóságban nem találni. A F1 futam közvetítésén még a pálya is patyolat tiszta. A szerelőcsapat fehér ingei gyűrődésmentesek és hófehérek.
Nálam az verte ki legjobban a biztosítékot ettől az idealizálástól, amikor egy rajzfilm egyik jelenetében ketchupot toltak egy pizzára. A hagyományos képcsöves tévén a ketchup úgy borította a pizzát, ahogy a valóságban.
Hullámos volt, sötétebb, világosabb tónusokkal.
Ugyanez 4K-n egy hibátlan, összefüggő pirosság volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Ez mai kompresszios világ mellékhatása. Emlékszem jo 30 éve amikor megjelentek az elsö börfelismerö kamerák ( skin effektus) a TV maszkörök sztrájkba léptek, mert a kamera bébipofára simitotta a 60 éves bemondónö hétköznapi képét is. Elërték, hogy akkor jo ideig belsö utasitásra ki kellett a kamerákon kapcsolni ezt a funkciot.
S ha belegondolsz, hogy manapság a studiokamera több mint 200-500 Mbps sebességgel alkotja a képet, otthon meg jo ha 6-10 Mbps adatbol megalkotott képet látod akkor rengeteg csalás meg olyasmi van a képernyön, ami a valoságban nincs. Sajnos bizony az F1-ben vannak a legnagyobb csalások, néha az ember már abban sem biztos, hogy valodi képet lát vagy csak egy párhuzamusan futo videojáték képkockáival etetik a nagyérdemüt.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Miért, az eddigi besorolás, hogy A+ meg A++ az milyen értékelhető infót adott a hétköznapi vásárlónak? Még ilyet se. Nem értem, miért nem lehet ráírni kerek perec egy műszaki cikkre, hogy ennyit fogyaszt és csókolom. Ja, mert az ugyanúgy nem mond semmit egy nem műszaki embernek. Viszont, összehasonlításra meg tökéletes lenne.
Mert ugye nem csak az a lényeg, hanem az is, hogy mennyit megy. Hiába eszik a szomszédom autója 2 literrel kevesebbet ha ő tízszerannyit megy vele. Vagy, ha egy bojlerben 2kW-os a fűtőszál, nem ugyanannyit fogja forgatni a villanyórát ott ahol csak 1 ember fürdik belőle vagy ahol négy.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Ez szerintem marketing A+, és ingyenáram. Hiszik sokan. Lehetne az 100 W -os ez csak egy betű.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Mert akkor nem lehetne csalni, meg a jo vevö azzal éppenugy nem tudna mit kezdeni, mint a betükoddal.
Sajnos az megy mindenhol. A legujabb mosogép nagyon környezetkimélö, amikor a normális 2 ora helyett 4 oráig mossa ugyanazt a ruhamennyiséget, is szintre wattra pontosan annyit fogyaszt, mint a nem ECO mosogép, csak az 2 ora alatt kész. Azaz 4 ora alatt 2x annyi ruhát lehet vele kimosni, mint ECO modusban.
(#) lazsi válasza uniman hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Idézet:
„Én is belezavarodtam, mikor a mosogatógépünk régicímkés, 210kWh-s fogyasztását hasonlítottam volna össze egy ismerősöm új, 72 kW-os címkés gépével. Mint, kiderült ez utóbbi 100 mosogatásra vonatkozik a miénk meg 1 évre (de honnan tudják mennyit mosogatunk?)”

Pedig nagyon egyszerű!!!
A mosógépben lévő chip figyeli az üzemelését és az időt. Amikor letelik a garancia, azaz a 3 év, akkor elindítja a destrukciós rutint (pl. úgy vezérli a motort, hogy az tönkretegye a meghajtóegység FET-jeit...). Ugyanez működik az 1000. mosás után is. Vagyis tök mindegy, hogy mennyit mosol vele, a teljes (tervezett) életciklusa alatt ugyanannyi energiát fog elhasználni...
(#) uniman válasza lazsi hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Ez azért erősen sántít! Ugyanaz a mosógép megvásárolható 1-2-3-5-7 év garival (akár egy helyen is!)...és amíg te kifizeted az irodában a kiválasztott garival, senki sem rohan oda átprogramozni a mosógép "agyát" !!! Szóval, nem kell mindent elhinni... De pl. mi külön kapcsolóval áramtalanítjuk a mosógépünket -ha mégis figyelné a fesz alatt töltött időt :- D- de leginkább azért, mert tudjuk, hogy áram nélkül kevésbé károsodnak az alkatrészek, meg ugye ha bejönne egy villám.
A plussz gari persze lehet biztosítás alapú is... (mint itt az 5 éves fizetett gari 3.évében javította meg a szerelő)
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Idézet:
„Ha most annak az A-nak a sor legalján levö G felel meg az egy más kérdés ( s talán igaz is). Akkor most minek felelne meg a régebbi B, C kategoria, ha már az A megfelelöje a G?”


Idézet:
„Mert ugye most ugy látszik, hogy minden F kategoriátol rosszabb TV a G-be kerül az is ami 77 W-t fogyaszt meg az is ami 300W-t azaz csak szétmázolják a tényeket, és verik át a vásárlot.”


Olvasd el a cikket. Az osztályozás az új TV-kre vonatkozik, nem a régiekre. Bevezetése után nem kerülhet a 300W a G-be, mert nem is lehet ilyen TV-t forgalomba hozni. Van felső teljesítmény korlát, ami ebbe nem fér be az nem kerülhet forgalomba.

Fogyasztás / év helyett fogyasztás / 1000 óra van megadva, ami azért sokkal jobban kézen fogható, mert mindenki más más ideig használja egy évben.

106kWh/1000h -> ebből meg is van, hogy 106W az átlagtelesíténye.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) pont válasza majkimester hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 2
 
Idézet:
„evezetése után nem kerülhet a 300W a G-be, mert nem is lehet ilyen TV-t forgalomba hozni.”


Azért ez igencsak képmutatásnak tűnik az mellett, hogy a több százezer W-osan töltendő elektromos autókat meg a "zöldség" netovábbjának tekintik....
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Nem erröl akarok vitatkozni, természetesen tuloztam a 300 W-l, de a boltban volt legalább 100 TV, és azok többsége (nemcsak az OLEDek), mind a G kategoriában voltak, azt meg kizárom, hogy valamennyi pontosan 77W-s mert voltak kisebbek is, meg nem OLED TVk, viszont talán csak 2 tucat volt ettöl jobb minösitésü - azok között viszont egy sem volt OLED. Ezért tartom néphülyitésnek az ilyen kategorizálást.
Engem inkább az érdekel, hogy miért fogyasztanak az OLED TVk többet, mint a régebbi technologiáju TVk.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Na meg az is kétséges, hogy miért ne lehetne ilyen TV-t forgalomba hozni? Beleszerelnek mindenféle marhaságot ( videowurlitzert stb)
De remek volt az összehasonlitásod az e-autokkal. Az alig fogyaszto TV-ken sporolni akarunk, viszont az áramzabálo villanytalicskát mindennap a stekkerbe kell dugni.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) lazsi válasza uniman hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Figyelmedbe ajánlom a szövegem végén, a 3 db pont utáni részt!!!
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
A régi kategóriák is eredetileg A-tól indultak, azután lett A+, A++ meg A+++. Ha az újnál most minden G esetleg F, akkor várhatóan ezek a kategóriák tovább kitartanak. Ha úgy tetszik hagytak potenciált a fejlődésre anélkül, hogy megint variálni kellene a kategóriákkal.
Következő: »»   448 / 582
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem