Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható zsebrádió

Témaindító: KisKoKo, idő: Júl 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) KisKoKo hozzászólása Júl 9, 2008 /

Először is üdv mindenkinek, aki megnézi ezt a témát!
Lenne egy (számotokra) elég amatőr kérdésem. A netet és főleg ezt a honlapot már átnéztem, de nem találtam választ. Előre is bocs a kérdésért, de nektek ez nem okozhat gondot,-ahogy nézegettem a fórumot-nemúgy mint nekem. Szóval:
Van egy kis hordozható fm-am szebrádióm, kis antennával. Mivel a mostani munkámmal együtt jár az, hogy járkálok és "a pusztában végzem" elég gyengén, vagy egyáltalán nem fog be semmi adást. Kivéve, (és most nem röhögni) beveszem a számba az antánnát.-köszönhetően a koponyámnak.
Érdekelne egy aránylag egyszerű megoldás a vétel javításához. Nem tudom milyen leírást vagy paramétert adjak meg a rádióról, de leírok egy párat:
-rádió méretei:93x56x28mm
-antenna hossz:19cm
-hangolási tartomány: fm:87.5-108MHz
am:525-161 kHz
-Kimenő teljesítmény: 80mW
-Áramforrás: DC 3 V, 2db "UM4/AAA" elem
A segítségeket előre is köszönöm!
(#) patexati válasza KisKoKo hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Köss az antennára egy rézvezetéket még oszt jobb lesz!
(#) ha6pc válasza KisKoKo hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

A rádió típusa érdekelne;ki gyártotta?
Arra is gondolok,hogy a tiéd egy hibás példány lehet.
Ha gyalog,vagy szabadban használod,akkor azért valamit vennie kellene,anélkül,hogy perverz dolgokat művelsz vele.
(#) KisKoKo válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Mint manapság mindent, ezt is a húzottszemű barátaink csinálták. Made in China.
Smarton -home electronics
SM2000
http://www.ebolt.hu/product104576_category1240.html -itt látható a gyönyörűség. Amúgy veszi néha az adást, amikor járkálok, de 90% csak a nagy semmit hallom.
(#) ha6pc hozzászólása Júl 9, 2008 / 4

Az ár valóban gyanút kelt,hiszen két darab AAA cella (a jobbikból) kerül annyiba.
Pár éve a Rádiótechnika újságban a Pálinkás szétszedett egy ilyen AM/FM "rádiót". Valami EGY egész tranzisztorból állott a rádiórésze. Gyanítom,neked is sikerült kifognod ilyet.
Már akkor kezdtem rosszat sejteni,mikor valamelyik kistigris elkezdte gyártani a KA22427(vagymi) IC-t,amire még huszonéve tda1083 néven csodálkoztunk rá("Nolám! egy komplett rádióIC!"). Rakták aztán mindenhová (láttam cirillbetűs gyártásút is!),de ezekkel viszonylag rendes vevőt lehet készíteni.
Mondanám,hogy pattintsd már fel a hátulját és fotózd le,de valószínűleg az időt pazarolni sem érdemes rá.
(#) KisKoKo válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Holnap du. felbontom a hátulját és lefotózom.
Ui.:patexati-a rezes dolog nem jött be...kötöttem az antennára vékonyamm rézrdódtból kb az antenna vastagságú másik rézdródot..de semmi változás.
(#) (Felhasználó 1947) válasza KisKoKo hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Szia !

Ne sajnáld a lóvédat, vegyél egy normális minőségű rádiót, ne ilyen vackot.
Akkor még Rőcsögepusztán is tudod az FM adásokat hallgatni,antennanyálazás nélkül.
Ezt pedig egy elegáns mozdulattal dobd a kukába....
Sajna ez van, egy ezresért ne várj jó minőséget.
Esetleg használt rádiót, régi Grundig,Sony stb. gépet
ajánlanék.
A régi zsebrádiók még tisztességesen fel voltak épitve,ellentétben a mai kramancokkal.
Én egy Grundig Yachtboy 230-at vettem Ausztriában a bolhapiacon 4 Euroért.(fotó) Elég frankó gép.Na valami hasonlót próbálj kifogni...

Üdv! Luki

yb230.jpg

(#) KisKoKo válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

ha6pc bocs, de inkább megfogadom a te és a többiek tanácsát és veszek egy normálisabb kis rádiót. Tényleg nem éri meg időt pazarékolni erre.
Köszönöm a többiek hozzászólását és segítségét is!
(#) DJ WE hozzászólása Júl 18, 2008 /

vaze szervájl hozzá egy nagyobb rádióantenát azt szereld rá vagy egy hosszú drotot kössél rá.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hát legalábbis felénk ha nem 1-2 mikrovoltos ki se hozd a boltból.
(#) kisedison hozzászólása Júl 11, 2010 /

Helló!

A fonyódi régiség piacon sikerült beszereznem egy Orljonok zsebrádiót. Az elemek bele vannak folyva, de nem ez a legnagyobb bajom. Két darab gombelemet találtam a készülkben, olvashatatlanul. A neten talált kapcsolási rajz szerint 2.5 V a tápfeszültség. Létezik, hogy 2 db 1.25 V-os elemek voltak a gyáriak? És ha igen, honnét lehet beszerezni ilyen elemeket? Illetve, ha lehetetlen gyárilag megoldani, ráköthetek-e 3V akármilyen telepet? Előre is köszönöm a választ!
Üdv: kisedison
(#) kisedison válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Köszii!
(#) gg630504 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Én is vettem egy Smarton SM2000-t.
+ Külön bekapcsoló van: ki - KH - URH.
- A kapcsoló kontakthibásm kicsit.
- Ha merül le az elem, elhangolódik.
- Zsebtelefonra nagyon érzékeny ( tudom, a boltban ki kellett volna próbálnom ).
És amiért írok: rátettem egy mono hangszórót ( a rádió is mono ), szabályosan bekötve a 3,5-ös csatlakozót: föld és bal bekötve, jobb üresen hagyva. Nem szól. Bedugtam egy stereo fejhallgatót, szól. A rádióban a föld nincs bekötve, a balra és a jobbra van köve az erősítő (!).
(#) Massawa hozzászólása Jún 5, 2024 /

Régen nem járt itt senki. Egy kérdésem lenne. Egy aránylag jo minöségü zsebrádiot használok. A házban talàlhato rádiok közül a legérzékenyebb legbiztosabb az FM vétele. ( nagyon tele van az FM sáv.)
Viszont van vele egy kis gond, ha fej/fülhallgatot csatlakoztatom a fejhallgato kábele elkezd mint anténna müködni, azaz vagy romlik a szelektivitás és a kábel helyzetével változik a vétel, vagy csak zajos lesz. Néha elég csak a kábelt kézben tartani a jo vételhez vagy, meg kell keresni a kábel helyzetét (viszonyát a rádiohoz) a zavartalan vételhez. Mit lehetne ez ellen tenni?
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Fejhallgató kábele sokszor tudatosan be van kötve antennának, ezt kellene megszüntetned.
(Kondi, fojtó kombináció.)
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2024
(#) gg630504 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Vezeték nélküli ( például Bluetooth ) fejhallgató.

Úgy tűnik, a zsebrádiódhoz KCX_BT_EMITTER modult kötni jó lehet. És BT fejhallgató.
(#) Massawa válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Sajnos nem opcio, mert a rádioban nincs BT a külsöt meg ugyanugy kábellel kell csatlakoztatni.
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Ebben van rendes kihuzhato antenna, es attol nagyobb, hogy a rádiot séta közben hordozni lehessen.

Fejhallgató használatakor ne zavarjon a kihúzott antenna, ezért alkalmazzák a vezeték antennát,
nem igényel sok + alkatrészt ..

Érdekes modon az antenna ilyenkor nem játszik szerepet, mintha le lenne kapcsolva, de a rádioban erre nem látok semmit. A fejhallgato dugoja igen messze van a tunertöl, nincs rajta semmi extra kapcsolo a belsö hangszorot kapcsolo kontaktusokon kivül. A külsö antenna teljes összenyomása sem segit sokat.

Fejhallgató csatinál induktivitás választja el a hangfrekitől az RF jelet és kondival csatlakozik az antennabemenethez. Ha ezt nem találod, akkor érdemes a fejhallgató aljzat meleg pontjait 1n körüli kondival hidegíteni.

En is azon gondolkodtam, de elöbb megkerdezem hátha már találkozott valaki ilyesmivel.

Kösz.

VHF zsebrádiónál az antenna részei:
teleszkópantenna
készüléktest ( ellensúly )
fejhallgató ( ellensúly )
közeli vezetők ( fém, humán elektrolit; passzív ).
Valamit lehet csökkenteni a fejhallgató kábel váltóáramú leválasztásával. Akkor már csak mint passzív tag kavar.
100 megahertzen legalább 5 kiloohmos ellenállást mutató induktivitás a zsebrádió testéhez minél közelebb. Megfelelő toroid mag kiválasztása szükséges.
(#) fecameca válasza Massawa hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Az interferencia ez esetben is csodákra képes. Gondolom, városban laksz. A fülhallgatód meg még ha nincs is bekötve antennaként, funkcionálhat ellensúlyként, vagy plusz visszaverő felületként is.
(#) Massawa válasza fecameca hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Nem városban de olyan helyen ahol az FM a végtelenségig ki van tömve, ráadásul sok (kedvenc) állomás között csak 0,2MHz az eltérés, és ráadásul nem is egyforma erösek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem