Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Mifelénk ilyen a hegesztés (neménvoltam) :
"...what a wonderful weld", ahogy Armstrong Lajos énekelte.
Ez nagy valószínűséggel nem bevonatos eletródával készült varrat. Illetve szintén nagy valószínűséggel ideális helyzetben volt az alkatrész a művelet alatt. (Csalóka lehet a kép, de nekem úgy tűnik ez nem is "sima vas", hanem valamilyen korrózióálló lemez.)
Azért említem ezeket, mert az otthoni gyakorlat jellemzően bevonatos elektródát használ, és sokszor kényelmetlen helyzetben kell megoldani az olvasztást.
Igen...minden stimmel, amit írtál. Üvegterasz tartóoszlopa lesz...
AWI az eljárás neve, és igen ez rozsdamentes alapanyag, (az első munkahelyemen borzalmas mennyiségben lehetett találkozni vele..)
Okosotthon-vezérlőFali, de levehető okosotthon-vezérlő 3,5 colos érintőképernyővel. VEML7700 fényszenzorral, MPU6050 háromtengeyles giroszkóppal és gyorsulásmérővel, LD2410 emberi jelemtét-érzékelővel és hangszóróval.Bővebben: Youtube Házi szkópTegnap deszka modellen dobtam össze a dolgokat. A plusz a minusz és fordítva csak a műszert pont nem úgy dobtam rá. A nagyfeszt 902k-68k-92k láncból állítottam össze. Az anód egy fix 100k és egy elé kötött potméter láncból áll. A lemezeket nullára kötve kb középre ugrott a pont de erről már nem készült fotó. Na majd később.
Érteni nem értek hozzá, azt olvastam, jobb a varratmélység ha a "test" a pozitív, a pálca a negatív.
Jut eszembe, azzal a pálcával a trafóssal sem tudtam hegeszteni, apámtól örököltem, de már nem tudtam megkérdezni mihez való
Nem véletlenül van minden elektróda dobozán feltüntetve az ajánlott polaritás. Általában az otthoni barkácsoláshoz használt rutilos elektródáknál ez az ajánlott, amit írtál, (illetve a legtöbb használható trafóval is, amin nincs egyenirányítás) viszont vékony lemezek, szelvények esetén jobb lehet a fordított polaritás, kevésbé fog átégni, kilyukadni a darab. Ha viszont nagyobb szilárdság szükséges, akkor ajánlott a bázikus elektróda, aminél pozitív pólus az elektróda. Öntvény, ausztenites lemez, alu hegesztésénél szintén az elektróda a pozitív. Vannak persze kivételek is, az egyik kedvencem az UTP 65.Nagy szilárdságú rutilos elektróda, a varrat olyan szép, mint uniman képein. Vegyes kötésekre is alkalmas.
Köszi az infót, eltettem
Nekem a kedvencem az ok 61.30 2*300mm Próbára vettem rozsdamentes cucc miatt kis adagot, de megtetszett, úgyhogy vettem egy dobozzal tök jól tudtam vele dolgozni, sima vasat is hegeszteni vele, lányom kapuját is javítgattam vele, amit azóta sem festettek le, de nem is rozsdásodik ![]() Kicsit korlátozottak a lehetőségek... a barkácsboltban mit hajlandók megbontani, kisebb mennyiségben eladni. Előtte ha jól emlékszem ER 22 volt még jó a hagyatékból, de lehet hazudok, és pont ezzel nem boldogultam
Hegesztő pálca nedvszívó, nem véletlenül csomagolják gyárilag lefóliázva.
Ha boltos lennék, Idézet: . „nem szivesen bontanám meg, és árulnám dekára” A hozzászólás módosítva: Sze, 8:18
Ilyen problémát nem éreztem, én meg bezacskoztam légmentesen. De azért öröm hogy nem kilós kiszereléssel kell kisérletezni tizen-huszone ft-ért
A pálca bevonattól függ hogy milyen polaritással kell használni. Én mindig összekeverem. Ha nem szép a hegesztés akkor meg kell cserélni a polaritást hátha szebb lesz. Az előkészítésen nagyon sok múlik. A revét , rozsdát, konzerváló olajat érdemes csiszolással eltávolítani. Szerintem az alapanyag összetétele is befolyásolja a varrat szépségét. Továbbá olcsó , barkács inverterrel nem lesz olyan szép a varrat, mint egy komolyabb készülékkel.
Nem baj, hogy erről is szó esik, de egyre jobban eltérünk a topik eredeti témájától, szerintem a hegesztésről szóló hozzászólásokat át kellene helyezni ide: https://www.hobbielektronika.hu/forum/off-piheno-pakasok-temaja-ele...-topik[OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik[/url] Részben igazad van, mert a bevonattól IS függ a javasolt polaritás, de több km-nyi hegesztéssel a "hátam mögött" sem biztos, hogy csak a bevonatot megnézve megmondanám az elektróda típusát, illetve az ahhoz ajánlott polaritást. Ha már látszik a felirat is, akkor egyértelmű. De mint fentebb írtam, rutilos elektródáknál is vannak kivételek, az irányadó mindig a dobozon feltüntetett gyártói ajánlás.
Kértem az áthelyezést, remélem az eddig leírtak nem vesznek el. A hozzászólás módosítva: Sze, 20:15
Ennyire azért nem okoz problémát a bontott doboz. Elég sok "különleges" elektródám van, amik 20+ évesek. A napokban hegesztettem egy ismerősömnek a békebeli öntvény húsdarálóját. Előtte betettem a darálót, és a néhány szál elektródát a sütőbe 30 percre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

tök jól tudtam vele dolgozni, sima vasat is hegeszteni vele, lányom kapuját is javítgattam vele, amit azóta sem festettek le, de nem is rozsdásodik