Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3379 / 3701
(#) Ódenka válasza szs hozzászólására (») Feb 22, 2022 / 1

Ugyan már, nem kell ezen túlságosan rugózni, ahogy van, úgy van.
Csak, mint a régi szép időkben és a világ fényre derül.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
(#) granpa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 22, 2022 /

Szerb volt.
(#) Egri Frédi válasza granpa hozzászólására (») Feb 23, 2022 / 1

Tudom. Belgrádban a nemzetközi repülőteret róla nevezték el.
Bár ő nem kapott Nobel dijat - munkássága alapján messze megérdemelte volna - lassan nálunk is elnevezhetnének fontosabb közintézményeket tudósainkról ...
(#) Moderátor hozzászólása Feb 23, 2022

szs, Ódenka!

Fejezzétek be, legyetek szívesek! Senki sem kiváncsi a szájtépésetekre!
(#) Ódenka hozzászólása Feb 23, 2022 /

Na tessék, most akartam pártatlan infókkal a dologhoz hozzájárulni!
Most a modi miatt kerül a viccesbe a tanulmány...
(#) granpa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 23, 2022 / 1

Tehát nem Nikolau.
(#) Egri Frédi válasza granpa hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

A szerb helyesírásom hagy némi kivetnivalót ...
(#) sany hozzászólása Márc 1, 2022 /

Most mindentől függetlenül írom, csak megjegyzésként szeretnék panaszkodni. Egy darab IC a múlt héten 220 Ft most meg már 310 Ft. Szállnak az árak.
(#) Egri Frédi válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Nem mondod ...
(#) Suba53 válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Most isszuk a levét annak, hogy a magyar pénzügyi zsenik távol tartottak minket az eurótól.
Hidd el, euróban ugyanannyiba kerül, mint tavaly.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Hát persze, mert mikor beléptünk az EU-ba, akkor nem kellett nekünk az euro valuta...
(#) Moderátor hozzászólása Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 2, 2022

Ugye nem megy el a beszélgetés tiltott (politikai) irányba?!
(#) klausz18 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2022 / 2

Idézet:
„Hidd el, euróban ugyanannyiba kerül, mint tavaly.”

Szerintem nézd meg a félvezetők árát azért más devizában is, mert nagyon nagyot tévedtél, valószínűleg nem rendelkezel elégséges információval a témáról.
Dollárban is, yenben, yuanban is és euróban is 2-3-5 szöröződések vannak minden elektronikai alkatrész árában.
(#) sany válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Engem kicsit meglepett. Nem maga a drágulás, hanem, hogy ilyen gyorsan emelkedik ár.
(#) Bakman válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2022 / 1

Érdekes, elismert közdazdászok pont az ellenkezőjét állítják, lévén lehet és van is saját monetáris politikánk.
(#) Suba53 válasza klausz18 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Igazad van, de erre még nálunk rátesz egy lapáttal a forint mélyrepülése.
És olyan dolgok történnek ma a világban, amire egyetlen zseniális közgazdásznak sincs ráhatása. Térjünk vissza erre a témára úgy egy év múlva. És akkor majd értékelhetjük az elismert közgazdászok munkájának gyümölcsét.

( Remélem a gazdasági témák nem tiltottak. )
(#) granpa válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

A gazdaság igazán csak a politika; szinte minden háború a piac terjesztéséről szólt.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Mindenki más okot sejt a drágulás mögött. Én szimpla kapzsiságnak hívom.
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Akkor a végtelenig menne.
(#) Egri Frédi válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Megy is ...
Majd nézd meg az üzemanyagok árát az árstop után.
(#) sany hozzászólása Márc 2, 2022 /

IC árstopot. Mikrovezérlőt 200 -ért.
(#) aranyef válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Miért pont uC-t? Ellenállás(T)
(#) jani1987 válasza aranyef hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

(#) bbb válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 2, 2022 / 1

Üzemanyagot hasonlíthatod azokkal, amik nem 10% etanolt tartalmaznak. A madarasteszkó kútján a 98-as mostanában valami 528 körül van Budakalászon. Ott 20Ft körül szokott lenni a különbség a sima 95 és a 98 között, azaz jelenleg valahol 505Ft körül lenne az ára a 95-ösnek. Az a kalászi kút megközelítőleg annyiért adja a 95-öst, mint a Szentendrei úti Shell kutak, talán 1-2Ft differencia szokott lenni köztük. Szóval most az árstop nélkül kb. 505-510Ft körül tankolnánk literjét a mezei üzemanyagnak.

Azt már tényleg csak halkan jegyzem meg, hogy a jövedéki adóját is visszább vehették volna árstop helyett...

Mondjuk ami nekem nem tetszik, hogy milyen hihetetlen pocsék lett az üzemanyagok minősége. Gyakorlatilag régebben a Shell sima 95ösével 660-680km volt egy teletank (ekkor 43-44l körül tankoltam), most a sima 95-tel nem tudok 600-at elmenni, a jobbikkal meg éppen elmegy az autó 600-610-et ugyan olyan körülmények között. Amíg a Dunakeszi Auchan kútján a 98-as kb. egy árban ment a Shell 95-ösével (az árstop előtt), addig az az üzemanyag hozta a 650-670km-es távot, azt érte meg tankolni. A sima 95-öse is vetekedett a Shellével. Amikor meg kint tankoltam Horvátországban a MOL tulajdonú INA kúton, akkor vígan elmentem 720km-t a telitankkal hegyen-völgyön-tengerparton-dugóban-országúton vegyeshasználatban. Az itthoni MOL üzemanyagot nem szereti az autóm, 550-560km, amit ki tudok hozni vele ugyan olyan körülmények közt. Most megpróbáltam az OMV üzemanyagát, egyelőre nem rosszabb a Shellnél, de majd kiderül (még nem autókáztam ki a teletankot, de már nem sok hiányzik - hétvége fele megint mehetek a drága helyre). Lukoilt mostanában nem próbáltam, de a Maglódi úton van valami automata kút, annak az üzemanyaga se volt túl rossz (csak arra ritkán járok).
(#) sany válasza aranyef hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Mármint darabját a 0,25W-osnak 200-ért? Legyen.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2022
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Mire rávenném magam, hogy autót vegyek addigra jó drága lesz az üzemanyag.
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Ezért lesz olcsó akkor az autó.
De szerintem inkább olyat olyat vegyél, amihez nem kell folyékony üzemanyag.
(#) mnyugger válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 3, 2022 /

(#) nedudgi válasza mnyugger hozzászólására (») Márc 3, 2022 /

És speciel valami ilyesmire gondoltam, de Jani dönt...
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2022

EMT.jpg

(#) Egri Frédi válasza bbb hozzászólására (») Márc 3, 2022 /

Egy kis kémia ... ( Én az ilyesmit szeretem )

Vannak apoláros molekulák és polárosak is. Az előbbiek inkább az elöbbiben, az utóbbiak az utóbbiban oldódnak jobban. És vannak olyanok is, amik szerkezetüknél fogva mindkettőben.

A szénhidrogének az apoláros vegyületek közé tartoznak - egymásban jól oldódnak => ezt hívják kőolajnak.

A víz poláros molekula - a "-" töltésű Oxigén és a 2 db. "+" Hidrogén miatt. ( A pontos leírástól tekints el ... [ De privátban leírom, ha érdekel !])

Ez a két anyag nem jól oldódik egymásban. (Valamennyire igen, de nem jelentősen ...)

Van viszont az etanol. Ez egy szerves alkohol. A szén atom felőli oldala kiválóan oldódik az apoláros szénhidrogénekben, az "-OH" oldala, ami az alkoholokra jellemző funkciócsoport viszont kiválóan oldódik ( elegyedik, korlátlan arányban !!! ) a vízzel.

És már meg is van az az összekötő láncszem ami e 3 anyag egymásban való oldódását lehetővé teszi, méghozzá ránézésre láthatatlanul !!!

A többit számold ki magad ...

Szerinted miért mentek bele az olajcégek az etanol benzinhez keveréséhez oly könnyen ?
Lóf..szért, nem a a kőolaj felhasználás csökkentése miatt. Amióta amerikában a kukorica termés nagy része a benzinkutakon végzi, még több ember éhezik a világban. De ez az olajcégeket nem nagyon érdekli.
Tudom, az etanol "energiasűrűsége" nagyobb, mint a benziné. Wernher von Braun nem véletlenül használta azt a V2 hajtóanyagaként.
Következő: »»   3379 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem