Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi / WLAN alapkérdések
 
Témaindító: Tomszy, idő: Aug 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 64
(#) nedudgi válasza b10up hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
A router Agárdon van, a WiFi sivatag közepén, koax kapcsolat a Vodafone-nal (lánykori nevén UPC). A modemjüket üzembehelyezéskor konfiguráltam, saját jelszót adtam meg, WiFi letiltva, csak vezetéken dolgozik.
A TP-link router adja a WiFit a teleknek. Vezeték nélkül egy marék ESP8266 modul, és két IP kamera csatlakozik, UTP-n pedig négy IP kamera, és egy ethernet / RS-232 konverter (ehhez 2015 óta nem nyúltam).
A WiFi AP-ket 10-15 percenként naplózom, és pingelem a hálózatot. Gyakorlatilag egy UPC-s AP látható időnként, és két nevesített állomás.
Lehetséges, hogy a Vodafone a hátam mögött reszetelte a routert?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2021
(#) b10up válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
Azt nézem, hogy nálad logban a DHCPC (DHCP Client) csinálja a fesztivált, szóval a router LAN portja felől jön. Viszont ez lehet csak egy sima felderítés is, amit megkap minden kliens, és csak annak kell rá válaszolnia, akinek szól. Így viszont, hogy nem panel digilan neted van, ez szerintem csak plusz infó, dolgod nincs vele. Az UPC-s modem broadcast üzenettel keres egy eszközt, amit a routered wan lábán is keres, de mivel nem neki szól, ezért csak belogolja, hogy jött egy ilyen, de nem az övé és eldobja. Szerintem nincs további tennivalód ezzel.
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Nem routert, hanem modemet akartam írni.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2021
(#) b10up válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 2
 
Pedig ha van benne wifi és eth port is, akkor modemrouter lesz az
(#) nedudgi válasza b10up hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Sajnos nem Digi az intenetszolgáltató. Újpesten soha nem volt probléma a Digi internettel.
(#) b10up válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Még régen a panelházi UTP-s netjüknél fordult elő olyan, hogy ugye ott mindenki egy 24 portos switchbe megy be, és ha valaki direktben dugta bele a gépét router nélkül, majd az beállított magának a pppoe mellett egy random apipa ip címet is, akkor összelátott több gép, és tudtál multiban játszani a szomszéddal, vagy turkálni a megosztott mappáiban.
(#) nedudgi válasza b10up hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
A múlt évezredben hogy örült volna egy ilyen lehetőségnek a fiam! Így kénytelen volt behúzni egy UTP kábelt a szomszéd gyerekhez...
(#) pipi válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Bővebben: Link
A dhcp üzenet része a XID Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) vladcepes hozzászólása Márc 9, 2022 /
 
Sziasztok!
Nem tudom hol kellene felraknom a kérdést, de gondolom ez a topik hátha alkalmas lesz. Csatolom az alaprajzot. A piros kocka jelzés az azt jelzi hogy, első körben oda volt bevezetve a hálózati wifis doboz.(ez a szolgáltatótól kapott antenna nélküli doboz). Aztán ki lett helyezve ahol a kék doboz látszik(most is ott van pillanatnyilag). A lényeg hogy, lett vásárolva egy robotporszívó és nem mindenhol tudja befogni a jelet. Tehát ha a doboz a piros helyen van akkor a porszívó a konyha-WC környékén már elveszti a jelet. A doboz kint van a kék jelzésen a porszívó a konyha-előszoba ajtajánál még működik de az előszobában már nem. Ha a doboz még kijjebb kerülne akkor a szoba 3-nál már nem működik. Ezt próbáltuk egy Xiaomi wifi extender-aztán egy TP-Link wifi extender-el is, előszobába volt bedugva, de nem vált be. Szerintetek mivel lehetne ezt kialakítani? Esetleg a kékkel jelzett pontnál rákötni egy jobb minőségű 4 antennás Routerre? Válaszokat előre is köszönöm!

alap rajz.jpg
    
(#) zamatőr válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Én egy 2 külső antenna csatlakozós routert használok, a második antenna egy 10m-es Wifi antenna hosszabbító kábel végén lóg .
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Én áttenném a piros és kék közé félútra,a bővítőt meg a konyha/fürdő folyosó felőli falára. A bővítőt csak olyan helyre dughatod, ahol a telefonon még rendesen lehet böngészni....
(#) Pali79 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1
 
Szerintem a leghatékonyabb megoldás a mesh hálózat. Nem olcsó, de minden igényt kielégít.
(#) SzervízMacska válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Köszönöm, hogy nem kellett századszor is leírnom.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 11, 2022 /
 
Köszönöm a válaszokat! Nézegettem ezt a mesh hálózatot. Látom van 2-3-4 ... darabosak. Mondjuk egy 2-es-ből mi a véleményetek, melyiket érdemes és persze nem a leg drágábbat.
(#) Doky586 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 1
 
Mielőtt még rossz döntést hoznál: Kétfajta mesh van, ez egyik fajta csak wifin tud kommunikálni (hiába van vezetékem is bekötve), egy másik fajta tud kábelen is. A csak wifisnél akkor van előnye a mesh-nek ha minden mesh router legalább 2db másikkal tud kommunikálni a kliensen kívül. Így 2db-os szettnek abszolút nincs értelme, ugyanúgy belassít mint mármilyen snassz ripíter. Azokat (2) inkább azok veszik akik rájönnek hogy egy akkora lakáshoz mint a tied még a 3db-os sem elegendő és próbálják menteni a menthetőt.

Inkább vezetéken is kommunikálni tudó mesh-t vegyél mint az Asus AImesh routerei.
És mégegy: A különböző gyártók mesh eszközei nem csereszabatosak, sőt egy gyártó különböző nevű mesh szériái sem működnek együtt, csakis ugyanazon széria eszközei.
(#) proba válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 1
 
Lehet hosszútávon hasznos, de inkább a fogyasztói társadalom etetése a jelen felállásban. A bővítővel és a router jó elhelyezésével ha a probléma nem oldódik meg, akkor azért más baj is lehet. Nagy valószínűséggel ugyan oda tett egyéb egység sem fog megoldást hozni, max ha össze vannak kábelezve.( szerintem)
(#) b10up válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Én dobnám ezt a mesh ötletet főleg, ha stabil háló kell. Húzz ki utp-t a pontok között, mikrotik routerekkel és ap-kkel relatív költséghatékonyan meg lehet ezt oldani, és tuti, hogy nem fog szenvedni a jelismétlés okozta tipikus problémáktól.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 11, 2022 /
 
Ismételten köszönöm a hozzászólásokat!
Gondolom az is jó megoldás lenne így, ha már adott mondjuk egy 4 antennás router, (mint feljebb olvastam) hogy lecsavarni róla az antennát, meghosszabbítani kábellel és a kábel végén ismét rátekerni az antennát. (igy akár 2 irányba is elmehetne 2 meg maradna fix )
(#) uniman válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Tévedsz, mert a többantennás routerek egyik antennája az adó, a másik meg a vevő...egyidőben. A "kábel" vesztesége meg sokat ront a térerőn...
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
(#) vladcepes válasza uniman hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Értem, akkor ezt hanyagolom. De a "zamatőr" amit leírt feljebb akkor azt félre értettem?
(#) kendre256 válasza uniman hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Idézet:
„A "kábel" vesztesége meg sokat ront a térerőn...”

A falak meg még sokkal többet ronthatnak. 6-8 méteren belül 3 fal sokkal nagyobb csillapítást jelent, mint a 6-8 méteres kábel vesztesége. Persze a csillapítás nagyon függ a fal anyagától. Mindig azt szoktam mondani, hogy ki kell próbálni. Egy fal nem szokott problémát jelenteni (esetleg ha 60 centis vizes vályogfal), 2-3 fal már kétesélyes (hacsak nem valami "amerikai papírfal").
A legjobb persze utp kábelen elvinni a netet, és ott rárakni egy másik routert.
(#) vladcepes válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Ha van egy 1-es router, utp-n elvinni a netet ,ott majd rátenni egy másik routert (mondjuk 2-es router) ,ilyet még nem próbáltam, (hogyan kell összehangolni) ? Ha a robot porszívó az 1-es routeren lett beállítva kimegy a konyhába hogyan fog csatlakozni a 2-es router wifiére?
(#) Inhouse válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Ez a legolcsóbb megoldás, és ha jól van összehozva, működik is.
A második routert switchként kell használni, ő egy szolga lesz, a fő router intéz mindent. Így elérhető lesz minden eszköz, mert azonos hálózaton lesznek. Wifi is lehet rajta. Az, hogy mennyire fognak stabilan átállni a készülékek egyikről a másikra, az majd kiderül. Némelyik androidos telefon a végsőkig ragaszkodik az alig jeles wifihez, miközben közelebb hozzá él egy sokkal erősebb jelű.

Először nézd meg az IP cím tartományt, mert erre szükséged lesz. Start\futtatás ide beírod, hogy cmd és ENTER-t ütsz, bejön egy "DOS" ablak. Itt beütöd, hogy IPCONFIG, ki fogja írni az IP címed és az átjáró (gateway) IP címét. Ez úgy szokott kinézni, hogy 192.168.x.1 mondjuk az átjáró és a te IP címed meg 192.168.x.y. Az x vagy 0, vagy 1, esetleg 2 mindkettőnél, ez fontos, minden eszköznél ennyinek kell lennie. A te IP címed utolsó számjegye 2-255 között valami. Ezeket felírod egy papírra.
Fogod a másodlagos routered, összedugod a gépeddel pl. a LAN1-be (csak ők ketten!). Ha a router alaphelyzetben van, akkor kap a géped egy IP-t (mivel él a DHCP) és a router IP-je lesz az átjáró (gateway), ezt az előzőleg megadott módszerrel tudod megnézni (internet persze nem lesz, de ez ne zavarjon, ez természetes). Ezt az IP-t beütöd a gépeden egy böngészőbe a címsorba, mint a google.hu-t. Bejön a routered menüje, beírod a felhasználónevet és jelszót. Általában rajta van a lészüléken egy matricán az alapértelmezett.
Megkeresed a LAN részt és beírod IP címnek a felírt mintájára pl. a 192.168.x.255-öt, tehát a vége legyen pl. 255, az x pedig amit felírtál (0 vagy 1, vagy 2, de ugyanaz, mint az eredeti rendszerben)!
Aztán megkeresed a DHCP részt ami be van kapcsolva és kikapcsolod. Lehet, hogy közben újraindul a router, ez esetben már az átállított IP-t kell a böngésző címsorában írni és utána tudod a DHCP-t kikapcsolni.
Fogsz egy UTP kábelt és a fő router egyik LAN portából összekötöd a most beállított másodlagos routered egyik LAN portjával. Nem a WAN-nal!
Elvileg készen vagy.
Ha később állítani akarsz ezen a másodlagoson, pl. wifit, stb...akkor beírod a böngészőbe, hogy 192.168.x.255, az x még mindig a felírt szám és nem egy x betű! Ugyanúgy bejön a menüje és állítgathatod, csak az eddigiekben beállított dolgokhoz ne nyúlj...de alapból lenni szokott wifi, csak ugye illik pár dolgot átállítani rajta.

Ez nem konkrétan neked készült, egy általános részletes leírás.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
(#) uniman válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Azt én is olvastam, de mivel a részleteket nem írta le...
Konkrét routertípus leírásokban olvasható amit írtam.
Tény, hogy ma már router és router között óriási különbségek vannak. N...AC1200...4800, WiFi4..5...és most a legújabb a WiFi 6. Ez utóbbit "nyomja" okoswifiként a T-s szolgáltató...találkoztam vele a 2 gigás nethez már az kell!
Tény, hogy anno, a cserélhető antennáimat én is lecseréltem 7-8dBi-s nagyobb nyereségűekre...de most mégis egy fix 2 antennást használok, "megtoldva" egy ilyennel.
(2-3x 60 cm száraz vályogfal előfordul nálam)
(#) kendre256 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Robotporszívót még nem csatlakoztattam wifire, nem tudom, milyen lehetőségei vannak. Telefon, tablet, notebook simán tud csatlakozni különböző nevű (azonos jelszavú) routerekre. Azonos nevű, azonos jelszavú routereket még nem próbáltam (ha netán mégis kézzel kell routert választani, jobb ha a felhasználó tudja, melyik hol van).
A routereket összehangolni többféleképpen lehet.
--Az egyik, hogy az "első" router valamelyik LAN csatlakozóját összekötöd a "második" router WAN csatlakozójával. Ekkor programozással biztosítani kell, hogy a második router címtartománya eltérjen az elsőtől (és attól is, amelyen az első kapja a netet). Ekkor a két routerre csatlakozó eszközök különböző címtartományokban lesznek, ami akkor lehet baj, ha ezen eszközök között megosztásokat szeretnének használni.
-- A másik lehetőség, hogy az első router LAN csatlakozóját össze kell kötni a második router valamelyik LAN csatlakozójával. Ekkor a második routeren ki kell kapcsolni a DHCP szervert. Ezen kívül célszerű a második router címét az első router címtartományába (de az első router DHCP szervere által osztott címeken kívüli címre) fixen beállítani. Ekkor mindkét routerre csatlakozó eszközök azonos címtartományban lesznek (pl. az egyik notebookon megosztott mappa látszhat a másik notebookon).
(#) proba válasza b10up hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
És jön a hitvita, nekem a mikrotik nem jött be. Az Asus sokkal stabilabb számomra. De változatlanul azt gondolom, a jelen meglévő eszközök jó elhelyezésével is jónak kellene lenni. A hab lenne a tortán ha a jelismétlő kábelezhető is lenne. akkor biztos nem költenék rá többet.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 11, 2022 /
 
Köszönöm a sok válaszokat!!! Érthetőek voltak!
(#) kendre256 válasza proba hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Én mikrotikes routerekkel dolgozom, nekem is az van itthon, de nem szoktam ajánlani átlagfelhasználóknak. Mindent meg lehet velük csinálni, de részletesebb ismeretek kellenek hozzá, egyszerűbben kezelhetők a "sima" routerek. És a legtöbb felhasználónak még a sima routerek szolgáltatásainak egy része is felesleges.
(#) Macsek71 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Kicsit macerásabb eljárás :
Léteznek WiFi-térképező alkalmazások, szép színes térképpel képezik a területen lévő jelerősséget
Esetleg a router áthelyezésével (a jel falról tükröztetésével megoldható a probléma...

off : a mostani lakásomat az előző tulaj szidta, hogy nem lehet normálisan "netezni" a szolgáltató eszközeivel... Én mértem,és egy jobb routerrel "beszórom" az egész lakást ...
(#) proba válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 12, 2022 /
 
A wifijét gyengébbnek éreztem mint az ASUS-t Kezdve egyiken 4dB-s antenna van a másikon 5. Az Asust leszedtem, mert kevésnek találtam a LAN portot, meg kedvem lett volna kicsit "hálózatost" játszani de utána az eddig stabilan működő, de térerőben alacsony helyen lévő wifis eszközök hirtelen szakadozni kezdtek. ( az Asus antennájára csere után is)
Másik előtte viszonylag jól működő wifis lan átjátszót elvitt a villám, azt is mikrotikre akartam cserélni, kevés sikerrel. Nem tudom mit kellett volna másképp állítani, ha jókedve volt 1-2 napot ment, ha nem csatlakozik bont... a végtelenségig. (60dB általa kiírt jelszint mellett) Hogy ez mitől volt nem tudom, csak azt a régebbi 5-10 évig ment ugyan ott max tápegység hibával állt le néha. ( ugyan az a frekvencia, kb egyező antenna nyereség, mindkettő közel alapbeállítás)
Következő: »»   60 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem