Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alkatrész ajánlás, avagy: Milyen alkatrész lenne jó ehhez?
Lapozás: OK   16 / 17
(#) uniman válasza attika hozzászólására (») Ápr 8, 2022 / 3
 
A töltőanyag a biztosítékokban: biztosítóelem gőze és a töltőpor közötti kémiai reakció nagy ellenállású anyagot eredményez, amely segít az ív kioltásában...és kapható .
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2022
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Bár ez kicsit nagyobb, mert attikának ugye 5x20 mm-es kell, nem pedig 6.3x32 mm-es.
(#) attika hozzászólása Ápr 8, 2022 / 1
 
Köszi mindenkinek, a HQ lesz a nyerő.
(#) Bakman hozzászólása Szept 30, 2022 /
 
Estét!

Pneumatikus csiszoló, fali tartóban, lásd melléklet. Milyen módszerrel lehetne egyértelműen eldönteni, hogy a csiszológép a tartóban van-e vagy sem? Milyen kapcsolót használnátok? Elektronikusan kell valahogy detektálnom.

Játékszabályok: optikai szenzor nem lehet, nem lesz aki rendszeresen takarítsa. A csiszológép kb. 1 kg tömeggel bír. Ha lehet, bolondbiztos legyen, a kezelők finomkodására nem lehet építeni de szándékos vandalizmus, szabotázs azért nem jellemző. A tartó nincs kész, csak loptam az ötletet. Olyat készíttetek amilyet akarok, ha kell, akár 10 mm vastag lemezből is. Sok keresgélés után arra jutottunk, hogy ez a típusú tartó lenne a legjobb, ebből kell kiindulni.

A kíváncsiaknak: azt az időt kell mérni, amikor a kezelő ezt a bizonyos csiszolót használja. Semmi büntetés, a folyamatok optimalizálása a cél de ehhez tudni kell pár paramétert, köztük ezt is.

Csiszolo.jpg
    
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Eszembe jutott nekem is. Cégnél találtam hasonlót de meglepően nagyon meg kell "hajlítani", hogy kapcsoljon. Ha jól tippelek, olyan 15-20°-ot, ami a rugó végén már túl nagy táv.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
A rugót visszavágnám és a rövid karra tenném a tartókonzolt ,kikisérletezném a konzol súlyával hol nem kapcsol még .... Vagy lehetne sima karos (görgős) mikrokapcsolót is használni 1kg tömegre már annak is üzembiztosan kell kapcsolnia. Vagy ha a csiszoló motorja állandómágneses még egy érzékeny reed patron vagy hall szenzor is jó lehet
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2022
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Mi használunk kapacitív szenzorokat, (pl műtrágyaszóróban -ott aztán minden is van) általában jól beváltak, széles tartományban működnek bár nem olcsók, pl Balluff-nak több terméke is van:
Ilyesmi

Konkrétabban
Léteznek állítható változatok is. (kapcsolási távolság, érzékelt anyag minőség, jelkimenet fajtája, állapota stb.)
(#) Bakman válasza adapter hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
A konkrét csiszolófej valamilyen műanyag, tépőzárral, azon van a csiszolópapír. Azt is érzékelik ezek? A szenzor lefelé (lásd móricka rajz), jobbra, balra kiállhat, másfelé nem nagyon, még a végén elakadnak benne.

szenzor.jpg
    
(#) zolika60 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Egy mikrokapcsoló tökéletes a feladatra. Nem kell verébre ágyú.
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 / 1
 
Kipróbáltam egy érzékelőt, kb. 1 cm-ről érzékeli a csiszolóvásznat.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Nem az ágyúról szól a történet, hanem az üzembiztonságról. Mikrokapcsoló nyelve elgörbülhet, a csiszológép tányérja kúp alakú, nem csak abba az irányba nyomja a nyelvet, amerre illik.
(#) Bakman válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Köszönöm, úgy tűnik, ez (ilyen) kell nekem.
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Van ez lapos (50x20x5mm) kivitelben is, ha azt jobban el tudod helyezni.
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Háát ezt így konkrétan száz öregasszony sem tudná talán megmondani, de pl olyat már láttam hogy egy műtrágyás zsák darab ami műanyag (talán PE) ráragadt egy ilyen szenzorra és folyamatosan jelzett ezért, úgyhogy annyit kijelenthetünk, hogy volt olyan állapot amikor látta a műanyagot.
(#) 06smici válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
A kapacitív szenzorok egyik nagy előnye, hogy anyagtól függetlenül detektálja a cél tárgyakat. Mivel esetedben nem egy sík felületet kell detektálni, ezért érdemes nagyobb kapcsolási távolságút választani. Az átlag szenzorok 10-30mm között mozognak, nem lesz nehéz megfelelőt találni. Illetve érdemes olyat keresni, amin állítható az érzékenysége egy kis csavar segítségével.
A kép alapján én M12-es méretben keresgélnék, de ahogy lelkes amatőr mondta, vannak hasáb alakúak is. lehet azok pont jobban illenek a tartódra.
(#) mrbini hozzászólása Nov 12, 2022 /
 
Üdv Mindenkinek!
Az alábbi alkatrészt vagy helyettesítőét keresem: LT1796.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) pistij hozzászólása Jan 7, 2023 /
 
Sziasztok! Ismertek olyan ic-t amiben van minimum 5 komplementer tranzisztor (vagy fet) pár? Kb 200mA-t kell bírnia páronként, és fontos hogy smd tokozásban is kapható legyen.
(#) pistij válasza mrbini hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
MCP2551 jó lehet
(#) Suba53 válasza pistij hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Azért pár dolgot még megadhatnál fogódzónak.
Mert 5 pár, az 10 db tranzisztor. Ha mind a 10-nek minden lábát el akarod érni, az minimum 30 kivezetéses tok lenne. Egyszerűsítheted a dolgot, ha az kell, hogy például az emitterek lehetnek közösítve, vagy páronként az NPN-PNP közös bázissal, vagy emitterrel, stb. Így nézve próbáld meg körülírni az elképzelésedet, esetleg lerajzolhatnád az elgondolt bekötését.
(#) pistij válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Pontosításnak firkáltam gyorsan egy rajzot hogy mi is az elképzelésem. Annyit még hozzátennék, hogy előny ha az összes 1 tokban van, de az se lenne gond ha például páronként SOT-23 vagy SOT-223 tokozásba létezik. Így a rajz szerinti in, out, +ut és gnd kivezetések kellenének. Fontos hogy ne legyen túl nagy az alkatrész, pl DPAK kizárva.

1.JPG
    
(#) pipi válasza pistij hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Mit akarsz vezérelni? Ha pl motort akkor MX1508 jó lehet ebben 4 van
egyébként esetleg segít: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2023
(#) Bakman válasza pistij hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
FET meghajtók kimenete ilyen, de öt (vagy több), nagy áramú totem-pole kimenet egy tokban...
(#) pistij válasza pipi hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Ez nekem sajnos nem jó. Led vezérlésre kellene. Így az ünnepekre mindig előkerül nagypapám régi karácsonyfa dísze. Egyébként ez az a darab ami az 1994 es Rádiótechnika újság címlapján látható. Tulajdonképpen még működik a mai napig, viszont már régóta szeretném kicsit megmodernizálni. Fényesebb ledekkel, smd alkatrészekkel. Ennek el is jött most az ideje. Elhagynám az LM3900-t és a 4017-et, helyükre pedig mikroprocesszor kerülne. Ez vezérelné azokat a meghajtókat amit épp keresek. De a működése ugyan az maradna. Talán pwm-es fényerőszabályzás még bele kerülne a programba, de az már részlet kérdés.
(#) pistij válasza Bakman hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Köszönöm, azthiszem ez rávezetett a megoldásra. Úgy nézem a TC4427 fet meghajtó pont jó is lenne. És nem is valami ritka elérhetetlen darab
(#) Bakman hozzászólása Márc 2, 2023 /
 
Napot!

Haver felkért egy relétesztelő építésére. Autós relék, SPST - SPDT, alapvetően két formátum. Mondhatni, hogy készen vagyok vele, egy dolgot kivéve, a relék lába és a tesztelő közötti összeköttetést. Próbaképpen vettem egy vezetékezett foglalatot (lásd melléklet), de finoman szólva nem vált be. Egyrész ha belenyomom a relét, alig tudom kirángatni belőle, olyan szorosan fogja. Nyílván ez idővel ez lazulni fog, ami egyrészt jó, másrészt nagyon nem.

De, amin meglepődtem, és ez a fő probléma, ha csak lazán, éppen csak beledugom a relét, akkor jó ellenállás értékeket mér a kontroller. Ha tövig beleerőszakolom, akkor már nem. Már az is változtat a mért értéken, ha a relé oldalát kicsit erősebben összenyomom vagy valamelyik lábát feszítem valamilyen irányban.

Mivel oldjam meg az érintkezést? Nézegettem elem érintkezőket de nem nagyon találtam olyat, amelyik megfelelő és még NYÁK-ba is ültethető (vagy nem kerestem eléggé kitartóan).

Ötlet?
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Az érintkezőt nem tudom... Ezek nagyáramú relék? Akkor az a 20mA tesztáram elég karcsú szerintem. Szerintem inkább több Amperes terhelés kellene.
(#) Bakman válasza pipi hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Igen, nagy áramú relék, 20 - 30 A kapcsolására képesek. Ha lazán vannak a foglalatban (több darab és típus tesztelve), jó értékeket mérek.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Valami kelvin csipeszhez hasonló érintkező kellene, azzal a foglalat érintkezési ellenállása kimaradna a mérésből.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Ez csak egy egyszerű tesztelő (lenne). Kiveszi a gépből, bele a teszterbe, ha jó, mehet vissza a masinába.
Következő: »»   16 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem