Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   286 / 298
(#) qwertz0 hozzászólása Feb 25, 2022 /
 
Sziasztok!

A kérdésem a következő: lehet még kapni 4V 4,5Ah zárt savas ólom akkumulátorokat,
viszont töltőt nem találok hozzá.

Szeretnék kérni tanácsot vagy működőképes áramkört, amivel tölthetném.
(#) NodeMiauuu hozzászólása Márc 24, 2022 /
 
Van egy 14,4 V-os Ni-Mh 800mA-es akksim amit egy robotporszívóból mentettem meg.
A töltő adapter is megvan hozzá (mellékletben).
Ha csak "összedugom" a kettőt akkor előfordulhat, hogy feltölti? Vagy mi a legrosszabb ami történhet?
Van valami módja annak, hogy kiderítse az ember, hogy a porszívóban volt-e a töltésvezérlő? (Az áramkör megvan, de jó sok minden van rajta.
Köszönöm.
(#) nedudgi válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
A fő kérdés az akkupakk fizikai felépítése, hány cella van benne sorbakötve?
Az adapter tényleges kimenő feszültsége is megér egy misét, pontosabban egy mérést.
A 14,4 V üzemi feszültség lehet, ami feltöltött állapotban 18 V (pontosabban 12*1,45V) környékére esik, így feltételezhetően a kettő között van/volt valami szabályzó. Ha a pakkon nincs olyan csatlakozó, mint az adapteren, semmiképpen ne kösd össze őket közvetlenül.
(#) Atis57 válasza qwertz0 hozzászólására (») Márc 24, 2022 1 /
 
Szia!
Pl egy ilyen + a trafó és a graetz.

Összeszerelve ali..... Ebay......stb is van.

lm317.jpg
    
(#) NodeMiauuu válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Köszönöm, akkor lehet kéne venni egy töltőt hozzá?
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Ez nagyon nem jó. Az IC annyi áramot fog az akkura engedni, amennyi a csövön kifér. Áramgenerátoros üzemmódban kell az ilyen akkukat tölteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2022
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Pont ez a lényeg. Ő nem akarja 20V-ra feltölteni a 12V aksiját -még áramgenerátoros üzemmódban sem- és 1,5A töltőáram is elég. (igaz felesleges ehhez annyi kiegészítő alkatrész)
Egy 7814 minden kiegészítő alkatrész nélkül (de jó hűtéssel) bőven megteszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2022
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Honnan jön a 20 V? Sehol nem szerepel ilyen. Az áramgenerátoros tápegységnek is van egy végfeszültsége, ahonnan feszültséggenerátorossá válik. Természetesen ezt be kell állítani az akkuhoz.
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Bocsi, összekevertem a másik kérdéssel ahol 19V-os töltőt mutatott. 4.5-6V aksihoz persze kisebb fesz is elég. A stab ic-k pedig áramgenerátorként viselkednek a specifikációban megadott érték felett. De nem töltik nagyobb feszültségre legalább az aksit.
(#) peter1001 hozzászólása Ápr 20, 2022 /
 
Sziasztok!
Vettem a motoromba egy AGM akksit. Állítólag intelligens töltővel tölthetem-karbantarthatom majd ha azt szeretném hogy hosszú életű legyen. Van olyan oldal ahol azt javasolják hogy a töltőfeszültség 14,8-9 legyen.
Találtam egy töltőt, de ott a manualban leírva csak 14,5V a feszültség.
Jó ez nekem, vagy felejtsem el?
(#) proli007 válasza peter1001 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Hello! Teljesen mindegy. Üzemszerűen nem a töltőnek kell tölteni az aksit, hanem a motornak.
Ha pedig arra kell a töltő, hogy télen néha feltöltsed, arra bőven elég ez a feszültség, nem kell csutkára tölteni. Ha még is, akkor ott a LiFePo töltési mód, ahol pont erre tölti. Csak igaz is legyen, amit a töltőről írnak..
(#) uniman válasza peter1001 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
A termékjelemzőkben meg szerepel is az "AGM"...
(#) peter1001 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Köszönöm szépen a segítséget. Akkor beruházok!
(#) rozsdas111 hozzászólása Ápr 24, 2022 /
 
Sziasztok Van egy Alpin Type6 típusú töltőm. Belenézve elég egyszerű megoldás, ami persze nem feltételez gyenge minőséget, de szeretném tudni mire képes, mennyire tölt kíméletesen. Érdemes-e kicsit okosítani rajta, ha igen akkor részletes útmutatásnak örülnék. Van még egy régi Orosz töltőm is, de az gondos felújítást igényel, fontos lenne hogy a régi merev, töredező, és talán hiányos vezetékeit kicseréljem és tudjam hogy mit hova kössek, mert nincs róla képem, hogy is illene kinéznie egy ilyennek belülről.
(#) Doky586 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 24, 2022 / 1
 
Én egy egyszerű relés feszültség limitáló áramkört tennék bele hogy leoldjon ha eléri a 14,5V-ot. Mert jelen állapotban ~18V ra tölti ha nem állsz mellette és méregeted.
(#) Bakman válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 24, 2022 / 1
 
Kb. mindkettő "ami a csövön kifér" módszerrel tölt. Ha nem figyeled folyamatosan az akksi feszültségét, akkor túl is tolja a dolgot. Kíméletesnek egyik sem nevezhető, inkább rombolónak.
(#) rozsdas111 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Úgy nézem hogy az Alpin egy 11,5V-ra merült akkut 14,5V- 2A-al tölti, kezdetben. Később ez lemegy valami kisebb értékre. Igaz ez már egy nagyon régi 2004/11 évjáratú kiszolgált Banner aksi ( 50Ah/ 360A ) Még tartogatom, Télen indításnál rásegíteni egész jó még vele. Az orosz töltőt régebbről ismerem, ha tudtok segíteni a felújításban azt megköszönöm.
(#) rozsdas111 válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Ha mutatnál egy ilyen áramkört amit én is mint nem szakember össze tudnék rakni, vagy lehet ilyent valahol venni?
(#) pucuka válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
A töltőd egy egyszerű, de nagyszerű kivitel, régi, hagyományos 12 V -os 45 - 55 Ah -s autóakku töltésére való.
A "tudomány" a trafóban van. A trafónak nagy légrése van, így a töltés áramgenerátoros. Rövidzár (lemerült akku) esetén 5 A a névleges töltőáram, ez elég kíméletes töltés 10 -14 órán át.
A töltési procedúra úgy zajlott, hogy a lemerült akkut kitekert kupakokkal feltetted tölteni, kb 10 őra múltával megnézted mennyire pezseg, ha pezsgett, levetted a töltőről, pótoltad a desztillált vizet, visszatekerted a kupakokat, és kész. Ha nem, vagy nem nagyon, akkor folytatni a töltést 14-dik óráig.
A mai zárt akkuk esetén már figyelni kell a töltési végfeszültséget, és az ha meghaladta a 14,5 V -ot, be kell fejezni a töltést.
Mindenképp mérd meg az üresjárási feszültséget, ha az 15 V -nál több, tennivalód van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Ezt a képből sikerült kiolvasnod? Ezek a régi egyszerű töltők úgy vannak megkonstruálva, hogy nem 18V-ra de még 15V-ra se igazán töltenek, ugyanis a trafó szekunder feszültsége épp csak akkora, hogy a diódákon átmenő szinusz félhullámok csúcsa (amire ugye tölt) nem nagyobb annál. A trafó mérete meg egyfajta áramkorlát is egyben, a maga nagy belső ellenállásával.
Nyilván, ha a trafót még 220V-ra tekerték, az illetőnél meg éppen 235V van akkor némileg más a helyzet, mert akkor már 1V-nyi feszültséggel magasabb lesz a szekunderen is.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Ezekben a trafókban a gyártási (összerakásból adódó) természetest leszámítva semekkora hozzáadott légrés sincs. A töltés meg pláne nem áramgenerátoros, nem csak a trafó mérete (nagy belső ellenállás) hanem az osztott csévés elrendezés (nagyobb szórás) miatt sem, ezért nem tudnak eleve 3-4A-nél nagyobb árammal tölteni még egy alaposan lemerült akkut sem, mert a trafó szekunder feszültsége arányosan csökken a terhelő áram függvényében.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Minden bizonnyal Doky586 is, mint én is, saját tapasztalatai alapján írja azt, amit.

Lehet, hogy vannak úgy mértezett töltők mint ahogy megfogalmaztad de nagyon nem jellemző. Több ilyen típusúval találkoztam már, lazán fel tudja tolni az akkut pezsgésig. Hiddel, ezek a régi nyavaják az akkori akkukra vannak "mértezve". pucuka leírta, hogyan.
(#) Bakman válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Kezdjük ott hogy elmondod, milyen akkut akarsz tölteni.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Nézd meg jobban a képeket. Az EI trafó egyoldalasan van összerakva, jól látható légrégréssel.
Természetesen a trafó kis mérete, és a viszonylag nagy menetszám, és nem túl vastag szekunder is hozzájárul a nagy belső ellenálláshoz.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Idézet:
„Minden bizonnyal Doky586 is, mint én is, saját tapasztalatai alapján írja azt, amit.”
Mert szerinted én nem?
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Igaz, nem néztem, az valóban légréses. De ilyen trafót nem is láttam még életemben akkutöltőben, pedig megfordult jó pár a kezeim között. Nekünk még egy ezeréves szelénes van, az akár 2-3 napig is rajta lehet az akkun anélkül hogy túltöltené vagy pezsgetné.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Hidd el, ezek nem olyan töltők, ma már inkább ipari hulladéknak számítanak. Egy dologban van előnyük: ha nagyon lemerül az akku, az intelligens töltők azt mondják, hibás az akku és nem kezdik el a töltést, ezek meg igen. De itt ki is merül minden hasznosságuk.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Most jobban megnéztem. És nem látok ott légrést jobban megnézve sem. Mindössze annyi van, hogy ez is olyan trafó mint ami egy ideje divatba jött. Nem rakosgatják össze felváltva a lemezeket mert az sok idő, hanem beteszik a helyére az E pakettet, majd összefogják az I pakettet és ugyanúgy illesztve, légrés "nélkül" odahegesztik.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 24, 2022 / 1
 
Csak azt nem értem, mitől lenne ez ipari hulladékabb mint amiket 50 évvel ezelőtt csináltak? Mert szerintem semmivel. Azok pont ugyanilyenek voltak, csak a diódák helyett még szelénnel. A miénk a mai napig működik. Nem intelligens? Nem, ahogy kb. a töltők 80-90%-a nem az. És? Akku töltésre való, arra találták ki, és azt teljesíti is. Az mondjuk tény, hogy akkoriban még nem volt elbutítva a felhasználó, és tisztában volt vele hogy néhány óra múlva le kell venni róla hogy ne töltse esetleg túl. Ma meg intelligens kell, ha már a felhasználója nem az...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Idézet:
„Akku töltésre való, arra találták ki, és azt teljesíti is.”
Ha nem számít az akku élettartama, akkor tényleg arra való.
Következő: »»   286 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem