Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   151 / 168
(#) Teaway válasza freeJoco hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Ahogy nézem, ehhez díjmentesen járnak a MEM-DS1000Z (memória bővítés 24MPts -re), a REC-DS1000Z (valósidejű hullámforma felvétel és visszajátszás), az AT-DS1000Z (kiterjesztett trigger funkciók) és az SA-DS1000Z (RS232, I2C & SPI soros adatok analízise, trigger) funkciók.
(#) Gyozo92 hozzászólása Dec 4, 2021 /
 
Sziasztok! Oszcilloszkóp vásárlás előtt állok, szeretnék tanácsot kérni. Autóelektronikai mérésekre, kapcsolóüzemű táp méréseire, erősítő méréseire és kefe nélküli motor inverterének méréseire lenne használva, plusz még kitudja persze mire, de ezekre biztosan. Ami kéne, függvénygenerátor(legalább szinusz és négyszög) monitor kimenet előny, akkumulátoros üzem nagyon nagy előny, mert sokat cipelem. Inkább 4 csatorna mint kettő. Nem szeretnék gagyit. Max amit rászánnék az 400-500e ft, de persze minél olcsóbb, annál jobb.
(#) nagym6 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Azt gondold még át, hogy izolált bemenetű kell-e, ez jóval drágább. Amiket leírtál, arra az lenne jó. Tehát a közös testpont izoláltnál nem közös, elválasztott, lehet egymástól független bármit mérni. Csak akkus jöhet szerintem szóba. Lehet, hogy ebay-en kellene valami használt Fluke-t nézni, 190-es sorozat. Ott ebből az árból talán lenne amit keresel, nem gagyi. Tektronix THS sorozat izolált, jó régi, használtan árban bőven benne van amit írtál, kijelzője szegényes, nappali fénynél szabadban alig látni. Van még a Siglent SHS1062 ez izolált bemenetű, a Siglent egészen jó szkópokat gyárt. Csak a Fluke van 4 csatornásban előbbiek közül, generátor ezekben nincs. Van az OWON HDS sorozat olcsón, de ez nem izolált.
Én ezeket tudom, persze lehet más is.
(#) Gyozo92 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Köszönöm a válaszod, az izolált lenne jó, cserébe lemondanék a generátorról ha szükséges. Viszont csak új jöhet szóba, áfás számlával, mert le tudom írni az áfát, plusz céges pénzt költök rá. Siglenteket nèztem, de nem igazodtam ki teljesen közöttük.
(#) edigi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Amit érdemes megnézni Micsig ATO1104 + diff. próbafejek: DP10007, DP10013(, DP20003).
Az izolált bemenetű szkópokat aranyáron adják.

Ezeknél sokkal lejjebb van minőségben de szintén érdemes lehet megnézni a FY8300S (ezt nem tudom mennyire lehet áfás számlával beszerezni). (Itt lehet tápot kell cserélni ill. a belső referencia forrás se túl pontos).
(#) nagym6 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Idézet:
„Siglenteket nèztem, de nem igazodtam ki teljesen közöttük.”
Itt Siglent izolált, itt Siglent nem izolált. Árak nettó.
De visszább írták Micsig szkópot négycsatornás, ha nem kell izolált, szerintem Siglentek kiestek. Még a maximum mérendő feszültséget kell figyelembe venni.
(#) Gyozo92 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Nem vagyok benne biztos, hogy kell az izolált. De nem tudom, hogy mihez is kellene nekem az izolált, inverterhez talán? Az a kis izolált siglent mindenesetre szimpatikus, csak kicsi ezeknek a képernyője, de legalább mobilis, plusz alapból le van választva a hálózatról. Esetleg egy valós szituációt tudnátok mondani, ahol kell az izolált? Szeretném jobban érteni.
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
A max mérhető feszültség feszosztós fejjel kitolható gondolom. Kb 400V a max amit mérnék, de azt nagyon ritkán, inkább max 100 voltban kimerül.
(#) nagym6 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Egy példa: áramot mértem egyik csatornán másikon feszültséget, számolta, kirajzolta mat.-ban a teljesítményt. Árammérés egy sorosan beiktatott 0.1 Ω ellenállás volt FET drain körben, ennek két végén volt az egyik mérőfej, másik mérőfej testpontja meg pld.: az áramkör negatívon. Egy időben ez rendszeres volt. Persze lehet helyette árammérőfej is aranyárban, akkor nem kellene ide izolált.
(#) Gyozo92 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Így már világos, köszönöm. Tehát pl ha egy inverter kimenetét akarnám mérni a kefe nélküli motoron, mind a három vezetéken, akkor ahhoz kellene 3 izolált csatorna.
(#) nagym6 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
A normál nem izolált szkópok bemeneti testpontjai azonosak, össze vannak kötve szkópon belül mind a négy. Így ezeket csak azonos pontra lehet kötni a mérendő áramkörön, azaz elvileg elég lenne csak egyiket bekötni. Tehát zárlatot okoz ha külön pontokra mennek mérőfej testpontok, mivel közös pontok. Ha a mérendő pontok mérőfej csatlakoztatandó testpontjai nem azonosak, akkor kell elválasztott (testpontú is) bemenet. Inverter kimenet három vezetékére teszed a mérőfej jelbemenetet, a mérőfej testpontja azonos pontra jön-e, azaz kapcsolás milyen. Ha a három vezetéknek egyik vége közös pont amire jöhet a három mérőfej (szkópban összekötött) testpont, akkor nem kell izolált.

Vagy a visszább említett Micsig differenciál bemenetű mérőfej, de ilyennel nem dolgoztam, nem ismerem erre való alkalmasságát, korlátait. Itt nincs közös testpont a bemenetek között, egy csatornának mindkét bemenete melegpont. Diff mérőfej két bemenete mehet a mérendő tekercs két végére, másik diff. mérőfej két bemenete mehet másik tekercs két végére akkor is, ha nincs közös pontjuk. De ezzel kapcsolatban kérdezz jártas szakit.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2021
(#) Gyozo92 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Nincs a három vezetéknek közös test pontja, úgy kell elképzelni, mint egy háromfázisú motor delta kapcsolását, csak itt a hálózati 3db 50hz-es fázis helyett van az inverternek 3db “fázis” kimenete, csak ugye itt mások a frekvenciák.
(#) nagym6 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Ha közvetlenül a három tekercsre akarsz csatlakozni akkor izolált kell, vagy diff. bemenetű mérőfejek (amiről hozzáértő véleménye kellene). Akkor 3 diff. mérőfej.
Úgy nem mérhető, hogy az egész áramkör közös testpontjához képest a delta kapcsolás három pontján? Akkor nem kell izolált.
(#) edigi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
A normál (tipikus) mérőfejek esetén egész komoly derating van a frekvencia növekedésével néhányszor 10kHz felett (azaz egyre kisebb a max mérhető feszültség), ennek érdemes utánanézni.
A diff. mérőfej úgy működik, hogy egy komoly fix feszültségosztó van mindkét bemeneten egy közös testpontot használva. Pl. a DP10007 esetén 100:1, DP10013 esetén 500:1 az osztó, majd ezt egy műveleti erősítővel alakítják át a szkóp asszimetrikus bemenetéhez. A kisebb osztáshoz vissza is erősítik a jelet.
Az osztó több sorba kötött nagyfeszültségű ellenállásból áll (a 10007 esetben 4 van sorba kötve, a 10013 esetén már 5 a 20003 esetén megint csak öt, de azok szép méretesek), amik kompenzálva is vannak, de sokkal kisebb kapacitással mint a normál mérőfejek.

Mivel ezeknek a mérőfejeknek mindkét bemenete független, de közös testponthoz van viszonyítva, kifejezetten közös tespontos (földelt) szkóppal kell használni.
Elvileg a bemenetek csak a különbségre érzékenyek, a gyakorlatban a két bemenet együtt mozgása is kisebb mértékben megjelenik a kimeneten a frekvencia növekedésével kifejezetten (azaz a közös módosú elnyomás jelentősen esik a frekvencia növekedésével).
A sokkal drágább mérőfejek elvileg ebben valamivel jobbak, de messze nem tökéletesek.

Ha három független jelet kell mérni akkor 3 ilyen mérőfej kell.
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Mielőtt bármit vásárolnál javaslom az olvasást és videók nézegetését a témában. Autódiagnosztikához autódiagnosztikára készült szkópot kell venni, nem asztalit. Ezek bemenetei nem izoláltak, nem is kell hogy azok legyenek, lévén hogy egy referencia ponthoz (test) képest kell mérniük minden adatot (szenzorok egyebek) és azokat tudod a képernyőn összehasonlítani egymással. Jellemzően ezek usb-s szkópok, 4 de inkább 8 csatornával, éppen ezért. Tehát kell hozzá egy laptop is megjelenítőnek. Léteznek olcsók meg drágák is, akár kifejezetten autó paraméterek mérésére írt célirányos szoftverrel. Teszt, és egy videó. Volt egy nagyon jó videó is konkrét javításról ahol egy ilyen autós szkóp éppen nagyon jó szolgálatot tesz, mutatja hogy a pedál állásra hogy változik adott szenzor feszültsége és hasonlók de most nem találom.
A linkelt videón látszik, hogy magyar nyelvű szoftver van a szkóphoz, ahol kifejezetten autós mérések főmenü is van, ahonnan nyílik a többi, szenzorok, gyújtás, egyebek.
(#) solti_imre hozzászólása Ápr 14, 2022 /
 
Látom nem igazán pörög ez a topic, de azért próbálkozom. Van egy RTA4K-COM4 + CAL szkópom, amit itthoni mérésekhez vettem, hogy ne kelljen állandóan berohangálni a melóhelyemre - igazából semmi problémám vele, de láttam, hogy megjelent a bátyuskája, aminek már 16 bites a függőleges felbontása, 10 helyett. A kérdésem: ha valaki használ ilyet, mennyire lehet ezt a 16 bitet komolyan venni? (Tapasztalatom szerint a 10 bit a gyakorlatban úgy 8... Az árkülönbözet pedig úgy 4 misi - tehát ha a 16 bit itt valóban 16 bit, úgy bőven megérné...) Előre is köszönöm, ha valaki segít dönteni.
(#) nagym6 válasza solti_imre hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
Segíteni nem tudok, de érdekelne, hova kell 16 bites felbontás. Talán innen kellene megközelíteni a döntést. Gyakorlatban ilyen pontosságú jelek hol vannak?
(#) solti_imre válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
Köszönöm, hogy bár segíteni nem tudsz, de azért hozzá tudtál szólni - ha nem is érdemben. A gyakorlatban sok helyen nemhogy ilyen felbontásra, de ennek a sokszorosára van szükség... (A multislice CT kiértékelésénél pl. 24 bit az elvárt minimum a kraniokaudális tengely mentén)
(#) nagym6 válasza solti_imre hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
Köszönöm, ebben a témában abszolút járatlan vagyok.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 14, 2022 / 2
 
Ezt megértem. Otthonra játszani 5 számjegyű szkóp ár esetében is már eléggé szívtam a fogam.
De egy férfinak láncfűrész és oszcilloszkóp kell.
(#) sdrlab válasza solti_imre hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
A gyakorlatban a >10bit érték egy szkópnál már inkább az úri huncutság kategóriája. Igen kis szelet az, ahol erre valóban szükség van(lehet)..., mármint arra, amit egy szkóp nyújt alapvetően! Sokkal jobban megéri, és jóval jobb paraméterekkel bír ilyen eseteknél is speciális kiegészítők alkalmazása, ami ugyan egy szkóp univerzalitásának jellemzően töredékét nyújtják, de abban az 1-2 dologban, amire készültek nagyságrendekkel jobban teljesítenek. Talán érdemes lenne innen közelíteni a dolgokat...
(#) Skori válasza solti_imre hozzászólására (») Ápr 15, 2022 /
 
Igaz nem R&S de 12 bitesnek reklámozott szkóppal már dolgoztam. A 12 bitet csak alacsony mintavételi sebesség mellett tudta. Gyakorlatilag ugyanúgy 8 bites mint a többi, csak valószínűleg "túlmintavételez", azaz a beállított sebességnél gyorsabban megy az A/D ha van rá lehetőség, és szoftveresen lesz 10...12 bit.
Hogy az R&S hogyan oldja meg azt nem tudom, de érdemes lenne alaposabban megnézni, a kiválasztott típust hogy a 16 bitet nagy mintavételi sebesség mellett is tuja-e. Megnéztem a Batronix-nál, elég sot 16 bitet tudó típus van, és nem írtad meg melyik típust szeretnéd megvenni.
Mondjuk otthonra továbbra sem értem, multislice CT kiértékelést vélhetőleg nem otthon, és nem oszcilloszkóppal szoktak végezni - még ha ehhez kellhet is ilyen felbontás..
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Ápr 15, 2022 / 3
 
Kicsit utánaolvastam a CT vizsgálatoknak, és találtam egy írást a neten, amit érdemesnek tartottam lementeni, hátha mást is érdekel.
(#) Kokass Nandee hozzászólása Ápr 26, 2022 1 /
 
Hali. Finirsi 1014d scopot megéri megvenni, vagy nagyon instabil? Használtat nem merek venni, mert csak naon régiek vannak.
(#) Inhouse válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Én is szemeztem vele, de nem találtam itthoni forrást, így nem ő lett a befutó, pedig tetszett.
Sok videó van róla a neten, köztük pl. magyar is. Nézd meg és hátha elég infót sikerül begyűjteni.
(#) sdrlab válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Ha műszerként szeretnéd használni, inkább ne tedd...
(#) Kokass Nandee válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Végfokok javításához, led driverek javításához, inverterekhez kellene. Tudnál esetleg hasonló árban, lehet csak 2x50mhz.amivel jobban járnék? Megköszönném
(#) sdrlab válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Ha szervizeléshez kellene, akkor szerintem megéri kicsit többet belefektetni, és venni egy rendes, megbízható szkópot! Rigol, Siglent mostanában elég jó ár/érték arányt képvisel...
(#) Skori válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Amit korábban árultak ezzel a "márkanévvel", az meg sem közelítette azokat a paramétereket amiket megadtak rá, és bizonyos mérésekre egyszerűen alkalmatlan volt - amiket a paraméterei alapján egyébként simán tudnia kellett volna (és akkor még kimondottan szépen fogalmaztam). Emiatt én semmiképpen sem bíznék meg egy ilyen termékben. De ezt nyilván látatlanban mondom, az is lehet, hogy tök jó az az oszcilloszkóp (csak éppen kicsi a valószínűsége ), én meg nem szeretek ilyesmire a saját pénzemen rájönni... Nézd meg nincs-e független teszt róla (tehát ami nem reklám) pl. a youtube-on. Mert az elődjéről volt ilyen videó, ahol megmondták, hogy tulajdonképp sz@r, de legalább olcsó, és ahhoz képest már nem is annyira, csak egy kicsit. A reklámokban természetesen hiper-szuper az oszcilloszkóp.
(#) Skori válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Amúgy sok ilyen oszcilloszkópos videóban szabályos periódikus jelekkel vizsgálják a szkópot, ami általában kevésbé problémás. Sokkal érdekesebb egy soros adatátvitel jeleit megnézni, pl. usart, i2c, spi, busz. Ezeket az említett szkóp elődje képtelen volt normálisan megjeleníteni.
Következő: »»   151 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem