Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Halradar
Témaindító: kemenygolya, idő: Júl 13, 2008
Témakörök:
Sziasztok
az utóbbi időben egyre többet járok ki horgászni, és úgy döntöttem hogy nekem kell egy halradar, viszont nincs kapcsolási rajzom, illetve nem tudom a működési elvét. ebbe szeretnék tőletek segítséget kérni...
Talán ez is hasznos lehet...Bővebben: Link
szia köszi a linket átolvasom hátha van benne vmi
Halradarral pecázni szerintem nem poén.. Fogod az etetőanyagot, beáztatod, összegyúrod, bedobod a horog közelébe és vársz
![]()
hát nah
most az mellékes, most az elektronika lenne a lényeg, nem az h hogyan fogod ki a halakat ![]() ![]()
Jól van na
![]() Mondjuk én is kíváncsi lennék egy ilyen szerkentyűre.
hátha segít vki nekünk
![]() ![]() azon gondolkodtam h sonar fejjel lehetne vmit kezdeni? ![]()
Halradart építeni...hát, biztos, hogy jól meggondoltad?
Több igen jelentős buktatója is lenne... - ultrahang adó és érzékelő beszerzése, ami jó erre a célra - egy igen komoly elektronika elkészítése, maga szoftver is valószínű elég okos - az LCD kijelző már többe lenne külön, mintha veszel egy ilyen készüléket - az egész cucc megfelelő tokozása, pl. az ultrahang és víz találkozásának megoldása... Szerintem nem éri meg, de azt hiszem elég kevesen mernének ennek nekiugrani, még akkor is, ha a pénz nem számítana... Üdv Inhouse
Tévedsz. Nekiugrani többen fognak, viszont ki fog felmutatatni egy megépített működőt, arra kíváncsi leszek. Nem lesz tolongás az biztos. Szerimtem még egyetlen kész darab sem lesz senkitől.
![]()
![]() ![]() ![]() próba szerencse hátha elektronikába ninsc olyan h lehetetlen (vis szerintem) ![]()
Nem nem! Próba tudás.
![]() ![]() ![]() De ne mond hogy nem segítek, íme egy kis adalék. Az elv világos és kidolgozott. Ultrahangot bocsátasz a vízbe. Mindenféle irányból (pontosan) méred a visszaverődés erejét és idejét, majd ezeket feldolgozod (egy processzorral) és egy grafikus képernyőre viszed. Egyenlőre maradjunk a 2D-s modellnél könnyítés képpen. Mert ugye egy milláért már vannak 3D-sek is, ami olyan képet ad mint a fénykép. Adok egy kis könnyítést is. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
hát
ö köszi az infót ![]() bárm egy rajzal jobban jártunk volna ![]() ![]() ![]()
lemaradt: de azért nagyon köszi az infót
Most nézem csak, te nyitottad ezt a topicot. Az a helyzet, hogy se halradarom, se rajzom, és nem is akarok építeni. A tél végén átnéztem a kínálatot, amit gyártanak és forgalmaznak, onnan tudom a parti halradar úszórészének az árát. Magát a radar elvet azt vagy 20 éve ismerem, a rádiófrekis radarok is így működnek némi módosításokkal. Pld. a Doppler elv, amely alapján a mozgó tárgyak sebességét mérik. Ez az ultrahangnál is használható. Ha kíváncsi vagy a működésre, a típusokra, akkor a google a barátod, én nem fogok neked órákig keresgélni. A gyártók honlapján találsz infot, ismertetőt, képeket, mindent (kivéve rajzot, de ki tudja?), gyönyörű 3D-s képek vannak. Az a megjegyzés pedig elég beszólásnak tűnik, remélem nem annak szántad.
Én próbáltam egy rövid kicsit humoros formában elmondani a működést, és hogy miért kellene hanyagolni az építést. Ebbe még egy tőkeerős cégnek is beletörhetne a bicskája, nem egy amatőrnek. Nézd meg például miket gyárt a Garmin, pld. gps-t, ennyi erővel annak is nekiállhatnál. Nem véletlen, hogy többszázmillió horgász mellett a világon csak néhányan gyártanak halradart. Ha olyan könnyú lenne, tizesével sorakoznának a gyártók, mert piac az van bőven. ![]() ![]() ![]() ![]() Üdv FREDDI
hali
én úgy vok vele h próba szerencse vagy be4jön, vagy bejön ![]() ![]() lehetettlen nincs még ha 1 évbe tellik is megcsinálni ![]()
Vannak olyan bonyolultságú dolgok, aminek kellő intelligenciájú ember nem ugrik neki próba-szerencse alapon, mert látja, hogy kilátástalan...
Pl. a Halatortán műsorban Vad Kati és legutóbb ez a Brigitta. Azt hitték sima ügy, másnak is megy, ahha... Nem szeretem a heccből irogató embereket...sem az elszánt tudatlanokat... ![]() Üdv Inhouse
ez mindenkinek a saját véleménye, más nem tudja módosítani.
én úgy vok vele h megpróbálok mindent, és nem fogom feladni
Azt azért csodálom, hogy nem egy hegycsúcsról próbálod ki, hogy te hátha tudsz repülni...
Üdv Inhouse
hát nah
ez van erre most nem tok mit mondani
Sziasztok!
Van nálam egy rossz halradar. El van szakadva a vezetéke, de hiába forrasztanám össze, meg is van törve az egyik drót. Az lenne a kérdésem, hogy a vezeték másik végén lévő adó-vevő egységet szét lehet szedni? Felülről ránézve két csavar helye látható, ami be van öntve. Ha ezt kifúrnám óvatosan, akkor ha jól gondolom hozzáférek a csavarokhoz. De ezenkívül nincs összeragasztva az oldala? Szerelt már valaki ilyesmit? Még annyit, hogy ha a látható két vezetékpárra rámérek, akkor mit kell tapasztalnom? Ellenállást keresve semmit sem tapasztalok multiméterrel. Ez vezeték hiba, vagy belül ment tönkre valami?
Sziasztok!
Halradarral kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy mit történik ha fordított polarítással kötik az akkura. Azért kérdezem, mert eladtam egy garantáltan működőképes radart (Garmin 400c) és most hívott a vevő, hogy nem működik. Bekapcsolja, sípol egyet, a képernyő nem mutat semmit, a gombok világítanak. Én arra gyanakszok, hogy fordítva kötötte be, biztosíték nélkül. Tönkre tud ettől menni? Gondolom nem véletlenül írja a kezelésije, hogy kössünk be egy 3A-es biztosítékot. Előre is köszönöm a választ! hanolfe
Ha van benne a táp bemenetnél soros védődióda(amit pont ilyen esetre raknak a készülékekbe, már amelyikben van ilyen), és az elviseli a rákötött fordított irányú feszültséget akkor nem lesz semmi baja, ha nincs benne dióda, vagy nagyobb feszültséget kötnek rá mint amit az fordítva elvisel akkor bekövetkezhet a tönkremenetel...
Köszönöm a választ! Sajnos azt nem tudom, hogy van-e benne ilyen védődióda. De ma beviszi a Garmin márkaszervizbe, ahol ránéznek. Nagyon kíváncsian várom, hogy mit mondanak. Remélem csak a srác bénázik valamit.....
Sziasztok!
Nem igazán találtam jobb témát a kérdésemnek, úgyhogy megkérdezem itt. Van egy Bottom Line Tournament 4300-as halradarom, ami a mai napig szépen muzsikált. Mostantól viszont csak azt csinálja, hogy ha nyomom a bekapcsoló gombot, akkor világít a kijelző, de nem jelenik meg rajta semmi szöveg. Ha sokáig nyomom csippan egyet. Ha elengedem elalszik a kijelző háttérvilágítása. Szétszedtem, és azt találtam hogy az egyik alkatrész meg van égve rajta, viszont nem találtam a neten hogy ez micsoda, ezért fordulnék hozzátok. A nevezett alkatrész a C17-es helyen van és az van ráírva, hogy CA7W. Van valakinek ötlete esetleg, hogy mi lehet ez? Megpróbálok csatolni egy képet egy ugyanilyen alkatrészről ami a nyákon van. Köszönettel a segítségeteket! Üdv!
Ez egy smd kondi, a méretéből következtetek 100nF vagy nagyobb, cseréld ki egy 100nF-re, bajt nem csinálsz vele!
Köszönöm a választ. Tegnap beraktam a helyére egy 10µF-osat, de attól sajnos nem javult meg.. Mondjuk rosszabb sem lett
![]()
A szonár látószögét hogyan lehetne lecsökenteni?
Jelenleg 90fokos, és nekem csak 5-10fok kellene max.
Sziasztok!
Elég halott a topik, de azért kérdezek. Láttok rá esélyt, hogy egy sima ultrahangos távolság mérőt, konkrétan ILYEN HC-SR04-et vízmélység mérésre lehessen használni? Alapból ez nem vízálló és ha vékony, sík műanyag lapot (vajas doboz) teszek közvetlenül az adó és vevő szenzorai elé már nem is működik. Ha viszont nem merítem a vízfelszín alá akkor csak a vízfelszin távolságát fogom mérni a fenék távolsága helyet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |