Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   879 / 962
(#) kissi hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Sziasztok!

Az egyik barátom szeretne üzembe helyezni a cégüknél egy 3 fázisú, 75 kW-os motort, amelyhez 120 m kábel kell!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen kábelt javasoltok ehhez ( én gyengeáramban "utazom", ezek tőlem már nagyon távol állnak ! ) ?!

Előre is köszönjük a segítséget!
(#) sany hozzászólása Máj 4, 2022 / 1
 
Feszültség esést kellene számolni. Talán itt kitudod. Azért ehhez nem kicsi keresztmetszetű kábel kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) sany hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Én is kérdeznék.
Földelő szondát , épületen belül lehet telepíteni? Ott pl. nem kellene figyelni a fagyhatárra. Valamiért mostanában ezen gondolkozom.
(#) kissi válasza sany hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
OK, köszönöm, jó lenne, ha esetleg valaki már csinált ilyet és gyakorlati értéket is mondana ( megnézem a méretezőt is ! ) ! !
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) vargaf válasza kissi hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 2
 
Az Androidos Villamos számítások applikációval számolva az eredmény a mellékelt képen.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) Gombszem válasza kissi hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 1
 
Legalább 70mm2 rézkábel kell 3x400/230V hálózatnál. Ez nagyon drága lesz így. Bár feszültséget nem írtál, de valamilyen nagyobb feszültségű megoldás lenne a járható út.

Én csak azt nem értem, hogy bízhatnak meg egy cégnél valakit olyannal, ahol még ezt az aránylag egyszerű számítást sem tudja elvégezni, inkább a laikus barátjához fordul.
(#) kissi válasza vargaf hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget, továbbítom a javaslataitokat !
(#) pont válasza kissi hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Nálunk is 95-ös ALU földkábelen kapták az ekkora motorok, amíg használatban voltak...(ugyanitt két db 75Kw-os motor eladó
(#) Atis57 válasza kissi hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 2
 
Szia!
Ez már nem a házibarkács kategória.
Tervező is szükségeltetik !
A terv biztosan tartalmazza amire kiváncsi vagy.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 2
 
Pincében. Ügyelve, hogy talajvíz ne okozzon gondot. Ez egy 2 méteres kereszt földelő szonda a teteje is 20 cm-re van a beton alatt. Az eredeti talajszint alatt van így 4,5 méterrel.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) Atis57 válasza sany hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 2
 
Szia!
Természetesen lehet.
Mindenki a betonalap földelőt emlegeti --Épitéskor!

Ha van pincéd, garázsod -s a vizszigetelést nem sérted meg.
Lehetne függőlegesen, de ferdén is elhelyezni.

A méretek 2" cső, vastagfalú. T,H,X idomú horganyzott vas , köracél 10mm felett.(mind horganyzott)
A minimum Függőlegesen 2m, vizszintesen 4m.
Persze készen is vehető.
Esetleg a lábazatot átfúrva bevezetni a kinti földelést?
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Profi.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Hasonlót már én is csináltam kollégámnál/al.
2,8 Ohm lett, de ott nem volt se beton, se burkolat a pincében.
(#) sany válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 1
 
Nem akarok most földelni, csak eszembe jutott. Mert kint mélyebbre kell ásni a fagyhatár miatt, mint bent. Persze, ha a téli hőmérséklet egy adott épületrészben nem megy fagypont alá, mert akkor ugyanannyit kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) Massawa hozzászólása Máj 6, 2022 / 2
 
A mai minöség.
Kb 5 éve vezettem villanyt a kertbe, világitás, fünyiro stb. Az akkor vett elosztodobozokhoz ma már hozzá sem lehet érni, mert mind elporhadtak.
Tegnapelött elmentem a szakboltba megkérdezni melyik dobozt lehet a kertbe szerelni. Szerintük egyik sem birja az UV sugárzást, csak valami fekete földbe áshato dobozt tudtak ajánlani, ami viszont csak kábelekhez jo, nekem meg 2 helyen csöben vezetett drotok vannak.
Na jo, mondom én, akkor csinálok magam, igaz, hogy ezen nem lesznek mindenféle CE meg IP64 stemplik, de remélem sok évtizedig el fogják látni a dolgukat. Majd még befestem ezüstös szürkére, hogy passzoljanak a falakhoz meg az oszlopokhoz.
Középen láthato a jobb oldali doboz maradványa 5 év után, pedig csak le akartam venni a fedelét.
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 6, 2022 /
 
Tudom, a legegyszerűbb válasz e kérdésre : keress egy szakembert !

Ha pl. egy lépcsőházi utólag* beszerelt rácsra** -mint tartószerkezetre- szerelünk egy fényforrást (fényvetőt-reflektort ...) Elég a fényforrás védővezető bekötése, vagy illene plusz rákötni a rácsra is a "zöldsárgát"*** ?

* nem az épület épülésekor, hanem azóta valamikor
** pincelejáró, vagy egy ablak utólagos "megerősítése" lezárása
*** Úgy gondolom illene bekötve lennie a ház földkörébe, de kábelnek nyoma sincs ( sem laposvasnak, köracélnak)
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2022
(#) Horvath65 hozzászólása Máj 6, 2022 /
 
Üdv a csapatnak! Házi vízellátó berendezéssel kapcsolatban kérdeznék. Az "áramláskapcsoló" a mumus. Egy DSK-1 kapcsolóval gyűlt meg a bajom. Először a relé kormosodott el tavaly, majd nem kapcsolt ki, meg is ölte a motoromat. Mikor szétszedtem a membrán túl oldalán némi kis vizet találtam, a membránt tüzetesen átnéztem de nem találtam lyukat rajta. Most betettem a helyére egyszer megállította(de már ekkor is hosszan ment, azóta egyszersem állt(áll) le. Szerintetek mi lehet a gond. A szivattyú és a kapcsoló közé beiktattam egy mágneskapcsolót úgy, hogy csak a fázisszállat hoztam ki a kapcsolóbol. Ismeri valaki ennek a förmedvénynek a lelkivilágát? Egy webbárúházban olyan infót adtak, hogy csak 80l/perc áteresztésig lehet használni. Létezik ez??? Azon gondolkodom, hogy beiktatok egy hidrofort, de szeretném megtartani az áramlás kapcsolót a szárazon futás miatt.
(#) _BiG_ válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Üzemi védőföldre soha nem szabad rákötni semmi nem elektromos eszközt-szerkezetet, arra külön kell EPH-vezetéket kiépíteni, minimum 6 mm^2 sodrott réz vezetékkel.
Ilyen rácsot nem kell amúgy sem kötni sehova, az épületen belüli fémszerkezetek esetében az 5 méteres kiterjedés a határ, amitől már külön EPH-zni kell (ez nem vonatkozik a fém zuhanytálcára, mosogatóra).
A fényvető elektromos eszköz, arra kell védőföldelés, ennyi. Amúgy célszerűbb a falra szerelni, megelőzendő a netán előforduló érintésvédelmi problémát.
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Ezekben szeret tönkremenni a 230V-al soros kondenzátor. Az kb ezt a hibát produkálja. Amúgy lehet kapni 4-5000 ft-ért. Az áramlás kapcsoló szokott még leragadni. Szabályos helyzetben szerelted be? Rossz pozíció is okoz hibás működést.
Esetleges csepegő csap / levegős kút is lehet ludas, nem tudja előállítani a kellő nyomást a szivattyú.
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Helló! Rendesen van beszerelve. Melyik az áramlás kapcsoló benne? Mi a levegős kút, elfogy a víz? Mert akkor a szárazonfutás lenne.
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 6, 2022 / 1
 
Hogy ennél pont mi, nem tudom, a beömlő csonknál szokott lenni, és egy mágnest mozgat. Ha megrázod kotyog. Levegős a kút, ha a szivattyú nem tiszta vizet szív, hanem buborékosat. Abból nehéz a megfelelő nyomást kihozni. Szerelésnél óvatosan, a panelen lévő reed csövecskék könnyen repednek.
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Köszönöm. Valószínűleg nem levegős. Valóban lehet ilyen kritérium a paraméterek között, hogy max:80l/perc? Van egy munkatársam, azt mondja, hogy őneki 180l/perces a szivattyúja és már több mint tíz éve megy ezzel a típusú szabályzóval. Nem ismerem a működési elvét az áramlásszabályzóknak. Jó lenne ismerni.
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 7, 2022 / 1
 
A pontos beszerelés ezért fontos. Amúgy roppant egyszerű szerkezet. A panelen van két reed cső. A belépő oldalon van egy súly egy mágnessel , amit a vízáramlás mozgat. Ha áramlik a víz, ezt az akadályt felemeli, ha leáll az áramlás, a súly alaphelyzetbe teszi. ( egyik reedet ez működteti.) A nyomást a másik reed érzékeli. Az elektronika annyit csinál, az áramlás és nyomás függvényében vezérli a szivattyút. ( van áramlás, megy a szivattyú, nincs áramlás van nyomás, szivattyú leáll. nincs áramlás, nincs nyomás, szivattyú megy, egy idő után hibára áll.)
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Köszönöm. De én csak egy reed csőre emlékszem. (lehet elkerülte a figyelmemet) Így is úgy is lecserélem. Akkor átnézem újból. Kondikat is átnézem.
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Helló! Még pörgök a dolgon, de kezdek megvilágosodni. Ezt találtam. A reed reléket kitudom mérni egy mágnessel és ellenállásmérővel?
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 8, 2022 / 1
 
Mágnessel közelítesz, hallatszik a pattanás, és rövidzár lesz a két vége között.
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Erre gondoltam én is. Köszönöm.
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 8, 2022 / 1
 
Pontosan már nem emlékszem, adsz az elektronikának áramot, és két mágnessel le tudod full tesztelni. Az oldalán van az áramlás reed, a közepe meg a nyomásért felel. A ledeken meg a jelfogó kattanáson tudod figyelni az eredményt.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2022
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
K9szönöm a segítséget.
(#) enree hozzászólása Máj 10, 2022 /
 
Sziasztok!
Kockaházunk oldalában van egy régi fadobozos mérőhely (ahhoz képest ,hogy régi, kitűnő állapotban, nemrég lett cserélve az oszloptól az óráig a kábel) 3X16A + 1X16A vezérelt. Kérdésem az lenne, hogy ha szeretnénk napelemet, mi a teendő? Meg kell szüntetni az egész süllyesztett miskulanciát, vagy elég csak a meglévő helyre betenni egy szabványos mérőhely szekrényt (kell e egyáltalán)?
Következő: »»   879 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem