Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Opel Astra elektromos hibák
 
Témaindító: nrgie, idő: Júl 19, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   127 / 137
(#) lukacsp hozzászólása Márc 26, 2022 / 6
 
Leírok egy tanulságos dolgot, ami nem kevesebb mint 5 évig "szórakoztatott" mire nem régiben egy másik hiba javítása közben (bár még mindíg nehezen akarom elhinni hogy ez volt a hiba oka) sikerült megoldani.
Z14XEP motoros Astra Classic 2 2006.
Az autórádió teljesen véletlenszerű mintázat szerint elkezdett amnéziás tüneteket mutatni, elfelejtette az összes beállítását. Volt hogy egy hétig nem történt meg, máskor pár óra vagy pár perc is elég volt hozzá. Mindig úgy jelentkezett, hogy mikor indultam az autóval a beállítások sehol, minden alapbeállításon (rádió memória, hangszín, minden). Cseréltem csatlakozót az autó oldalon, a rádió oldalon, a rádiót kivettem, az egész panel minden forrpontját átmelegítettem, enyhén megtoltam cinnel. Nem segített. Hoztam neki máshonnan 30-as (állandó +12V) tápot, ez sem segített.
Mostanában kezdtem már gyanakodni, hogy esetleg testhiba lesz.
Elromlott a szabályzó lambda szonda, ezt egyébként egy Delphi ES20291-12B1 típusra cseréltem, már benne van egy ideje (3 hónap), jól működik, tudom ajánlani.
Mikor cseréltem a lambdát, enyhén rákönyököltem arra a vastag sodrony vezetékre, ami a motorblokkot és az orr testpontot köti össze. Az a vastag vezeték olyan könnyen szakadt el mintha egy hajszál lenne. Volt itthon 16-os vezeték, nyomtam rá sarut, és betettem a helyére.
Azóta a rádió soha nem felejti el a beállítását.
Semmi más működési anomáliát nem produkált az autó ettől a dologtól.
Mit szóltok?
Remélem valakinek egyszer hasznára lesz ez az írás.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) Georgee válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 28, 2022 / 3
 
Testhibánál szokott ilyen lenni . Sőt a kedvenc, amit nem nagyon néz az ember, van amikor az indexelésre a féklámpa is villog. Ha test gyanú van, multiméterrel ki lehet zárni a hibát és könyen behatárolható a hiba. Megnézni járó motornál van-e feszültség esés, ha van akkor az akku - és motor test között megnézni, illetve a kasztni motor és kasztni akku - között megnézni, hol van a "hiányzó" fesz, ha hibátlan akkor a test és a - között 0 V van, ha eltérés van, akkor adja magát a hibahely. Ha a vastag kábel megadja magát, előfordulhat, hogy a hűtőfolyadékon keresztül záródik a test a motor és a kasztni között. A tartó bakok elszigetelik a motort a kasztnitól (bizonyos modelleknél) így nem tud fémesen záródni a test. Idővel a hűtőkörön záródó áramkör viszont kilyukasztja a hűtőt. Ez szokott a másik hiba lenni Opel modelltől függetlenül, engem ez szivatott meg. Nekem itt a hűtőfolyadék tartály melletti test ponton és a tartályban 1.2V volt mérhető. Sarucsere után megszűnt a hiba.
(#) oszitrek hozzászólása Márc 30, 2022 /
 
Mik vannak. Amikor vettük az autót azt a fonott rézkábelt pótoltam egyből a bontóból.
Viszont ha már itt tartunk.
Mostanában, az autó indítását követően újra indul a műszerfal.Az akku nyugalmi feszültsége és az indítási feszültsége is rendben van.
A műszerfalon belül valami kondi lesz a ludas?
(#) Georgee válasza oszitrek hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Pontosítsunk, melyik Astra és mi az hogy újraindul? (gondolom kifutnak a mutatók végállásra)
(#) oszitrek válasza Georgee hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Igazad van, lemaradt az infó. Astra G 2004 Z16XE
Ráadom a gyújtást, ugye nem mozdul egyik mutató sem, megvárom ameddig elalszanak a lámpák, és amikor tovább fordítom a kulcsot az önindítózásra, akkor elmegy minden a műszerfalról egy másodpercre és úgy tér vissza, h kifutnak a mutatók végállásra. Viszont az autó a töltésrendszer az akku állapota teljesen rendben van.
(#) Georgee válasza oszitrek hozzászólására (») Ápr 1, 2022 / 1
 
Szerintem az tök normális, legalábbis nekem is így indul a másik autó. Ha menet közben van ilyen, akkor van baj. Bocsi próbálom összerakni a képet, de még nem tiszta.
(#) kerektamas hozzászólása Ápr 11, 2022 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, hátha más is járt már hasonló cipőben. Eléggé laikus vagyok, így előre is elnézést kérek ha nem kellőképpen jellemzem a dolgokat.

Egy Opel Astra G-vel (1.4-es Caravan 2003-as Z14XE motorkód) szívok már elég régen, következő hibát produkálja:
Néha rángat, a motor erőtlenné válik és természetesen a Check Engine lámpa is világít, gázadásnál villog. Előfordul, hogy a kuplung benyomásakor az autó megáll. Ekkor kicsit nehezebben de beindul.

Az ECU a következő hibákat rögzítette:
- 3. henger gyújtáskimaradása (P0303)
- több hengernél gyújtáshiba érzékelhető
- gyújtáshiba alacsony üzemanyagszint mellett
- vezérműtengely jeladóra hiba (P0340)

Érdekes, de a vezérműtengely jeladóra vonatkozó hibával elhajtottak a szervízből, mondván, hogy az nem megy tönkre.
A hibák okán cseréltek trafósort, gyertyákat, EGR szelepet, de mivel ezeknek a cseréje a problémát nem oldotta meg, így javasolták az ECU cserét. Az ECU csere után rövid időn belül ugyan ezek a hibajelenségek jöttek elő ismételten, de az ECU által rögzített hibák redukálódtak, maradt a 3. henger gyújtáskimaradása.
Ezután az 1-es és a 3-as hengernél lévő befecskendező szelepet cserélték meg, hogy az ECU a továbbiakban a gyújtáskimaradást az 1-es hengerre rögzíti-e, de továbbra is P0303 hibát rögzít, azaz a hiba nem ment át a 3-as hengerről az 1-es hengerre.

Legutóbb azt az infót kaptam a szerelőtől, hogy jelenleg nem tudja merre tovább. Semmi rendellenességet nem találnak ami a hibát okozhatja. Látszólag tökéletes minden.
Mérték a kompressziót, ami alapján a motor megbontása nem indokolt mert minden érték megfelelő.

Minden szervízelés után, a hibakódok törlését követően úgy viselkedik az autó, mintha minden rendben lenne. Jól megy, húz rendesen. Amint a hiba előjön kezdődik minden előről.

Van esetleg valakinek valami ötlete hogy mit cserélhetek még ki, vagy merre menjek a problémával kapcsolatosan tovább?
Érdemes lehet a vezérműtengely jeladót kicserélnem?

Köszönöm előre is a válaszokat és mégegyszer elnézést ha ostobaságot írtam volna!
(#) Lacika71 válasza kerektamas hozzászólására (») Ápr 12, 2022 / 1
 
Ez feltehetően kontakt hiba lesz a kábelezésben. A vezérműtengely jeladó csere végül megvolt? Nem hiszem, hogy olyan nehéz vagy drága lenne...
Találkoztam már olyan jeladóval, ami melegen néha megállt, de csak rövid időre, hasonló volt a hiba jelenség. Ha tudod vedd le a szelepfedelet és nézd meg, hogy nincs-e koszolódás, fémreszelék a jeladón pl, ez is segíthet. Hirtelen ezek jutottak eszembe. Esetleg egy szkópos mérés, ha álltában előjön a hiba.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2022
(#) kerektamas válasza Lacika71 hozzászólására (») Ápr 12, 2022 /
 
A vezérműtengely jeladó csere még nem volt meg, de kicserélem.

Köszönöm a segítséget!
(#) Hp41C válasza kerektamas hozzászólására (») Ápr 12, 2022 /
 
Astra 1998:
Hidegen az autó megy kifogástalanul, felmelegedéskor néhány perces üzemszünet. Lehűlés után újra megy. Megoldás a gyújtás elosztóban levő forgás jeladó HALL érzékelő cseréje volt.
(#) Georgee válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2022 /
 
Z14XE-be már nem gyújtáselosztó van, hanem gyújtóhíd.
(#) Georgee válasza kerektamas hozzászólására (») Ápr 12, 2022 /
 
Írj már márkaneveket, milyen alkatrészek kerültek bele. Nekem hasonló volt a sztorim, már 450nél járt a javítás. Aztán végül otthon megoldódott kemény 5000-ből.

Tönkremehet az érzékelő is. Egy normális szerelő oszcilloszkkóppal megtudja nézni az érzékelőket, illetve a jelek (főtengely vezérmű) egymáshoz képesti viszonyát is. Az a baj, hogy sok szerelő random cserélget. Az évek alatt sok utángyártott márkát dobtam ki az opelből, azóta amióta bontóba járok nincs ilyen gondom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2022
(#) peti79 hozzászólása Máj 1, 2022 /
 
Sziasztok! Van egy Opel Astra G-m, sajnos forgalomba nem helyezhető...Valamiért nem kap üzemanyagot, légbeömlőbe fujok benzint, míg az tart megy szépen. 1,4 16V injektoros. Benzinnyomás van, injektor sor kivéve jól működik. Merre keressem a hibát? Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) zoly15 válasza peti79 hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Azt írod "nem kap üzemanyagot" azán pedig "benzinnyomás van, injektorok működnek" ez a kettő teljesen egymásnak mond ellent
(#) Georgee válasza peti79 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Idézet:
„injektor sor kivéve jól működik”

Rendben, tegyük fel kivéve működik. Na de mi a helyzet a motorvezérlővel? Ha kivettétek és úgy működött és van üzemanyagnyomás is, akkor kérdés, hogy a motorvezérlő felől érkező jel miért nem kapcsolja? Esetleg egy oszcilloszkóp segítene megnézni a motorvezérlő felől érkezik-e jel. Illetve opcommal lehet tolni egy teszt diagot is
(#) Fidel hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Sziasztok!
A képen egy opel astra vivágítás kapcsolójának a panelje látható!
Egy zárlat után a két potméterrel állítható dolgok nem működnek, fényszóró magasság és a műszerfal világítás, valamint a ködzárófény nyomógombos kapcsolója nem húzza be a relét!
A három kis SMD alkatrész mehetett tönkre talán, odaírtam a kép alá, hogy mi van rájuk írva.
Ez alapján lehet esetleg tudni, hogy ezek mik lehetnek?
Valamint a kis hengeres színkódos alkatrész micsoda lehet?
Én ellenállásra gondolnék, de miért nem olyan kerülhetett oda, mint a többi fekete!?
A 2db 3as kőr alakú forrasztásnál van a két trimmer potméter.

P1000643.JPG
    
(#) zolika60 válasza Fidel hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Miből gondolod, hogy azok a tranzisztorok tönkre mentek? Mérted?
(#) Fidel válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Rámértem a panelben, egy darab nekem gyanúsnak tűnik! De nem vagyok szekértője a témának, a panelben nem tudok biztosra menni a méréssel.
Ha meg már kiszedem, legyen csere helyette!

Abból gondolom, hogy nem nagyon van más ami tönkremehetne ezeken kívül!
Táp ott van a kapcsolónál, minden működik, ami nem a potméterekkel és a nyomógombbal van működtetve!
Van valami más ötleted esetleg? Biztosíték táblát már többször átnéztem, de semmi eredménye, a szivargyújtó biztosítékát kicseréltem, az működik is!
(#) vgyre hozzászólása Máj 10, 2022 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy 2007-es H astrám van, Cozmo felszereltség, 1,6 XER motorral.

A hibajelenség a következő: Melegben, elsősorban nyáron, először a kijelző időnként egy-egy pillanatra eltűnik, egy villanás erejéig eltűnik. Megfigyeltem, hogy ilyenkor a navigáció sem mindig működik. Van amikor valamilyen hibát ír ki, de olyan is előfordul, mint amikor nem tudja beolvasni a DVD-t. Máskor a kijelzőn átugrik a BC üzemmódra, de olyan is előfordult, hogy magától lehalkult a rádió, vagy éppen a navigációs DVD kiadta, majd behúzta. Szóval eléggép érdekes jelenségeket produkál.

A meleggel mindenképpen összefügg, mert nyáron is elinduláskor még minden tökéletes, aztán egy idő múlva, gondolom ekkorra melegszik be valami, jön elő a hiba.
Van e valakinek valamilyen ötlete, merre keressem a hiba okát?

Tippjeiteket előre is köszönöm!

Varga Gyula
(#) zoly15 válasza vgyre hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Szia..
A hangerő változás (de lehet a többi is emiatt van) a CIM modul, és/vagy a kormány átvezető szalag kontakthibája miatt van.
(#) vgyre válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Szia!
Gondoltam a CIM modulra is, viszont a kormányról minden tökéletesen működik, a lehalkulás pedig gyakorlatilag 0 hangerőt jelent, egyik pillanatról a másokra. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a CIM tréfálkozik velem.
Köszi a tanácsot!
Varga Gyula
(#) atomgep válasza vgyre hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Esetleg hibakód nincs tárolva? Ki tudod olvasni?
(#) vgyre válasza atomgep hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Nincs semmilyen hibakód.
(#) VIM válasza vgyre hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Szia! Ha beírod a keresőbe (a gugliba), hogy H Astra CIM modul hiba, hát lesz hozzá találat és választani lehet, hogy melyik csatlakozó forrasztási pontjait kell átnézni ill. átforrasztani, egyáltalán hol kell keresni a hiba forrását.
(#) oszitrek válasza Fidel hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Szia,
A kis hengeres alkatrész egy MELF ellenállás, és azért használnak ilyet, mert jobb a teljesítménye, mint az SMD ellenállásoknak. Épp most ledeztem be a mi lámpakapcsolónkat.
(#) oszitrek válasza Fidel hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
A 6C az egy BC817 NPN tranzisztor,
a JC BAL74 dióda,
az L2-őnek a feliratát nem látom rendesen.
(#) oszitrek válasza kerektamas hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Szia,
Veztengely hibát nekem is dobott párszor az Opelka, még a gyári volt benne. Úgy emlékszem Delphi-t vettem bele, csere és jó lett. De érdekes, mert a réginél is mérések szerint nem volt probléma.
(#) vgyre válasza VIM hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Szia!
Gondoltam a CIM modul hibára is, viszont ebben az esetben a kormánykerék kapcsolói is vacakolnak. Nálam pedig ott minden tökéletesen működik a mikor a rádió átmegy hülyébe (kipróbáltam).
A hétvégén szórakoztam vele, és egy érdekes jelenségre figyeltem fel. Most a navigáció szórakozott, és kicseréltem a DVD-t a gyárira. És csoda történt, a navi mindjárt magához tért. Egyenlőre kivárok, hogy a javulás csak véletlen volt, vagy tényleg van köze a hibához
(#) elektrorudi hozzászólása Máj 16, 2022 /
 
Üdv Urak!
Segítséget kérnék. Astra H Easytronic Caravan.
Az asszony beleejtette a szivargyújtóba a kapukulcsot, amitől a biztosító kiolvadt. A hátsó biztosító panelen ki volt égve a 15A-es bizti. Sajnos lányos zavaromban nem jegyeztem meg, hogy a 29 vagy 30-as helyen volt (az egyik a cigaretta gyújtó csatlakozó az előlapon, a másik a cigaretta gyújtó). Minden esetre, kicseréltem a biztit előbb az egyik helyre betéve, majd a másik helyre, majd mindkettőre, de a cigarettagyújtó nem működik! Az új biztok nincsenek kiolvadva. Elvileg egyszerű, mint a faék, de mégsem jó. Mi lehet baj? Van valami javaslatotok?
Köszönöm.
(#) vgyre válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Szia! Egy műszerrel, vagy próbalámpával meg kellene mérni a szivargyújtóban a feszültséget. A fém ház a test, a közepe pedig a +12V. Ha nincs feszültség, akkor egy másik testponthoz képest is meg kell nézni a középső, belső érintkezőt, hogy a + ág, vagy a test hiányzik.
De az is lehet, hogy a zárlat következtében a szivargyújtó középső érintkezője megsérült, és csak egyszerűen nem érintkezik a szivargyújtóval.
Következő: »»   127 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem