Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   117 / 122
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
A 6383S-ben a 6db dioda, az milyen legyen?
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Az N125 helyettesítője az 1N4148.
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Köszönöm, azt raktam bele, csak gondoltam, hátha kicsi, mert a másiknál a 4007-et mondtad.
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
A kimeneten a hangszóró tekercsben indukált feszültségtől kell védeni a végtranzisztorokat, az más kávéház
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Igen, gondoltam arra is, mert az a kettő, a tápon lóg. Akkor az 5W-os ellenállás mehet a két 0.16R helyére?
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Júl 3, 2022 / 1
 
Ha van elég hely az 5 W-os ellenállásnak akkor természetesen berakhatod.
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Köszönöm, az van benne, elvileg elfér.
(#) domimarci33 hozzászólása Júl 19, 2022 /
 
Üdv mindenkinek!

A fent emlitett Videoton EA6383S erősitővel lenne problémám. Egy ideje valamiért nagyobb hangerőn (kb 2-3 skálán, a gyári potméter számozása szerint) torzan szól. Ilyenkor mit tudok tenni? A potmétert befúlytam kontakt spray-vel, a tápfesz pufferkondenzátorait is kicseréltem, sőt 2db ellenálás eléggé furán nézett ki (mintha megégett volna) ez a VR47-es ami az erősitő végfok paneljein található. Ki is cseréltem egy 5,1 ohmosra, mert csak ez volt kéznél. de a probléma ugyanúgy fent áll. Forrastásokat mind átnéztem átforrasztottam, de igy sem javult. És még azt is feljegyezném ide, ha az segitséget ad kedves Válaszadóknak, hogy a bal, időnként a jobb csatorna alig szól, azaz a balance-ot teljesen le kell tekerni +4, v -4-re mire nagyjából egyenlő hangerőn szól mindkét hangfal. Korábban is volt egy ugyanilyen erősitőm aminek viszont éppen eltérő problémája volt. (Magasabb hangerőn szépen szólt, kisebb hangerőn torzitott a közép, ha meg teljesen le lett tekerve a potméter, vagy a bemeneti jel, akkor egy erőteljes bugás volt hallható az egyik csatornából, ami egy pár másodpercen belül megszűnt.) Ezt az erősitőt helyrehozta egy pár újra forrasztás, a szabályzó modulon lévő 470uf-es kondik cseréje (2db), és a végfok panelek megcserélése. Viszont a jelen lévő erősitőt semmiféle javitás nem akarja helyrehozni. Valami ötletetek van esetleg? Nagyon meghállálnám. Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) Gafly hozzászólása Júl 20, 2022 / 1
 
Szerinten pont erre való topic, ez a fórum meg nem úgy működik, hogy minden kérdésnek új topic-ot nyitunk.
(#) rainbow hozzászólása Júl 21, 2022 /
 
Üdvözlet,

A segítségeteket kérem, hogy az RA6363S Videoton erősítőmnek mi az alternatívája a jelenlegi piacon, természetesen minőségromlás nélkül.

köszönöm,
MF
(#) antiktelefon válasza rainbow hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
Ha rossz, meg kell javítani, nincs nagyon mire cserélni, van jobb és rosszabb bőven, de a jellegzetes hangzását max eqval lehet utánozni. Nem mintha az eredeti erősítőnk olyan különösen magas minősége lenne...
(#) domimarci33 hozzászólása Aug 3, 2022 /
 
Sziasztok! A kb 2 hete említett erősítőt (6383s) sikerült jó életre bírni. Viszont került hozzám egy ugyanilyen modeljű erősítő szintén gerjedt a bal végfokja. Szinte az összes kondit kicseréltem benne, és amit észrevettem az az volt, hogy a vr47 es kondi mintha megégett volna a végfokokon. Ezeket szintén egyből kicseréltem újabbakra. Miután az összes lehetséges megoldást elvégeztem rajta be is kapcsoltam, a fluoresszcent kijelző fel is villant, de mikor jelet adtam be rá akkor a vr40 és a vr41-es tekercshuzal elkezdett füstölni, megégett rajta a lakk, a biztositék egyből ki is égett (ez alapjáraton a bal végfok ami torzitott, de megcseréltem és a jobb végfok helyén volt). Nem tudom mitévő legyek, nem merem bekapcsolni semmiképpen vettem egy pár új 4,7ohmos ellenállást is ha cserére szorulna. A tekercseket meg valszeg nekem kell majd megtekerjem bele. De esetleg valaki tudja mi lehetett a probléma, így még megjavított állapotban sem merem bekapcsolni, nehogy kilőjje megint. Képet melléklek az égett tekercshuzalokról. A kábelek újak, de a tranzisztor az eredeti.
(#) antiktelefon válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
VR47 az ellenállás, nem kondi, a kimeneti zobel tag része, ha megég az mindig gerjedésre utal. csak a nagy tekercs a tekercs, a 2 kis gubanc csak emitter ellenállás, 2-3W ellenállás jó helyette.
Mérd ki a végtranyokat, meghajtójat először.
Vt17-en +-1V megvan?
Tranyókat jól kötötted be?
Ha védelem működött, akkor a 2 tranyójat is érdemes lehet cserélni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
(#) domimarci33 válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Szia! Igazad van, bocsánat a nagy tengés lengésbe már el is irok dolgokat... A tranyók jól vannak bekötve igen. A vt17-et majd holnap kimérem. Esetleg tudnál linket küldeni, hogy honnan tudnék szerezni az emitter helyére rendes ellenálást ami használható bele, nem akarom a véletlenre bizni az egészet. Előre is köszi, holnap jelentkezem az eredményekkel!
(#) Suba53 válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Ellenállás az emitter körbe: 0,47R 3W
(#) domimarci33 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
köszönöm!
(#) domimarci33 válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Illetve a kérdsem még az lenne, hogy hogyan tudom kimérni a feszültséget ha nincsen áram alatt, mivel a tekercsek megvanak égve a biztositék elvan szállva, tudok belerakni újjat, viszont nem akarom igy, mert félek, hogy másban is kárt tennék ilyen égett huzalokkal
(#) antiktelefon válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 / 2
 
Szedd ki a végtranzisztorokat és próbáld úgy. Vagy ha van két 30V-os labortápod, arról is mehet, csak akkor a bemenetet zárd le a végfokon, ne szedjen össze zajt, ha külön méred.
Nem fognak szeretni érte, de ez annyira fapados kapcsolás, hogy a helyedben kimérném a végtranyókat és a többi tranyót, de igazából a végtranyókon kívül minden más tranzisztort vakon kicserélsz (bemenetit nem kell meg a némító fetet sem, de a némítót amúgy is érdemes modolni), az sem lesz 1000Ft...
A védelem körében lehet pár kisebb ellenállás még égve talán. De ha VR47 tényleg égett volt, akkor vagy a soros kondi zárlatos (nagyon nem hinném, a sárga kondik jól bírják) vagy valamikor gerjedt a végfok.

Amíg a két emitter ellenállás drótgubanc csak égett, addig nem fog gondot okozni, kb ugyanúgy működik, csak nem szép amúgy, csak a nyákot ne pörköld meg jobban.
Végmeghajtónak MJE 340 350 jó pl.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) elektrorudi válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 / 1
 
A hibás vagy új végerősítőket úgy szokták éleszteni, hogy a tápvezetékeket megszakíva, egy-egy izzót kötnek be sorosan. Tehát a tápfeszültséget az izzókon keresztül kapja végerősítő panel. Általában, 230V/60W -os izzók megfelelnek. Persze nem "LED izzó"-ra gondolok.
Ha zárlat van, vagy csak túl nagy az üresjárati áramfelvétel, az izzók világítani kezdenek, és "áramgenerátorként" működnek. Így megakadályozzák az újabb füstjelenséget, viszont legalább valamit lehet az áramkörben méricskélni (hacsak nincs benne totál zárlat).
Azzal kell indítani, hogy az összes févezetőt meg kell mérni, hogy nem zárlatos-e? A leégett ellenállás cseréje önmagában nem oldja meg a problémát. A következő is le fog égni.
Ha minden félvezető rendben van, és mégsem jó, akkor szakadt ellenállásokat kell keresni. Ha azzal is minden rendben van, akkor okozhat gerjedést egy szakadt vagy zárlatos kondenzátor is. Amatőr körülmények között, ezt a legnehezebb megtalálni.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) domimarci33 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Köszönöm a segitséget! Én arra gondoltam, hogy lehet véletlen ráfolyt a tranyó oldalára a paszta amikor pasztáztam, és az zárta rövidre a tranyót és az erősitő testét. Attól előfordulhat ez a hibajelenség igaz?
(#) Suba53 válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
A hővezető paszták nem vezetők. Az nem csinál zárlatot. Ne tudd meg mekkora pasztafoltokat láttam már processzorok IC-k lábain, amik kifogástalanul működtek.

Van külön paszta, vagy inkább sűrű festék, általában ezüst tartalmú, olyan célra, ahol vezetőképesség kell, de remélem nem olyan pasztát használtál.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) elektrorudi válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Attól függ, milyen pasztát használtál? Közönséges szilikonzsír kell. Persze különböző viszkozitásúak vannak, különböző fantázia neveken. Nagy különbség nincs köztük.
A proci hűtéséhez használt ezüst tartalmú paszta áram vezetőképességéről nincs információm. Ide nem az kell.
Tizen valahány éve foglalkoztam szilikongumiba kevert ezüstpor felhasználásával. A DC-t egyáltalán nem vezette (1-2 VDC feszültséget használva), de nagyfrekin kitűnően működött vezetőként. Az is lehet, hogy nagyobb feszültségeken (20-40V) átütött volna, de ezt nem mértem.
Szóval: sima szilikonpaszta kell!
(#) domimarci33 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
de valamilyen ezüst fajta lehetett...
(#) domimarci33 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Rendben igyekszek beszerezni egyet akkor. De akkor okozhatta ez a tekercsek elégését?
(#) elektrorudi válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Nagyon egyszerű: Mérd meg a tranzisztorok kollektora (háza) és a hűtőborda közötti ellenállást. Jó nagy ellenállást kell mérned! Azért nem szakadást, mert ha a hűtőborda földön van, akkor egyéb utakon (ellenállásokon) még folyhat a kollektor és a borda között áram. Gondolom, multimétered van?
Ha nagyon kis ellenállást mérsz, akkor lehet, hogy mindkét tranzisztor kinyitott és az ellenállások/tekercsek füstöltek, zárlatban ment az egész.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) domimarci33 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Hát ha a a tranyó testét és a házat mérem akkor ott rövidzár van (csipog a műszer, ezekszerint az ellenállás is jó kicsi lehet.)
(#) antiktelefon válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Mérd ki a tranyókat kiforrasztva dióda módban:
Bővebben: Link
A legezüstösebb paszta sem vezet megaohm alatt, csak a folyékony fém.
(#) Gafly válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Nagyját helyben is ki lehet mérni...
(#) antiktelefon válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
De ha valami rossz, helyben mérve mond meg végtranyó bázisa zárlatos vagy a meghajtó...
(#) Suba53 válasza domimarci33 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Gondolom már letörölgetted egy puha ronggyal az így szétkent pasztát.
Mi a szigetelés a tranyó, és a hűtőborda között? Van a rögzítő csavarnál is átvezető szigetelő gyűrű?

( Ódenka rakott fel egy fotót, egy javított erősítőről, ahol a tranyó fém kollektora egy szigeteletlen csavarral volt a hűtőbordára erősítve, mert a csere előtt egy műanyag borítású volt ott. )

Láttam már olyat is, hogy a szigetelő gyűrű rövid volt, deformálódott a csavar szorításakor, és a csavar okozta a zárlatot.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
Következő: »»   117 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem