Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   114 / 119
(#) antiktelefon hozzászólása Dec 27, 2021 /
 
Üdv!
Ha már szóba került a B32, eredeti HB1 mélyeket mivel érdemes újraperemezni, illetve mi hozza le a legjobban a régi perem ragasztását a membránról és mivel érdemes az új peremet felrakni?
Régebbi Videotonokon és hasonlókon cseréltem jópár peremet és gyári közeli lett, de az van annyira ritka, hogy a legjobban akarom megcsinálni. (A fényes membrán miatt erről nem annyira szeretném leszedni a porvédőt, nem tudom milyen kicsi a légrés, lehet jól központosítani a peremet a lengő kiékelése nélkül?)
(#) msteve válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 27, 2021 /
 
Készítek rávaló peremet, és a felragasztását végigvezetem a könyvben. A régi perem maradékát és a ragasztót le szoktuk vágni róla, és így nagyon szépen javítható. Legtöbbször...mint ennél is, kiemeljük a teljes lengőrészt, mert a membrán nagyon sérülékeny. Könnyebb és egyszerűbb így dolgozni vele...
(#) antiktelefon válasza msteve hozzászólására (») Dec 27, 2021 /
 
Mármint hogy érted a levágását, nem olyan mint a vidi, hogy egy pengét a membrán mellett vezetve szépen lejön róla. Mondjuk házilag nem biztos, hogy a pille ragasztását piszkálnám, akkor inkább faragok valami betétet, ami a kosárba ül és a membránt alátámasztja ott, ahol a ragasztót szedem éppen.
Milyen peremed van rá, saját préselésű hab?
(#) msteve válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 27, 2021 / 1
 
Saját készítésű.
A membránon lévő ragasztó réteget vágjuk át, de csak éppen a felületét hogy a membrán anyaga ne sérüljön.
(#) vandorbot válasza msteve hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Üdv ! Van még a könyvből ?
(#) msteve válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Persze...de ha elfogyna akkor nyomnak újabb adagot
(#) GARFIELD13 hozzászólása Feb 13, 2022 /
 
Sziasztok!
Amikor pont abból kellene várat építeni, amiből nem lehet...
Az egyetlen pozitívum, hogy nem vágta körbe a membránt a "mester", inkább maga alá visszahajlóan ragasztotta alá a peremet, a többi meg ...
Szóval lassan jó lenne, ha rendelni lehetne legalább oldószert, mert bár könnyvel könnyebb, de kellene hozzá még némi megfelelő anyag is.
Üdv.
(#) segítő hozzászólása Feb 13, 2022 /
 
Nem óhajtok senki üzletébe beleszólni. Igazán jó oldószer egy hangszóró szétszedéséhez az aceton. Sajnos gyorsan párolog, drága, de hatásos első körben szétesett/elöregedett membrán szél és mindenféle ragadós anyag eltávolítására a membránról és a kosárról. Gyorsan, de finoman ecsettel, stb. Utána újra peremezhető. Teljes felújításhoz már tapasztalat szükséges, egy teljes felújítás már nehezebb, inkább profi.
Aceton korlátozottan beszerezhető patikákban.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2022
(#) reloop válasza segítő hozzászólására (») Feb 13, 2022 /
 
Lehet benne igazság. A műanyag felületre felvitt, kellemes tapintást nyújtó, gumis bevonatot szoktam acetonnal eltávolítani, ha foltosra kopott. Festékboltban veszem literes kiszerelésben.
(#) szs válasza segítő hozzászólására (») Feb 13, 2022 /
 
Idézet:
„Aceton korlátozottan beszerezhető patikákban”

Nem tudom, patikákban mennyire korlátozott, a nejem ment a festékboltba, hozattam egyúttal denaturált szeszt, akkumulátorsavat és acetont 1-1 litert. Nem korlátozták, adtak.
(#) segítő hozzászólása Feb 14, 2022 /
 
Ezt az infót nem tudtam. Bocs. Sajnos csak azt láttam, hogy a feleségem mindenféle "környezetbarát" körömlakk lemosó szarokat használ. Nem működtek. Bementem protekciós patikába, ott nagy lelkűen adtak acetont kis kiszerelésben...Így utólag, Istent játszottak. Jó pénzért. És jogszabályra is hivatkoztak.
Tanulság: Mindenki leszűrheti.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2022
(#) GARFIELD13 válasza segítő hozzászólására (») Feb 15, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm a javaslatot, de maradni akarok a könyv anyagjavaslatai mellett ahol csak lehet. Amit eddig sk peremeztem ott egyszerű volt a dolgom, mert csak az elporladt peremmaradványokat kellett óvatosan szárazon lekapargatnom. Pont azért vettem meg a könyvet, hogy ne kísérletezni kelljen, hanem bevált módszereket betanulni és alkalmazni.
De sajnos mindenre nincs megoldás a könyvben sem, mert ezen a Vifán a perem a kisebbik probléma.
Azt, hogy a membrán külső pár centiméterére rákent trutymó hogyan távolítható el, na az sajnos nincs benne a könyvben.
Ilyen barmokra nem gondolhatott a szerző sem, bár biztosan Ő is látott már pár érdekes megoldást a hosszú pályafutása alatt.
Nem tudom, hogy mire gondolt a korábbi "mekkelek" amikor ezt elkövette, de a kedves anyukája mostanában biztosan sokkal több vizet fogyasztott.
Szóval mivel a 8. fejezetből a membránjavításnál kimaradt a membráncsiszolás rész, inkább ehhez várok építő jellegű javaslatokat.
Szerencsére van egy pár normális állapotú Vifa mély a polcon, azokat csak peremezni kell, de jó lenne ezt a szerencsétlent is megmenteni valahogy, mert már kihalófélben lévők ezek a mélyek...
Valószínűleg itt a teljes kibontás és a nagyon óvatos csiszolás alátámasztáson lehet a járható út, mert oldószerrel nem nagyon akarok nekimenni, mert azt sem tudom mi van rajta és melyik oldószer mit tenne a membrán anyagával.
A teljes szétbontáshoz viszont kell a normális és már kipróbált oldószer.
Tanulásnak ez is jó lesz, meg talán a megmentés is sikerülhet...
Üdv.
(#) msteve válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /
 
A nem a használatból eredő hibák száma akkora, hogy több kötetet meg lehetne velük tölteni. Sajnos sokan próbálnak javítani a hangszórójuk minőségén a fórumokon olvasott többé-kevésbé hatásos módszerekkel, de ezek nagy része nem mindig célravezető. Viszont ezek általában nem visszafordítható folyamatok. Tudomásul kell venni hogy nem lehet minden hangszórót megjavítani. Működőképessé tenni lehet őket, de attól még nem lesz olyan mint az eredeti. Meg kell próbálni a felső papírréteggel együtt lehámozni a membránról, de ha az anyag nagyon beszívódott a rostok közé, akkor nincs segítség, ki kell cserélni a membránt. A 20centis TV hangszórónak a membránja nagyon hasonlít erre a Vifára, lehet hogy jobban jársz ha kompletten cseréled. Ha ez a Prelúdium/HB-1 mélye, akkor tudok adni egy bontott membránt, ami ugyan nem tökéletes, de azért raktam félre hogy ha olyat hoznak javítani ami ennél rosszabb állapotban van, akkor ki tudjam cserélni. Mivel már nem javítok, nincs rá szükségem. Ha eljössz érte, neked adom...
(#) segítő válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /
 
Bocs inkább kihátrálnék a korábbi hozzászólásomból. Az aceton teljesen jó papír membrán tisztításához. De a VIFA mély impregnált membránjában kárt okozhat.
A fényképeken látható membránszél ragasztás a képek alapján valószínűleg Palmatex-el készült. De a membrán felületén is látható valami beavatkozás.

Idézet:
Tudomásul kell venni hogy nem lehet minden hangszórót megjavítani. Működőképessé tenni lehet őket, de attól még nem lesz olyan mint az eredeti


Ez a lényeg.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2022
(#) GARFIELD13 válasza msteve hozzászólására (») Feb 16, 2022 /
 
Szia!
Köszönettel elfogadom a felajánlást. Remélhetőleg a jövő héten el tudok jutni napközben majd valamikor hozzád.
Tudom, hogy nagy csodát nem tudok tenni vele, de mivel a szélesebb családban több mint 10 pár prelu szolgál, így gyakorlásnak pont jó lesz egy ilyen balsorsú példány.
Arra gondoltam, hogy inkább polírozásszerű csiszolással óvatosan megpróbálok az eredeti membránfelszín közelébe lejutni és nem tovább. Csodát biztosan nem lehet vele tenni, de a mostaninál talán jobb állapotba kerülhet.
A fő kérdés inkább az szerintem, hogy mit leplezett el a korábbi "mester" ezzel a maszatolással?
De ez is csak a csiszolás után fog kiderülni...
Jelentkezem majd, ha már látom a jövő heti programom.
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza segítő hozzászólására (») Feb 16, 2022 /
 
Szia!
Semmi gond.
Azt már az elején írtam én is, hogy ebből nem lehet várat építeni.
A lényeg a tanulás és a tapasztalás folyamata.
Erre ez a szerencsétlen mély pont alkalmas, közben meg a HB1-et is fel tudom támasztani.
Már jó ideje gondolkodtam rajta, hogy jó lenne egy összevetés a minta és a két hazai változat között és most szembe jött ez a lehetőség.
Bár a mélyek fiatalabbak lesznek mint ami eredetileg benne volt, de az eltérés kisebb lesz az eredeti állapottól, mint ezzel a méllyel.
Ezt kockázat nélkül ki merem jelenteni.
Így ez végül egy win win szituáció lehet minden érintettnek.
Ezzel a méllyel meg a megtenni tervezett út és a megszerzett tapasztalat a fontosabb számomra nem a végeredmény bár abból is a legjobbra fogok törekedni.
Üdv.
(#) Aladdin25 válasza salétrom hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Szia salétrom.
Én most raktam őket össze egy német oldalon találtam membránt kis alakitással paszolt hozzá. Majd berakom falba és írom milyen a hangja üresen eddig olyan amit vártam Bővebben: Link
(#) salétrom válasza Aladdin25 hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Szia . Itt már látom . Szépek. Kellett alakítani a papírt? Vastagsága milyen , hasonló mint a régiek ? A kis tölcsér az gondolom a régi , olyat nem adnak hozzá.
(#) Aladdin25 válasza salétrom hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Szia. A papír tömege 1grammal tér el az eredetihez képest magasabb mint az erdeti mivel az átmérő is csak 26.7mm nem gond ha vág belőle az ember utána egyezik majd a kettő.
(#) jimitek hozzászólása Ápr 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy érdekes dolog, amire nem tudok rájönni.
Amiről szó van, az egy kb. 2.00mm2-es transzparens hangszóró vezeték. (elvileg somogyis)
Tudom, hogy vagy réz bevonatú alumínium, vagy tiszta rézből készülnek az elemi szálak, azonban mindkét fém 1000 vagy 600 Celsius fok körül olvad, ez viszont 1800-2000 fokig felizzik mire olvad.
Acél nem lehet, mert 1500 fokon olvad, szikrázva, és mágneses (ez nem).
Szóval furcsállom, hogy egy ilyen "rejtélyes" fém vagy fém ötvözetből van egy közönséges hangszóró vezeték, és nem rézből, márpedig nem sok más fém alkalmas erre a célra. (rugalmasság, jó elektromos vezető képesség)
És mind ezt ugye olcsón kéne kivitelezni.
Ja és a hőt jól vezeti.

Egyébként véletlenül vettem észre és kezdtem el kísérletezni vele, de nem hagy nyugodni, hogy mi lehet?
Bármi ötlet?

(A videón minden fényerő beállítás fix volt, így a fényesség jól mutatja a különbséget!)

U.i.: Extra hőmérsékleten reakcióba lép a levegővel és füstölve ég.
(#) GARFIELD13 válasza jimitek hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Szia!
Otthoni normál zenehallgatás közben ritkán éri ekkora terhelés szerintem azt a kábelt.
Azt azért elárulhatnád, hogy mivel mérted a hőmérsékleteket, mert a fűszerboltos infrám pl csak +380-ig mér...
Üdv.
(#) Gafly válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
Én pedig arra gyanakszom, hogy lehet ott más "kitöltő" anyag is.
Nem pont erről szól, de érdemes lehet elolvasni.
(#) kiborg hozzászólása Júl 14, 2022 /
 
Sziasztok!
Tudtok-e ajánlani olyan személyt,aki javít hangszórót Kecskeméten vagy a közelben ?
3 utas Pioneer hangfal magas vagy közép sugárzójának a papír membránját sikerült kiszakítanom. Jó lenne cserélni akár a hangszórót akár a membránt.

Előre is köszi, válaszokat akár ide, akár privátban várom.
(#) msteve válasza kiborg hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Keresd Bocit. Valahol azon a környéken tevékenykedik.
A száma: 20/417-8725
(#) Directors hozzászólása Szept 2, 2022 /
 
Sziasztok!

Még 2010-ben építette magamnak hangdobozt H2000-es HA22-599 Bővebben: Link hangszóróval. Sajnos mára elfáradt a membránja. A kérdésem az lenne hogy ez a membrán jó hozzá Bővebben: Link? Vagy mást ajánlanátok inkább hozzá ?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2022
(#) antiktelefon válasza Directors hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Membrán vagy perem? Nyilván a H2000 perem illik rá, bizonyos nem normális körökben a sal peremet rakják rá, mert hogy tovább bírja, na azzal rosszul szól meg nem is illik rá annyira pontosan. Csak azt nézd meg széles vagy keskeny perem kell-e neked, mindkettő kapható.
(#) Directors válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Peremre gondoltam.
Ahogy nézem 10mm a rilnije.

Hát remélem akkor ez jó lesz hozzá, mert a nevében a 484-et írja, az én hangszóróm pedig HA22-599.
(#) GARFIELD13 válasza Directors hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Szia!
Ez a keskeny rilni csak a jó rá és ezzel lesz közel eredeti.
Ezt vedd meg nyugodtan hozzá.

Másik peremmel bajban leszel a ragasztásnál, mert csak ilyen keskeny rilnivel tudod rendesen lentről ragasztani.
Ha nagyobb a rilni, akkor az alsó ragasztásnál olyan lesz a perem mint a fentebb látható szerencsétlen HB1 mélynél volt nálam. Ott maga alá hajlott a perem mert azt a mekkelek alul ragasztotta, pedig azt fentre kellett volna.
(Mondjuk annál a membrán maszatolás mellett ez volt a kisebb baja az egykori "mester" tevékenységének.)

Megkérdezhetem, hogy milyen építés ez?
(Gyárilag a DB2228 volt ilyen méllyel.)
Üdv.
(#) Directors válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /
 
Köszönöm szépen a segítségedet!

Ezt egy itteni kolléga tervezte meg nekem hangváltóstól, mindenestől. Egy álló 2 utas doboz. 2 db HA22-599 hangszóró van párhuzamosan kötve, a magas pedig egy vifa DX25TG05-04.
Sajnos a méretek már nincsenek meg nekem. Itt a honlapon még lehet hogy meglenne ha sokat keresnék.
(#) uniman válasza Directors hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1
 
"...még meg lehet": Bővebben: Link
Következő: »»   114 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem