Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Olajradiátor rendellenesen működik
Lapozás: OK   1 / 2
(#) hjksfifdg hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Jó napot! A következő problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot, véleményt kérni:
Nemrég vásároltam két Somogyi Elektronic gyártmányú, Home FKOS 9M típusú olajradiátort. A típus teljesítménye 3 fokozatban állítható (800 W, 1200 W és 2000 W), termosztáttal van ellátva. A legelső bekapcsolás óta azt tapasztalom, hogy közepes és annál magasabb hőfokbeállítás esetén előbb lép működésbe a biztonsági hőkioldó, minthogy a termosztátnak lehetősége lenne kikapcsolni. Körülbelül 3 perc működés után megszakad az áramkör, és nagyjából 10 perc alatt hűl vissza olyan mértékben a radiátortest, hogy visszaálljon az áramellátás újabb 3 percre. Ezt II-es és III-as fokozaton is megfigyeltem. (Az I-es fokozatot nem próbáltam, mert az a teljesítmény nem elegendő a helyiség befűtésére.) Mindeközben a szoba hőmérséklete nem emelkedik, és nyilván a radiátornak sem tesz jót a rendellenes működés. A készülékek nincsenek letakarva, újak, így természetesen nem szennyezés okozza a túlhevülést, az előírt oldaltávolságok megvannak.
Megnéztem, a radiátorok 110 °C-os hőkioldóval vannak szerelve. Mivel ezelőtt egy olajradiátort sem szedtem szét, nem tudom, hogy más hasonló paraméterekkel rendelkező, jól működő típusok milyen hőterhelést viselnek el, ahogy azt sem tudom ellenőrizni, hogy az én radiátorom ténylegesen hány fokra hevül fel, amikor kikapcsol.
Alulméretezett vagy hibás lenne a hőkioldó? Típushiba? Lehetséges, hogy úgy árulják ezt a készüléktípust, hogy gyakorlatilag használhatatlan? Vagy nekem sikerült egy selejtes szériát kifognom? Az online fellelhető értékelések alapján a vásárlók többsége elégedett. Tapasztalt valaki hasonlót?
(#) kaqkk válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Szerintem vidd vissza és cseréltesd ki garanciában amíg lehet .
(#) Bakman válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Igen. Az, amelyiket én vettem anno, pont így működött. Figyelmeztetésekkel körítve elajándékoztam.

Ha van lehetőséged, vidd vissza, "kenjétek a hajatokra" felkiáltással.

Vegyél olyat, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Semmi okosítás, semmi ventilátor, csak egy tök egyszerű elektromos fűtőtest (két fűtőszála van), elektromos konvektor néven is emlegetik. Volt időszak, amikor az ilyenekből (kényszerűség okán) elég jól kiképeztük magunkat a kollégákkal. Mindenkinek ez jött be a legjobban, nyugodt szívvel tudom ajánlani.
(#) Gafly válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Tóni doktor bácsi elmondja a fizikát mögötte.
De nem selejt, csak direkt ilyen.
(#) hjksfifdg hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Köszönöm a válaszokat. Arról már lekéstem, hogy indoklás nélkül el tudjak állni a vásárlástól, ha "direkt ilyen", akkor meg nem fogják visszavenni, illetve egy készülékcserével sem lennék kisegítve. Reménykedtem benne, hogy valami alkatrészcserével meg lehet oldani a dolgot. Amúgy az én radiátorom sem bonyolult, manuális termosztátja van, de el tudom képzelni hogy egy elektromos konvektor megbízhatóbb.
(#) szs válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Ez nem hiba, működési sajátosság.
Ha hideg lenne a szobában, akkor ritkábban kapcsolna ki, mert később érné el a saját maximális hőfokát (mert őt a rajta áramlő levegő hűti -cserében ő ezt a levegőt fűti.)
Azt vedd figyelembe majd, hogy hagyományos, régi épétísű háznál egyetlen szobára elég az a 2Kw télen. Ilyenkor meg ki-ki kapcsolgat -hiszen hamarabb átmelegszik, mint a levegő visszahűthetné.
(#) StMiklos válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Szevasz!

Munkámmal jár a hibakeresés, felderítés, netán javítás.
Azzal együtt, hogy hibásnak látszik a készülék, azért még 1-2 próbát tennék, mert miért ne és pár napig úgy se tudod sehova vinni. Hátha valami figyelemfelkeltő történik:
Legalacsonyabb fokozat (tudom, így kevés a teljesítmény, de mégis) legmagasabb termosztát állás.
Mit csinál?
Közepes vagy magasabb fokozat, legalacsonyabb termosztát állás.
Mit csinál?
Közepes vagy magasabb fokozat: ha az előző próbán nem kapcsol ki, akkor 2-3 fokonként emelem a hőfokot, várok mondjuk 15 percet, és ha megy, akkor megint emelek rajta.
Azt mondod a biztonsági 110 fokos.
Ha ott kapcsol, hol lehet helyileg, ahol eléri ezt a hőmérsékletet?
Olajradiátor, kósza kérdés: meg van benne az olajtöltet: cakk-pakk: 8,5kg(?)

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Az nem természetes hogy
Idézet:
„előbb lép működésbe a biztonsági hőkioldó, minthogy a termosztátnak lehetősége lenne kikapcsolni”
Ha a hajszárítód így működne hajítanád a kukába ... Ha a termosztát kapcsol sűrűn akkor maximum alacsony a hiszterézis de ha a biztonsági hőkioldó az előbbutóbb megadja magát nem arra van tervezve hogy naponta ezer kapcsolást végezzen
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Persze, hogy ez a konvekciós fűtés is elegendő -és feleannyiba kerül.
Valójában az olajradiátor is elsősorban konvekcióval fűt, csak több a hátránya.
De erről a sógorom sem tudtam meggyőzni, azzal jött: kevesebb a veszteség, mert az olaj... Hiába mondtam el neki, hogy minden veszteseg, ami kialakulhat (pláne fűtésnél ) az hőként jelentkezik, és mit akarunk? Csak nem hőt?
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Lehet, hogy a békebeli példányok nem, azokkal nincs tapasztalatom, de higyjétek el, ezek így működnek. szs kolléga leírta a miértjét.
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
De ez nem hajszárító. Fűtőtest, ami akkor kell kikapcsoljon, ha a hőmérséklete eléri a maximumot. Egyébként a hajszárítómban is van hőkioldó, amikor zoknit szárítottam, ugyanígy kikapcsolt. (És a ballábas zoknim utána nehezebben tudtam felhúzni ) Ha 100 fokos levegőben mműködtetném, sűrűn kikapcsolgatna -hajszárítás közben sosem. Mert néki az a működési sajátossága. De a konvekciós (amit bakman is mutatott, és nekem is van) az is más hőfokoknál, de ugyanúgy kikapcsol, ha elérte a maximum hőfokát. Ha meleg van, sűrűbben, ha hideg van, ritkábban. Mert a konvekció hűti őt -miközben átáramlik rajta a levegő. Ami nem mindegy, hogy hidegebben vagy melegebben áramlik bele.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) hjksfifdg hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
"Közepes vagy magasabb fokozat, legalacsonyabb termosztát állás.
Mit csinál?"
Ennek nincs értelme. Ha a közepes hőfokozat mundjuk dél, akkor 17 fokos szobahőmérséklet mellett nagyjából 10 óránál kapcsol be a termosztát. Alatta nem, hisz túl meleg van.
"Közepes vagy magasabb fokozat: ha az előző próbán nem kapcsol ki, akkor 2-3 fokonként emelem a hőfokot, várok mondjuk 15 percet, és ha megy, akkor megint emelek rajta."
Ha pont közepesre állítom, akkor néhány másodperc eltéréssel kapcsol a hőkioldó, majd termosztát is.
Közepes felett a termosztát nem játszik (egyszer tapasztaltam).
Alacsony fokozaton most tesztelem.
(#) hjksfifdg hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Az egyszer tapasztaltam megjegyzést arra írtam volna, hogy egyszerre kapcsolt a kettő.
(#) Bakman válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Nem kell semmit kísérletezni, csak rá kell nézni. 2 kW-os teljesítmény, 6-8 liter olaj, felület meg alig. Ha egy ilyen oljaradiátor átmelegszik, valóban forró, de a konvekciós fűtőtesten nagyságrendekkel több levegő áramlik át. Ha fölé hajolsz, szinte szélként érzed a felfelé áramló légmozgást.
(#) hjksfifdg hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Nálam ez a ránézés sajnos még nem működik. Azt néztem, hogy egyszerű legyen, de ne a legolcsóbb, ill. olvastam visszajelzéseket is. Nem vált be.
(#) Bakman válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Nics ezzel semmi gond, más is belenyúl időnként a tutiba.

u.i.: Használd a "Válasz" opciót hogy tudjuk, melyik írásra reagáltál, könnyebb nyomonkövetni.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Kísérletként ezen is lehet növelni a légáramlást -pár centivel elé és mögé tesz az ember egy rövid lábakon álló lemezt (azért lábakon, hogy alulról tudjon odaáramlani a levegő). Kicsit ritkábban fog kikapcsolgatni -de jobban a plafont fűti. A miénk (továbbiakban enyémként írtam le) ugyanúgy előbb a plafont fűti -csak gyorsabban megindul a légáramlás. Mielőtt begyújtok a kazánba, pont jó gyors melegre.
Dupla áron elérhető, hogy lesz egy sima konvekciós fűtés, ami kisebb hőfokon működik, mint az enyém, cserében odavan a sugárzó hatása, továbbra is később lesz meleg, mint az enyémnél.
De már ez van neki, én inkább bátorítani akartam, mert valójában ugyanannyira fog melegedni/fázni mellette, mint én, ha órákat használja (nem félórára-órára). A 2 kilowatt ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) hjksfifdg válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Rendben, így fogok tenni.
(#) StMiklos válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Szevasz!

Ezt értem, elfogadom, de hogy lehet, hogy ezt gyártják, eladják?
De azért ott egy megjegyzés az Euronics.hu honlapján:
"A termék kizárólag jól szigetelt helyiségek fűtésére vagy alkalmankénti használatra alkalmas!"
Ezt hova tegyem? Nem korrekt dolog ez.

Üdv: StMiklos
(#) hjksfifdg válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
"Legalacsonyabb fokozat (tudom, így kevés a teljesítmény, de mégis) legmagasabb termosztát állás. Mit csinál?"

Nagyjából 1-2 óra állásban kapcsolt a hőkioldó. Az eredmény hasonló, csak az első meghalás előtt több idő telik el.
(#) hjksfifdg válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Ó, ezt más típusokra is ráírják, csak vagy helyett és kötőszóval.
(#) hjksfifdg hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Amúgy késő ősszel és kora tavasszal terveztem használni esténként, hogy a kazán kevesebb ideig fogyassza a gázt.
(#) ktamas66 hozzászólása Okt 29, 2022 /
 
Muszáj a megadott max.hőmérsékletnél lekapcsolnia, mivel nem izzíthatja fel a radiátort. Ha végig forró marad a radiátor, akkor jól működik. A termosztát akkor kapcsolja ki, ha a környezet elérte az adott hőfokot. Ha kevés ez a fűtés, lehet a termosztát soha nem is kapcsolja ki. Azért ez nem tisztán konvekciós fűtés, hiszen hősugárzása is van
(#) hjksfifdg válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Ez érthető, de a szobám légtérfogata a gyártó által megadott tartományon belül van, és eddig csak fél fokos hőfokemelkedést sikerült elérni 4 óra alatt. Azért ez így átverés.
A termosztát itt nem a környezet hőfokát méri, hanem egy köztes értéket, mivel egy alig szellőző, szűk dobozban van. Csak a burkolat tetején van szellőzőnyílás.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) Bakman válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Idézet:
„hogy lehet, hogy ezt gyártják, eladják?”
Mire tönkremegy a hőkioldó, bőven lejár a garancia. Arra apellálnak, hogy úgy sem fogják sokat használni, mert drága a villany. Hiába a hőkioldó kapcsolgatja a fűtőszálakat ki és be, maga a radiátor érintésre forró, a legtöbb vásárlónak ez fel sem tűnik, hiszen meleg a szerkezet, tehát működik.

Szem előtt kell tartani, hogy itt a fórumon többségben vannak a műszaki beállítottságú tagok akik felhorkannak ilyenek láttán de a többség nem konyít az ilyen dolgokhoz. De látod, első pillantásra még te sem gondoltad volna, hogy ez normális. Sőt, én is vettem ilyet, mert én sem gondoltam volna, hogy ez így működik. Utólag, későn raktam össze a képet.

Mit lehet elvárni ilyen téren egy óvónénitől? Ha meg innen is megvizsgálod, kiderül, hogy ez egy sikeres termék, mert viszik. Nem lehet mindenkinek felhívni a figyelmét az összes gagyi termékre mert kb. semmit nem venne soha senki.
(#) Bakman válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Azzal a típussal, amit mutattam, sokkal gyorsabban fel lehet fűteni egy szobát. Ha van a környezetetben ilyesmi, kérj kölcsön egyet. Elég lesz egy nap is hogy megtudd, mi a különbség.
(#) ktamas66 válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Teszteld a WC-ben, csak előtte csukd be az ablakot.
(#) hjksfifdg válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Nem lehet, mert nincs meg a fél-fél méteres távolság a falaktól... Ja, és konnektor sincs. Kis fürdőszobában még lehetne, de oda tilos. Hasznos kis készülék ez. Az egyetlen előnye, hogy fűtésszagot csinál, így megvan az illúzió.
(#) Tomi111 válasza hjksfifdg hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Ezek mind így működnek. Nekem is van egy régi talán 20 éves( német). Ugyanígy lekapcsol, bár ez csak a nagyobbik fűtőtestet kapcsolja ki. Viszont az enyémen a kapcsolóban akkor is világítanak a glimmek, mert a biztonsági hőkioldó a kapcsoló után van. Ha a tiéd is így lenne bekötve, nyugodtam használnád, mert észre sem vetted volna, hogy kikapcsol. Nem lenne ez a fórum sem Amit Bakman linkelt, az jobb fűteni. Nem kapcsol ki, tolja 2kW-tal és hangja sincs. Vagy még a ventilátorosak is jobbak ezeknél a radiátoroknál, de nem a mai bóvli műanyagok, hanem a békebeliek. Viszont egy ilyen olajradiátort ott merek hagyni felügyelet nélkül is, a többit semmiképpen.
(#) hjksfifdg válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Azért csak gyanút fog az ember, ha közepes hőfokon kikapcsol, és hiába tekeri maximumra, nem kapcsol vissza. Bár ki tudja. Amúgy olajradiátort sem hagynék magára, sőt, éjszakára is kikapcsolom az ilyesmit, mert úgy vagyok nyugodt.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem