Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3450 / 3550
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Emlékszem erre az EMG katalógusra. Sok EMG műszer volt a laborjainkban anno.

Iszonyatos pusztítást végzett az átgondolatlan, csak haszonszerzésre koncentráló rendszerváltoztatás a magyar ipar szinte minden területén.
Ezt újra felépíteni szinte lehetetlen. Főleg egy ilyen társadalmi környezetben.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Vannak túlzások, és aránytalanságok. De itt most már szinte elképzelhetetlen árról van szó. Azt továbbra sem tudom megítélni hol a racionalitás, de ismételve magam egy vadonatúj autó áráról van szó, amiben szintén van elég sok alkatrész, meg számítógép, sőt kereke is van, meg klíma, meg ABS, meg kanyarkövető fényszóró, meg esőérzékelős ablaktörlő, és még egy végeláthatatlan lista ami megtölti azt a kb. 1,5 tonnát.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Semmi sem lehetetlen, de a körülmények azért kellenének hozzá....
Meg azért az sem árt, hogy az ember tovább lásson az orránál.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Pedig nyilván adnak el belőle. Neked drága, mert nagyon sokat kell dolgozni ennyi pénzért, és valószínűleg nincs is szükséged ilyen műszerre. De ahol ilyen tudású műszer kell, ott megveszik.
Amikor hardverfejlesztőként dolgoztam, pl. volt amikor szóltak, hogy akkor most van 1MFt keret oszcilloszkóp vásárlásra: nézz szét, hogy milyen típust vegyünk. Ahol komolyabb eszközök kellenek,(pl. mert ki is használják a tudását), ott rá fogják szánni azt a pénzt. A munkahelyen akkoriban volt az asztalomon olyan LC mérő, ami most is több millió forintba kerül. Még ide a fórumba is tettem fel pár mérési eredményt.
Meg is van: Bővebben: Link
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Azért ha belegondolsz ez a műszer az elektronikai műszeripar egyik gyöngyszeme. Iszonyatosan sok mindent tud. A méréstechnikai tudás, ami felhalmozódott a gyártónál mind hardver szinten, mind szoftveresen, az bele van építve. És van rengeteg olyan fejlesztő labor, gyártó környezet a világon, amelyeknek a működtetéséhez hasonlóan precíz műszerek kellenek, és ott egyáltalán nem túlzó ez az ár.

Nyilván hobbi szinten erre azért nincs szükség, de én sem dobnám ki, ha valami csoda folytán egy a birtokomba kerülne.

Kontrasztként ne az autókat nézd, hanem például a High-End audió világ termékeinek az árát. Nekem attól szokott tátva maradni a szám.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Gyanítom az óriási fejlesztési költség gyártási beruházás mellett kevés eladott darabszám is sokat nyom a latban. Tehát nem egy millióra kell elosztani a fejlesztést, hanem pár száz darabra. Láttam 19 milliós R&S szkópot is.
(#) Suba53 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Erre vajon mi lehet a magyarázat?
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Azért kerültem a javasolt példádat előcitálni, mert azt is hasonló túlzások sokasága jellemzi. A High-End világban túlzottan sok a homályos ideológia, és túlzottan sok hangzatos lózung van bizonyos eszközök bizonyos tulajdonságai mellé rendelve.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
Egyáltalán nem gondolom, hogy ne lenne olyan, aki megveszi és kihasználja egy-egy drága műszer lehetőségeit.
Én csak azon lamentálok, mennyire lehet reális ez az ár, mennyire kapcsolódik a benne lévő alkatrészek, és műszaki megoldások értékéhez.
Ha végletekig leegyszerűsítem, akkor azt gondolom nem az "értéke" miatt ilyen drága, hanem "miért lenne olcsóbb ha ennyiért is elkel".
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
Van az a mondás, hogy valami addig ismeretlen míg meg nem ismerjük. Az audió dolgait azért nem jó ide keverni mert az annál sokkal bonyolultabb mint egy drága szkóp. Egyébként a high end az pont valami olyat akar jelenteni, hogy attól már nincs feljebb. Ha van egy 5 milliós audió eszközöd, akkor árától függetlenül az nem high end, ha van a gyártó kínálatában egy 10 milliós is, azaz van attól feljebb, árban is, meg elvileg hanghűségben is.
Aki ezzel foglalkozik az előbb utóbb felismeri, hogy amatőr (házi) viszonylatban el lehet jutni egy adott szintre, aztán a fölé már nem igen, mert ott már olyan tényezők vannak a költségeken felül is, amit otthon a sufniban senki nem tud prezentálni. Erre nagyon jó példa sok után épített (drága) erősítő, amiből az után építések gyakorlatilag 100%-ban elmaradnak az eredetitől. És ez nem csak azért van, mert otthon senki nem teszi bele a 2 milliót érő alkatrészkészletet, hanem egyéb tényezők is vannak, pl. ott már tényleg minden cm számít, kábelből is.

Na meg van a lehúzás része is a dolognak de az megint egy másik történet.
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Kevés eladott darabszám. Gyanítom, nulla darab.
Ehhez képest a R&S filléres dolog.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Azért ez nem ilyen egyszerű ez gazdaságilag. Csak egy egyszerű példa a sok önköltségi dologból...
A fiam szabin volt, és beszélgetés közben megemlítette, hogy milyen drágán adja a munkahelye a termékeiket. Én meg mondom neki, most Te nem dolgozol, nem vagy hasznára a munkahelyednek, szerinted most miből fizeti a munkabéredet? És sok ilyen tartalékot kell a munkaadóknak prezentálni a működése során. Nem beszélve a jelenlegi energiahelyzet következményeiről. És az "érték" nagyságát mint fogalom, szerinted mi határozza meg? Egyáltalán milyen értékre gondoltál? Mivel is az érték érdekfüggő fogalom.
(#) Josi777 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Értem én az első ránézésre a csodálkozást, van néhány, általunk nem ismert szempont is, ami jelentősen árnyalja a képet.

Egy szándékosan kiemelt példa a kontraszt miatt a Hemgenix (a hemofília B nevű ritka genetikai betegség kezelésére szánt génterápiás szer) ára adagonként 3,5 millió dollár és kb. 10 mg. Ár/súly arányban azt hiszem bármit ver

És akkor az árképzéséről pár szót. Mindenki tudja, hogy nem ennyi az előállítási költsége, de mire kifejlesztették, rengeteg pénzbe került, tehát az oda vezető utat is fizetnie kell valakinek. És a másik szempont, hogy ezt a betegséget élethosszig kell kezelni, ami 20-23 millió dollár, e helyett "csak" 3,5 millió, tehát végeredményben jelentős a költségcsökkenés.

Ezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy mennyire összetett egy-egy termék árának a meghatározása. Egy mosó-, vagy mosogatógép önköltségi ára kb. 20e Ft, mégis 150e+, ért tudod megvenni. Ez egy ilyen világ
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Például egy ilyen méréshez kell a "kétszertízmilla"...
(#) tufatofu válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 2
 
Idézet:
„Erre vajon mi lehet a magyarázat?”

Kompenzálja a falban lévő 1,5mm-es"alamónijum" MM falvezeték hiányosságait, és a légsodronyét az utcán, ami a háború után épült
(#) Suba53 válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Az a gond, hogy erre csak vitriolos iróniával tudnék hozzáfűzni bármit is, de tiszteletben tartom a hívők lelki érzékenységét, és maradok tisztelettel, aki voltam.
(#) tufatofu válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Azért bátorkodtam ezt a példát írni, mert egyik rokon a házgyári lakótelepen "hifi rajong", igaz ő csak valami 70 ezer ft-os méter árú tápkábelt vett, meghosszabítva ezzel az utolsó másfél méteren a falban lévő 60-as évekbeli aluminium mókot az erősítőig.
(#) SALáta válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Inákbb a "highend" mondhatni ilyen kézi dolgoktól is drága. Hasonló méretű aluminium tömböt (35 kg, 15 eu/kg) zsebezve (7 óra, mert nem "csak annyi" volt) , 5 óra polírozással volt készre "jelentve" . Csak ha ebből indulok ki csak a munkaóra több mint 120 ezer, anyagköltség meg bőven 500 eu fölött.... könnyen kijön pár millió.
(#) mek-elek válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
És mi van a házban "gyártott" zavarforrásokkal?
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Te legalább annyira "hívő" vagy a feltételezéseiddel. Mert ugye aki nem tud mutatni valamit, az ez irányú dolgairól, annak minden ez irányú, akár ironizáló véleményalkotása csak blabla lehet a tapasztalatok híján. Ezt csupán logikai alapon állítom, és ezzel nem akarom a személyiségedet általánosan véleményezni, mert biztos vannak más dolgokban komoly értékeid.
(#) mek-elek válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Tapasztalataim szerint, nálunk hallani félméteres tömör ezüstözött rézvezeték hangjának pozitív hatását is az erősítő hangjában. Hát szívesen meghallgatnék egy ennél jobb kábelt is, hogy mit jelenhet a hangzásban. De azt hiszem eltévedtünk témailag. Megyek, azt iszom is egyet a felismerésem egészségére.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Egyébként én is a Kácsá-tól vásárolom a csatlakozókat azon egyszerű oknál fogva, hogy máshol nincs ilyen. (Hátha küldenek valamit ajándékba, hogy reklámozom őket.)
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Hát igen, mindjárt itt a karácsony...
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
És ha már karácsony... Itt nyilvánosan megkövetem, hogy nem olvastam előbb a visszacsatolás kondenzátorának a rövidzárjáról, de hát gondolom azóta sokat csuklik miattam is. Rendkívül hatásosnak tartom a tapasztalataim alapján. Nagyon köszi eme okosságot. Gondolom ezt nem csak én tapasztaltam meg.
(#) granpa hozzászólása Dec 1, 2022 /
 
Valakinek ígértem valamit Szentes, Szarvas környékére még az idén. Mivel "fennforgás" volt, nem tudom visszanézni, kinek, mit. Dec. 11-én járunk arrafelé.
(#) Ge Lee válasza SALáta hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Nyilván, azt is meg kell fizetni, de ha valami valamiből a legjobb akkor azt pláne, de ez minden dologgal pontosan ugyanígy van, legyen az erősítő, ház, autó, akármi. Még a nőkkel is, az amelyik a legjobb külsővel rendelkezik az fog tudni a leggazdagabb fickóhoz hozzámenni.
(#) SALáta válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Azt sem értik sokan hogy egy kis fúrás vagy bármi miért annyi amennyi. Nem csak azt az időt kéri amíg kész a kényelmes meleg műhelybe. A műhelyt is fel kell építeni. Lehetne részletekig menni de minek? Egy értékszintig eléggé szépen lekövethető az olcsó vs drága "gép" dolog. Ezt egy láncfűrésznél megtettem. És kijött hogy a 4x drágább valójában ugyan ott van csak sokkal kevesebb időt kér.
Ugyan ez hegesztőnél is megfigyeltem . Bár most abból kategóriájának legalja van. Amivel még a tökéletes munka elvégezhető.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
(#) Ge Lee válasza SALáta hozzászólására (») Dec 2, 2022 / 2
 
Egy olyanfajta megközelítésnek meg sosincs vége. Mert fel kell építeni, fűteni kell, világítani kell, fizetni az alkalmazottat ha van, enni is kell és lehet sorolni a végtelenségig. Gondolom nem véletlenül alakult az ki az évszázadok során, hogy az ember megcsinál magának mindent amit csak tud, és csak azért fizet amiért nagyon muszáj, meg amit nem lehetetlenítenek el. A 60-as években a falusi családi házak zöme kalákában épült, volt egy rokon vagy ismerős kőműves, meg néhány szintén rokon vagy ismerős segéderő és felépült a ház. Próbáld meg ezt ma... Úgy kezdődik egy építkezés, hogy első tétel: földmunka - 2,5 millió.
(#) Gafly hozzászólása Dec 3, 2022 / 2
 
Állítólag ma van az "igazi Ferenc" nap.
Úgyhogy akit érint, mindenféle jót kívánok.
(#) img válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 3, 2022 /
 
Szerintem nem annyira, mert ez csak nagy mennyiségnél éri meg: ha 1 db HDD-t visz oda beolvasztani, akkor még az útiköltsége / postaköltsége sem jön ki belőle.
Következő: »»   3450 / 3550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem