Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Honnan lehet szerezni (minőségi) rotary encoder csavarógombot?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) villámkéz hozzászólása Dec 22, 2022 /
 
Szeretnék építeni egy HID jellegű kontrollert, ami videovágó programokat, 3D aimációs, zenei vagy más szoftvereket tud vezérelni, akár keypress-szimulációval, akár MIDI jelekkel.

Ennek a kulcs-alkatrésze egy végtelenített, csavarató tárcsa lenne, azaz egy rotary encoder, ami impulzusokat ad le, amikor tekerik, ismerve a tekerés irányát is. Sok eszközben láttam ilyet már, de egyszerűen sehol nem látom, hogy ilyet lehetne készen kapni. Olyanok vannak, amik kb. 10-20 impulzust adnak le egy körbefordulás alatt, és kb. 10-20ezer ciklust bírnak ki, de ezek nem alkalmasak erre a célra.

Már azon vagyok, hogy házilag barkácsolok egy ilyet, 3D nyomtatással, két IR kapuból, amiben egy perforált tárcsa forog, de azért az komoly meló, hogy tényleg jól működjön, elég finoman mozogjon, és legyen egy kis "kattanása" minden impulzusnál.

Nem tud valaki olyan helyet, ahol ilyesmit árulnak, és lehetőleg nem egy vagyonért?
(#) 24bitponthu válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 2
 
Ha lényeges a kattanás és a hosszú élettartam, akkor tényleg neked kell barkacsolnod , legegyszerűbben egy leptetomotort felhasználni erre a célra , a tekercsekre egy elektronikát tenni.
(#) Bakman válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
A nagy felbontású enkóderek optikai enkóderek, nem rendelkeznek "kattanással", cserébe igen tartósak. Ha ilyen enkódert kiegészítesz kattanással, számolni kell azzal, hogy nagy valószínűséggel nem fog visszaállni a kiinduló pozícióba egy jobbra és egy balra kattanás esetén mert a legkisebb mozdulatra is lépést vált. Ennek kiküszöbölésére pontos mechanikát pedig nem egyszerű készíteni.
Annyival lehet javítani a dolgon, hogy a tekerő mellé raksz pár gombot, amivel a felbontást be lehet állítani.

CNC gépeken használt kézikerék milyen? Bővebben: Link. Nem ismerem, csak egyszer-kétszer láttam.

Akik használnak ilyen szoftvereket, mit használnak? Fura lenne, ha nem lenne a piacon ilyen megoldás, amit csak meg kell venni.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Van gyári, csak kissé drága
Ezt találtam a leg olcsóbban.
(#) Massawa válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
Szerintem gond van az elgondolással, egy mezei tekerön amit kézzel vezérelsz aligha tudsz 20-30 pozicionál többet kialakitani. ( 360 fokot 30 poziciora osztva 12 fok 1 lépés ami egy mondjuk 30 mm átméröjü gomb kerületé 3,14 mm-t jelentene, ami a mechanikus poziciot garantálná, majdnem finommechanikai csoda, mert az arretáciot természetesen nem 30 mm gomb kerületén kellene megoldani hanem valahol az enkoder kis házában).
Házilag barkácsolni sem lenne tul egyszerü, mert nyilván te is a lehetö legnagyobb átmérön oldanád meg a mechanikus arretáciot ( pl egy 50-100 fogaskerékkel), amit össze kellene hangolni az elektromos felosztással ( optikai tárcsával), amit kibonthatnál egy jobb felbontasú golyos egérböl vagy trackballbol, vagy neked kellene ezt elkésziteni.)
Az sem igaz, hogy az ilyen encoderek élettartama 10-20 ciklus. Nagyságrenddel többet lehet elvárni tölük. ( egy barátom már 40 éve gyárt video editorokat és eddig egy enkodert sem kellett cserélni, igaz mindig a legjobbakat épitette be.)
Esetleg nézz körül a használt gépek piacán, rengeteg analog vágopult ( videomagno vezérlö) vált feleslegessé, azokban vannak ilyen szerkezetek.
(#) wbt válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
Austria Microsystems-nek vannak jó mágneses forgás enkóder IC-i (egyszerűbbtől a nagytudásúakig), mi használtuk "elkoptethatatlan" karokhoz pl. Szerintem 64 impulzus/fordulat elég sok helyre elég (innentől már csak felfelé mennek). Persze lehet mechanikus/optos, csak az nagyobb lesz, körbe lyukak egy NYÁK-ra, golyó-kisrugóval...és ha már úgy is van lyuk, akkor lehet optokapus a fázisérzékelés. NYÁK-ból is csináltunk jeladókat, tökéletesek voltak (optos volt).
(#) Saggitarius válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Jo draga, de optikai es 500 impulzus per forgas: https://www.digikey.ie/en/products/detail/broadcom-limited/HEDS-550...219683
(#) veroka hozzászólása Dec 23, 2022 /
 
Nyilván EZ nem ér ennyit, de ilyesmikben is kereshetsz. Tedd fel a kérdést az "elfogadnám ha ingyen elvihető" topikban, nagyon sokunknak van-volt ilyesmi videomagnója. Nekem is többek között, de már régen elbontottam.
(#) villámkéz válasza 24bitponthu hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
A léptetőn én is gondolkodtam, nem lehetne-e erre valahogy felhasználni, egyrészt mert van belőle már egy ládányi lassan, amiket tintasugaras printerekből kibontottam, másrészt sok van köztük, aminek a lépésszáma olyasmi, ami erre pont jó lenne. Csak nem jöttem rá, hogy lehetne megbízhatóan érzékelni, ha eltekerik. Ha lassan, óvatosan lépteti az ember, nem biztos, hogy kellően erős az impulzus. Az meg nem az igazi, hogy pl. egy video-vágóban képkockánként akarok haladni, megyek 20 -at előre gyorsan, aztán pont oda akarok elindulni, ahonnan indultam, de már nem sikerül, mert az enkóder nem vette észre valamelyik ugrást.
(#) villámkéz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Igen, én is optikai enkóderben gondolkodom, valami kis rugóval előfeszített csapágygolyóban, ami egy enyhén hullámos (fogas) palásnak feszül, ez éri el a "kattogó" érzést. Persze akkor jó, ha a kattanások szinkronban vannak a leadott impulzusokkal, azaz az optointerrupterek (2 kell, hogy lehessen irányt is érzékelni) perforált tárcsáján ugyanolyan szögenként vannak a lukak, mint ahogy a kattogó fogazás recéi.

Amit linkeltél, az tök jónak tűnik, csak kicsit drága, de még mindig olcsóbb, mint a legolcsóbb kész ilyen eszköz, amit eddig találtam:

https://www.syntexshop.hu/contour-design-shuttlexpress

Azért akarok sajátot készíteni, mert azon minden kontroll pont úgy helyezkedne el, ahogy nekem kényelmes, mindenből annyi és olyan van, ami nekem kell, plusz pár ismerősömnek is adnék belőle, akik videóval, animációval, 3D grafikával, zenészettel foglalkoznak.
(#) villámkéz válasza Massawa hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Erre egy elég nagy tárcsát szánnék, azaz nem azt a picur tekerőt, amiből sok van a MIDI kontrollereken, hanem olyat, amit jog-dial -nak vagy jogwheel -nek szoktak hívni. Azon már van értelme a nagyobb, akár 100 vagy afölötti lépésnek is. Van, hogy pl. egy videóban gyorsan előre kell tekerni, hogy folyamatosan lássak egy mozgást, aztán ahol a kritikusabb rész van, kikockázzal lassabban, beállva a pontos pillanatra. Ilyenkor pl. jó egy ilyen nagy tárcsás kontroll.

Pont azon vagyok én is, hogy a régi golyós egerekből kiműtsem az opto-interruptereket, ezekkel az egész hardver fillérekből kihozható lenne. Szinte bármilyen MCU elég a vezérléshez, plusz pár gomb, egy rugós scrubbing kerék, amit potméterből is lehet csinálni, a többi már csak dizájn kérdése.

A 10-20 ciklust rosszul értetted, 10-20ezret írtam. De azt is csak azokra a nagyon egypálcikás kis tekerőkre, amiket az olcsó cuccok menüjében való navigálásra használnak, és kb. 12-20 lépést adnak egy fordulaton. Azok erre nem lennének alkalmasak amúgy sem. Az optikai vagy mágneses enkóderek elnyűhetetlenek, mert lényegében semmi nincs rajtuk, ami elkophatna, akkor sem, ha 0-24 órában folyamatosan tekergetik teljes sebességgel.
(#) Massawa válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Ilyen tárcsákat kapsz aránylag olcson (általában 300 osztásig), de magad is marathatsz pl. az ingyenes sztroboszkop szoftwarrel. Ott akár megcsinálhatod a dupla rést is az irányfüggöséghez. A maratást meg megcsinálják a kinai NYAK gyárak, ha stencilt rendelsz.).
De kétlem, hogy házi körülmények között meg tudod oldani a mechanikus arretáciot ( nagyon jol felszerelt mühely kell hozzá).
Már 50 osztáshoz sem elegendö pl egy tipikus poti csapágyazása. Minél több osztás annál komolyabb csapágyozás kell. Amit korábban mutattam abban dupla csapágyazás van és az arretálo fogas kerék átméröje 60 mm. Az egész egy darab alublokkbol van kiforgácsolva és abba beépitve. Régebben alul még egy lendkerék is volt ( szalagos gépekhez az kényelmesebb, a jelenlegiben már nincs lendkerék, mert a komputeres cuccokhoz nem kell.)
(#) villámkéz válasza wbt hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Ezek erre erősen overkill szenzorok szerintem. Abszolút szögmérésre jók, de még arra is állati drágák. Másik tervemhez gondolkodam olyan DIY szögérzékelő szenzoron is, ami egy sokszögletű tükörhasábot forgat egy lézernyaláb előtt, és ennek a fényét veri vissza egy 2D CCD szenzorra, eből számolva ki nagyon pontosan az elfordulást, de az másik téma. 3D digitalizáló karokhoz lenne jó főleg.
(#) Massawa válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Bocs, az „ezer“ természetesen kimaradt. De ha jol emlékszem az Alps a drágábbik enkoderre 200000 kapcsolást garantál.
A másik dolog meg általában a videomunkáknál nem számoljuk a képeket, hanem a kivánt helyre mozgatjuk a cursort,azaz nem kell okvetlenül szinkronban lenni a videoval ( mindegy, hogy hány kép van másodpercenként. Az idö a fontosabb, pl menjen egy két perccel arrébb stb. Persze ha már helyben van a cursor akkor képenként kell mozogni, de azt a legtöbb video editor amugy is automatikusan megoldja.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2022
(#) villámkéz válasza Massawa hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
A perforált tárcsa még a kisebbik gond, mert azt meg lehet oldani egy írásvetítő fóliára printelt radiális osztással is, próbáltam, és teljesen jó lett, ráadásul úgy pont annyi lukat tudok készíteni, emennyi osztásra szükségem van, és kvázi ingyen megvan azonnal. A rugósan kattogva forgó mechanikát még nem tudom, hogy fog sikerülni, de szerintem nem olyan nehéz, egy masszívabb, 3D nyomtatott perselybe belefogott vagy csak belefeszített fém csapágy elég erős ahhoz, hogy megtarsa a tengelyt, végülis nem forgószék lesz, csak egy tekerő. A hullámos palástú henger se nagy cucc 3D nyomtatón, ennél sokkal finomabb fogaskerekeket is nyomtattam már sikerrel.
(#) Bakman válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Ettől olcsóbban nem fogod kihozni sehogy. Amit mutattam, az csak az enkóder, mindenféle elektronika nélkül. Doboz, mikrokontroller az enkóder oldalon, SW a számítógépre...
(#) Massawa válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Persze elméletben nem gond a valoságban azonban sokkal nagyobb. Még egy mezei 8 mm-s csapágynak is lehet annyi játéka, hogy a mechanikus arretacio meg a tárcsa elmozdulhat, azaz bizonytalan helyzetbe kerül. Persze megprobálhatod a nyomatatást is. Csak a foliára nyomtatott optikai tárcsa eléggé bizonytalan eredményt tud adni, mert nem fogod tudni a sikot garantálni.
Pl. 100 osztás egy 50 mm-s tárcsán 1,57 mm-s csikokat jelent, gyakorlatilag ennek a felével kell számolni, mert egy átmenet jelent 1 lépést. Az optoszenzoron ilyen keskeny rést kell kialakitani, és biztosra menni. Sajnos a jelenlegi nyomtatok alig tudnak nagyobb, mint kb 1000 dpi felbontást, és a csikok a tárcsán 4 kivételével srégek, azaz, lépcsözetesek a vonalak. A legkisebb játék már lépésveszteséget fog okozni.
A nyomtatott arretálo kerék is gond lehet pl. M0,5 modullal nyomtatott 100 fogas kerék átméröje 50 mm és a fogak közötti hézag 0,5 mm, és ebben kell pontosan megállnia a golyonak, ami a forgatásnál alapbol koptatja a kereket és annak fogait. Nem tudom az hány forgatást fog majd kibirni. Esetleg probálkozz egy lánchoz használt kis magasságu fogazattal.
(#) 24bitponthu válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
Ha rámernel egy leptetore mondjuk műszerrel, láthatnak hogy voltos kimeneti feszt generál , szerinted milyen lassan kell tekerni hogy egy milivoltos hiszterezisu komparator ne billenjen.
Próbáld ki , ja és ajándékba megkapod a kattanás érzést, tuti 90 fokos fazissal , olcsón, kb ingyen, csak egy tekerot kell szerezned/ nyomtatnod.
Legalább próbáld ki, különben úgy jársz mint a nyuszi aki mikor találkozik a rokaval ordítva közli vele hogy nem kell a létrád b@sz meg szemét irigy dög.
(#) wbt válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
Aranyárú, de egy SO8-as AB kimenetű 2000Ft, mágnes 100Ft és örök élet pergés nélkül (és van egy gombfunkciója is). Karhoz a 14-bit nem lett volna elég? Most már kb. 4000Ft, de kész, tiszta érzés és kicsi.
(#) kaqkk válasza villámkéz hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
(#) villámkéz válasza 24bitponthu hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Igen, lehet, hogy ezt a vonalat is érdemes kipóbálni.
(#) villámkéz válasza wbt hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Ja igaz, én valami mást néztem, de ezek az abszolút mágneses szörmérők egész olcsók, 14 bit elég jó már egy digitalizáló karhoz is. Én csak attól félnék kicsit, hogy valami környezeti mágneses hatás esetleg eltorzíthatja a visszaadott értékeket. Bár ezeket egy referencia-szenzorral lehetne kompenzálni.
(#) SALáta hozzászólása Dec 23, 2022 /
 
Tényleg a legolcsóbb.
(#) villámkéz válasza SALáta hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
kaqkk, SALáta:

Na igen, ez tűnik talán a legolcsóbb megoldásnak, akárhogy nézem. Postával együtt 5-6e Ft -ból kijön, és minden benne van, ami nekem kell ehhez.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem