Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Egy kis segitség kellene,van nekem egy öreg autóm,amivel van egy kis problémám.Nem tudom bestartolni mert a kulcs elforditásakor nem kap benzint a motor, a hiba forrását megtaláltam,elektronikai jellegű. Szóval kellene nekem egy olyan áramkör 12V-ra ami bekapcsolása után kb. 3-5 másodpercig működig majd automatikusan kikapcsol. Ha valakinek van valami müködő képes ötlete azt szivesen meghalgatnám,esetleg egy nyák rajznak nagyon örülnék Köszi
Diesel izzító elektronika,esetleg 555 monostabil módban.
Ezt megcsinálhatod..
Tegnap óta nem tudok rájönni, mi lehet az a hiba, amit ez az áramkör megoldana. Elmondod?
Szerintem nem jól jelezte a hibát... Valószínűleg a benzinszivattyút vezérlő relével van gondja, de ennek az a működése, hogy a gyújtás ráadásakor valóban pár másodpercig dolgozik csak ( termeli a benzint a szivattyú!), de amennyiben közben beindul a motor, akkor folyamatosan dolgozik!! Ide újraindítható monostabil multivibrátor kell ( vagy mikrokontroller!).
Remélem jól értelmeztem a felvetést... Steve
Hali!
Ehhez a témához írom a kérdésemet (bár lehet egy jó tucat van már hasonló), mert ha nem is azonos, de hasonlít a kérdésemhez. Vsz a "kissi" által jelzett újraindítható változatra lenne sz-ks;gem. Én próbálkozom egy egyszerűen összeállított esettel, amelyet most részletezek. Adott egy "20 óra test, majd 4 óra +5V" amplitúdójú periodikus négyszögjelem (OK, a BSSElektronikán megtalálható url=http://bsselektronika.hu/index.php?id=268]digitális órát[/url] építettem meg, és a kis 10 MHz-es kvarcom késik 24 órában 40 mp-et...) Ehhez akarok beépíteni egy 24 óránként aktiválódó kapcsolót, ami 24 óránként bekapcsolna, és pörgetné/utánállítaná az impulzusokat naponta. (Az említett rajzon S1) Egy 4 óra hosszúságú folytonos pozitív impulzus megjelenésétől kezdődően van szükségem egy 2-5 secundumos kimeneti jelre, ami egy relét hajt meg. Én ezt a csatolt ábrán láthatóan képzeltem el. Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon működőképes-e? Mi történik, ha a bemenet +5V-ja 4 óra után lekerül a testre? Érdekelne a fentebbi, vagy hasonló 555-tel megoldott változata is az én helyzetemre. Köszönöm előre! ![]()
Szia!
Szerintem a 39 pF kondenzátort cseréld ki egy kisebbre és köss vele párhuzamosan egy trimmer kondenzátort ( a kettő összege legyen kb. 39 pF ) és a trimmerrel kell beállítani a pontos frekit ( ezzel az óra pontosságát!). A Te ötletedhez megfelelő egy 555-el felépített monostabil kapcsolás a bemeneten egy tranzisztoros fázisfordítóval ( az 555 lefutóélre indul), az általad rajzolt kapcsolás szerintem nem jó erre a célra! Steve
Kösz a választ!
Még reménykedtem! (hogy lesz), pedig a BSS-es linket elszúrtam... Kipróbálom, mert van itthon a "fiókban". Meg stabilizálom a feszültséget 7805-tel 5V-ra. Eddig egy 5,23 V-os Sony Ericsson töltővel futtattam. ![]() A frekvenciát tényleg változtathatom a 39 p-val? Azt hittem azt a kristály adja. S hogy veszek mellé próbából még egy másikat... Kösz
Szia!
A frekvenciát természetesen a kvarc határozza meg, de a kvarcok sem abszolut pontosak, lehet őket trimmerelni a leírt módszerrel! Steve
OK, kösz!
Az óra különben úgy viselkedik, hogy kb egy órát késik, aztán utána sietni kezd kb napi 20 percet az eddigi tapasztalataim alapján- (még egy éjszaka meg egy délelőtt teszteltem csak, de folytatom...) Még annyit, bár lehet, hogy máris túl sokat kérdezek, 6/25-ös és 10/40 trimmereim vannak, melyiket használjam? Az 1k-s ellenállással babrálhatok? Mert az alkatrészeket (39 p is) egy online áruházban vásároltam, postai utánvéttel, nem adnék ki még csak ezért egy szállítást. Ellenállásaim meg vannak 1 k körüliek. Milyen mértékben befolyásolják azok a rezgés frekvenciáját? Ha van erre valami képlet (sacc, ha nem is pontosan, ha az RC kör szól bele végülis a rezgések frekvenciájába?)
Szia!
Én a 6/25 és egy fix, kb. 22 pF-os kondenzátort javasolnék. Biztos lehet találni képletet, de nincs értelme, mert Te pont a gyártási szórások miatt variálsz ( és az nincs benne a képletben, csak bizonytalanságként ![]() Azt viszont nem írtad, hogy néha késik, néha siet ![]() Ez a néha siet, néha késik pl. előfordulhatna a hálózati frekvenciáról járó óránál, de a Te rajzodon kvarcoszcillátor volt!! Steve
Kösz, Steve !
Ellenőrzöm a kontaktokat az oszcillátoron még egyszer. A sietéssel kapcsolatban, leírom, bár lehet, csak bonyolít a helyzeten. Azt még a z Ericssonos (stabilizálatlan) táppal tapasztaltam. S ráadásul egy másik 220 csatlakozóban, amikor éjjelre kitettem az előszobába egy hűtő mellé, hogyha netán füstöl, vagy robban... (a tápja), mert a 330 mA-t zabálja - ne a szobában legyen. S lehet, ott bezavartak valami felharmonikusok, vagy zavaró jelek. Tegnap stabilizáltam a feszültséget egy 7805-tel, s így késett tegnap délután, 4 mp-et 4 óra alatt - újra stabilan! Ahogy az elején írtam. Ez reményekkel tölt el ( ![]() Linkelem még egyszer - hátha nagyobb sikerrel : Bővebben: Link Ha az 1 Megás kvarc helyett 10 Megásat használtam (->> természetesen az 1 Hz-hez még egy plussz 74 390-osztóval), a 6/25 és 22 picosok akkor is megfelelnek ? Nem kell szorozzam/osszam a 39 picot 10-zel, hogy 10 MHz-hez arányosabb frekvenciákat kapjak ? Ezért kérdeztem a képletet. Most nem vagyok "óraközelben", holnap össze kell rakjak egy számítógépet valakinek. De ma délután, utána meg vasárnap folytatom a vizsgálódásokat. Helló!
Szia!
Örülök, hogy az ingadozást a táp okozta, mert ez viszonylag könnyen behatárolható (volt!) ... Nem is néztem, hogy más kvarcot használtál, nagyobb frekinél persze csökkentheted a kvarcot, szerintem ne számolj, hanem próbálkozz ( itt nem érdemes!). Ha van kisebb kondid, akkor próbáld meg kisebb értékkel kb. 10 pF körül állíthatóan! Steve
Próbálkozni fogok!
Még kísérletezek. Ugyanis: A hűtő meg mikró mellett mindig siet. Minden más helyen késik - stabilan. Továbbá: A táppal azonos elosztóban van a hűtő és mikró. Ha ugyanabba az elosztóba bedugom a cinező pisztolyt, és kapcsolgatom, a percek kettősével/ötösével (mikor hogy) ugranak (számol felfele). Pedig az órát velük azonos helyiségben, az előszobába akarom elhelyezni. lehet, hogy a biztosítéktábláról kell vigyek direkt kábelt, vagy a közelben lévő kamrából. Tehát a stabil késés kompenzálásával mé nem volt időm foglalkozni. Csak időnként írok még így egy-két megállapítást, mert lehet, hogy még teszek fel kérdéseket. Lehet, hogy a "simpi" "Érdemes a kristály házát is testre forrasztani." hozzászólását meg kell próbáljam. Üdv.
Meg tudod mutatni a kapcsolási rajzot és egy-egy fényképet a megépített áramkörről alkatrész és forrasztás oldalról?
Nem tudom, miért rakta fordított sorrendben a gifeket:
Kijelző meghajtó, Számláló modul, Oszcillátor áramkör (még 1 plussz 74LS390 nálam 10 MHz kvarc miatt) Második részben: Oszcillátor képe felülről, Oszc. képe nyák oldaláról, Számláló modul- nyák.
Második rész:
Az oszcillátor panelen is rakj minden ic-re tápszűrő kondenzátorokat úgy, ahogy a meghajtó részen vannak.
4 db 100n/400V-ost raktam, mert az van.
Uaz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |