Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automatikus kikapcsolás

Témaindító: tomaszko, idő: Júl 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tomaszko hozzászólása Júl 22, 2008 /

Sziasztok

Egy kis segitség kellene,van nekem egy öreg autóm,amivel van egy kis problémám.Nem tudom bestartolni mert a kulcs elforditásakor nem kap benzint a motor, a hiba forrását megtaláltam,elektronikai jellegű. Szóval kellene nekem egy olyan áramkör 12V-ra ami bekapcsolása után kb. 3-5 másodpercig működig majd automatikusan kikapcsol.
Ha valakinek van valami müködő képes ötlete azt szivesen meghalgatnám,esetleg egy nyák rajznak nagyon örülnék
Köszi
(#) proba válasza tomaszko hozzászólására (») Júl 22, 2008 / 4

Diesel izzító elektronika,esetleg 555 monostabil módban.
(#) ferci válasza tomaszko hozzászólására (») Júl 22, 2008 / 4

Ezt megcsinálhatod..
(#) tomaszko válasza ferci hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

köszi szépen megprobalkozok vele.
(#) potyo válasza tomaszko hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Tegnap óta nem tudok rájönni, mi lehet az a hiba, amit ez az áramkör megoldana. Elmondod?
(#) kissi válasza potyo hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Szerintem nem jól jelezte a hibát... Valószínűleg a benzinszivattyút vezérlő relével van gondja, de ennek az a működése, hogy a gyújtás ráadásakor valóban pár másodpercig dolgozik csak ( termeli a benzint a szivattyú!), de amennyiben közben beindul a motor, akkor folyamatosan dolgozik!! Ide újraindítható monostabil multivibrátor kell ( vagy mikrokontroller!).
Remélem jól értelmeztem a felvetést...

Steve
(#) L2773 hozzászólása Dec 9, 2009 /

Hali!
Ehhez a témához írom a kérdésemet (bár lehet egy jó tucat van már hasonló), mert ha nem is azonos, de hasonlít a kérdésemhez. Vsz a "kissi" által jelzett újraindítható változatra lenne sz-ks;gem.
Én próbálkozom egy egyszerűen összeállított esettel, amelyet most részletezek.
Adott egy "20 óra test, majd 4 óra +5V" amplitúdójú periodikus négyszögjelem (OK, a BSSElektronikán megtalálható url=http://bsselektronika.hu/index.php?id=268]digitális órát[/url] építettem meg, és a kis 10 MHz-es kvarcom késik 24 órában 40 mp-et...) Ehhez akarok beépíteni egy 24 óránként aktiválódó kapcsolót, ami 24 óránként bekapcsolna, és pörgetné/utánállítaná az impulzusokat naponta. (Az említett rajzon S1)
Egy 4 óra hosszúságú folytonos pozitív impulzus megjelenésétől kezdődően van szükségem egy 2-5 secundumos kimeneti jelre, ami egy relét hajt meg. Én ezt a csatolt ábrán láthatóan képzeltem el. Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon működőképes-e?
Mi történik, ha a bemenet +5V-ja 4 óra után lekerül a testre?
Érdekelne a fentebbi, vagy hasonló 555-tel megoldott változata is az én helyzetemre.

Köszönöm előre!

Idozito.jpg

(#) kissi válasza L2773 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Szia!

Szerintem a 39 pF kondenzátort cseréld ki egy kisebbre és köss vele párhuzamosan egy trimmer kondenzátort ( a kettő összege legyen kb. 39 pF ) és a trimmerrel kell beállítani a pontos frekit ( ezzel az óra pontosságát!).

A Te ötletedhez megfelelő egy 555-el felépített monostabil kapcsolás a bemeneten egy tranzisztoros fázisfordítóval ( az 555 lefutóélre indul), az általad rajzolt kapcsolás szerintem nem jó erre a célra!

Steve
(#) L2773 válasza kissi hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Kösz a választ!
Még reménykedtem! (hogy lesz), pedig a BSS-es linket elszúrtam...
Kipróbálom, mert van itthon a "fiókban".

Meg stabilizálom a feszültséget 7805-tel 5V-ra. Eddig egy 5,23 V-os Sony Ericsson töltővel futtattam.

A frekvenciát tényleg változtathatom a 39 p-val?
Azt hittem azt a kristály adja. S hogy veszek mellé próbából még egy másikat...

Kösz

Szia!

A frekvenciát természetesen a kvarc határozza meg, de a kvarcok sem abszolut pontosak, lehet őket trimmerelni a leírt módszerrel!

Steve
(#) L2773 válasza kissi hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

OK, kösz!
Az óra különben úgy viselkedik, hogy kb egy órát késik, aztán utána sietni kezd kb napi 20 percet az eddigi tapasztalataim alapján- (még egy éjszaka meg egy délelőtt teszteltem csak, de folytatom...)

Még annyit, bár lehet, hogy máris túl sokat kérdezek, 6/25-ös és 10/40 trimmereim vannak, melyiket használjam? Az 1k-s ellenállással babrálhatok? Mert az alkatrészeket (39 p is) egy online áruházban vásároltam, postai utánvéttel, nem adnék ki még csak ezért egy szállítást. Ellenállásaim meg vannak 1 k körüliek.

Milyen mértékben befolyásolják azok a rezgés frekvenciáját? Ha van erre valami képlet (sacc, ha nem is pontosan, ha az RC kör szól bele végülis a rezgések frekvenciájába?)

Szia!

Én a 6/25 és egy fix, kb. 22 pF-os kondenzátort javasolnék. Biztos lehet találni képletet, de nincs értelme, mert Te pont a gyártási szórások miatt variálsz ( és az nincs benne a képletben, csak bizonytalanságként )!

Azt viszont nem írtad, hogy néha késik, néha siet Ez nem normális dolog, én ilyet nem tapasztaltam még kvarcnál! Véletlenül nincs kontakthibád, ami a kvarchoz csatlakozva változtatja a frekvenciát ??!!
Ez a néha siet, néha késik pl. előfordulhatna a hálózati frekvenciáról járó óránál, de a Te rajzodon kvarcoszcillátor volt!!
Steve
(#) L2773 válasza kissi hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Kösz, Steve !
Ellenőrzöm a kontaktokat az oszcillátoron még egyszer. A sietéssel kapcsolatban, leírom, bár lehet, csak bonyolít a helyzeten. Azt még a z Ericssonos (stabilizálatlan) táppal tapasztaltam. S ráadásul egy másik 220 csatlakozóban, amikor éjjelre kitettem az előszobába egy hűtő mellé, hogyha netán füstöl, vagy robban... (a tápja), mert a 330 mA-t zabálja - ne a szobában legyen. S lehet, ott bezavartak valami felharmonikusok, vagy zavaró jelek.

Tegnap stabilizáltam a feszültséget egy 7805-tel, s így késett tegnap délután, 4 mp-et 4 óra alatt - újra stabilan! Ahogy az elején írtam. Ez reményekkel tölt el ( )

Linkelem még egyszer - hátha nagyobb sikerrel :
Bővebben: Link
Ha az 1 Megás kvarc helyett 10 Megásat használtam (->> természetesen az 1 Hz-hez még egy plussz 74 390-osztóval), a 6/25 és 22 picosok akkor is megfelelnek ?
Nem kell szorozzam/osszam a 39 picot 10-zel, hogy 10 MHz-hez arányosabb frekvenciákat kapjak ?
Ezért kérdeztem a képletet.

Most nem vagyok "óraközelben", holnap össze kell rakjak egy számítógépet valakinek. De ma délután, utána meg vasárnap folytatom a vizsgálódásokat.

Helló!
(#) kissi válasza L2773 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Szia!

Örülök, hogy az ingadozást a táp okozta, mert ez viszonylag könnyen behatárolható (volt!) ...

Nem is néztem, hogy más kvarcot használtál, nagyobb frekinél persze csökkentheted a kvarcot, szerintem ne számolj, hanem próbálkozz ( itt nem érdemes!). Ha van kisebb kondid, akkor próbáld meg kisebb értékkel kb. 10 pF körül állíthatóan!

Steve
(#) L2773 válasza kissi hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Próbálkozni fogok!
Még kísérletezek. Ugyanis:
A hűtő meg mikró mellett mindig siet.
Minden más helyen késik - stabilan.
Továbbá: A táppal azonos elosztóban van a hűtő és mikró. Ha ugyanabba az elosztóba bedugom a cinező pisztolyt, és kapcsolgatom, a percek kettősével/ötösével (mikor hogy) ugranak (számol felfele). Pedig az órát velük azonos helyiségben, az előszobába akarom elhelyezni. lehet, hogy a biztosítéktábláról kell vigyek direkt kábelt, vagy a közelben lévő kamrából.

Tehát a stabil késés kompenzálásával mé nem volt időm foglalkozni. Csak időnként írok még így egy-két megállapítást, mert lehet, hogy még teszek fel kérdéseket.

Lehet, hogy a "simpi" "Érdemes a kristály házát is testre forrasztani." hozzászólását meg kell próbáljam.

Üdv.
(#) potyo válasza L2773 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Meg tudod mutatni a kapcsolási rajzot és egy-egy fényképet a megépített áramkörről alkatrész és forrasztás oldalról?
(#) L2773 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Nem tudom, miért rakta fordított sorrendben a gifeket:
Kijelző meghajtó, Számláló modul, Oszcillátor áramkör (még 1 plussz 74LS390 nálam 10 MHz kvarc miatt)

Második részben: Oszcillátor képe felülről, Oszc. képe nyák oldaláról, Számláló modul- nyák.
(#) L2773 válasza potyo hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Második rész:
(#) potyo válasza L2773 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Az oszcillátor panelen is rakj minden ic-re tápszűrő kondenzátorokat úgy, ahogy a meghajtó részen vannak.

OK

4 db 100n/400V-ost raktam, mert az van.
Uaz.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem