Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   827 / 839
(#) exabit válasza riddler17 hozzászólására (») Jan 13, 2023 / 1
 
Arra egy pici DC-DC konverter is elég lehet. De nem akarlak lebeszélni róla, magadnak építeni jó dolog.
(#) mlaci989 válasza exabit hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Igen gerjed. Max feszültség föltekerésnél ált meg a jelenlegi MHz-es gerjedés. Letekertnél mikor kigyullad a led nem gerjed meg ugye akkor kimeneten nincs feszültség sem.
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Visszaolvastam az egészet. Azt írod, csak az egyik oldal gerjed (a jobb oldal?). Nagyon hosszú vezetékek mennek a potiktól a szabályzóhoz és az egész össze van kötegelőzve a nagyáramú rész vezetékeivel.
Figyeld szkópon a fűrészelést és közben csipkedd el sorban a kábel kötegelőket. Húzgáld szét a vezetékeket és figyeld meg változik-e a fűrészelés frekvenciája és/vagy amplitúdója. Ha igen, itt kell a hibát keresni. Vágd rövidebbre a potikhoz menő vezetékeket, esetleg használj két eres árnyékolt kábelt, külön a feszültség és külön az áramkorlátozó potihoz.
Jobb ötletem nincs egyelőre.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Nem jól olvastad vissza, mindkét oldal csinálja.
Bár az egyik oldalon ellenállás is kell hozzá, nem csak kondenzátor...
(#) Karesz 50 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 2
 
Először azt írta, csak az egyik oldal. Később sikerült kifejleszteni, hogy a másik is RC taggal
Nincs jobb ötletem, mint a vezetékezés tájékán keresgélni a hibát.
Meg az sem mindegy, hogy a kondi közvetlenül a kimeneti csatlakozókon van, vagy valamilyen hosszú vezeték végén. Sokféleképpen be lehet gerjeszteni valamit ha kitartóan ügyeskedik az ember
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 2
 
Ez egy örök probléma. Az oszcillátor fejlesztés rémálma, ha nem rezeg be.
Az erősítő - tápegység fejlesztés rémálma, ha berezeg.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 3
 
Igen, azt szokták mondani, hogy egy igazi amatőr készülékben minden fokozat gerjed - kivéve az oszcillátort Amúgy szerintem nagyon nehéz olyan tápot készíteni amit nem lehet begerjeszteni. Ha megoldod, hogy kondival terhelve ne gerjedjen, akkor majd induktív terhelésre gerjed, ha meg attól sem, akkor majd áramgenerátoros módban, ha azt is megoldod akkor meg a tranziens viselkedése lesz rosszabb. Aztán arra eszmél fel az ember, hogy amikor kezd elégedett lenni a táppal, addigra 3x annyi alkatrészből áll, mint a kiinduláskor.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2023
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Üdv.
A következő a felállás a labortáppal kapcsolatban. Nem sikerült elhárítani a gerjedés okozóját. Ohmos terhelésre jó, ESR vagy nagyobb normál puffer kondi a kimenetre ohmos teherrel kombinálva gerjed. Egyik oldal csak kondival is gerjed. D1 dióda kivéve (elsőre elnéztem valamit) áramkorlát lekapcsolva, feszültség szabályzás működik, teljes áram erősséggel. C2 kondi növelve és csökkentve semmi javulás. Holnap megejtem a potméterek átkábelozását árnyékoltra, ebben nem bizakodom egy próbát megér. Valakinek ha van hasznos ötlete hogy kiküszöböljük ezt a hibát ne tartsa magába.
Csináltam egy rövid videót hogy vizuálisan is mutassam a hibát.
Bővebben: Link
(#) merlingerin válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Szia! Próbáld meg a visszacsatoló kör fele menő pontot átkötni a kimeneti kapocsra. Csak kiemeled az ellenállás egyik lábát, és külön kötöd a + kimenetre. Meg 1-1 100nf a műveleti erősítő tápjára közvetlenül a tok tetejére forrasztva. És próbáld meg a kis led panel métert is lekötni...

Bagatel dolgok, de ez egy fantom
(#) mlaci989 válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Szia!
Ugy érted R3 at kiemelve direkt a kimenö kapocsra.?
Holnap megejtem a javaslataidat és beszámolok.
(#) merlingerin válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Szia! Igen.
(#) elektroncso válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 1
 
Megtaláltam nagy nehezen a panelt és még a szkóp is abbahagyta a munka szabotálását. Kpacitív terhelésre nálam semmi rendellenes nem történik, de ha melléteszek a kimenetre egy 15Ω-os ellenállást akkor az enyém is elkezd oszcillálni. Az enyém kicsit át van alakítva, mellékelem a rajzát (fő különbség a az hogy referenciának nem zener diódát használtam hanem egy REF01 IC-t illetve az OPA-knak a tápot egy 7824-el állítom elő). Az enyémben két darab KD504-es végtranyó van. A huzalozás nem lehet probléma mert az enyémben minden vezeték a lehető legrövidebb és 230V sincs a közelében. A GND-k csillagpontosan vannak kialakítva és a nagyáramú részek 1,5mm2-es dróttal vannak kötve.
Valami a kapcsolásban lesz.

Ja és ha először az ellenállást kötöm a kimenetre és utána a kondit akkor is begerjed amint a kondit csatlakoztatom. A táp végig CV üzemmódban volt, de amikor kipróbáltam és letekertem az áramkorlátot akkor CC üzemmódban is ott volt a gerjedés csak kisebb amplitúdóval (1/3 kb.). Ja és én 100µF-os kondit használtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2023
(#) Skori válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 1
 
Az R4 alsó kivezetése mintha rossz helyre lenne kötve a rajzon. Legalábbis logikusabbnak tűnne, ha nem az opamp kimenetére, hanem az invertáló bemetére csatlakozna.
(#) elektroncso válasza Skori hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Jó szemed van. Nekem fel sem tűnt amikor letisztáztam a rajzot.

Módosítottam.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2023
(#) tompower válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Sziasztok!,
Bár nekem nincs ez megépítve, így szigorúan csak elméleti ötletelés alapján kérdezném, hogy nem-e pont ez a földelési megoldás viszi bele a gerjedést?
Gondolok itt arra, hogy a két táp földelése a pufferelt gnd-n van. Viszont a referencia fesz előállítása, valamint a fesz alapjel gnd-je is elbillen ehhez képest, ha áram folyik a söntökön.

Elektroncső:
Én javasolnék egy kipróbálást úgy, hogy az IC1 GND-t és a P1 GND-t áttenni az IC3 GND-jéhez.
De lehet nem hoz eredményt.
(#) mlaci989 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Na ez részben jó hír. Nem csak nálam jelentkezik ez a hiba. Tehát a kapcsolásban van valami eltekerve.
Hogyan lehetne megoldani?
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Akkor ne vezetékezd át a potikat feleslegesen. Esetleg azt próbáld meg amit írtam, hogy a kötegelőket kicsípve és a vezetékeket mozgatva/tapogatva van-e valamilyen változás a gerjedésben.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Nyilván a feszültségszabályzó rész gerjed de, hogy erről megbizonyosodjunk, iktasd ki az áramszabályzót D1 kiemelésével. Ezt már megtetted, de maradjon így. Aztán hidald át az áramfigyelő 0.68R ellenállásokat és nézzük meg úgy mit csinál.
(#) elektroncso válasza tompower hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Lehet. A gond az, hogy ha a referenciának a GND-jét és a P1 GND-jét átteszem a sönt előttre akkor a söntön átfolyó áram függvényében mászni fog a kimenő feszültség, hiszen a R4/R2 osztó ami a kimeneti feszültséget ossza vissza a hibajel erősítő számára, nos ennek az osztónak a GND-je a sönt kimeneti oldalán van, ez azt fogja okozni, hogy a söntön eső feszültség a referncia GND és a visszamért feszültség GND-je között feszültségkülönbséget fog létrehozni ami ráadásul az átfolyó áramtól fog függeni. Ha viszont ez a R4/R2 GND-jét is átteszem a sönt előttre akkor meg lőttek a táp feszültségstabilitásának.

Van egy másik nagyon hasonló konstrukciójú tápom megépítve, konkrétan ez. Szintén a GND-ben van a sönt, majdnem ugyan az a konstrukció, ezzel is ki fogom próbálni, hogy jelentkezik e a gerjedés.
Sajnos a 723-al megépített tápom meghalt, és még nem volt időm megjavítani, pedig az is érdekelne, mert annál a pozitív körben van a sönt.
(#) Massawa válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Én megprobálnák a D1 katodja és a GND közé egy 100 nF kondit kötni. Ez az áramkorlát müködését nem korlátozná, de a megszünését lassitaná, azaz stabilabbá tehetné az egész tápot.
( nem épitettem meg ezt a tápot, de hasonlokbol legalább egy tucatot ( késön találtam Alkoto kolléga megoldására), és nálam a 6 megépitett kinai is gond nélkül teszi a dolgát.)
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Kikötöttem D1 diódát valamint áthidaltam az áramfigyelő ellenállásokat. Így nem gerjed tovább.
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Még mutat olyat a szimulátor, hogy az R22 okozhat "galibát" ha benne van az áramfigyelő ellenállás, ha nincs. Azt próbáld meg kiemelni, hogy arra mit lép.
Ha úgy jó, akkor hidald át áramfigyelő ellenállást 100nF-dal és úgy próbáld ki.
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
A 100nF nem hozott javulást, csak ha áthidalom az ellenállásokat. R22 kiemelve megszűnik a gerjedés, valamint lekorlátozódik a kivezérelhetőség 22V ra meg a kimenetet nem lehet 0 ra állítani. Állandóan jelen van +1,5V. Ohos terhellésre nullázódik.
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Akkor R22 értékével próbálj meg játszani.
Elkapott valami nyavalya nagyon kutyául vagyok, le kell feküdnöm.
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Rendben.
Jobbulást.
(#) Hp41C válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Meg kellene nézni a jelalakot a -5V tápfeszültségen. Egy régebbi hozzászólásomban számítgattam a D6 Zéner munkaáramát.
Ha C5 -ön -35V van, A D6 -on -5V, akkor az R19 -en 10 mA áram folyik át. Ennek az áramnak kellene fedezni a D6 munkaponti áramát és a műveleti erősítők tápáramát is (0.75 mA/erősítő terhelő áramok nélkül). Ide kapcsolódik még R7 - R7- T2 kör is. Meglehet, hogy az erősítők kimeneti áramának hatására időnként lecsökken D6 munkaponti árama, a negatív tápfeszültség lecsökken és ettől elmászik az erősítők kivezérelhetősége.
A példányomban 400mW -os Zéner van a D6 helyén. Amikor a műveleti erősítőt kicseréltem MC33078 -ra ill. LT1014 -re le kellett csökkentenem az R19 értékét, hogy megfelelően működjön a táp. Most 470 Ohm van beépítve.
(#) mcc válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Idézet:
„lekorlátozódik a kivezérelhetőség 22V ra”


Jogos, mert a kimeneti fokozat csak egyszereset erősít, az IC-k tápja meg 24V...
(#) mlaci989 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Meglestem a jelalakokat a zénereknél. A -5V nál kicsit tüskésedik a gerjedés frekvenciájával arányosan. Ami nyugtalanító az a 24 Volton IC 4-es lábon látható dolgok. Nem tudom ez normális-e de ott minden van. Ahogy indul a gerjedés először négyszöges, majd ahogy emelem a feszültséget úgy megy át fűrészbe, de a fűrészen rajta vannak a négyszögek is.
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2023 / 1
 
Teljesen zokni vagyok agyilag már napok óta, de nem hagy nyugodni ez az izé.
Még ezt próbáld meg. Ha nincs bipoláris 10 µF-od, két szembe fordított 22µF elkóval.
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Megtettem a beavatkozást. Beesik a tápfesz terhellésre, meg egy bizonyos beállításnál jön a gerjedés mikor kezd megindulni a feszültség fölfele és megáll. Áramszabályzóra kissé reagál habár a D1 kivan emelve. Még egy észrevétel. Kimenet befűrészesedik terhellésre, de ez 100Hz es fűrész. 1,5V csúcstól csúcsig. Ennek sem kéne ott lenni.
Következő: »»   827 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem