Fórum témák
» Több friss téma |
Sok év óta most másodszor fordul elő, hogy szükségem lenne a 7 szegmens (kijelző) kimeneteit BCD-be (vissza)tenni. Anno egy csomó kapuval megoldottam, de ma egy eprommal vagy PIC-kel, Xilinx-el - egy tokkal - megoldható lenne, viszont ezekhez programot írni nem tudok. Örülnék, ha vkinek lenne rá kész megoldása.
(PIC-et azért tudok égetni...)
EEPROM-mal megoldanám, ha nem multiplexelt...
EEPROM, 28C64 pl.
CS aktív, OE inaktív, WR inaktív. Ha 1 digites csak: A0-A6-ig a címvezetékeket rátenném a hétszegmenses cuccra, aztán beállítanám D0-D3-on a hétszegmensesen látott karakter megfelelőjét, és WR aktíválás nyomógombbal. Ezt 0-9-ig megismételném (ill. 0-F-ig..) Ha két digites: A0-A6-ig egyes helyiérték, A7-A12-ig tizes.. itt a 0 érték úgysem kell, tehát egy 64kB-os EEPROM még pont jó.. D0-D3 marad egyeseknek, D4-D7 tízeseknek. Ezt már nyűgös lenne 99-ig megcsinálni, de lehet egyszerűsíteni:- opcionálisan ráraknék az adatvezetékekre két TIL311-et és hexa programkapcsolóval gyorsan rá tudnám állítani a megfelelő karakterre . Egy digitnél olcsóbb a 28C16.
Nem tudnád az ötletet lerajzolni?
Nekem szintén egy ilyenre lenne szükségem. Csak 1 digitre kellene és nem multiplexált. Ezt nem lehetne teljesen automatikusra megycsinálni? Kell hozzá vmilyen mikrovezérlőt programozni? Előre is köszi Müszi
A7-A12-ig tizes.. itt a 0 érték úgysem kell, tehát egy 64kB-os
EEPROM még pont jó.. Elmagyaráznád egy kicsit részletesebben hogyan tudsz megtakarítani egy bemenetet a dekódernek azért mert a nullás dekódolás nem kell? Értem én, hogy a nulla kijelzéséhez csak 6 szegmens kell de a 8 kijelzésére meg kell a 7. A két számjeggyel 99-ig kell tudni kijelezni az összes számot. Engem is érdekelne ilyen dekódolás megoldás. Én valójában egy ICL 7107-el építendő hőmérőnek nixie kijelzőket szeretnék használni. Nekem egy 7 szegmens-ből decimálisba konverter kellene de 7-ból BCD is jó lenne, onnan már könnyű decimálisba alakítani.
Pont tudok ilyen IC-t adni, ami "visszafelé" kódol. MM74C915N (van 5 db.)
Ha valakinek kedve van szimulátorba tesztelni. Bővebben: Link
Egy piccel megoldható as 7 szegmensről decimálisra konvertálás is akkor már nincs szükség a74141 re sem hanem optocstolókkal minden katód meghajtható,de a BCD kimenet sem akadály van pic égetőd ?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2023
PIC16F28 4 megás kristályyal az RB0-6 bemenetek RA 0-3 BCD kimenetek (elvileg működik) 1 digit MCLR lábat nem kell felhúzni .
Akkor jársz legjobban (árban és nyákméretben is ) ha mikrovezérlővel építesz hőmérőt ami közvetlenül bcd kimeneteket ad a nixi meghajtóknak . 3-4 tokkal megoldható a dolog . 1 vezérlő és két-három niximeghajtó (pic-avr-arduino-esp bármi lehet a mikrovezérlő ) és akár hőmérséklet-páratartom mérést is bele lehet szuszakolni DHT22 szenzorral
(#) Sebi hozzászólása Válasz • Júl 14, 2007
MINDIG, még 14 és fél év után is lehet számítani a fórum segítségére! Idézet: Én ptibornak válaszoltam. „Én valójában egy ICL 7107-el építendő hőmérőnek nixie kijelzőket szeretnék használni. Nekem egy 7 szegmens-ből decimálisba konverter kellene de 7-ból BCD is jó lenne, onnan már könnyű decimálisba alakítani.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |